KIT Θερμοκρασίας boiler
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
KIT Θερμοκρασίας boiler
Στην προσπάθεια μου να κατασκευάσω ένα ΚΙΤ για θερμοκρασιακή σταθερότητα που θα μπορεί να τοποθετηθεί σε μηχανές οικιακής χρήσης τοσο SB (μονού boiler) οσο και DB (διπλού boiler) έχω το παρακάτω αρχικό βίντεο προς συζήτηση μιας και είναι μια πρώτη δοκιμή χωρίς το ΚΙΤ να είναι ακόμη σε λειτουργιά .
Η θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού είναι 16,5 βαθμοί κελσίου ,
το boiler είναι 300ml ,
δέν υπάρχει PID ,
η ροή του νερού είναι ελεύθερη ( με πακ η με τυφλό η σταθερότητα πιστεύω θα ήταν ακόμη καλύτερη ) και
ο στόχος είναι θερμοκρασία από 93 έως 94 βαθμούς στην έξοδο του portafilter .
Δεν δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στη θερμοκρασία εξόδου ( μιας και αυτή πολύ εύκολα ρυθμίζεται ) αλλά στη σταθερότητα της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ποσότητα νερού μιας εκχύλισης .
https://youtu.be/DyUe5JaMWRk
Η θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού είναι 16,5 βαθμοί κελσίου ,
το boiler είναι 300ml ,
δέν υπάρχει PID ,
η ροή του νερού είναι ελεύθερη ( με πακ η με τυφλό η σταθερότητα πιστεύω θα ήταν ακόμη καλύτερη ) και
ο στόχος είναι θερμοκρασία από 93 έως 94 βαθμούς στην έξοδο του portafilter .
Δεν δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στη θερμοκρασία εξόδου ( μιας και αυτή πολύ εύκολα ρυθμίζεται ) αλλά στη σταθερότητα της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ποσότητα νερού μιας εκχύλισης .
https://youtu.be/DyUe5JaMWRk
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Πολύ ενδιαφέρον!!
Αλλά δε μπορώ να καταλάβω πως κρατάς τη θερμοκρασία σταθερή, ενώ βγάζεις ~160 γρ νερό και χωρίς pid!
Τώρα θα με βάλεις να ξαναμετρήσω θερμοκρασίες και να δω πόσο νερό έβγαζα εγώ από το 250αρι boiler της Lelit, όταν μετρούσα θερμοκρασίες νερού. Αλλά αν το ξανακάνω προβλέπεται...
Εγώ είχα ξεβιδώσει το spout και είχα βάλει το θερμοζεύγος μέσα στο πορταφίλτερ ώστε να ακουμπά στο καλαθακι. Δες εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=BF7dKc0vETc
Αλλά δε μπορώ να καταλάβω πως κρατάς τη θερμοκρασία σταθερή, ενώ βγάζεις ~160 γρ νερό και χωρίς pid!
Τώρα θα με βάλεις να ξαναμετρήσω θερμοκρασίες και να δω πόσο νερό έβγαζα εγώ από το 250αρι boiler της Lelit, όταν μετρούσα θερμοκρασίες νερού. Αλλά αν το ξανακάνω προβλέπεται...
Εγώ είχα ξεβιδώσει το spout και είχα βάλει το θερμοζεύγος μέσα στο πορταφίλτερ ώστε να ακουμπά στο καλαθακι. Δες εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=BF7dKc0vETc
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Έχω κάνει ήδη κάποιες βελτιώσεις και όταν εφαρμόσω και το ΚΙΤ που κατασκεύαζω πιστεύω θα είναι ακόμη πιο σταθερή η θερμοκρασία.
Επίσης να πω εδώ οτι το boiler εκτός οτι βρίσκεται σε εξωτερκό χώρο (μπαλκόνι) είναι και εκτός μηχανής μιάς και τώρα την κατασκεύαζω .
Εδώ λοιπόν έχω ακόμη ένα βίντεο από το ίδιο boiler των 300ml , χωρίς PID , θερμοκρασια εισερχομενου νερου 17 βαθμους , με εκχύλιση ελέυθερης ροής , χρόνο εκχύλισης 90 sec και ποσοτητα 270ml , σχεδόν όλη η χωρητικότητα του boiler .
https://www.youtube.com/watch?v=dhUDu3xSR8I&t=23s
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Πολύ σταθερή!
