Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Τα κάνουν όλα (αλέθουν, δοσομετρούν, εκχυλίζουν) με το πάτημα ενός κουμπιού μόνο.
Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από afonic » Παρ Οκτ 07, 2011 3:12 pm

Καλησπέρα,

αναρωτιούμουν αν κάποιο μέλος του forum έχει μία από τις παραπάνω low footprint, υπεραυτόματες bean-to-cup μηχανές της Krups.

Για χρόνια έπινα καφέ από μία ΧP7240. Η ποιότητα του ξεκίνησε από πολύ καλή τα 2-3 πρώτα χρόνια, ανεκτή στην συνέχεια και μετά από μία βλαβη απαράδεκτη. Στην τελική κάικε το PCB και πλέον αναρωτιέμαι αν αξίζει τα 70-80 ευρώ που έχει για να ξαναδουλέψει.

Την έχω πειράξει αρκετά και στο εσωτερικό, οπότε αν κάποιος έχει αντίστοιχη θα ήθελα να ανταλλάξουμε μερικές απόψεις.

fadasma

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από fadasma » Παρ Οκτ 07, 2011 8:20 pm

Η συγκεκριμένη καφετιέρα νομίζω οτι έχει φίλτρο για το νερό, το έχεις αλλάξει ποτέ;

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από afonic » Παρ Οκτ 07, 2011 9:30 pm

Έχει προαιρετικό τα φίλτρα Claris Water:

http://www.espressoplanet.com/coffee-an ... ilter.html

Τα χρησιμοποιούσα και τα άλλαζα όποτε έλεγε η μηχανή (κάθε 2 μήνες η κάποια συγκεκριμένα λίτρα) παρά το μεγάλο κόστος. Βέβαια μπορείς και να το αφαιρέσεις.

Για την ποιότητα που λέω η μηχανή εσωτερικά έχει αρκετό πλαστικό (φαντάσου το φιλτρο του αντίστοιχου pf είναι μέταλλο το υπόλοιπο έμβολο πλαστικό!!) και θέλει συντήρηση με πανάκριβα ανταλλακτικά αλλιώς φαίνεται στην γεύση. Για παράδειγμα το πλαστικό εκεί στα βρυσάκια που τρέχει ο καφές είχε λιώσει και μύριζε. Και επειδή είχε και μετρητή μιλάμε για 1700 κύκλους καφέ σε 5 1/2 χρόνια (νορμάλ νούμερο πιστεύω) και με αφαλάτωση/καθαρισμούς με ευλάβεια.

Επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση, η εκχύλιση γίνεται από κάτω προς τα πάνω δηλαδή έρχεται το νερό από κάτω με πίεση, βγαίνει από πάνω και μέσω ενός σωλήνα ξανά κάτω για να τρέξει από τα βρυσάκια.

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από afonic » Δευ Οκτ 17, 2011 7:16 pm

Σήμερα έκανα δεύτερη νεκροψία - νεκροτομή και αποφάσισα να ποστάρω μερικές φώτο και πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται αφού δεν υπάρχουν πουθενά στο internet. Θέλω επίσης να δείξω πως το "ότι πληρώσεις παίρνεις" δεν ισχύει αφού η μηχανή αν και είναι πανάκριβη εκτός από μέτριο καφέ κάνει έχει και σοβαρά σχεδιαστικά προβλήματα (κατά την γνώμη μου).

1) Γενική άποψη - χαμός από καφέ
krups01.jpg
Γενική άποψη της μηχανής χωρίς τον μύλο και το γκρι πλαστικό που τον κρατάει στην θέση του (αριστερά όπως βλέπουμε την φώτο) και το καμένο PCB. Τέρμα κάτω βλέπουμε την αντλία (Ulka EP5) και αριστερά της την θέση που μπαίνει το δοχείο νερού. Το πράσινο από πάνω είναι δέκτης RF ο οποίος επικοινωνεί με ένα floater στο δοχείο που σταματάει την λειτουργία της μηχανής αν πέσει η στάθμη. Υπάρχουν άλλοι 2 τέτοιοι αισθητήρες, οχι RF αλλά απλοί πίεσης,για το δοχείο του χρησιμοποιημένου καφέ και το συρτάρι του καφέ, ένα πλαστικό που συγκρατεί τον κομμένο καφέ.

Πρώτο μεγάλο σφάλμα είναι η μη σωστή απομόνωση του μύλου από το εσωτερικό της μηχανής με αποτέλεσμα να υπάρχουν καφέδες ΠΑΝΤΟΥ (την έχω καθαρίσει στην φώτο). Δημιουργεί προβλήματα σε αρκετά μέρη και θόρυβο καθώς ο καφές είναι κάπως σαν άμμος και φθέιρει τα αρκετά μηχανικά μέρη.

