Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Στην accademia που χρησιμοποιείς στην δουλειά σου φτιάχνετε καπουτσίνο ή μόνο εσπρέσο?
- Delis
- Δημοσιεύσεις: 272
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 03, 2012 12:29 am
- Όνομα: Παντελης
- Μηχανή:: MOD. BRERA
- 2η Μηχανή:: CLASSIC PID
- Μύλος:: ASCASO I2
- 2ος Μύλος:: K3 TOUCH
- Οι καφέδες μου:: ETHIOPIA.COLOMBIA.KENYA AA
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Θα με ενδιεφεραι μια αναλυση γιατις υπεραυτοματες, ετσι για την κουβεντα και μονο...
GAGGIA BRERA MOD, GAGGIA CLASSIC PID, ASCASO I2, K3 TOUCH...
-
- Δημοσιεύσεις: 127
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 25, 2012 7:48 pm
- Όνομα: Χαράλαμπος
- Μηχανή:: NS Oscar I
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Πύργος Ηλείας
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Κι από τα δύο αλλά κυρίως espresso...
εγώ δηλαδή...οι άλλοι φτιάχνουν κάτι lungo του μισόλιτρου
εγώ δηλαδή...οι άλλοι φτιάχνουν κάτι lungo του μισόλιτρου
Sex Mastoura Sepultura (το 2ο απλά επειδή ταιριάζει...)
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Deli θα γράψω μερικά πράγματα και μετά θα συζητήσουμε με νέα δεδομένα μια και θέλω να ακούσω παρατηρήσεις από ανθρώπους που πίνουν και γνωρίζουν τον εσπρέσσο. Πριν όμως θα ήθελα αν μπορούσες να ανεβάσεις μία φωτογραφία από την μηχανή σου.
Συγκεκριμένα θέλω σε τυχαίο χρόνο να ενεργοποίησής την μηχανή να βγάλεις έναν εσπρέσο, να τραβήξεις το δοχείο προσεκτικά με τα απόβλητα και να φωτογραφήσεις ότι έχει πετάξει μέσα η μηχανή χωρίς να πειράξεις κάτι. Από την εικόνα του καφέ που πετάει η μηχανή φαίνονται κάποια πράγματα.
Δεν γνωριζόμαστε , συγνώμη για το θάρρος , και φυσικά όποτε θες σταματάμε την κουβέντα.
Συγκεκριμένα θέλω σε τυχαίο χρόνο να ενεργοποίησής την μηχανή να βγάλεις έναν εσπρέσο, να τραβήξεις το δοχείο προσεκτικά με τα απόβλητα και να φωτογραφήσεις ότι έχει πετάξει μέσα η μηχανή χωρίς να πειράξεις κάτι. Από την εικόνα του καφέ που πετάει η μηχανή φαίνονται κάποια πράγματα.
Δεν γνωριζόμαστε , συγνώμη για το θάρρος , και φυσικά όποτε θες σταματάμε την κουβέντα.
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
charkyriak σε ρωτάω για να δω αν έχετε την κανάτα που χρησιμοποιείτε για το γάλα.
Αν έχεις φτιάξει καπουτσίνο ή έχεις δει να φτιάχνουν στην μηχανή πες οπτικά πως σου φάνηκε. Η κανάτα στο πάνω μέρος έχει έναν κυκλικό επιλογέα που στρέφεις το χερούλι για να κάνεις αυτό που θες. Αυτός ο επιλογέας εσωτερικά έχει έναν μηχανισμό που φτιάχνει το αφρόγαλα. Όταν όλα είναι σωστά στην μηχανή το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Θα τραβήξω φωτογραφίες από παρόμοια μηχανή και θα τις ανεβάσω μόλις βρω λίγο χρόνο.
Αν έχεις φτιάξει καπουτσίνο ή έχεις δει να φτιάχνουν στην μηχανή πες οπτικά πως σου φάνηκε. Η κανάτα στο πάνω μέρος έχει έναν κυκλικό επιλογέα που στρέφεις το χερούλι για να κάνεις αυτό που θες. Αυτός ο επιλογέας εσωτερικά έχει έναν μηχανισμό που φτιάχνει το αφρόγαλα. Όταν όλα είναι σωστά στην μηχανή το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Θα τραβήξω φωτογραφίες από παρόμοια μηχανή και θα τις ανεβάσω μόλις βρω λίγο χρόνο.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Δεν νομίζω να τις υποτιμάει κανείς, απλά υπάρχει θέμα κόστους / απόδοσης αλλά και ελέγχου της διαδικασίας που είναι must για το "hobby" μας αν θες. Γιατί να πάρεις μια πολύπλοκη, ευαίσθητη και πανάκριβη μηχανή, ενώ με λίγο μεράκι, έχεις αποτέλεσμα τουλάχιστον εφάμιλλο, ενώ αν αποκτήσεις λίγο παραπάνω εμπειρία, και ελέγξεις κάποιες βασικές παραμέτρους, τότε πλέον ξεφεύγεις σε σχέση με το καλύτερο που μπορεί να σου δώσει μια αυτόματη. Για να μην θέσω και θέμα διάρκειας ζωής της μιας και της άλλης.veba έγραψε:Εργάζομαι πάνω στις μηχανές και θα σου πώ ότι δεν είναι έτσι όπως τις υποτιμάτε.
