Συζήτηση για εισαγωγή στον κόσμο του εσπρέσο στο σπίτι

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
ΒασιληςGR

Re: Συζήτηση για εισαγωγή στον κόσμο του εσπρέσο στο σπίτι

Δημοσίευση από ΒασιληςGR » Δευ Ιαν 10, 2022 1:36 am

η gaggia classic pro με μερικα upgrades (pid,9 bar)ειναι πολυ καλη.

e_pico

Δημοσίευση από e_pico » Δευ Ιαν 10, 2022 9:16 am

ThanasisPap έγραψε:
Κυρ Ιαν 09, 2022 3:09 pm
Όντως αυτό το thread το βλέπουν άνθρωποι που βρίσκονται σε παρόμοια θέση με εσένα και ευχαριστούμε τόσο εσένα, για το ψάξιμο και τους προβληματισμούς, όσο και τους υπόλοιπους φίλους για τη συνδρομή και τις απόψεις τους!
Δεν κάνει τίποτα.

Stelios91

Δημοσίευση από Stelios91 » Δευ Ιαν 10, 2022 10:21 am

Καλημέρα και από εμένα... είμαι και εγώ στην διαδικασία εύρεσης αρχικού εξοπλισμού...προσανατολίζονται σε έναν Eureka silenzio για το budget μου(άνοιξα θέμα στην ενότητα των μυλων και με βοήθησαν κάποιοι συνφορουμιτες)
Οπότε πρέπει να καταλήξω και σε μηχανή...
Είδα στην αρχή του νήματος να αναγράφεται ότι αν δεν πας σε μηχανή με pid και 58mm πετάς τα λεφτά σου...δεν θέλω να μείνω στο ύφος του σχολίου... απλά πόσο σήμαντικο θεωρείται το 58 ... αν κάποιος δεν θέλει τόσο να ψαχτει για διάφορα basket και του αρκεί να βάλει μέχρι ένα ascaso competition η ims που από ότι διάβασα υπάρχουν για 57.
Βοηθήστε λίγο να ξέρω σαν αρχάριος ... πρέπει να αποφύγω το 57mm?και γιατί;
Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Δευ Ιαν 10, 2022 10:45 am

Επειδή, όπως είπες, είσαι λάτρης του καφέ και σου αρέσει να το ψάχνεις, όπως επίσης ανέφερες και την flair στο αρχικό σου post, θα σου πρότεινα να μην αποκλείσεις έτσι αβίαστα την χειροκίνητη μηχανή.
Αφού το budget σου είναι περιορισμένο και δεν θες μεταχειρισμένα, κοίτα και τον συνδυασμό 1zpresso JX-Pro και Flair ή Robot.
Μύλος: https://www.wild-kaffee.de/1zpresso-handmuehle-jx-pro στα 160 € (όταν αναβαθμίσεις σε ηλεκτρικό, τον κρατάς για δεύτερο ή για pour-over κ.λπ.)
Μηχανή: https://www.lesswastecoffee.com/cafelat-robot στα 350 ή 400 € αναλόγως το μοντέλο,
και δεν θα χρειαστείς τίποτα έξτρα αξεσουάρ παρά μόνο ζυγαριά.
Σύνολο κοντά στα 500 που πρωτοανέφερες.
Όμως, μετά δεν θα μπορείς να πεις στον πατέρα σου "έλα μπαμπά, απλά πατάς το κουμπί και πίνεις καφέ".
και, αν το χρειάζεσαι, θα πρέπει να βρεις εναλλακτικό τρόπο παρασκευής για το αφρόγαλα.
Θα σε βάλει για τα καλά στον μαγικό κόσμο του espresso και θα μάθεις πολλά, και χωρίς κόπο ειδικά αν μιλάμε για μέχρι 4 καφεδάκια τη μέρα.

