PID σε Lelit Pl41em Anna
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Καθόλου δε με κούρασες, ίσα ίσα μάλιστα που μου αρέσει να διαβάζω!
Αυτό που προτείνεις με τη βίδα Μ4 που θα την τρυπήσω το σκέφτηκα κι εγώ ως λύση. Αλλά θα πρέπει να βρω και κάποιον να μου κάνει την τρύπα σωστά, γιατί εγώ με το τρυπάνι χειρος δε νομιζω να τα καταφέρω. Έχω παραγγείλει και ένα PT100 αισθητήρα μινι (2.3χ2.3 mm) από Κίνα, καθώς και fiber glass heat sleeve για να βάλω το καλώδιο μέσα και να μην καίγεται. Το μόνο πρόβλημα που βλέπω θα είναι να μη σφίξεις πολύ τη βίδα και σπάσει το θερμοζεύγος ή ο PT100, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στην πίεση.
Ο PT100 έχει το πλεονέκτημα ότι είναι γραμμικός ως προς τη θερμοκρασία, οπότε εαν ρυθμίσεις το offset θα διαβάζεις την πραγματική θερμοκρασία (περίπου) στο νερό. Το θερμοζεύγος το μέτρησα στους 100 C και όντως έδειχνε 99-100 C (σε νερό που μόλις βράζει). Για πιο κάτω δεν ξέρω εαν είναι γραμμικό. Πάντως ο Inkbird διαβάζει και ελέγχει θερμοκρασίες με 0.1 C ακομα και με το θερμοζεύγος!! Οπότε μπορώ να δω μικρες διαφορές.
Με την τοποθέτηση του αισθητήρα μέσα στην τρύπα νομίζω ότι έχεις λιγότερο offset από τους 7-8 βαθμούς που δίνει η εταιρία. Θα το μετρήσω και θα σας πω. Πάντως η ανταπόκριση στην είσοδο κρυου νερού είναι αμεση!! Και ο controller αρκετά επιθετικός και αντιδρά γρήγορα. Θα προσπαθήσω να βγάλω ένα βιντεο για να το δούμε.
Επίσης συμφωνώ με τη λογική σου για τον καφέ. Εξάλλου η θερμοκρασία στην κάθε μηχανή είναι σχετική και μπορεί να διαφέρει ακόμα και σε ίδιο μοντέλλο, οπότε πας στο περίπου εκεί που λένε οι άλλοι ότι παίρνουν καλό αποτέλεσμα και πειραματίζεσαι λίγο πάνω-λίγο κατω. Το μεγάλο κέρδος με το pid είναι ότι έχεις μια αναφορά σταθερή κάθε φορά για να ξεκινάς. Χωρίς pid μετράω τώρα ότι θα είχα 10 βαθμούς overshoot!!! Έχοντας το SV στους 90 C εαν σβήσει την αντίσταση στους 90 C τότε το νερό φτάνει στους 100 C!! Πολύ μεγάλο overshoot, δεν το περίμενα τόσο πολύ. Ίσως γι'αυτό παρατηρούσα ατμούς με τον κλασσικό θερμοστάτη των 95 C.
Αυτό που προτείνεις με τη βίδα Μ4 που θα την τρυπήσω το σκέφτηκα κι εγώ ως λύση. Αλλά θα πρέπει να βρω και κάποιον να μου κάνει την τρύπα σωστά, γιατί εγώ με το τρυπάνι χειρος δε νομιζω να τα καταφέρω. Έχω παραγγείλει και ένα PT100 αισθητήρα μινι (2.3χ2.3 mm) από Κίνα, καθώς και fiber glass heat sleeve για να βάλω το καλώδιο μέσα και να μην καίγεται. Το μόνο πρόβλημα που βλέπω θα είναι να μη σφίξεις πολύ τη βίδα και σπάσει το θερμοζεύγος ή ο PT100, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στην πίεση.
Ο PT100 έχει το πλεονέκτημα ότι είναι γραμμικός ως προς τη θερμοκρασία, οπότε εαν ρυθμίσεις το offset θα διαβάζεις την πραγματική θερμοκρασία (περίπου) στο νερό. Το θερμοζεύγος το μέτρησα στους 100 C και όντως έδειχνε 99-100 C (σε νερό που μόλις βράζει). Για πιο κάτω δεν ξέρω εαν είναι γραμμικό. Πάντως ο Inkbird διαβάζει και ελέγχει θερμοκρασίες με 0.1 C ακομα και με το θερμοζεύγος!! Οπότε μπορώ να δω μικρες διαφορές.