Υποψιάζομαι ότι εχεις τουλάχιστον 2000 watt αντίσταση... και καλή μόνωση.
Ένα pid controller θα την κάνει απόλυτα σταθερή χωρίς το μικρό βυθισμα στη μέση του χρόνου.
Καλό συνέχεια. Θα περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες.
Υποψιάζομαι ότι εχεις τουλάχιστον 2000 watt αντίσταση... και καλή μόνωση.
Ένα pid controller θα την κάνει απόλυτα σταθερή χωρίς το μικρό βυθισμα στη μέση του χρόνου.
Καλό συνέχεια. Θα περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Η αντίσταση είναι 1200w , το PID δέν θα μπορούσε να βοηθήσει παραπάνω σε ένα τόσο μικρό boiler με αυτές τις συνθήκες , παράδειγμα κ η lelit με pid δεν μπορεί να έχει τέτοια σταθερότητα σε αυτή την ποσότητα ελεύθερης εκχύλισης.
Στο βίντεο που είδες η διαφορά θερμοκρασίας ήταν από την αρχή έως το τέλος για τα 0 - 270ml περίπου 3,5 βαθμοί στη χωρητικότητα σχεδόν όλου του boiler.
Η κοιλιά εμφανίζεται περίπου στα 130ml εως και τα 160ml , έως τότε είναι τελείως σταθερή , και είναι υπερδιπλάσιο , για να μη πώ τριπλάσιο , μίας κανονικής εκχύλισης .
Eπίσης εάν αυτή την εκχύλιση την κάνω από την μηχανή όταν θα έχω πια ολοκληρώσει την κατασκεύη της , σε εσωτερικό χώρο , και με πακ καφέ δλδ εκχύλιση 30-50ml , θα είναι τελείως σταθερή (σε αυτή την ποσότητα και τώρα είναι στο συγκεκριμένο boiler ) , και με το πρόσθετο ΚΙΤ που θα κατασκεύσω θα έχει την ίδια σταθερότητα σε boiler οποιασδήποτε χωρητικότητας και με εκχύλιση οποιασδήποτε ποσότητας .
Στο βίντεο που είδες η διαφορά θερμοκρασίας ήταν από την αρχή έως το τέλος για τα 0 - 270ml περίπου 3,5 βαθμοί στη χωρητικότητα σχεδόν όλου του boiler.
Η κοιλιά εμφανίζεται περίπου στα 130ml εως και τα 160ml , έως τότε είναι τελείως σταθερή , και είναι υπερδιπλάσιο , για να μη πώ τριπλάσιο , μίας κανονικής εκχύλισης .
Eπίσης εάν αυτή την εκχύλιση την κάνω από την μηχανή όταν θα έχω πια ολοκληρώσει την κατασκεύη της , σε εσωτερικό χώρο , και με πακ καφέ δλδ εκχύλιση 30-50ml , θα είναι τελείως σταθερή (σε αυτή την ποσότητα και τώρα είναι στο συγκεκριμένο boiler ) , και με το πρόσθετο ΚΙΤ που θα κατασκεύσω θα έχει την ίδια σταθερότητα σε boiler οποιασδήποτε χωρητικότητας και με εκχύλιση οποιασδήποτε ποσότητας .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Ανυπομονώ να δω πως το καταφέρνεις.
Κάτι που μου έρχεται στο μυαλό είναι προθέρμανση του νερού με σερπαντινα ή με heat Block...
Αλλιώς θα ήθελες ένα boiler με τεράστια μάζα μέταλλο, αρκετά κιλά ή μια αντίσταση 2-3 KW και pid.
Κάτι που μου έρχεται στο μυαλό είναι προθέρμανση του νερού με σερπαντινα ή με heat Block...
Αλλιώς θα ήθελες ένα boiler με τεράστια μάζα μέταλλο, αρκετά κιλά ή μια αντίσταση 2-3 KW και pid.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Ολοκληρώθηκε το πρωτότυπο ΚΙΤ θερμοκρασίας που κατασκεύαζα και άρχισαν οι δοκιμές .
