Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Gkat

Re: Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Δημοσίευση από Gkat » Παρ Απρ 10, 2020 12:17 pm

ioannisz έγραψε:
Παρ Απρ 10, 2020 11:33 am
Το "να βρισκόμαστε", το εννοούσα σε φιλικό - παρεΐστικο - ιδιωτικό στυλ, Γιώργο....

Πάντα υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας του νερού στο boiler με αυτό που φτάνει στο πακ. Και φυσικά αυτή η διαφορά δεν είναι πάντα σταθερή.

Το Ε61 έχει την δυνατότητα (στο σημείο που είναι η βίδα, μπροστά) να μπει θερμομετράκι βιδωτό και να έχεις μια ένδειξη θερμοκρασίας, με κάποια απόκλιση βέβαια, για τα περίπου 70 ευρώ (δεν θυμάμαι πόσο πήρα το δικό μου) που μπορεί να κοστίζει. Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις. Δεν συγκρίνονται με το άλλο φυσικά,....

Σε βοηθάει όμως να δεις πότε η μηχανή σου είναι έτοιμη να σου δώσει αυτήν την θερμοκρασία και πόσο σταθερή την κρατά κατά την εκχύλιση.
Και γω δε λεω επαγγελματικα.. Υπαρχει δυνατοτητα πχ το φορουμ να εχει ενα χωρο συναντησης μελων και να γινεται εκει η ομηγυρης..

Ας φερνει ο καθενας τη μηχανη του, αν δεν επιτρεπεται η "τοποθετηση προιοντων"😁

Αυτο το θερμομετρο θα μπει, γιατι και γω πιστευω οτι θα βοηθαει στο να ειναι ετοιμη η μηχανη...

Στην εκχυλιση τωρα και στις συνεχομενες δοσεις, εκει τι γινεται..

Παντως οταν με το καλο την παρω, θα ανεβασω τις μετρησεις μου και περιμενω διορθωσεις σε τεχνικες απο εσας...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Gkat την Παρ Απρ 10, 2020 12:37 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
panos0121
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Δημοσίευση από panos0121 » Παρ Απρ 10, 2020 12:35 pm

Το καλύτερο πιστεύω για εσάς που είστε Αθήνα είναι να πάρετε ένα απόγευμα τη μηχανή σας και να πάτε μέχρι τη eurogat που έχει σίγουρα scace η καπου αλλου και να πείτε καλησπέρα θέλω να κάνω 20 μετρήσεις στη μηχανή μου πόσο θα μου κοστίσει; και να κάνετε διάφορες δοκιμές είτε απανωτά shot είτε μετά από ένα λεπτό είτε μακρυά σε χρόνο ας πούμε 50 δευτερόλεπτα και πάει λέγοντας.. Όλα τα άλλα αυτοσχέδια είναι ημίμετρα και πάντα θα είσαι στο περίπου.. Αποστολε πολύ κατατοπιστικο το μνμ σου.. Εξακολουθώ να έχω την εξής άποψη πάντως.. Αν δώσω 2κ για μηχανή θέλω να ξέρω ότι θα πατάω ένα κουμπί και το πακ μου θα βρέχεται για 35 Δευτέρα με 91 βαθμούς.. Απλά και καθαρά.. Και με μια μικρορυθμιση στην επόμενη διαδοχική εκχύλιση θα βρέχεται με 94 βαθμούς.. Τωρα να κάτσω να μετρήσω οφσετ,να κάνω φλας και να κάτσω να υπολογίσω τη σχέση φλας διαφορά θερμοκρασίας κάθε φορά.. Συγνώμη αλλά αυτά τα κάνω και με μηχανή των 200 ευρώ συν pid των 17 αντε κι έναν διανομεα των 30..

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Απρ 10, 2020 1:09 pm

Δεν ξέρω αν είδες το link που έδωσα πιο πίσω, αλλά για να πετύχεις τέτοια σταθερότητα με μονό boiler, τα 200-300 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Παρ Απρ 10, 2020 1:33 pm

panos0121 έγραψε:
Παρ Απρ 10, 2020 12:35 pm
Το καλύτερο πιστεύω για εσάς που είστε Αθήνα είναι να πάρετε ένα απόγευμα τη μηχανή σας και να πάτε μέχρι τη eurogat που έχει σίγουρα scace η καπου αλλου και να πείτε καλησπέρα θέλω να κάνω 20 μετρήσεις στη μηχανή μου πόσο θα μου κοστίσει; και να κάνετε διάφορες δοκιμές είτε απανωτά shot είτε μετά από ένα λεπτό είτε μακρυά σε χρόνο ας πούμε 50 δευτερόλεπτα και πάει λέγοντας...
Εμεις απο κρητη δεν εχουμε και πολλες επιλογες σε τετοιες καταστασεις...

Επισης και τα εδω μαγαζια που εστιαζουν σε λιγο πιο απαιτητικους καταναλωτες, (λεω λιγο- δε το παιζω super wow barista), δεν ειναι και πολλα...