Με την τοποθέτηση του αισθητήρα μέσα στην τρύπα νομίζω ότι έχεις λιγότερο offset από τους 7-8 βαθμούς που δίνει η εταιρία. Θα το μετρήσω και θα σας πω. Πάντως η ανταπόκριση στην είσοδο κρυου νερού είναι αμεση!! Και ο controller αρκετά επιθετικός και αντιδρά γρήγορα. Θα προσπαθήσω να βγάλω ένα βιντεο για να το δούμε.
Επίσης συμφωνώ με τη λογική σου για τον καφέ. Εξάλλου η θερμοκρασία στην κάθε μηχανή είναι σχετική και μπορεί να διαφέρει ακόμα και σε ίδιο μοντέλλο, οπότε πας στο περίπου εκεί που λένε οι άλλοι ότι παίρνουν καλό αποτέλεσμα και πειραματίζεσαι λίγο πάνω-λίγο κατω. Το μεγάλο κέρδος με το pid είναι ότι έχεις μια αναφορά σταθερή κάθε φορά για να ξεκινάς. Χωρίς pid μετράω τώρα ότι θα είχα 10 βαθμούς overshoot!!! Έχοντας το SV στους 90 C εαν σβήσει την αντίσταση στους 90 C τότε το νερό φτάνει στους 100 C!! Πολύ μεγάλο overshoot, δεν το περίμενα τόσο πολύ. Ίσως γι'αυτό παρατηρούσα ατμούς με τον κλασσικό θερμοστάτη των 95 C.
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Ο αισθητήρας Κ είναι απλά δύο (διαφορετικά) καλώδια και αντέχει την πίεση. Και να τα κόψεις από την πολύ πίεση στην άκρη τους (εκεί που ενώνονται) τον φτιάχνεις πάλι ...
Δεν έχει να κάνει με τις ιδιότητες του αισθητήρα αλλά όσο ανεβαίνεις σε θερμοκρασία τόσο ανεβαίνεις και σε απώλειες οπότε όποια διαφορά και να βάλεις δεν θα είναι ίδια στους 90 και στους 92 και στους 94 ...
Σωστός
Εδώ μην ξεχνάμε ότι μετράμε θερμοκρασία στο μέταλλο ... Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε τον αισθητήρα να μπαίνει μέσα στο boiler και να μετρά θερμοκρασία νερού. Δεν είναι εύκολο να γίνει στην δική σου. Θα πας σε δύσκολα / επικίνδυνα μονοπάτια.
Το να πάρεις μια ζητούμενη θερμοκρασία στο (κάθε) γκρουπ είναι μιά σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας πολύ βασικός που όλοι μας ξεχνάμε, είναι η θερμοκρασία του εισαγόμενου νερού. Κάνουμε πολλές μετρήσεις, τις ξανακάνουμε και βλέπουμε διαφορετική συμπεριφορά και αναρωτιόμαστε γιατί. Έχουμε ξεχάσει να λάβουμε υπόψιν μας την μέτρηση αυτή. Το ιδανικό θα ήταν να δώσεις νερό με κοντινή θερμοκρασία από αυτή του boiler. Αλλά δεν μπορεί να περάσει από την αντλία ζεστό νερό γιατί θα την χαλάσει. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Κάποιες μηχανές διπλού boiler, προθερμαίνουν το νερό της εκχύλισης με έναν ΗΧ σωλήνα στο boiler του ατμού.
Αλλά ας προσγειωθούμε.
Είσαι πάντως σε πολύ καλό δρόμο. Να μας ενημερώνεις.
Ελπίζω να πίνεις καλά καφεδάκια τώρα ... (το ζητούμενο).