Η χρήση τέτοιας μηχανής είναι κυρίως σε περιβάλλοντα γραφείου, για ευκολία χρήσης σε περιβάλλον σπιτιού που δεν ασχολείται κανείς κτλ.
Επίσης αν κάποιος πάει προς λύση κάψουλας, είναι μια καλή λύση και η αυτόματη, τα 300 ευρώ που θα δώσει θα τα εξοικονομήσει σε βάθος χρόνου, αν μια καλή κάψουλα έχει 40 λεπτά ενώ αντίστοιχα η ποσότητα ενός μονού καφέ είναι γύρω στο μισό. Κάπου στους 800+ καφέδες αρχίζεις και έχεις κέρδος...
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα αυτά που γράφεις , Φυσικά τα κοστολόγια για κάτι που το θέλεις και το κάνεις με κέφι ίσως και να μην έχουν και τόσο σημασία.
Αυτό που θα με βοηθούσε θα ήταν αν μπορούσες να μου γράψεις κάτι για την φράση σου ( αν αποκτήσεις λίγο παραπάνω εμπειρία, και ελέγξεις κάποιες βασικές παραμέτρους, τότε πλέον ξεφεύγεις σε σχέση με το καλύτερο που μπορεί να σου δώσει μια αυτόματη.) ή αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να διαβάσω. Πάντα εννοώ τεχνικά και σε καμία περίπτωση δεν βάζω την μηχανή πάνω από τον άνθρωπο. Επειδή καταλαβαίνω διαβάζοντας πράγματα που έχεις γράψει ότι είσαι γνώστης με ενδιαφέρει αν έχεις διάθεση να συζητήσουμε κάποια πράγματα.
Θα γράψω κάποια πράγματα για τον τρόπο που χειρίζονται οι μηχανές τα πράγματα τους , και κάποιες χειροκίνητες εξελιγμένες . Δεν έχω καμία γνώση για τον εσπρέσο αν και τεχνικά επισκευάζω της μηχανές έχοντας την δυνατότητα να μιλάω κατευθείαν με μονάδες παραγωγής μηχανών στην Ιταλία.
Αυτό που θα με βοηθούσε θα ήταν αν μπορούσες να μου γράψεις κάτι για την φράση σου ( αν αποκτήσεις λίγο παραπάνω εμπειρία, και ελέγξεις κάποιες βασικές παραμέτρους, τότε πλέον ξεφεύγεις σε σχέση με το καλύτερο που μπορεί να σου δώσει μια αυτόματη.) ή αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να διαβάσω. Πάντα εννοώ τεχνικά και σε καμία περίπτωση δεν βάζω την μηχανή πάνω από τον άνθρωπο. Επειδή καταλαβαίνω διαβάζοντας πράγματα που έχεις γράψει ότι είσαι γνώστης με ενδιαφέρει αν έχεις διάθεση να συζητήσουμε κάποια πράγματα.
Θα γράψω κάποια πράγματα για τον τρόπο που χειρίζονται οι μηχανές τα πράγματα τους , και κάποιες χειροκίνητες εξελιγμένες . Δεν έχω καμία γνώση για τον εσπρέσο αν και τεχνικά επισκευάζω της μηχανές έχοντας την δυνατότητα να μιλάω κατευθείαν με μονάδες παραγωγής μηχανών στην Ιταλία.
-
- Δημοσιεύσεις: 127
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 25, 2012 7:48 pm
- Όνομα: Χαράλαμπος
- Μηχανή:: NS Oscar I
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Πύργος Ηλείας
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
Καλημέρα.
Ναι την έχουμε την κανάτα και εγώ προσωπικά
έχω φτιάξει και πιει καπουτσίνο από τη μηχανή.
Το αποτέλεσμα θα το χαρακτήριζα αποδεκτό.
Δεν κάνει "microfoam" αλλά τουλάχιστον κάνει "foam"
χωρίς να καίει το γάλα.
Θα ήθελα να μάθω τι εννοείς με το
" Όταν όλα είναι σωστά στην μηχανή"
Επίσης μου έκανε εντύπωση αυτό που ζήτησες από τον Delis
μιας κι έχω παρατηρήσει πως με την επιλογή της μέγιστης ποσότητας καφέ
(αλεσμένου καφέ όχι ροφήματος) αρκετή ποσότητα καταλήγει χύμα μέσα στη μηχανή.
