PID σε Lelit Pl41em Anna
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Τα μεγάλα RTD rods με κεραμικό δεν είναι φτιαγμένα για αυτές τις εφαρμογές.
Οπότε, είτε δοκιμάζεις τα thin film που σου είπα, είτε βρίσκεις μικρά rods με κεραμικό (και εξωτερικά λεπτό μέταλλο - ίσως και χαλκό), σαν αυτά που έχουν αρχίσει να γίνονται διαδεδομένα σε 3d printers:
https://e3d-online.com/pt100-temperature-sensor
Αυτά είναι φτιαγμένα για γρήγορη μεταβολή, επειδή μπαίνουν μέσα στο hotend του 3d printer.
Αν ήθελες καμιά 500άδα, λες σε κινέζο στο alibaba να σου φτιάξει όπως τον γουστάρεις, αλλά για 1-2 θα κάνεις πατέντες.
Ξεκίνα απο τους thin film.
themocouples είναι κάτι μεταξύ NTC και RTD σε specs.
Οπότε, είτε δοκιμάζεις τα thin film που σου είπα, είτε βρίσκεις μικρά rods με κεραμικό (και εξωτερικά λεπτό μέταλλο - ίσως και χαλκό), σαν αυτά που έχουν αρχίσει να γίνονται διαδεδομένα σε 3d printers:
https://e3d-online.com/pt100-temperature-sensor
Αυτά είναι φτιαγμένα για γρήγορη μεταβολή, επειδή μπαίνουν μέσα στο hotend του 3d printer.
Αν ήθελες καμιά 500άδα, λες σε κινέζο στο alibaba να σου φτιάξει όπως τον γουστάρεις, αλλά για 1-2 θα κάνεις πατέντες.
Ξεκίνα απο τους thin film.
themocouples είναι κάτι μεταξύ NTC και RTD σε specs.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Τελικά, κακώς επέλεξα το rod ως αισθητήρα... Αλλά αν δεν πάθεις, δε μαθαίνεις.
Θα δοκιμάσω τη λύση με το thin film. Νομίζω θα κάνει καλή δουλειά. Προσπαθώ να τον βρω από Ελλάδα, γιατί απο Κίνα θα κάνει 1.5 μήνα και βάλε...
Θα δοκιμάσω τη λύση με το thin film. Νομίζω θα κάνει καλή δουλειά. Προσπαθώ να τον βρω από Ελλάδα, γιατί απο Κίνα θα κάνει 1.5 μήνα και βάλε...
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Αν θέλεις και άλλα ηλεκτρονικά, δες τον mouser, με >60 ευρώ αγορές στα φέρνει σε 3 εργάσιμες απο Αμερική, εκτελωνισμένα νόμιμα με τιμολόγιο.
Εναλλακτικά, ο πολωνός tme που αγοράζουν και πολλά Ελληνικά καταστήματα: https://www.tme.eu/gr/katalog/aistheter ... arch=pt100
Εναλλακτικά, ο πολωνός tme που αγοράζουν και πολλά Ελληνικά καταστήματα: https://www.tme.eu/gr/katalog/aistheter ... arch=pt100
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
.
Εδώ θα δείς φωτό απο boiler της δικής σου κατηγορίας και πως είναι ο αισθητήρας ο οποίος βρίσκεται μέσα στο boiler σε απευθείας επαφή με το νερό .
Εδώ θα δείς φωτό απο boiler της δικής σου κατηγορίας και πως είναι ο αισθητήρας ο οποίος βρίσκεται μέσα στο boiler σε απευθείας επαφή με το νερό .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Σύντομα θα αγοράσω έναν αισθητηρα και θα αρχίσω τις δοκιμές...
Όταν έχω νεότερα θα ξαναγράψω! Ελπίζω να έχουμε καλά νέα...
Σύντομα θα αγοράσω έναν αισθητηρα και θα αρχίσω τις δοκιμές...
Όταν έχω νεότερα θα ξαναγράψω! Ελπίζω να έχουμε καλά νέα...
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Το σ/κ ασχολήθηκα με τη μηχανή και μετά από καμιά 10αριά KWh κατανάλωση έχω να πω τα εξής:
1. Εβγαλα τον PT100 rod αισθητήρα και τοποθέτησα ένα θερμοζεύγος τύπου Κ, που είχα πρόχειρο. Του έβαλα κάμποση thermal paste (για cpu, αυτήν είχα προχειρη) και το έχωσα στην τρύπα του θερμοστάτη ώστε να ακουμπά στον πάτο. Μετά έκαμψα το καλώδιο 90 μοίρες και το κόλησα πάνω στο boiler με ταινια αλουμινίου (κολλητική). Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει έτσι, αλλά φάνηκε να έχει κολήσει σχετικά καλά.
