Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Τα κάνουν όλα (αλέθουν, δοσομετρούν, εκχυλίζουν) με το πάτημα ενός κουμπιού μόνο.
Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Πέμ Δεκ 27, 2018 12:32 am

Γεια και χαρα σε ολους και χρονια πολλα με υγεια! :a048:

Μου κανανε δωρο την εν λογω μηχανη και εμπλεξα με την καλη εννοια.

Μιας και απεκτησα και μια κορη και δεν πολυβγαινουμε ακομα και δεχομαστε καποιες επισκεψεις ειπα να την δω μπαριστα! :a016:

Εχω αγορασει 3 ποικιλιες καφε απο hausbrant (h.hausbrant, academia, nonnetti) και ενα dimello που μαρεσει εμενα προσωπικα. Μεχρι τωρα φαγαμε το ενα κιλο h.hausbrant και τωρα ξεκινησαμε academia. Παντα για σπυρι μιλαω.

Στην αρχη ειχα ξεκινησει με το αλεσμα στο 5 απο το εργοστασιο και τωρα ειμαι στο 3.5(πιο ψιλοκομμενο), στην ποσοτητα νερου σχεδον πρωτη κουκιδα που μου βγαζει καθαρα 30 ml και καφε στην πρωτη κουκιδα μετα την μεση, οπου εχω παρατηρησει με ζυγισμα πριν οτι ειναι περιπου 10 γρ. Στην μεση περιπου 8 γρ. Εχω πεταξει φυσικα αρκετους καφεδες και οποιος ερχεται εχω πει θελω αυστηρη κριτικη. θεωρω οτι εχω αρκετα καλο καιμακι και σε υφη και ογκο-ποσοτητα. Γευση οκ, θεωρω πως παμε καλα. Κατα την κριση μου πινω πολυ καλο εσπρεσακι με τις βομβες-νεροπλυματα του εμποριου. Στον καπουτσινο παμε αρκετα καλα και στο αφρογαλα, εκει παιζω μονη δοση εσπρεσο και 85 ml γαλα UHT4 της μεβγαλ για ζεστα ροφηματα στη γαλατιερα, τελικο αποτελεσμα 150ml περιπου με τον αφρο.
Και φρεντο εσπρεσο με διπλη δοση περιπου 65 με 70ml βγαινει, ζαχαρη εχω κανει μαυρη σε σιροπι ετοιμη απο πριν στο ποτηρι και μετα κατευθειαν στο παγο για χτυπημα και αδειασμα με τον αφροσυλλεκτη στο ποτηρι με παγο.

1η απορια. Αυτα που ανεφερα περι γραμμαριων ισχυουν? Ξερει κανεις περιπου ποσο ειναι το λιγοτερο και το περισσοτερο που παιζει η μηχανη αυτη?
2η απορια. Το αλεσμα κατα ποσο ειναι εγκυρο?
3η απορια. Δεν εχω μετρησει χρονους εκχυλισης, αξιζει η λογω αυτοματης να μην ασχοληθω?
4η απορια. Εχω πιει φρεντο εσπρεσο προσφατα πιο κρεμμωδες γενικα στην υφη και μαρεσε αρκετα για τη δικα μου γουστα, καμια συμβουλη να το πετυχω σε αυτη την μηχανη?
5η απορια. Ειναι λογικο προς το τελειωμα της εκχυλισης να αρχιζει να ξανθενει το νερο?

Ευχαριστω εκ των προτερων
Δεκτες αποριες, συμβουλες τα παντα ολα :cfstd:

***ολα αυτα που κανω μεχρι τωρα τα εχω παει διαβαζοντας και βλεποντας βιντεακια στο νετ, πριν απλα ελεγα φτιαξτε μου ενα καφε! Ισως και να κανω καποια λαθη...

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Πέμ Δεκ 27, 2018 9:46 am

Επισης ξεχασα να προσθεσω οτι οσον αφορα την θερμοκρασια εξοδου, στο στομιο περιπου ειναι 80 με 85 και στο ποτηρακι χωρις νανε ζεστο οταν τελειωσει η εκχυλιση ειναι σκαρτα 60. Δεν εχω πειραξει την ρυθμιση θερμοκρασιας του νερου και μιλαω νερο βρυσης. Πριν τον καφε εχω ηδη πατησει να βγει νερο σκετο κ η μηχανη ειναι κανα 10λεπτο αναμμενη. Αυτα..
. :oneup:

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Πέμ Δεκ 27, 2018 10:31 am

Και κατι ακομα, ο χρονος που κανει ειναι 15 δευτερα απο την ωρα που το εχει πρεσαρει. Μη με βρισετε που σας τα ειπα σε 3 δοσεις. Τωρα αυτο δεν ξερω αν μπορει να αυξηθει. Ισως οχι.