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Αυτό ακριβώς εχω πετύχει εγώ με το ΚΙΤ θερμοκρασίας που έχω φτιάξει , χωρίς να περνά νερό απο αντλία οπότε δουλεύει με ότι αντλία έχει η μηχανή και υπάρχει τρελή σταθερότητα θερμοκρασίας στην εκχύληση , είτε εχεις pid είτε οχι.ioannisz έγραψε: ↑Τρί Απρ 23, 2019 8:46 pmΤο ιδανικό θα ήταν να δώσεις νερό με κοντινή θερμοκρασία από αυτή του boiler. Αλλά δεν μπορεί να περάσει από την αντλία ζεστό νερό γιατί θα την χαλάσει. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Κάποιες μηχανές διπλού boiler, προθερμαίνουν το νερό της εκχύλισης με έναν ΗΧ σωλήνα στο boiler του ατμού.
Είναι η μόνη λύση για μηχανές μονού μπόιλερ ωστε να έχεις θερμοκρασιακή σταθερότητα .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Καφεδάκι δεν έχω πιει ακόμα λόγω έλλειψης χρόνου και πειραματισμων. Θέλω πρώτα να μετρήσω τη θερμοκρασία του νερού που βγαίνει με ένα θερμοζευγος, όπως έχω ξανακάνει και παλιότερα.
Στη συνέχεια θα κάνω καφέ. Έλα όμως που μπαγιατεψαν οι καφέδες που είχα αγοράσει μετά από τόσο καιρό και ξυρυθμιστηκε και ο vario (τα νεύρα μου!).
Θα τους πιω όμως τους καφέδες κάνοντας και δοκιμές ταυτόχρονα δεν πετάω πάνω από μισό κιλό στα σκουπίδια, αμαρτία μεγάλη!
Εν τω μεταξύ αγόρασα σιλικόνη υψηλών θερμοκρασιων για να κολλήσω τον αισθητήρα, αλλά δεν ξέρω εάν πιάνει καλά στον ορειχαλκο και αν φεύγει αργότερα με ξυσιμο. Είναι σε σωληνάριο μικρό σαν κόλα.
Στη συνέχεια θα κάνω καφέ. Έλα όμως που μπαγιατεψαν οι καφέδες που είχα αγοράσει μετά από τόσο καιρό και ξυρυθμιστηκε και ο vario (τα νεύρα μου!).
Θα τους πιω όμως τους καφέδες κάνοντας και δοκιμές ταυτόχρονα δεν πετάω πάνω από μισό κιλό στα σκουπίδια, αμαρτία μεγάλη!
Εν τω μεταξύ αγόρασα σιλικόνη υψηλών θερμοκρασιων για να κολλήσω τον αισθητήρα, αλλά δεν ξέρω εάν πιάνει καλά στον ορειχαλκο και αν φεύγει αργότερα με ξυσιμο. Είναι σε σωληνάριο μικρό σαν κόλα.
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Εγώ δεν θα έβαζα τέτοιο πράγμα σε σημείο της μηχανής που μετά θα έπινα καφέ. Σε κάποιο εξάρτημα (πχ καλαθάκι) που θα ήταν μόνο για αυτή την δουλειά και δεν παίρνει μέρος μετά στην εκχύλιση που θα πιω, ναι.
Αλλά μην ξεφεύγεις από τον στόχο που είναι ο καφές. Μπορεί και η γεύση σου να ρυθμίσει το pid. Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να νικήσεις για να φτάσεις να φτιάξεις ένα καλό πακ με καφέ που θα σου δώσει μια καλή εκχύλιση.
Αλλά μην ξεφεύγεις από τον στόχο που είναι ο καφές. Μπορεί και η γεύση σου να ρυθμίσει το pid. Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να νικήσεις για να φτάσεις να φτιάξεις ένα καλό πακ με καφέ που θα σου δώσει μια καλή εκχύλιση.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Τη σιλικόνη θα τη βάλω στον αισθητήρα που μπαίνει πάνω στο μποιλερ, όχι στον άλλο που θα βάλω μέσα στο πορταφιλτερ. Πότε δε θα έβαζα χημικά σε επαφή με οποιοδήποτε τρόφιμο. Το θερμοζευγος μέσα στο πορταφιλτερ στερεωνεται μόνο του όπως έχω δείξει στο βίντεο που μετρουσα τις θερμοκρασίες και μετά το αφαιρώ.
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Αν θες την γνώμη μου Αδάμ, εγώ δεν θα έβαζα σιλικόνη εκεί. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν θα κρατήσει (ειδικά σε βάθος χρόνου) τον θερμοστάτη σωστά στην θέση του.