e_pico

Δημοσίευση από e_pico » Δευ Ιαν 10, 2022 10:56 am

Stelios91 έγραψε:
Δευ Ιαν 10, 2022 10:21 am
Καλημέρα και από εμένα... είμαι και εγώ στην διαδικασία εύρεσης αρχικού εξοπλισμού...προσανατολίζονται σε έναν Eureka silenzio για το budget μου(άνοιξα θέμα στην ενότητα των μυλων και με βοήθησαν κάποιοι συνφορουμιτες)
Είδα στην αρχή του νήματος να αναγράφεται ότι αν δεν πας σε μηχανή με pid και 58mm πετάς τα λεφτά σου...δεν θέλω να μείνω στο ύφος του σχολίου... απλά πόσο σήμαντικο θεωρείται το 58 ... αν κάποιος δεν θέλει τόσο να ψαχτει για διάφορα basket και του αρκεί να βάλει μέχρι ένα ascaso competition η ims που από ότι διάβασα υπάρχουν για 57.
Ευχαριστώ
Από αυτά που καταλαβαίνω οι κύριες διαφορές ανάμεσα στα 57αρια και 58αρια baskets είναι οι εξής:
Πρώτα από όλα δόση, ένα 58άρι basket θα χωράει περισσότερο καφέ από ένα αντίστοιχο 57άρι. λογικά αν το πάρεις.
Δεύτερον και πιο σημαντικό, τα 58mm θεωρούνται το standard στις καλές μηχανές εσπρέσο, που σημαίνει πως θα βρίσκεις πιο εύκολα όλα τα απαραίτητα και μη αξεσουάρ, όπως levellers, tampers κτλ.
Εξαιρετικά βίντεο για το θέμα καλάθια έχω δει από τον James Hoffmann (μεγάλη η χάρη του), από artisti coffee roasters και από clive coffee.
Καλή συνέχεια!

e_pico

Δημοσίευση από e_pico » Δευ Ιαν 10, 2022 11:19 am

giorgoscha έγραψε:
Δευ Ιαν 10, 2022 10:45 am
Επειδή, όπως είπες, είσαι λάτρης του καφέ και σου αρέσει να το ψάχνεις, όπως επίσης ανέφερες και την flair στο αρχικό σου post, θα σου πρότεινα να μην αποκλείσεις έτσι αβίαστα την χειροκίνητη μηχανή.
Αφού το budget σου είναι περιορισμένο και δεν θες μεταχειρισμένα, κοίτα και τον συνδυασμό 1zpresso JX-Pro και Flair ή Robot.
Μύλος: https://www.wild-kaffee.de/1zpresso-handmuehle-jx-pro στα 160 € (όταν αναβαθμίσεις σε ηλεκτρικό, τον κρατάς για δεύτερο ή για pour-over κ.λπ.)
Μηχανή: https://www.lesswastecoffee.com/cafelat-robot στα 350 ή 400 € αναλόγως το μοντέλο,
και δεν θα χρειαστείς τίποτα έξτρα αξεσουάρ παρά μόνο ζυγαριά.
Σύνολο κοντά στα 500 που πρωτοανέφερες.
Όμως, μετά δεν θα μπορείς να πεις στον πατέρα σου "έλα μπαμπά, απλά πατάς το κουμπί και πίνεις καφέ".
και, αν το χρειάζεσαι, θα πρέπει να βρεις εναλλακτικό τρόπο παρασκευής για το αφρόγαλα.
Θα σε βάλει για τα καλά στον μαγικό κόσμο του espresso και θα μάθεις πολλά, και χωρίς κόπο ειδικά αν μιλάμε για μέχρι 4 καφεδάκια τη μέρα.
Αυτά τα δύο θέματα που ανέφερες είναι νομίζω που με κρατάνε από το να πάρω χειροκίνητη μηχανή. Πες πως ήμουν μόνος μου στην όλη ιστορία θα το δοκίμαζα (μπορεί να το δοκιμάσω στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει). Αφρόγαλα (ή κρέμα) με περιέργως καλά αποτελέσματα φτιάχνω μέχρι στιγμής με γαλλική πρέσσα, έχω δει και τους bellman steamers που όμως βρίσκω λίγο υπερβολικούς.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν κλείνω την πόρτα στις χειροκίνητες, ίσως όμως είναι πιο κατάλληλες για μένα στο μέλλον.