2. Έκανα autotuning και βρήκε καινούριες τιμές P,i,d και γενικά έπαιξα πάρα πολύ με τις παραμέτρους, μια-μια τη φορά και παρατηρώντας το αποτέλεσμα. Είχα βάλει SV στους 90 C και πάντοτε ήταν κάπου στους 92 C, χωρίς να μπορώ να καταλάβω το λόγο! Γενικά δεν ήταν και πολύ σταθερό. Μέχρι που..... αποφάσισα να πειράξω την παράμετρο Ctl, δηλαδή το χρονικό διάστημα ελέγχου της αντίστασης. Από μηδέν που ήταν το πήγα στο 1 sec (δηλαδή να μεταβάλλει την κατάσταση της αντίστασης κάθε 1 δευτερόλεπτο. Βασικά αυτό είναι ο συνολικός χρόνος που παραμένει αναμένη και σβηστη η αντίσταση πριν αποφασίσει ξανά). Μόλις το πηγα στο 1 sec έστρωσε και σιγά σιγά σταθεροποιήθηκε στους 90 C!
Δε γνωρίζω και δε μπορώ να καταλάβω γιατί αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία αν του βάλεις να έχει συνεχόμενο έλεγχο του ssr και όχι ανά 1 sec ή 2 sec, μιας και αυτή η ρύθμιση αφορά κυρίως τα μηχανικά ρελέ (για να μην το ανοιγοκλείνει συνεχώς και φθείρεται). Ίσως είναι κάποιο bug...
Πάντως με ctl=1 ρυθμίζει πολύ καλά τη θερμοκρασία. Ο controller δείχνει και ένα δεκαδικό ψηφίο, και είναι σταθερός! Μόλις τρέξεις λίγο νερό η ένδειξη της θερμοκρασίας ΑΜΕΣΩΣ πέφτει μερικούς βαθμούς και με τις τρέχουσες ρυθμίσεις ο controller αντιδρά ΑΜΕΣΑ και ανεβάζει την ισχύ! Επειδή το θερμοζεύγος βρίσκεται κοντά στην είσοδο του νερού μετράει αμέσως την πτώση θερμοκρασίας του νερού εκεί κοντά (βέβαια δεν ανταποκρίνεται στη μέση θερμοκρασία του boiler) και αντιδρά άμεσα ανάβοντας την αντίσταση.
Εαν λειτουργήσω την αντλία για ~3 sec και βγάλει πχ 30-40 ml νερό τότε η θερμοκρασία αμέσως πέφτει 10-12 βαθμούς (στην είσοδο του νερού) και ο controller έχει ήδη ανάψει την αντίσταση στο 100%. Βασικά νομίζω ότι ήδη από τα 2 sec έχει ανάψει η αντίσταση στο φουλ, αλλά θα πρέπει να τραβήξω ένα βίντεο για να το δούμε καλύτερα.
Δεν ξέρω εαν με έναν PT100 αισθητήρα θα έχω καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και με το θερμοζεύγος είναι πολύ καλά! Η τοποθέτηση μέσα στην τρύπα του θερμοστάτη βοηθάει πάρα πολύ ώστε να είναι σε πολύ κοντινή απόσταση με το νερό και να αντιδρά άμεσα. Μόλις βρω χρόνο θα δοκιμάσω και μια εκχύλιση, αφού φυσικά καλιμπράρω τη θερμοκρασία με το γνωστό τρόπο...
1. Εβγαλα τον PT100 rod αισθητήρα και τοποθέτησα ένα θερμοζεύγος τύπου Κ, που είχα πρόχειρο. Του έβαλα κάμποση thermal paste (για cpu, αυτήν είχα προχειρη) και το έχωσα στην τρύπα του θερμοστάτη ώστε να ακουμπά στον πάτο. Μετά έκαμψα το καλώδιο 90 μοίρες και το κόλησα πάνω στο boiler με ταινια αλουμινίου (κολλητική). Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει έτσι, αλλά φάνηκε να έχει κολήσει σχετικά καλά.
