Θα ήθελα τη γνώμη σας αγαπητοί ειδικοί. Θέλω να αγοράσω ένα καλό σύνολο μύλου-μηχανής (χωριστές συσκευές). Επειδή το «καλό» είναι τελείως σχετικό και υποκειμενικό, δίνω μια μικρή περιγραφή:
ΜΥΛΟΣ
Χωρίς δοσομετρητή, με καλές δυνατότητες ρύθμισης της άλεσης και με υποδοχή για το φίλτρο της εσπρεσομηχανής.
ΜΗΧΑΝΗ
Μάλλον αυτόματη στην ποσότητα του νερού για μονό και διπλό καφέ (αυτή δεν λέγεται ημιαυτόματη;) και με δυνατότητα παράκαμψης του αυτοματισμού.
Με ενδιαφέρει και θα προσμετρηθεί στην τελική απόφαση
► η αξιόπιστη κατασκευή & λειτουργία
► η ευκολία χρήσης και καθαρισμού (;!) ...και (φυσικά)
► η δυνατότητα συντήρησης (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό).
Φαντάζομαι ότι κάποια καλά προϊόντα δεν έχουν επίσημη αντιπροσωπεία εδώ. Αυτό ίσως να είναι αρνητικό, ίσως και θετικό, αν λάβει κανείς υπόψη το μέσο όρο της ελληνικής πραγματικότητας. Με πρώτη ματιά υπολογίζω ότι θα διαθέσω ένα συνολικό ποσό περί τα € 500-600. Δεν να έχω τη διάθεση να πληρώσω για κάτι που μπορώ να το βρω σε χαμηλότερη τιμή, αλλά ισχύει και το αντίθετο (οπότε μπορώ να υπερβώ -ως ένα σημείο- προς τα πάνω).
Έριξα μια ματιά σε βίντεο και περιγραφές στο internet, φυσικά και στο παρόν αξιόλογο και φιλόξενο φόρουμ. Επειδή ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, θα πω ότι δεν κάθησα να δω αναλυτικά το κάθε post και τους συνδέσμους, οπότε αν κάποιος κρίνει ότι η περιγραφή που δίνω ανταποκρίνεται σε θέμα που ήδη αναπτύχθηκε, θα ήμουν ευγνώμων αν έδινε παραπομπές μέσω link. Έριξα ματιές σε Gaggia, Saeco, Rancillio, Baratza, Anfim, Eureka, αλλά όπως καταλαβαίνετε, βούτηξα στα βαθιά και από περιγραφές δύσκολα βγάζει κάποιος άκρη, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει εμπειρία.
Ευχαριστώ
Αγορά μύλου-μηχανής: Τα φώτα σας παρακαλώ !
-
translator
Re: Αγορά μύλου-μηχανής: Τα φώτα σας παρακαλώ !
Αν διέθετα το δικό σου budget θα έπαιρνα τα εξής με σειρά προτίμησης:
Μηχανή: Rancilio Silvia (αξιόπιστη και θα βρεις εύκολα ανταλλακτικά), Gaggia classic (κλασική και με ελληνική αντιπροσωπεία), gaggia baby (νομίζω υπάρχει και έκδοση baby dose, όπως τη θέλεις εσύ).
Μύλος: Κάτω από 300 ευρώ νομίζω ότι το καλύτερο που θα βρεις είναι Anfim Best (τον έχει εκθειάσει ο admin και τους φέρνει το cafetaf), μετά Rancilio Rocky (γκρίνιες για σβολιάσματα), μετά Gaggia MDF (γκρίνιες για πλαστικούρα και στατικό) και μετά υπάρχει ένα χάος από ατομικές περιπτώσεις που αν τους βγει καλός, τον εκθειάζουν αλλά δεν υπάρχει ποσότητα αξιολογήσεων ικανή ώστε να βγει ένας μέσος όρος και να σου πει κάποιος με σχετική ασφάλεια, πάρε αυτόν.
Μεγάλη γκάμα αξιολογήσεων θα βρεις στο διεθνούς φήμης coffeegeek.com
Αυτό που θέλουμε πάντως όπου κι αν καταλήξεις είναι να μοιραστείς την εμπειρία σου μαζί μας.
Μηχανή: Rancilio Silvia (αξιόπιστη και θα βρεις εύκολα ανταλλακτικά), Gaggia classic (κλασική και με ελληνική αντιπροσωπεία), gaggia baby (νομίζω υπάρχει και έκδοση baby dose, όπως τη θέλεις εσύ).
Μύλος: Κάτω από 300 ευρώ νομίζω ότι το καλύτερο που θα βρεις είναι Anfim Best (τον έχει εκθειάσει ο admin και τους φέρνει το cafetaf), μετά Rancilio Rocky (γκρίνιες για σβολιάσματα), μετά Gaggia MDF (γκρίνιες για πλαστικούρα και στατικό) και μετά υπάρχει ένα χάος από ατομικές περιπτώσεις που αν τους βγει καλός, τον εκθειάζουν αλλά δεν υπάρχει ποσότητα αξιολογήσεων ικανή ώστε να βγει ένας μέσος όρος και να σου πει κάποιος με σχετική ασφάλεια, πάρε αυτόν.
Μεγάλη γκάμα αξιολογήσεων θα βρεις στο διεθνούς φήμης coffeegeek.com
Αυτό που θέλουμε πάντως όπου κι αν καταλήξεις είναι να μοιραστείς την εμπειρία σου μαζί μας.
- fokion
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
Ευχαριστώ για την απάντηση αγαπητέ translator και εννοείται ότι θα δώσω εμπειρίες. Μπήκα φουριόζος στο φόρουμ στο τέλος του καλοκαιριού, ξέροντας (θεωρητικά) τις ιδιαίτερες δυσκολίες του καφέ, μάλλον όμως τις υποεκτίμησα (ή δεν αντέχω πια πολλές δυσκολίες). Στόχος η δύσκολη ισορροπία: Έλλειψη χρόνου vs "τα θέλω όλα εδώ και τώρα ή -έστω- με λίγους συμβιβασμούς".
-
translator
Αδερφέ χωρίς να έχω σκοπό να σε στεναχωρήσω, η ποιότητα απαιτεί να διαθέσεις χρόνο (για εξάσκηση και δοκιμές). Αν απλά θες καφέ εδώ και τώρα, καλύτερα πάρε μηχανή με κάψουλες... 
- fokion
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
Σωστό (και γνωστό). Με την "έλλειψη χρόνου" αναφερόμουν στην έρευνα της αγοράς σε θεωρητικό επίπεδο. Γι αυτό και απευθύνομαι στην εμπειρία σας, επειδή το να διαβάσω 5-10 φόρουμ θα βοηθήσει βέβαια, αλλά είναι μια πολυτέλεια για μένα σήμερα. Προσπαθώ να την περιορίσω, πηγαίνοντας σε μια αγορά που ελαχιστοποιεί (σχετικό είναι κι αυτό) ένα τμήμα του μετέπειτα κόπου που ίσως να μπορώ να αποφύγω. Γι αυτό και ψάχνω σ' αυτή την κατηγορία, όσο για την εμπειρία, τα είπε ο Αριστοτέλης: είναι η πηγή της γνώσης. Οι δεκάδες παράμετροι της παρασκευτής του καφέ θα δοκιμαστούν λίγο-λίγο μετά την αγορά και βέβαια δεν περιμένω να γίνουν όλα γρήγορα ή από μόνα τους.