Στο κέντρο κάτω από το άσπρο πιστόνι είναι το μπόιλερ (ή thermoblock;). Ο τρόπος που δουλεύει η μηχανή είναι ο εξής: αλέθεται ο καφές στο τύπου pf έμβολο μέσα στο boiler, το άσπρο πιστόνι κατεβαίνει προς τα κάτω, συμπιέζει τον καφέ και η αντλία στέλνει νερό από κάτω προς τα πάνω, βγάζοντας καφέ από το τέρμα πάνω σωληνάκι. Μόλις τελειώσει το κάτω έμβολο ανεβάινει και ένα μεταλλικό εξάρτημα πετάει τον καφέ προς τα αριστερά στο δοχείο του χρησιμοποιημενού.

2)Λάθος θέση flowmeter (;). Διανομέας γιατί;

krups02.jpg
Το στρογγυλό άσπρο πραγματάκι κάτω στο κέντρο είναι ένα flowmeter, μετράει δηλαδή την ροή του νερού. Δεύτερο σχεδιαστικό λάθος κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η θέση του: αμέσως μετά την αντλία. Έτσι μετράει πόσο νερό περνάει αλλά όχι πόσο πέφτει στο ποτήρι. Όταν έχεις λοιπόν κάποιο πρόβλημα (που είχα), στο LCD μετράει 50ml, 40 έχουν πέσει στην υπερχύλιση και 10 στο ποτήρι αλλά η μηχανή σταματάει. Αυτό τους το συγχωρώ εν μέρη γιατί η συγκεκριμένη κατασκευή μάλλον χρειάζεται πίεση για να λειτουργήσει, αλλά υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι.

Αριστερά το μεγάλο λευκό πράγμα είναι ο διανομέας νερού που δουλεύει με ένα μικρό μοτόρι το οποιό κουνάει μια σειρά 4-5 πλαστικών γραναζιών (τόσα πολλά) για να κουνήσει ένα γερό πλαστικό (πολύ σφιγμένο) που στείλνει νερό για καφέ ή για ατμό;;; Δεν έχω ιδεά γιατί λειτουργεί έτσι, μάλλον λόγο του ειδικού boiler;

3)Πόσο χημικό θέλετε στον καφέ σας;


Η μηχανή είχε το εξής τραγικό. Για να κάνεις καθαρισμό (κάτι σαν το Cafiza όχι αφαλάτωση) έβαζες ένα χαπάκι της Krups από μια τρύπα στο πάνω μέρος της μηχανής. Μετά από δοκιμές μου είδα ότι το χαπάκι αυτό δεν έλιωνε όλο, και μπορεί κατά περίσταση να έμενε στην τρύπα που πέφτει ο καφές αν ήταν πιο λεπτό από το μεταλλικό εξάρτημα που πρέπει να το πετάξει στο δοχείο. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πιεις καφέ με λίγο καθαριστικό δηλαδή! Σοβαρότατο κατά την γνώμη μου.

Επίσης υπήρχε άστοχη επιλογή πλαστικού εκεί που βγαίνει ο καφές με αποτέλεσμα αυτό να λιώνει λίγο λίγο! Ορίστε η φωτογραφία:
krups03.jpg
Καφές πετρέλαιο που λέμε όνομα και πράγμα!

Για να ανακεφαλαιώσω, η μηχανή αν και αρκετά ακριβή (850 ευρώ έχει το αντίστοιχο νέο μοντέλο που είχα δει πριν από κανένα μήνα στα MediaMarkt) βγάζει μετριότατο καφέ, τα ανταλλακτικά και η συντήρηση είναι πανάκριβα, οι βλάβες συχνές και συντρέχουν και σοβαροί λόγοι υγείας! Εκτός του ότι είναι 80% πλαστικούρα.

Προσωπικά θα μείνω μακρυά απο οποιοδήποτε bean to cup μηχάνημα, ειδικά του συγκεκριμένου κατασκευαστή.

ΥΓ. Και ένα video (όχι δικό μου)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από Christos » Δευ Οκτ 17, 2011 7:33 pm

Πρώτη φορά βλέπω τόσο αναλυτικές φωτογραφίες από το εσωτερικό υπεραυτόματης μηχανής. Μπράβο Ιωσήφ, πολύ ωραία δημοσίευση. :respekt:
O κατασκευαστής τι πρότεινε για καθαρισμό της γραμμής του καφέ (τον σωλήνα από το πιστόνι μέχρι την έξοδο);
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

woodsman43

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από woodsman43 » Δευ Οκτ 17, 2011 8:52 pm