Άβαταρ μέλους
panos0121
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Δημοσίευση από panos0121 » Παρ Απρ 10, 2020 1:57 pm

Luckees έγραψε:
Παρ Απρ 10, 2020 1:09 pm
Δεν ξέρω αν είδες το link που έδωσα πιο πίσω, αλλά για να πετύχεις τέτοια σταθερότητα με μονό boiler, τα 200-300 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.
Άλλο τι αποτέλεσμα θα βρει ο καθένας.. Εγώ λέω ότι θα χρειαστεί κάνουμε τις ίδιες διαδικασιες

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Παρ Απρ 10, 2020 5:25 pm

Luckees έγραψε:
Παρ Απρ 10, 2020 1:09 pm
Αποστόλη, πολύ κατατοπιστικό το link που έδωσες και δείχνει πράγματι εντυπωσιακή σταθερότητα στη θερμοκρασία τόσο ως προς την επαναληψιμότητα/ευκολία, όσο και κατά τη διάρκεια της ίδιας της εκχύλισης στη συγκεκριμένη μηχανή.
Υπάρχει κάποιο αποδεκτό περιθώριο, αν μπορεί να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο, που να εξασφαλίζει την ποιότητα του αποτελέσματος;
Εννοώ ότι, μπορώ να υποθέσω πως ένα blend ίσως και να επωφελείται από μια εκχύλιση που αλλάζει ακόμα και 2-3 βαθμούς κατά τη διάρκειά της, ξεκινώντας πάντα από γνωστή και σταθερή θερμοκρασία. Δεν θα φανταζόμουν το ίδιο για κάποιον light μονοποικιλιακό.
Και τέλος, απ' ότι φαίνεται, για να έχεις σταθερή θερμοκρασία κατά την εκχύλιση μιλάμε για πολύ συγκεκριμένου τύπου και κατηγορίας μηχανές.

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Σάβ Απρ 11, 2020 1:11 pm

Διαφορα ενδειξεων θερμομετρου, με θερμοκρασια εκχυλισης...

https://youtu.be/l-WXDLp8qjA

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες

Δημοσίευση από ioannisz » Σάβ Απρ 11, 2020 2:23 pm

Μην το βλέπεις μόνο σαν διαφορά θερμομέτρων. Φυσικά και δεν έχουν σύγκριση και ότι το scace με πολλαπλά χρήματα είναι αυτό που σου δείχνει την αλήθεια (και στο σημείο που πάει και μετράει). Αλλά αυτό το κάνεις μία φορά και ρυθμίζεις/γνωρίζεις την συσκευή σου. Δεν μπορείς να το έχεις συνέχεια, πχ στην εκχύλιση. Άλλωστε αν μπορούσες να βάλεις δύο ίδια θερμόμετρα εκεί σίγουρα θα έβλεπες διαφορά ενός και παραπάνω βαθμού, λόγω φυσικά απόστασης και διαφοράς μάζας θερμοαγώγιμου υλικού*. Το έχω κάνει στην δικιά μου με αισθητήρες τύπου Κ και έβλεπα αυτό που περιγράφω. Τους άλλαζα και μεταξύ τους και είχα το ίδιο. Επίσης το θερμομετράκι επάνω, σου δείχνει "στρωτά" και τις αλλαγές στην θερμοκρασία. Βέβαια η εναλλακτική είναι να μην έχεις τίποτα, να κάνεις μια φορά αυτήν την μέτρηση και τίποτα άλλο. Αλλά να ξαναπώ ότι δεν χρειάζεται να βλέπεις την τεράστια ακρίβεια, απλά ενδείξεις για την συμπεριφορά της μηχανής που μπορεί να σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα. Οδηγός σου είναι η γεύση.
* Νομίζω όμως ότι στο βίντεο βλέπουμε και την συμπεριφορά μέσα στον χρόνο αυτής της διαφορετικής κατανομής της μάζας στο Ε61. Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι η πρώτη του σχεδίασή είναι από την δεκαετία του 60 και λίγες αλλαγές έχουν γίνει επάνω του.
Τα παραπάνω είναι δικιά μου εκτίμηση, σύμφωνα με όσα έχω πειραματιστεί και φυσικά μπορεί να έχω κάπου λάθος.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Σάβ Απρ 11, 2020 2:40 pm

ioannisz έγραψε:
Σάβ Απρ 11, 2020 2:23 pm
... αυτό το κάνεις μία φορά και ρυθμίζεις/γνωρίζεις την συσκευή σου. Δεν μπορείς να το έχεις συνέχεια, πχ στην εκχύλιση....
....απλά ενδείξεις για την συμπεριφορά της μηχανής που μπορεί να σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα. Οδηγός σου είναι η γεύση....
...σύμφωνα με όσα έχω πειραματιστεί...
Γιαννη απ αυτα που ειπες κρατησα αυτα, που νομιζω οτι ολοι μας θα συμφωνησουμε...

Θελω να γνωριζω περιπου και οχι με ακριβεια χιλιοστου που λενε, τις διαφορες στη θερμοκρασια και τις οποιες απωλειες, ωστε να υπολογιζω-γνωριζω τη συμπεριφορα της μηχανης μου και τους χρονους που θα χρειαστει ωστε να "ερθει"...

Μετα, με τη τριβη μου, νομιζω οτι θα καταφερω να βρω αυτο που ψαχνω γευστικα..

Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas

Δημοσίευση από PublicDomain » Σάβ Απρ 11, 2020 4:51 pm

ακόμα ένα ενδιαφέρον βίντεο για τα εσωτερικά της marax
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Απάντηση