Jousis
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Jousis » Πέμ Δεκ 27, 2018 1:25 pm

Είχα παλιά την 4000, περίπου η ίδια με την δική σου.

Το όλο σύστημά της μοιάζει με ένα pressurized μιας κανονικής εσπρεσιέρας. Δηλαδή έχει ένα άνω όριο στην ποιότητα που μπορείς να πάρεις.
Επίσης έχει ένα μικρό thermoblock οπότε μην ψαχτείς πολύ με περίεργους καφέδες που θέλουν σταθερή και πιο υψηλή θερμοκρασία.

Για φρέντο, δοκίμασε να βάζεις μέγιστη διπλή δόση (2χ κουπάκια) , πολύ λεπτό άλεσμα και να κόβεις χειροκίνητα την εκχύλιση όταν δεις να ανοίγει το χρώμα. Μια χαρά θα βγαίνει, κάθε φορά, ακόμα και με φρέσκους καφέδες (τότε έβαζα συνέχεια tigrato και άλλα παρόμοια speciality blends).
Και μιας και ήρθαμε στο θέμα καφέδες, μην δίνεις 26 ευρώ το κιλό για μπαγιάτικους.
Ψάξε εδώ να δεις προτάσεις για εύκολα και φτηνά blends. Σίγουρα σου λέω οτι θα πιείς μια χαρά καφέ με tigrato με αυτήν την μηχανή.
Όχι αυτόν που θα πιείς σε κάποιον που έχει σοβαρή μηχανή ή σε καφετέρια βέβαια.

Απορίες
1) περίπου τόσο είχα μετρήσει τα μονά και διπλά πάει μέχει 15γρ.
2) κάνει μέτριο προς καλό άλεσμα θα έλεγα. Το κακό είναι οτι δεν μπορείς με τίποτα να καθαρίσεις τον μύλο αν δεν την λύσεις.
3) αξίζει για να δεις πόσο ψιλά θα κόβεις αλλά αφού πάρεις κανένα καλό blend και κόβε όταν δεις να ξανθαίνει πολύ.
4) ξεκίνα με καλύτερο blend αλλά λογω κατασκευής δεν θα φτάσεις
5) σταμάτα χειροκίνητα πιο πριν

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Παρ Δεκ 28, 2018 10:53 pm

Καλησπερα και υπερ-ευχαριστω για την αμεση απαντηση.

Αργησα να απαντησω γιατι σημερα πηγα και πηρα απο κολωνακι σκουφα 33 τον tigrato. Φυσικα χτυπησα και ενα και ομολογω πως εντυπωσιαστηκα, πινοταν τοσο ευχαριστα, ολα δενανε απο την αρχη μεχρι τελος.

Ευχαριστω για την πληροφορια!

Πηρα και απο εκει καποιες πληροφοριες φυσικα 😊
Στο μονό που ηπια ειχαν βαλει 20γρ. Μου φανηκαν πολλα, αλλα επειδη τοχα ηδη πιει, αναθεωρησα.

Στη συνεχεια καπακι σπιτι, και παιξανε τα σχετικα πειραματα.

Κατεληξα σε 2.5 αλεσμα με περιπου 16 εως 17 γραμμ καφε. Περιπου στα 40 μλ το εφερα και ηταν αρκετα καλο με πλουσια κρεμα και γεμιζε ευχαριστα το στομα σε καθε γουλια. Η εκχυλιση δεν ξανθινε ευκολα, παντα παρεμεναν γραμμες σκουρεσ ωσ το τελος.

Ομολογω πως πρεπει ναταν πολυ φρεσκος ο καφεσ.

Αυτα τα νεα, περιμενω τις αποψεις, συμβουλες και αποριες.

και παλι ευχαριστω

dantz
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2018 11:06 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Delonghi ECAM 22.110
Μύλος:: Bean-to-cup μηχανή
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από dantz » Σάβ Δεκ 29, 2018 10:37 am

Καλημέρα,

Να χαίρεσαι την κόρη και την νέα μηχανή!

Έχω την ecam 22.110. Κατά τη γνώμη μου, στις υπεραυτόματες αξίζουν πιο πολύ οι προσαρμογές βάσει γεύσης μιας και δεν προσφέρουν ακρίβεια στις μετρήσεις και είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Επίσης εφόσον πετύχεις ικανοποιητικό αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις είναι αποθηκευμένες (κοπή, δόση, ποσότητα ροφήματος) και δεν χρειάζεται να μετράς για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι και στην δική σου μπορείς να αλλάξεις την ποσότητα καφέ που παράγεται χωρίς να πρέπει να το σταματάς κάθε φορά χειροκίνητα. Εγώ το έχω κατεβάσει στα 30gr από τα 40 των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Εννοείται ότι την δόση την έχω πάντα στο max.