2. Έκανα autotuning και βρήκε καινούριες τιμές P,i,d και γενικά έπαιξα πάρα πολύ με τις παραμέτρους, μια-μια τη φορά και παρατηρώντας το αποτέλεσμα. Είχα βάλει SV στους 90 C και πάντοτε ήταν κάπου στους 92 C, χωρίς να μπορώ να καταλάβω το λόγο! Γενικά δεν ήταν και πολύ σταθερό. Μέχρι που..... αποφάσισα να πειράξω την παράμετρο Ctl, δηλαδή το χρονικό διάστημα ελέγχου της αντίστασης. Από μηδέν που ήταν το πήγα στο 1 sec (δηλαδή να μεταβάλλει την κατάσταση της αντίστασης κάθε 1 δευτερόλεπτο. Βασικά αυτό είναι ο συνολικός χρόνος που παραμένει αναμένη και σβηστη η αντίσταση πριν αποφασίσει ξανά). Μόλις το πηγα στο 1 sec έστρωσε και σιγά σιγά σταθεροποιήθηκε στους 90 C!
Δε γνωρίζω και δε μπορώ να καταλάβω γιατί αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία αν του βάλεις να έχει συνεχόμενο έλεγχο του ssr και όχι ανά 1 sec ή 2 sec, μιας και αυτή η ρύθμιση αφορά κυρίως τα μηχανικά ρελέ (για να μην το ανοιγοκλείνει συνεχώς και φθείρεται). Ίσως είναι κάποιο bug...
Πάντως με ctl=1 ρυθμίζει πολύ καλά τη θερμοκρασία. Ο controller δείχνει και ένα δεκαδικό ψηφίο, και είναι σταθερός! Μόλις τρέξεις λίγο νερό η ένδειξη της θερμοκρασίας ΑΜΕΣΩΣ πέφτει μερικούς βαθμούς και με τις τρέχουσες ρυθμίσεις ο controller αντιδρά ΑΜΕΣΑ και ανεβάζει την ισχύ! Επειδή το θερμοζεύγος βρίσκεται κοντά στην είσοδο του νερού μετράει αμέσως την πτώση θερμοκρασίας του νερού εκεί κοντά (βέβαια δεν ανταποκρίνεται στη μέση θερμοκρασία του boiler) και αντιδρά άμεσα ανάβοντας την αντίσταση.
Εαν λειτουργήσω την αντλία για ~3 sec και βγάλει πχ 30-40 ml νερό τότε η θερμοκρασία αμέσως πέφτει 10-12 βαθμούς (στην είσοδο του νερού) και ο controller έχει ήδη ανάψει την αντίσταση στο 100%. Βασικά νομίζω ότι ήδη από τα 2 sec έχει ανάψει η αντίσταση στο φουλ, αλλά θα πρέπει να τραβήξω ένα βίντεο για να το δούμε καλύτερα.
Δεν ξέρω εαν με έναν PT100 αισθητήρα θα έχω καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και με το θερμοζεύγος είναι πολύ καλά! Η τοποθέτηση μέσα στην τρύπα του θερμοστάτη βοηθάει πάρα πολύ ώστε να είναι σε πολύ κοντινή απόσταση με το νερό και να αντιδρά άμεσα. Μόλις βρω χρόνο θα δοκιμάσω και μια εκχύλιση, αφού φυσικά καλιμπράρω τη θερμοκρασία με το γνωστό τρόπο...
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Pid με auto tune???
Μην τα γράφεις αυτά έτσι απότομα, θα τα διαβάσει κανένας κατασκευαστής εσπρεσομηχανων και θα νομίζει ότι ήρθες από το διάστημα
Μην τα γράφεις αυτά έτσι απότομα, θα τα διαβάσει κανένας κατασκευαστής εσπρεσομηχανων και θα νομίζει ότι ήρθες από το διάστημα
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
brexei εισαι αθηνα η κρητη ?
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Χαχαχα εντωμεταξυ είναι το απολύτως βασικό για κάθε controller... και χρησιμοποιεί ένα πολύ βασικό αλγόριθμο. Ούτε καν τη μέθοδο Ziegler nicols...
Μένω Κρήτη. Νομίζω το έχω γράψει και στο προφίλ.
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Αδάμ,
αφού υπάρχει τρύπα με βόλτες, καλό θα ήταν να μπεί μία βίδα εκεί, όπου θα έχει τρύπα κατά το μήκος της, για να περάσει ο αισθητήρας Κ.