Stelios91

Δημοσίευση από Stelios91 » Δευ Ιαν 10, 2022 11:39 am

e_pico έγραψε:
Δευ Ιαν 10, 2022 10:56 am
Stelios91 έγραψε:
Ευχαριστώ
Από αυτά που καταλαβαίνω οι κύριες διαφορές ανάμεσα στα 57αρια και 58αρια baskets είναι οι εξής:
Πρώτα από όλα δόση, ένα 58άρι basket θα χωράει περισσότερο καφέ από ένα αντίστοιχο 57άρι. λογικά αν το πάρεις.
Δεύτερον και πιο σημαντικό, τα 58mm θεωρούνται το standard στις καλές μηχανές εσπρέσο, που σημαίνει πως θα βρίσκεις πιο εύκολα όλα τα απαραίτητα και μη αξεσουάρ, όπως levellers, tampers κτλ.
Εξαιρετικά βίντεο για το θέμα καλάθια έχω δει από τον James Hoffmann (μεγάλη η χάρη του), από artisti coffee roasters και από clive coffee.
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστώ για την απάντηση...ναι τα γνωρίζω αυτά και έχω δει τα βίντεο των Hofmann και Clive...
Απλά βλέπω ότι μόνο vst δεν βρίσκεις σε 57...τα υπόλοιπα υπάρχουν....
και καλάθια ascaso και ims...και ταμπερ κτλπ έχουν βρει τα άλλα.μελη από ότι διάβασα...
Και σκέφτομαι...
Victoria pl91t 885€
Grace pl81t 670€
Η μόνη τους διαφορά είναι 57/58mm και 250/300ml boiler.... αξίζει 200+€ διαφορά;κατά τα άλλα είναι η ίδια μηχανή

thanasis00
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Bellezza Francesca
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από thanasis00 » Δευ Ιαν 10, 2022 6:18 pm

Stelios91 έγραψε:
Δευ Ιαν 10, 2022 11:39 am
e_pico έγραψε:
Δευ Ιαν 10, 2022 10:56 am
Stelios91 έγραψε:
Ευχαριστώ
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστώ για την απάντηση...ναι τα γνωρίζω αυτά και έχω δει τα βίντεο των Hofmann και Clive...
Απλά βλέπω ότι μόνο vst δεν βρίσκεις σε 57...τα υπόλοιπα υπάρχουν....
και καλάθια ascaso και ims...και ταμπερ κτλπ έχουν βρει τα άλλα.μελη από ότι διάβασα...
Και σκέφτομαι...
Victoria pl91t 885€
Grace pl81t 670€
Η μόνη τους διαφορά είναι 57/58mm και 250/300ml boiler.... αξίζει 200+€ διαφορά;κατά τα άλλα είναι η ίδια μηχανή
Πρέπει να σκεφτείς το εξής:
Θα σε ενδιαφέρει μελλοντικά να αναβαθμίσεις τη μηχανή; Τότε πάρε 58mm καθώς όλα τα παρελκόμενα θα ισχύουν και για τη καινούρια μηχανή.
Δεν έχεις σκοπό να αναβαθμίσεις; Πήγαινε για 57mm και όταν βρεθείς πούλα τη και τέλος.
Δεν ξέρεις τι θες να κάνεις; Πόσο σου αρέσει να ασχολείσαι με τον εσπρέσσο; Αν η απάντηση είναι αρκετά ως πολύ, πας σε 58mm.
Γενικά εξαρτάται από το τι βλέψεις έχεις. Τέλεια καφεδάκια θα πίνεις και από τα 57 και τα 58mm. Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχεις όρεξη να τα πουλάς όλα και να ξαναγοραζεις όλα αν αλλάξεις από 57 σε 58.

Αν με ρωτούσες τώρα, ίσως να μη πήγαινα στην Lelit PLUST PID, αλλά σε μία με διπλό boiler ή HX για να μπορώ να φτιάχνω καφέ και αφρογαλα. Όταν τη πήρα σκεφτόμουν ότι οκ θα τα βγάλω πέρα, αλλά πλέον το σκέφτομαι πιο σοβαρά μήπως πάω παραπάνω. Τι κερδίζω όμως; Όλα τα portafilter, καλαθάκια, tamper, distributor, funnel θα ισχύουν και στην επόμενη μηχανή. Οπότε απλά αλλάζω μηχανή και τέλος.

Οπότε με βάση αυτό, αποφασίζεις με τι θες να ασχοληθείς, και προχωράς. Γενικά θα πω ότι από ψάξιμο μπορείς να πας πολύ μακριά, και να περάσεις πολύ καιρό ψάχνοντας την ιδανική μηχανή και ιδανικό μύλο, αλλά θα πρότεινα καλύτερα να ψωνίσεις κάτι τώρα, να αρχίσεις να μαθαίνεις, και να τα δώσεις μετά για αναβάθμιση, εκτός αν έχεις τα λεφτά να πας σε αυτό που θες άμεσα. Γιατί πάνω στη πράξη θα μάθεις και θα δεις αν σου αρέσει αυτό το χόμπι.

