Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σας!

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από Jazz » Πέμ Ιούλ 06, 2017 12:57 pm

Το offset στο 11 πώς το βρήκες/υπολόγισες?

Θερμοκρασία νερού στο group θες συνήθως 90°C-93°C . Κάποιοι καφέδες θέλουν/αντέχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία ( 94-95).

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Ιούλ 06, 2017 1:05 pm

Δεν υπάρχει "πρέπει", υπάρχει απλώς ένας γενικός μπούσουλας. Εσύ θα είσαι αυτός που με τις δοκιμές θα φτάσεις στο αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί. Ξεκίνα τα πειράματα από τους 93C αυξομείωσε και παρατήρησε γευστικά τις αλλαγές κρατώντας φυσικά σταθερά όλα τα υπόλοιπα.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από cosini » Πέμ Ιούλ 06, 2017 1:10 pm

Jazz έγραψε:Το offset στο 11 πώς το βρήκες/υπολόγισες?

Θερμοκρασία νερού στο group θες συνήθως 90°C-93°C . Κάποιοι καφέδες θέλουν/αντέχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία ( 94-95).
το offset ηταν στο 11 απο τον προηγουμενο κατοχο , δεν το υπολογισα εγω και μαλλον εκει κατι εινα λαθος . με την ακιδα απο το ψηφιακο θεμομετρο μεσα στην τρυπα του portfilter κατα την εκχυληση σκετου νερου δινει περιπου 87 βαθμους οποτε κατι ειναι λαθος . θα επρεπε να δειχει κοντα στους 93, ετσι δεν ειναι ?

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από Jazz » Πέμ Ιούλ 06, 2017 1:24 pm

To Offset για να το υπολογίσεις θες ειδικό όργανο(scace). Έτσι μόνο θα ξέρεις τη διαφορά της θερμοκρασίας του νερού στο boiler με τη πραγματική θερμοκρασία του νερού κατά την εκχύλιση. Αυτή η διαφορά θα είναι το offset. Αν ο προηγούμενος κάτοχος είχε πάρει μέτρηση για 11 βαθμούς με scace, τότε είναι σωστό το νούμερο. Αν το έβαλε "στα κουτουρού' γιατί τον βόλεψε ίσως σε ρυθμίσεις, τότε το πιθανότερο είναι να είναι λάθος.

Τώρα, δε ξέρω πόσο'ακρίβεια' δίνει στις μετρήσεις το ψηφιακό θερμόμετρο. Εννοώ πόσο κοντά είναι στην πραγματική τιμή. Φαντάζομαι ότι θα δείχνει λιγάκι χαμηλότερη θερμοκρασία από την πραγματική. Τώρα, όμως για πόσο δε μπορώ να ξέρω.

Γιατί δε βάζεις μπούσουλα σου το offset = 0 ? Θα βλέπεις ένα 102 πχ, αλλά δε θα 'παραπλανάσαι' από ένα 93 πχ που θα είναι πλασματικό.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από cosini » Πέμ Ιούλ 06, 2017 2:09 pm

Jazz έγραψε:Γιατί δε βάζεις μπούσουλα σου το offset = 0 ? Θα βλέπεις ένα 102 πχ, αλλά δε θα 'παραπλανάσαι' από ένα 93 πχ που θα είναι πλασματικό.
αυτό θα κανω και θα μετραω μεχρι να παρω 92-95 στην εξοδο του portfilter. :oneup:

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Ιούλ 06, 2017 2:32 pm

cosini έγραψε:.. με την ακιδα απο το ψηφιακο θερμομετρο μεσα στην τρύπα του portfilter κατα την εκχυληση σκετου νερου δινει περιπου 87 βαθμους οποτε κατι ειναι λαθος . θα επρεπε να δειχει κοντα στους 93, ετσι δεν ειναι ?
Δεν ισχύει αυτό!
Καταρχάς με το ψηφιακό θερμόμετρο που έχεις δεν μπορείς να κάνεις σωστή μέτρηση ειδικά με τον τρόπο που λες. Αν έχεις ρυθμίσει 93C στο pid δεν πρόκειται να δεις ποτέ 93C στην έξοδο, είτε με απλό φλασάρισμα, είτε με τη μέθοδο του ποτηριού με φελιζόλ. Αν σε φλασάρισμα (ελεύθερη ροή νερού χωρίς συνθήκες πίεσης) μετρήσεις 93C τότε σημαίνει ότι θα έχεις πολύ παραπάνω στην εκχύλιση, που σημαίνει οτι θα κάψεις τον καφέ.