Το αρχικό αυτό δοκιμαστικό κομμάτι έχει σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί στη μηχανή που κατασκευάζω και οι διαστάσεις του είναι για αυτή τη μηχανή .
Έχουμε λοιπόν ένα μήκος περίπου στα 15cm και Φ 50 ενώ ένα επόμενο που θα τοποθετηθεί σε μηχανή φίλου θα είναι περίπου στα 7cm και Φ 40 .
Η επιβάρυνση στη κατανάλωση ρεύματος της μηχανής είναι περίπου στα 80w έως 100w αλλά η λειτουργία του είναι πολύ μικρή χρονικά οπότε είναι σχεδόν αμελητέα .
Η συνθήκες των δοκιμών είναι οι χειρότερες που θα μπορούσαν δλδ εξωτερικός χώρος και όλα χύμα στο τραπέζι ….
Θερμοκρασία εισερχομένου νερού 9 βαθμοί κ εξωτερική θερμοκρασία 11 βαθμοί .
Το boiler είναι χωρητικότητας 300ml , η ροή του νερού είναι ελεύθερη και σταματώ την δοκιμή στα 330ml (έχει αδειάσει ήδη όλο το boiler ) με τον φόβο μην πάθει βλάβη η αντλία μιας και δούλεψε συνεχόμενα 2.30 λεπτά .
Η μεταβολή της θερμοκρασίας για τα 330ml συνολικά ήταν μόλις 1,3 βαθμός δλδ από 92,5 έως 93,8 βαθμούς με το μεγαλύτερο μέρος της εκχύλισης των 330ml να βρίσκεται στο 93.1 έως 93.5 βαθμούς ( με τις συνθήκες που περιέγραψα πιο πάνω ) δλδ υπάρχει μια διαφορά μόλις 0.4 βαθμών .
Εδώ το βίντεο της εκχύλισης
https://youtu.be/QP0KrVv0aAg
Το επόμενο που μένει είναι να γίνουν κάποιες δοκιμές σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης μηχανής ώστε να ρυθμιστούν καλά οι θερμοστάτες για μια ιδανική οικιακή χρήση .
.
Το αρχικό αυτό δοκιμαστικό κομμάτι έχει σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί στη μηχανή που κατασκευάζω και οι διαστάσεις του είναι για αυτή τη μηχανή .
Έχουμε λοιπόν ένα μήκος περίπου στα 15cm και Φ 50 ενώ ένα επόμενο που θα τοποθετηθεί σε μηχανή φίλου θα είναι περίπου στα 7cm και Φ 40 .
Η επιβάρυνση στη κατανάλωση ρεύματος της μηχανής είναι περίπου στα 80w έως 100w αλλά η λειτουργία του είναι πολύ μικρή χρονικά οπότε είναι σχεδόν αμελητέα .
Η συνθήκες των δοκιμών είναι οι χειρότερες που θα μπορούσαν δλδ εξωτερικός χώρος και όλα χύμα στο τραπέζι ….
Θερμοκρασία εισερχομένου νερού 9 βαθμοί κ εξωτερική θερμοκρασία 11 βαθμοί .
Το boiler είναι χωρητικότητας 300ml , η ροή του νερού είναι ελεύθερη και σταματώ την δοκιμή στα 330ml (έχει αδειάσει ήδη όλο το boiler ) με τον φόβο μην πάθει βλάβη η αντλία μιας και δούλεψε συνεχόμενα 2.30 λεπτά .
Η μεταβολή της θερμοκρασίας για τα 330ml συνολικά ήταν μόλις 1,3 βαθμός δλδ από 92,5 έως 93,8 βαθμούς με το μεγαλύτερο μέρος της εκχύλισης των 330ml να βρίσκεται στο 93.1 έως 93.5 βαθμούς ( με τις συνθήκες που περιέγραψα πιο πάνω ) δλδ υπάρχει μια διαφορά μόλις 0.4 βαθμών .
Εδώ το βίντεο της εκχύλισης
https://youtu.be/QP0KrVv0aAg
Το επόμενο που μένει είναι να γίνουν κάποιες δοκιμές σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης μηχανής ώστε να ρυθμιστούν καλά οι θερμοστάτες για μια ιδανική οικιακή χρήση .