Ναι την έχουμε την κανάτα και εγώ προσωπικά
έχω φτιάξει και πιει καπουτσίνο από τη μηχανή.
Το αποτέλεσμα θα το χαρακτήριζα αποδεκτό.
Δεν κάνει "microfoam" αλλά τουλάχιστον κάνει "foam"
χωρίς να καίει το γάλα.
Θα ήθελα να μάθω τι εννοείς με το
" Όταν όλα είναι σωστά στην μηχανή"
Επίσης μου έκανε εντύπωση αυτό που ζήτησες από τον Delis
μιας κι έχω παρατηρήσει πως με την επιλογή της μέγιστης ποσότητας καφέ
(αλεσμένου καφέ όχι ροφήματος) αρκετή ποσότητα καταλήγει χύμα μέσα στη μηχανή.
Sex Mastoura Sepultura (το 2ο απλά επειδή ταιριάζει...)
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
charkyriak καλησπέρα
Τα απόβλητα του καφέ της μηχανής πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή υγρασία κλπ. Από το σχήμα , το μέγεθος κλπ, μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να διορθώσουμε στην μηχανή. Η μηχανή του Delis όπως και οι περισσότερες αυτόματες μηχανές με έναν συγκεκριμένο συνδυασμό πλήκτρων μπαίνουν σε κάποια menu. Υπάρχει τρόπος σε κάποια firmware , να κάνουμε κάποια τεστ έτσι ώστε η μηχανή να κάνη αυτορύθμιση στο μύλο , μια και ο Delis από αυτά που έχει γράψει καταλαβαίνω ότι βλέπει κάτι στον μύλο .
Στην μηχανή που έχετε στο γραφείο αυτό που παρατήρησες , έχει σημασία μετά από πόσους καφέδες παρατηρείτε. Αν καθαρίσεις την μηχανή και μετά από δύο, τρεις καφέδες, δεις δεξιά αλεσμένο καφέ διάσπαρτα, είναι ένδειξη για δύο πράγματα συνήθως. Η ότι στην μηχανή έχει σπάσει ένας οδηγός του καφέ προς το grup, ή ότι ο μύλος αλέθει μεγάλη ποσότητα καφέ. Το grup την ώρα που κινεί το έμβολο για να το φέρει πάνω από τον καφέ για την συμπίεση σκουπίζει τον καφέ που είναι βουνό προς τα δεξιά .
Τα απόβλητα του καφέ της μηχανής πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή υγρασία κλπ. Από το σχήμα , το μέγεθος κλπ, μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να διορθώσουμε στην μηχανή. Η μηχανή του Delis όπως και οι περισσότερες αυτόματες μηχανές με έναν συγκεκριμένο συνδυασμό πλήκτρων μπαίνουν σε κάποια menu. Υπάρχει τρόπος σε κάποια firmware , να κάνουμε κάποια τεστ έτσι ώστε η μηχανή να κάνη αυτορύθμιση στο μύλο , μια και ο Delis από αυτά που έχει γράψει καταλαβαίνω ότι βλέπει κάτι στον μύλο .
Στην μηχανή που έχετε στο γραφείο αυτό που παρατήρησες , έχει σημασία μετά από πόσους καφέδες παρατηρείτε. Αν καθαρίσεις την μηχανή και μετά από δύο, τρεις καφέδες, δεις δεξιά αλεσμένο καφέ διάσπαρτα, είναι ένδειξη για δύο πράγματα συνήθως. Η ότι στην μηχανή έχει σπάσει ένας οδηγός του καφέ προς το grup, ή ότι ο μύλος αλέθει μεγάλη ποσότητα καφέ. Το grup την ώρα που κινεί το έμβολο για να το φέρει πάνω από τον καφέ για την συμπίεση σκουπίζει τον καφέ που είναι βουνό προς τα δεξιά .
Re: Gaggia Brera ρύθμιση μύλου.
charkyriak
Για το γάλα δεν μπορώ να καταλάβω το "microfoam" και το foam" που γράφεις , όχι σαν μετάφραση αλλά σαν εικόνα.
Οι μηχανές που βρίσκονται σε γραφεία συνήθως δεν συντηρούνται , και πολλές φορές ξεγελάνε και την αφαλάτωση που ζητάει η μηχανή με αποτέλεσμα η μηχανή να σταματάει.