Αν και βλέπω ότι ήδη το έχεις ψάξει, ρίξε μια ματιά στο link παρακάτω, αν σε ενδιαφέρει.

https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html

Στον tigrato κι εγώ στο 2 - 2.5 έχω καταλήξει. Όταν το πήγα στο 1 ήταν πιο έντονος αλλά πικρός καλύπτοντας τα αρώματα. Στον taf sweet Blue πάλι ο καφές "καιγόταν". Ενώ στο 2.5-3 και γευστικά ήταν γλυκός και όταν καθάριζα την μηχανή μύριζε σοκολάτα. Στο δοχείο των κόκκων ο καφές χάνει τα αρώματα γρήγορα επομένως πρόσθεσε μόνο όσο χρειάζεσαι.

Δώσε σημασία και στην συντήρηση. Μετά από κάθε χρήση κάνω και χειροκίνητο rinsing εκτός του αυτόματου. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τακτικά τον infuser και την μηχανή μέσα ώστε να απομακρύνονται υπολείμματα καφέ.

Με χαρά θα ακούσουμε και τις δικές σου συμβουλές και τα αποτελέσματα των δοκιμών σου.

Άβαταρ μέλους
buddy
Δημοσιεύσεις: 992
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή:: V60-Brewista Artisan
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Redd, Gardelli, Taf, The Barn
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από buddy » Σάβ Δεκ 29, 2018 2:13 pm

Kafrovic έγραψε:
Παρ Δεκ 28, 2018 10:53 pm
Φυσικα χτυπησα και ενα και ομολογω πως εντυπωσιαστηκα, πινοταν τοσο ευχαριστα, ολα δενανε απο την αρχη μεχρι τελος.
Στο μονό που ηπια ειχαν βαλει 20γρ. Μου φανηκαν πολλα, αλλα επειδη τοχα ηδη πιει, αναθεωρησα.

Σου εφτιαξαν εναν ωραιοτατο ristretto, ξερουν τα παιδια εκει πολυ καλα τι κανουν.

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Σάβ Δεκ 29, 2018 11:30 pm

Γεια χαρα!

Δυναμη ο ριστρετο @xristospet21! Νασε καλα...

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Σάβ Δεκ 29, 2018 11:45 pm

Προς @dantz!

Σευχαριστω για τις ευχες και την απαντηση!

Οπως τα λες ειναι, περιορισμενες δυνατοτητες αλλα τουλαχιστνον ξερω τη πινω με τη σαπιλα που υπαρχει εξω.

Θα το δω αυτο με τα γραμμαρια.

Ενδιαφερον ο συνδεσμος!

Στον tigrato μαρεσε που ειναι απο τους καφεδες που ακομα και σε σκετο εσπρεσο δεν σου κανει αισθηση να βαλεις ζαχαρη. Δεν ξερω αν συμφωνεις?

Στη συντηρηση ειμαι τρομερα σχολαστικος σε βαθμο βλακειας. Περναει η ωρα μου. :cfstd:
Στο δοχειο ναι πλεον βαζω οσο πρεπει.

Σευχαριστω πολυ... θα ειμαστε σε επικοινωνια

dantz
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2018 11:06 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Delonghi ECAM 22.110
Μύλος:: Bean-to-cup μηχανή
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από dantz » Κυρ Δεκ 30, 2018 5:14 pm

Kafrovic έγραψε:
Σάβ Δεκ 29, 2018 11:45 pm
Οπως τα λες ειναι, περιορισμενες δυνατοτητες αλλα τουλαχιστνον ξερω τη πινω με τη σαπιλα που υπαρχει εξω.

Στον tigrato μαρεσε που ειναι απο τους καφεδες που ακομα και σε σκετο εσπρεσο δεν σου κανει αισθηση να βαλεις ζαχαρη. Δεν ξερω αν συμφωνεις?
Συμφωνώ και με τα δύο. Βγάζει αξιοπρεπέστατο καφέ ανώτερο από πολλούς σε take away και καφετέριες της "σειράς" που αναγκαζόμουν και έπινα έξω (πχ. στο γραφείο).

Και όντως ο tigrato πίνεται άνετα και χωρίς ζάχαρη. Προσωπικά βέβαια δεν μου αρέσει έτσι κι αλλιώς η γεύση της ζάχαρης στον καφέ. Μου προκαλεί αηδία (παραξενιά μου) ακόμα και στον πιο πικρό καφέ. Αλλά έκανα πείραμα και με άτομο που βάζει ζάχαρη και δεν είχε πρόβλημα με την απουσία της.

Απάντηση