Η σωστή μέτρηση γίνεται μόνο με scace όπου μόνο με σκέτο νερό προσμοιώνονται οι συνθήκες πραγματικής εκχύλισης με τη σωστή πίεση 9bar κ με παράλληλη εκτόνωση ποσότητας νερού. Πρέπει να επικοινωνήσεις με τον προηγούμενο κάτοχο και να τον ρωτήσεις αν έκανε τέτοια μέτρηση, ειδάλως θα πρέπει να την στείλεις να στη ρυθμίσουν ή να το κάνεις μόνος σου μέσα από πειραματισμούς trial end error.

Πάντως εμένα οι 87C μου φαίνονται μια χαρά, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από cosini » Παρ Ιούλ 28, 2017 2:49 pm

Luckees έγραψε:Η σωστή μέτρηση γίνεται μόνο με scace όπου μόνο με σκέτο νερό προσμοιώνονται οι συνθήκες πραγματικής εκχύλισης με τη σωστή πίεση 9bar κ με παράλληλη εκτόνωση ποσότητας νερού.
[/quote]
με την βοηθεια απο το βιντεο του παυλου ( και με το manual της μηχανης οπου δινει offset 10 ρυθμισμενο εργοστασιακα με scase και με την υπογραμμιση να μην πειραχτει !! ) εκανα τις ρυθμισεις και κατεληξα στο αποτελεσμα του βιντεο εδω https://youtu.be/mh07k5_Jcnw εαν μπορειτε δειτε και πειτε μου την γνωμη σας εαν ειμαι οκ.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Ιούλ 28, 2017 3:06 pm

Καφέ έκανες να δεις γεύση;

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από cosini » Παρ Ιούλ 28, 2017 3:16 pm

Luckees έγραψε:Καφέ έκανες να δεις γεύση;
o συγκεκριμενος καφες (ενας γουατεμαλα και ενας ντεκαφεινε ) που παιρνω απο litsi (κομμενο μιας και δεν διαθετω ακομη μυλο) ειναι μια χαρα υπο τις συγκεκριμενες συνθηκες . οταν αγοραστει ο μυλος , το naked portafilter καποια αλλα παρελκομενα και καφεδες απο διαφορους προμηθευτες τοτε θα εχω μια αλλη εικονα. προς το παρον ηθελα να δω εαν ειναι οκ η μηχανη σε σχεση με χρονους και θερμοκρασιες. :)
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Ιούλ 28, 2017 4:07 pm

Με έχεις μπερδέψει γιατί δίνεις αντικρουόμενες πληροφορίες. Τι σημαίνει το "ειναι μια χαρα υπο τις συγκεκριμενες συνθηκες"; Οτι με έτοιμο καφέ κομμένο παίρνεις φλυτζάνια που σου αρέσουν μέσα στους χρόνους-μπούσουλα; :a014:

Για να μπορέσεις να βγάλεις σωστά συμπεράσμα:
1. Παίρνεις μύλο και αλέθεις πχ 18g στο καλαθάκι
2. Κρατάς για αρχή τους 93 στο pid
3. Κοιτάς η πίεση να σου είναι κοντά στα 9 bar
4. Κοιτάς οι χρόνοι να είναι κοντά στα 25 με 30sec
5. Παίρνεις 30-35g στο φλυτζάνι
6. ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ!...σου αρέσει; (δεν παίζει με την καμία να πεις "ναι")... Αν ναι, τέλεια!
...δεν σου αρέσει; (99,9% πιθανότητα); Καλωσήρθες στον μαγικό κόσμο του εσπρέσο! Ξεκινάς να κάνεις αλλαγές μέχρι το αποτέλεσμα να σου αρέσει. Θα καταλάβεις οτι υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία μόνο αν ο καφές είναι ξινός ή πικρός και όχι αν πέφτει η θερμοκρασία στο pid με ένα φλασάρισμα.

Απάντηση