Το boiler σε αυτές τις μηχανές όπως και του Delis είναι ένα κομμάτι αλουμίνιο με ένα πολύ λεπτό αυλάκι εσωτερικά με μορφή λαβύρινθου . Η χωρητικότητα του σε νερό είναι μερικά ml. Έχει και κάποια θερμική χωρητικότητα και σε συνδυασμό με την ροή του νερού που την βλέπει η μηχανή από ένα ογκομετρικό ταυτόχρονα μέ έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα θερμοκρασίας (στην μηχανή του Delis φαίνονται οι δύο θερμοστάτες ασφαλείας. Ακριβώς από κάτω έχει τον αισθητήρα που ρυθμίζει την θερμοκρασία μέσω του επεξεργαστή.) μπορεί να δίνει συνεχόμενα νερό σε σταθερή θερμοκρασία. Αν στην μηχανή του Delis που έχει ένα boiler επιλέξουμε ατμό , το boiler χρειάζεται κάτω από 10 δευτερόλεπτα να φτάσει στην θερμοκρασία του ατμού , και ο ατμός βγαίνει ασταμάτητα και στην ίδια ένταση μέχρι να τελείωση το νερό από το δοχείο. Η μηχανή αν για κάποιο λόγο δει ότι η θερμοκρασία του ατμού χαμηλώνει τότε αντίστοιχα μειώνει τους παλμούς ρεύματος στην αντλία έτσι ώστε να ανακτήσει θερμοκρασία το boiler σταδιακά και να αυξήσει πάλι τους παλμούς κλπ. Μικρορυθμίσεις πάντα που γίνωντε ταχύτατα και συνεχόμενα από τον επεξεργαστή. Το Boiler σε θερμοκρασία δωματίου χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα να φτάσει στην θερμοκρασία που είναι ρυθμισμένο. Η μηχανή σταματάει το boiler ή χαμηλώνει την θερμοκρασία ανάλογα το μοντέλο όταν είναι αναμμένη και δεν χρησιμοποιείται. Όταν ζητήσεις καφέ χρειάζονται 4-5 δευτερόλεπτα για να φτάσει το boiler στην θερμοκρασία που πρέπει.
Χοντρικά είναι η λειτουργία του boiler αυτή. Η θερμοκρασία ελέγχετε συνεχώς και το διαφορικό της θερμοκρασίας το χειρίζεται ο επεξεργαστής.
Για το γάλα δεν μπορώ να καταλάβω το "microfoam" και το foam" που γράφεις , όχι σαν μετάφραση αλλά σαν εικόνα.
Οι μηχανές που βρίσκονται σε γραφεία συνήθως δεν συντηρούνται , και πολλές φορές ξεγελάνε και την αφαλάτωση που ζητάει η μηχανή με αποτέλεσμα η μηχανή να σταματάει.
Το boiler σε αυτές τις μηχανές όπως και του Delis είναι ένα κομμάτι αλουμίνιο με ένα πολύ λεπτό αυλάκι εσωτερικά με μορφή λαβύρινθου . Η χωρητικότητα του σε νερό είναι μερικά ml. Έχει και κάποια θερμική χωρητικότητα και σε συνδυασμό με την ροή του νερού που την βλέπει η μηχανή από ένα ογκομετρικό ταυτόχρονα μέ έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα θερμοκρασίας (στην μηχανή του Delis φαίνονται οι δύο θερμοστάτες ασφαλείας. Ακριβώς από κάτω έχει τον αισθητήρα που ρυθμίζει την θερμοκρασία μέσω του επεξεργαστή.) μπορεί να δίνει συνεχόμενα νερό σε σταθερή θερμοκρασία. Αν στην μηχανή του Delis που έχει ένα boiler επιλέξουμε ατμό , το boiler χρειάζεται κάτω από 10 δευτερόλεπτα να φτάσει στην θερμοκρασία του ατμού , και ο ατμός βγαίνει ασταμάτητα και στην ίδια ένταση μέχρι να τελείωση το νερό από το δοχείο. Η μηχανή αν για κάποιο λόγο δει ότι η θερμοκρασία του ατμού χαμηλώνει τότε αντίστοιχα μειώνει τους παλμούς ρεύματος στην αντλία έτσι ώστε να ανακτήσει θερμοκρασία το boiler σταδιακά και να αυξήσει πάλι τους παλμούς κλπ. Μικρορυθμίσεις πάντα που γίνωντε ταχύτατα και συνεχόμενα από τον επεξεργαστή. Το Boiler σε θερμοκρασία δωματίου χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα να φτάσει στην θερμοκρασία που είναι ρυθμισμένο. Η μηχανή σταματάει το boiler ή χαμηλώνει την θερμοκρασία ανάλογα το μοντέλο όταν είναι αναμμένη και δεν χρησιμοποιείται. Όταν ζητήσεις καφέ χρειάζονται 4-5 δευτερόλεπτα για να φτάσει το boiler στην θερμοκρασία που πρέπει.
Χοντρικά είναι η λειτουργία του boiler αυτή. Η θερμοκρασία ελέγχετε συνεχώς και το διαφορικό της θερμοκρασίας το χειρίζεται ο επεξεργαστής.