Αφήνεις λίγο από τον αισθητήρα να περισσεύει μπροστά, ώστε η βίδα να πάει να τον στριμώξει στο τέλος της τρύπας και να τον κρατήσει εκεί. Δεν θέλει πολύ σφίξιμο. Αν θες βάζεις και λίγο υγρό τεφλόν στις βόλτες της βίδας για να μην ξεβιδώνει εύκολα (ελάχιστο). Θα πρέπει η μόνωση που έχει ο αισθητήρας να υπάρχει και μέσα στην τρύπα της βίδας. Πρόσεξε να είναι άκαυστη αυτή η μόνωση (συνήθως είναι). Γυμνοί θα είναι οι δύο αγωγοί που θα περισσεύουν μπροστά στην βίδα για λίγο.
Έτσι θα έχεις μια σταθερή μέτρηση θερμοκρασίας. Αν ο αισθητήρας Κ είναι καλός ποιοτικά τότε μπορείς να φτάσεις σε καλύτερο αποτέλεσμα από ότι με έναν pt100. Και εξηγώ
Ο αισθητήρας Κ αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα από όλους τους άλλους τις αλλαγές στην θερμοκρασία, αλλά χάνει κάπως στην ακρίβεια. Αυτό όμως μπορείς να το διορθώσεις στο σύστημά σου ως εξής :
Μετράς πάντα την θερμοκρασία του μπόιλερ και δεν βάζεις την "διαφορά" στο pid. Μετράς μπροστά στο γκρουπ (με έναν αισθητήρα ακριβείας εδώ) την θερμοκρασία που βγαίνει σε σχέση με αυτή του μπόιλερ. Φτιάχνεις έτσι ένα πινακάκι όπου είναι πχ 103 -> 91,2 / 104 -> 92 / 105 -> 92,6 ... Επίσης θα διαπιστώσεις ότι η "διαφορά" των βαθμών στο μπόιλερ και στο γρουπ δεν είναι ίδια και μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η θερμοκρασία (λογικό γιατί μεγαλώνουν και οι απώλειες)
Επίσης ρυθμίζεις το pid να είναι λίγο επιθετικό ή τέλος πάντων να φτάνει γρήγορα στο επιθυμητό σημείο. Έτσι αν μετρήσεις 10 φορές στο γκρούπ τα αποτελέσματα που θα πάρεις με Κ μάλλον θα είναι πιο κοντά στο επιθυμητό. Αυτό συνέβη τουλάχιστον σε εμένα. Ακόμη και η δυνατότητα να ρυθμίζεις 0,1 στους pt100 βοηθά μόνο αν τους δώσεις χρόνο και στον πρώτο καφέ, μετά χάνεις την μπάλα. Να μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο είναι η θερμοκρασία στο γκρουπ και όχι ποιος είναι καλύτερος αισθητήρας. Άσε που ο Κ είναι πολύ φθηνός και μπορεί να κάνει εύκολα καλή επαφή με την επιφάνεια που θες να μετρήσεις, χωρίς να έχεις φόβο μην τον χαλάσεις.
Και συνεχίζω για την ακρίβεια :
Παίρνεις ένα καφέ που κάποιος σου λέει ότι παίζει άψογα στους 92 βαθμούς ... άρα εσύ ρυθμίζεις το pid (kai boiler) στους 104 (τυχαία νούμερα από το πινακάκι που είπαμε παραπάνω). Δοκιμάζεις όμως +-1 βαθμό και αφήνεις την γεύση σου να αποφασίσει ... Ακόμα και αν δεν έχεις έναν αισθητήρα ακριβείας για να μετρήσεις στο γρουπ, βάζεις έναν Κ και κάνεις τις μετρήσεις και μετά διορθώνεις με την γεύση παίζοντας +-2 ...
Αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό στο να φτάσω τον καφέ εκεί που μου αρέσει και δεν σημαίνει ότι είναι το πιο σωστό, απλά μετά από πολλά πειράματα κατέληξα στα παραπάνω. Δεν προτείνω να το ακολουθήσει κάποιος, απλά παραθέτω την εμπειρία μου. Επίσης να ΜΗΝ ξεχνάμε να εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με ρεύμα, πίεση και θερμοκρασία, αν θελήσουμε να ασχοληθούμε.
Ελπίζω να μην σε κούρασα.
αφού υπάρχει τρύπα με βόλτες, καλό θα ήταν να μπεί μία βίδα εκεί, όπου θα έχει τρύπα κατά το μήκος της, για να περάσει ο αισθητήρας Κ.
Αφήνεις λίγο από τον αισθητήρα να περισσεύει μπροστά, ώστε η βίδα να πάει να τον στριμώξει στο τέλος της τρύπας και να τον κρατήσει εκεί. Δεν θέλει πολύ σφίξιμο. Αν θες βάζεις και λίγο υγρό τεφλόν στις βόλτες της βίδας για να μην ξεβιδώνει εύκολα (ελάχιστο). Θα πρέπει η μόνωση που έχει ο αισθητήρας να υπάρχει και μέσα στην τρύπα της βίδας. Πρόσεξε να είναι άκαυστη αυτή η μόνωση (συνήθως είναι). Γυμνοί θα είναι οι δύο αγωγοί που θα περισσεύουν μπροστά στην βίδα για λίγο.
Έτσι θα έχεις μια σταθερή μέτρηση θερμοκρασίας. Αν ο αισθητήρας Κ είναι καλός ποιοτικά τότε μπορείς να φτάσεις σε καλύτερο αποτέλεσμα από ότι με έναν pt100. Και εξηγώ
Ο αισθητήρας Κ αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα από όλους τους άλλους τις αλλαγές στην θερμοκρασία, αλλά χάνει κάπως στην ακρίβεια. Αυτό όμως μπορείς να το διορθώσεις στο σύστημά σου ως εξής :
Μετράς πάντα την θερμοκρασία του μπόιλερ και δεν βάζεις την "διαφορά" στο pid. Μετράς μπροστά στο γκρουπ (με έναν αισθητήρα ακριβείας εδώ) την θερμοκρασία που βγαίνει σε σχέση με αυτή του μπόιλερ. Φτιάχνεις έτσι ένα πινακάκι όπου είναι πχ 103 -> 91,2 / 104 -> 92 / 105 -> 92,6 ... Επίσης θα διαπιστώσεις ότι η "διαφορά" των βαθμών στο μπόιλερ και στο γρουπ δεν είναι ίδια και μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η θερμοκρασία (λογικό γιατί μεγαλώνουν και οι απώλειες)
Επίσης ρυθμίζεις το pid να είναι λίγο επιθετικό ή τέλος πάντων να φτάνει γρήγορα στο επιθυμητό σημείο. Έτσι αν μετρήσεις 10 φορές στο γκρούπ τα αποτελέσματα που θα πάρεις με Κ μάλλον θα είναι πιο κοντά στο επιθυμητό. Αυτό συνέβη τουλάχιστον σε εμένα. Ακόμη και η δυνατότητα να ρυθμίζεις 0,1 στους pt100 βοηθά μόνο αν τους δώσεις χρόνο και στον πρώτο καφέ, μετά χάνεις την μπάλα. Να μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο είναι η θερμοκρασία στο γκρουπ και όχι ποιος είναι καλύτερος αισθητήρας. Άσε που ο Κ είναι πολύ φθηνός και μπορεί να κάνει εύκολα καλή επαφή με την επιφάνεια που θες να μετρήσεις, χωρίς να έχεις φόβο μην τον χαλάσεις.
Και συνεχίζω για την ακρίβεια :
Παίρνεις ένα καφέ που κάποιος σου λέει ότι παίζει άψογα στους 92 βαθμούς ... άρα εσύ ρυθμίζεις το pid (kai boiler) στους 104 (τυχαία νούμερα από το πινακάκι που είπαμε παραπάνω). Δοκιμάζεις όμως +-1 βαθμό και αφήνεις την γεύση σου να αποφασίσει ... Ακόμα και αν δεν έχεις έναν αισθητήρα ακριβείας για να μετρήσεις στο γρουπ, βάζεις έναν Κ και κάνεις τις μετρήσεις και μετά διορθώνεις με την γεύση παίζοντας +-2 ...
Αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό στο να φτάσω τον καφέ εκεί που μου αρέσει και δεν σημαίνει ότι είναι το πιο σωστό, απλά μετά από πολλά πειράματα κατέληξα στα παραπάνω. Δεν προτείνω να το ακολουθήσει κάποιος, απλά παραθέτω την εμπειρία μου. Επίσης να ΜΗΝ ξεχνάμε να εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με ρεύμα, πίεση και θερμοκρασία, αν θελήσουμε να ασχοληθούμε.
Ελπίζω να μην σε κούρασα.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10