Και για να απαντήσω γενικά, αν έχεις τα λεφτά πας για Lelit PL41 PLUST PID και έναν μύλο eureka mignon silenzio, αλλιώς πας για PL41em/tem +PID και στον ίδιο μύλο. Και αν ακόμα είναι πολλά τα λεφτά, πάρε Lelit PL042 Temd PID μηχανή καφέ με ενσωματομένο μύλο. Αν σε παίρνει δες και μεταχειρισμένα, ειδικά μύλο, μιας και κυκλοφορούν διάφοροι.

Υπάρχουν επιλογές για όλα τα μπάτζετ όπως βλέπεις. Οπότε πάρε κάτι, μάθε το καλά, και δες αν σε καλύπτει ή όχι. Στα χαρτιά και θεωρητικά είναι πιο δύσκολο να βρεις τι θες.

Stelios91

Δημοσίευση από Stelios91 » Δευ Ιαν 10, 2022 6:56 pm

Ευχαριστώ για την απάντηση και την βοήθεια...
Τον silenzio έχω στο νου να πάρω για μύλο..στην μηχανή κολλάω.... γιατί μου αρέσει περισσότερο σε όλα η pl81t...
(Eκει είναι το ταβάνι μου στα λεφτά...δεν μπορώ να πάω σε victoria που είναι η ίδια αλλά με 58mm)
Και το διλλημα λοιπόν είναι ανάμεσα στην
pl81t και την plust pid....
Πωλούνται στα ίδια ακριβώς λεφτά αυτή την στιγμή..
Με την pl81t να έχει όλα τα + για εμένα...
Εκτός του grouphead που είναι 57 αντί για 58 της plustpid.
Και ρωτώ...είναι τόσο σημαντικό ώστε να μην πάρω αυτήν που μου αρέσει;
Γιατί εάν βρισκω ένα καλό basket και ένα καλό tamper και distributor...δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που όλοι βγάζουν κόκκινη κάρτα μόλις ακούν 57mm

thanasis00
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Bellezza Francesca
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από thanasis00 » Δευ Ιαν 10, 2022 7:35 pm

Stelios91 έγραψε:
Δευ Ιαν 10, 2022 6:56 pm
Ευχαριστώ για την απάντηση και την βοήθεια...
Τον silenzio έχω στο νου να πάρω για μύλο..στην μηχανή κολλάω.... γιατί μου αρέσει περισσότερο σε όλα η pl81t...
(Eκει είναι το ταβάνι μου στα λεφτά...δεν μπορώ να πάω σε victoria που είναι η ίδια αλλά με 58mm)
Και το διλλημα λοιπόν είναι ανάμεσα στην
pl81t και την plust pid....
Πωλούνται στα ίδια ακριβώς λεφτά αυτή την στιγμή..
Με την pl81t να έχει όλα τα + για εμένα...
Εκτός του grouphead που είναι 57 αντί για 58 της plustpid.
Και ρωτώ...είναι τόσο σημαντικό ώστε να μην πάρω αυτήν που μου αρέσει;
Γιατί εάν βρισκω ένα καλό basket και ένα καλό tamper και distributor...δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που όλοι βγάζουν κόκκινη κάρτα μόλις ακούν 57mm
Μα σου εξήγησα αναλυτικά από πάνω για πιο λόγο θα μπορούσες να προτιμήσεις το 58mm έναντι του 57mm.
Επίσης ανάμεσα στην pl81t και στη PL41 PLUST PID, θα πήγαινα στην 2η, και θα αγόραζα και το μανόμετρο που το τοποθετεί κατά ευθείαν το barista gr με λίγα έξτρα λεφτά και θα τελείωνα εντελώς με το ζήτημα 57 ή 58mm... Είναι σε πολύ κοντινές τιμές για να μη πας στην PL41 PLUST PID...
Αν όμως θεωρείς ότι η pl81t καλύπτει όλες σου τις ανάγκες, πάρτη και μη κοιτάζεις πίσω! Ξεκίνα να απολαμβάνεις τα καφεδάκια σου και μάθε όλες τις τεχνικές, και σε 3-4 χρόνια θα χεις κατασταλάξει σίγουρα στο αν θες να αναβαθμίσεις. Είναι πάρα πολύς καιρός μέχρι τότε, οπότε μη σε απασχολεί άλλο το ζήτημα 57 ή 58.

Απάντηση