.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Εξαιρετικό!!! Και πολύ σταθερό!
Εαν κατάλαβα καλά το πορτοκαλί κουτάκι είναι κάτι σαν buffer θερμοκρασίας νερού, που το ζεσταίνεις σιγά σιγά στους 57 C και όταν αρχίζεις την εκχύλιση κρατά για λίγο σταθερή τη θερμοκρασία του εισερχόμενου στο boiler νερού, ώστε να προλάβει το pid του boiler να δράσει και να ζεσταίνει το νερό. Μετά από λίγο η θερμοκρασία του buffer πέφτει (γιατί τα 100 watt δε φτάνουν με τίποτα να θερμάνουν το νερό από τους 9 C), αλλά δε σε νοιάζει γιατί έχει μπει σε λειτουργία το Pid και κρατά τη θερμοκρασία του boiler σταθερή!
Οπότε γλυτώνεις μια μεγάλη αντίσταση στην είσοδο και χρησιμοποιείς το buffer που αρκεί για να δράσει το pid. Έξυπνο!!
Καλά το κατάλαβα;
Εαν κατάλαβα καλά το πορτοκαλί κουτάκι είναι κάτι σαν buffer θερμοκρασίας νερού, που το ζεσταίνεις σιγά σιγά στους 57 C και όταν αρχίζεις την εκχύλιση κρατά για λίγο σταθερή τη θερμοκρασία του εισερχόμενου στο boiler νερού, ώστε να προλάβει το pid του boiler να δράσει και να ζεσταίνει το νερό. Μετά από λίγο η θερμοκρασία του buffer πέφτει (γιατί τα 100 watt δε φτάνουν με τίποτα να θερμάνουν το νερό από τους 9 C), αλλά δε σε νοιάζει γιατί έχει μπει σε λειτουργία το Pid και κρατά τη θερμοκρασία του boiler σταθερή!
Οπότε γλυτώνεις μια μεγάλη αντίσταση στην είσοδο και χρησιμοποιείς το buffer που αρκεί για να δράσει το pid. Έξυπνο!!
Καλά το κατάλαβα;
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Μην μένεις τόσο στις θερμοκρασίες σαν βαθμούς ( έτσι κι αλλιώς είναι όλα ρυθμιζόμενα ) αλλά στην σταθερότητα της θερμοκρασίας , έτσι κι αλλιώς όλα θα δουλεύουν μέσα σε μια μηχανή κλειστή πάνω στον πάγκο κάποιας κουζίνας με νερό από μια Brita κανάτα που θα έχει νερό σε θερμοκρασία δωματίου .
Τίποτα δεν λειτουργεί σιγά σιγά , όλα λειτουργούν άμεσα με το άνοιγμα της μηχανής και λειτουργούν πολύ γρήγορα … και το ότι με αυτές τις συνθήκες χωρίς PID υπάρχει αυτή η σταθερότητα με αυτή τη ροη σε τέτοια ποσότητα είναι αυτό που επεδίωκα .
Μετά τις δοκιμές το επόμενο ΚΙΤ με τις μικρές διαστάσεις θα μπει σε μια gaggia classic κ ίσως και σε κάποια LELIT η SILVIA .
.
Τίποτα δεν λειτουργεί σιγά σιγά , όλα λειτουργούν άμεσα με το άνοιγμα της μηχανής και λειτουργούν πολύ γρήγορα … και το ότι με αυτές τις συνθήκες χωρίς PID υπάρχει αυτή η σταθερότητα με αυτή τη ροη σε τέτοια ποσότητα είναι αυτό που επεδίωκα .
Μετά τις δοκιμές το επόμενο ΚΙΤ με τις μικρές διαστάσεις θα μπει σε μια gaggia classic κ ίσως και σε κάποια LELIT η SILVIA .
.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
-
- Δημοσιεύσεις: 162
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 11, 2017 1:57 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Mazzer super jolly
- 2ος Μύλος:: Hario Skerton
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Round Cup, Cup 10 κτλ.
- Τοποθεσία: Athens
Re: KIT Θερμοκρασίας boiler
Σε gaggia σε gaggia