Μπραβο φιλε ιωσηφ πολυ ωραια και αρκετα κατατοπιστικη παρουσιαση.Θα ηθελα να επισημανω πως τα flowmeter μπαινουν σε αυτη τη θεση γιατι απλουστατα αν περναγε καφες απο μεσα τους θα χαλαγαν πολυ γρηγορα σε αυτη την κατηγορια τιμης.Ουτε με το καυτο νερο τα βγαζουν περα.Τωρα οσο για τις διαρροες καφε και τις βλαβες εχω να πω πως και σε υπεραυτοματες των 10000 ευρω και τον ανηφορο συναντας βλαβες παρολο που η κατασκευη τους ειναι φουλ μεταλλικη και επαγγελματικη.Ολες οι αυτοματες μηχανες θελουν συχνη συντηρηση και πολυ καθαριοτητα εσωτερικα για να ειναι μαχιμες.Οι φωτο σου το αποδεικνυουν σε ολο του το μεγαλειο το θεμα.
Σε γενικες γραμμες παλι στα ιδια γυρναμε σε σχεση με τις αυτοματες και την αξιοπιστια τους μονο που εδω μας φερνεις και ζεστες αποδειξεις :lol:
Το γενικευω βεβαια γιατι δεν μπορω να στοχοποιησω ελαφρα την καρδια μια μαρκα και μονο.Συμβαινει και στις καλυτερες οικογενειες.
Καταληγω πως η καλυτερη μηχανη παραγωγης καφε ειναι ο ιδιος ο Barista και μονο με ενα απλο μυλο και μια απλη μηχανη. ;)

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Οκτ 17, 2011 10:38 pm

woodsman43 έγραψε:. Καταληγω πως η καλυτερη μηχανη παραγωγης καφε ειναι ο ιδιος ο Barista και μονο με ενα απλο μυλο και μια απλη μηχανη. ;)
Συμφωνώ απόλυτα!
Τον άριστο καφέ, πάντα θα τον πίνουμε από καλό barista, καλό καφέ, καλό μύλο και καλή κλασσική μηχανή.

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από afonic » Τρί Οκτ 18, 2011 3:59 pm

Δημήτρη εσύ βέβαια έχεις απείρως περισσότερες γνώσεις από εμένα, απλά να τονίσω πως οι βλάβες μου φαίνονται φυσιολογικές αλλά ΟΧΙ οι τιμές των ανταλλακτικών. Δεν μπορεί για το άσπρο πιστόνι πάνω πάνω να θες 25 ευρώ και για το διανομέα 90! Και βέβαια για καθάρισμα εσωτερικά θες service κάθε χρόνο αν είσαι απλός χρήστης καθώς η μηχανή δεν είναι προσβάσιμη.

Αυτό όμως που μου φάνηκε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ήταν το καθαριστικό που υπάρχει για αυτή την μηχανή να είναι υπερβολικά μεγάλο για την διαδικασία (πότε δεν λιώνει) και 1 στις 3 να μένει μέσα. Για φανταστείτε όποτε κάνατε backflush να πίνατε και λίγο cafiza μετά! Συν το πλαστικό που έλιωνε σιγά σιγά ακριβώς από εκέι που ρέει ο καφές.

Αυτά τα 2 είναι προφανή προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί και δημιουργούν περιπτώσεις επικίνδυνες για την υγεία, για αυτό και δεν θα έπαιρνα ξανά Krups παρόλο που ποτέ δεν γενικεύω τα προβλήματα που έχω σε μια συσκευή σε όλες τις παρόμοιες, πόσο μάλλον σε όλη την μάρκα.

Φυσικά, εννοείται πως η καλύτερη μηχανή για τον καφέ είναι ο άνθρωπος, ένας μύλος και μια απλή μηχανή, καμιά αντίρρηση!

Off topic:
Δημήτρη μπορείς να μου δώσεις μια συμβουλή εδώ: viewtopic.php?f=6&t=1474 όταν έχεις χρόνο; Έβλεπα την μηχανή σου, έχεις βάλει αλουμίνιο για γυψοσανίδες για τον σκελετό και μετά τζαμάκι μπροστά και μέταλλο μπροστά; Κάτι με ξύλο προτείνεις;

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από focus » Τρί Οκτ 18, 2011 10:05 pm

Πολύ ωραίο και σπάνιο topic. :a048:

Καιρό μιλάμε για τις υπεραυτόματες και κατά κανόνα αποτρέπουμε το κόσμο να τις αγοράσει, πλέον έχουμε έχουμε και ενοχοποιητικά στοιχεία για αυτές. 8-)

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Krups XP7220, XP7230, XP7240, XP7250

Δημοσίευση από afonic » Τετ Οκτ 19, 2011 1:29 pm

Christos έγραψε: O κατασκευαστής τι πρότεινε για καθαρισμό της γραμμής του καφέ (τον σωλήνα από το πιστόνι μέχρι την έξοδο);
Δεν πρότεινε, απαιτούσε αυτά τα χαπάκια:
http://www.anothercoffee.co.uk/products/item400801.aspx

Που είναι και αυτά για τα οποία γκρινιάζω πως μπορεί να πιεις λίγο μαζί με τον καφέ σου!

Απάντηση