Η λύση είναι η τρυπημένη βίδα κατά την γνώμη μου.
Πάντα όμως υπάρχει ο φόβος ή να μην ακουμπά καλά ο θερμοστάτης, ή να καταστραφεί (πχ με πολύ σφίξιμο στην βίδα) και να μετρά πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ η μηχανή να έχει ανεβάσει πολύ παραπάνω. Προσοχή λοιπόν. Ειδικά στην πρώτη λειτουργία της μετά την αλλαγή του θερμοστάτη. Με το χέρι στον διακόπτη να την κλείσεις αν καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Θέλει και εμπειρία για να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Αν έχεις κάποιον που είναι επαγγελματίας, θα ήταν φρόνιμο να τον αγγαρέψεις.
Ακόμα και με την τρυπημένη βίδα πρέπει να προσέξεις ώστε να μην στρίψεις τον αισθητήρα έτσι ώστε να του κόψεις κάποιο από τα καλώδιά του.
Η λύση είναι η τρυπημένη βίδα κατά την γνώμη μου.
Πάντα όμως υπάρχει ο φόβος ή να μην ακουμπά καλά ο θερμοστάτης, ή να καταστραφεί (πχ με πολύ σφίξιμο στην βίδα) και να μετρά πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ η μηχανή να έχει ανεβάσει πολύ παραπάνω. Προσοχή λοιπόν. Ειδικά στην πρώτη λειτουργία της μετά την αλλαγή του θερμοστάτη. Με το χέρι στον διακόπτη να την κλείσεις αν καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Θέλει και εμπειρία για να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Αν έχεις κάποιον που είναι επαγγελματίας, θα ήταν φρόνιμο να τον αγγαρέψεις.
Ακόμα και με την τρυπημένη βίδα πρέπει να προσέξεις ώστε να μην στρίψεις τον αισθητήρα έτσι ώστε να του κόψεις κάποιο από τα καλώδιά του.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Η πιο καλή λύση είναι αυτή στίς φωτό .
Απο την μία μεριά βιδώνει στο boiler , απο την άλλη βιδώνει ο αισθητήρας και στη μέση υπάρχει τρύπα για άμεση επαφή του αισθητήρα με το νερό .
Απο την μία μεριά βιδώνει στο boiler , απο την άλλη βιδώνει ο αισθητήρας και στη μέση υπάρχει τρύπα για άμεση επαφή του αισθητήρα με το νερό .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Η λύση με τη βιδα μου φαίνεται κι εμένα σωστοτερη, αλλά πάλι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεβιδωσει η βίδα με τις δονήσεις της αντλιας και να μετράει λαθος. Μόνο αν σφηνωσει στη θέση της με τεφλον ή κάτι άλλο μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια.
Προς το παρόν έκανα μερικές μετρήσεις με εξωτερικό θερμοζευγος τοποθετημένο μέσα στο πορταφιλτερ. Μέτρησα στους 70 C και είχαν διαφορά 6 βαθμούς. Στους 80 C το ίδιο. Στους 90 C το ίδιο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να την άφηνα τουλάχιστον 10 λεπτά να σταθεροποιηθει. Τελικά έβαλα το offset στους -5.5 C και αυτό που μου δείχνει στο pid το βγάζει και στο πορταφιλτερ.
Προς το παρόν έκανα μερικές μετρήσεις με εξωτερικό θερμοζευγος τοποθετημένο μέσα στο πορταφιλτερ. Μέτρησα στους 70 C και είχαν διαφορά 6 βαθμούς. Στους 80 C το ίδιο. Στους 90 C το ίδιο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να την άφηνα τουλάχιστον 10 λεπτά να σταθεροποιηθει. Τελικά έβαλα το offset στους -5.5 C και αυτό που μου δείχνει στο pid το βγάζει και στο πορταφιλτερ.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: PID σε Lelit Pl41em Anna
Εχεις δίκιο εγώ δεν το εξήγησα σωστά , έχεις κάνει τρύπα στο boiler και εκεί κολλάει με μπρουτζοκόληση η μία μεριά της βίδας και στην άλλη βιδώνεις τον αισθητήτα με τεφλον .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση