Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σας!
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Το offset στο 11 πώς το βρήκες/υπολόγισες?
Θερμοκρασία νερού στο group θες συνήθως 90°C-93°C . Κάποιοι καφέδες θέλουν/αντέχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία ( 94-95).
Θερμοκρασία νερού στο group θες συνήθως 90°C-93°C . Κάποιοι καφέδες θέλουν/αντέχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία ( 94-95).
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Δεν υπάρχει "πρέπει", υπάρχει απλώς ένας γενικός μπούσουλας. Εσύ θα είσαι αυτός που με τις δοκιμές θα φτάσεις στο αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί. Ξεκίνα τα πειράματα από τους 93C αυξομείωσε και παρατήρησε γευστικά τις αλλαγές κρατώντας φυσικά σταθερά όλα τα υπόλοιπα.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
το offset ηταν στο 11 απο τον προηγουμενο κατοχο , δεν το υπολογισα εγω και μαλλον εκει κατι εινα λαθος . με την ακιδα απο το ψηφιακο θεμομετρο μεσα στην τρυπα του portfilter κατα την εκχυληση σκετου νερου δινει περιπου 87 βαθμους οποτε κατι ειναι λαθος . θα επρεπε να δειχει κοντα στους 93, ετσι δεν ειναι ?Jazz έγραψε:Το offset στο 11 πώς το βρήκες/υπολόγισες?
Θερμοκρασία νερού στο group θες συνήθως 90°C-93°C . Κάποιοι καφέδες θέλουν/αντέχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία ( 94-95).
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
To Offset για να το υπολογίσεις θες ειδικό όργανο(scace). Έτσι μόνο θα ξέρεις τη διαφορά της θερμοκρασίας του νερού στο boiler με τη πραγματική θερμοκρασία του νερού κατά την εκχύλιση. Αυτή η διαφορά θα είναι το offset. Αν ο προηγούμενος κάτοχος είχε πάρει μέτρηση για 11 βαθμούς με scace, τότε είναι σωστό το νούμερο. Αν το έβαλε "στα κουτουρού' γιατί τον βόλεψε ίσως σε ρυθμίσεις, τότε το πιθανότερο είναι να είναι λάθος.
Τώρα, δε ξέρω πόσο'ακρίβεια' δίνει στις μετρήσεις το ψηφιακό θερμόμετρο. Εννοώ πόσο κοντά είναι στην πραγματική τιμή. Φαντάζομαι ότι θα δείχνει λιγάκι χαμηλότερη θερμοκρασία από την πραγματική. Τώρα, όμως για πόσο δε μπορώ να ξέρω.
Γιατί δε βάζεις μπούσουλα σου το offset = 0 ? Θα βλέπεις ένα 102 πχ, αλλά δε θα 'παραπλανάσαι' από ένα 93 πχ που θα είναι πλασματικό.
Τώρα, δε ξέρω πόσο'ακρίβεια' δίνει στις μετρήσεις το ψηφιακό θερμόμετρο. Εννοώ πόσο κοντά είναι στην πραγματική τιμή. Φαντάζομαι ότι θα δείχνει λιγάκι χαμηλότερη θερμοκρασία από την πραγματική. Τώρα, όμως για πόσο δε μπορώ να ξέρω.
Γιατί δε βάζεις μπούσουλα σου το offset = 0 ? Θα βλέπεις ένα 102 πχ, αλλά δε θα 'παραπλανάσαι' από ένα 93 πχ που θα είναι πλασματικό.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
αυτό θα κανω και θα μετραω μεχρι να παρω 92-95 στην εξοδο του portfilter.Jazz έγραψε:Γιατί δε βάζεις μπούσουλα σου το offset = 0 ? Θα βλέπεις ένα 102 πχ, αλλά δε θα 'παραπλανάσαι' από ένα 93 πχ που θα είναι πλασματικό.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Δεν ισχύει αυτό!cosini έγραψε:.. με την ακιδα απο το ψηφιακο θερμομετρο μεσα στην τρύπα του portfilter κατα την εκχυληση σκετου νερου δινει περιπου 87 βαθμους οποτε κατι ειναι λαθος . θα επρεπε να δειχει κοντα στους 93, ετσι δεν ειναι ?
Καταρχάς με το ψηφιακό θερμόμετρο που έχεις δεν μπορείς να κάνεις σωστή μέτρηση ειδικά με τον τρόπο που λες. Αν έχεις ρυθμίσει 93C στο pid δεν πρόκειται να δεις ποτέ 93C στην έξοδο, είτε με απλό φλασάρισμα, είτε με τη μέθοδο του ποτηριού με φελιζόλ. Αν σε φλασάρισμα (ελεύθερη ροή νερού χωρίς συνθήκες πίεσης) μετρήσεις 93C τότε σημαίνει ότι θα έχεις πολύ παραπάνω στην εκχύλιση, που σημαίνει οτι θα κάψεις τον καφέ.
Η σωστή μέτρηση γίνεται μόνο με scace όπου μόνο με σκέτο νερό προσμοιώνονται οι συνθήκες πραγματικής εκχύλισης με τη σωστή πίεση 9bar κ με παράλληλη εκτόνωση ποσότητας νερού. Πρέπει να επικοινωνήσεις με τον προηγούμενο κάτοχο και να τον ρωτήσεις αν έκανε τέτοια μέτρηση, ειδάλως θα πρέπει να την στείλεις να στη ρυθμίσουν ή να το κάνεις μόνος σου μέσα από πειραματισμούς trial end error.
Πάντως εμένα οι 87C μου φαίνονται μια χαρά, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
[/quote]Luckees έγραψε:Η σωστή μέτρηση γίνεται μόνο με scace όπου μόνο με σκέτο νερό προσμοιώνονται οι συνθήκες πραγματικής εκχύλισης με τη σωστή πίεση 9bar κ με παράλληλη εκτόνωση ποσότητας νερού.
με την βοηθεια απο το βιντεο του παυλου ( και με το manual της μηχανης οπου δινει offset 10 ρυθμισμενο εργοστασιακα με scase και με την υπογραμμιση να μην πειραχτει !! ) εκανα τις ρυθμισεις και κατεληξα στο αποτελεσμα του βιντεο εδω https://youtu.be/mh07k5_Jcnw εαν μπορειτε δειτε και πειτε μου την γνωμη σας εαν ειμαι οκ.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Καφέ έκανες να δεις γεύση;
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
o συγκεκριμενος καφες (ενας γουατεμαλα και ενας ντεκαφεινε ) που παιρνω απο litsi (κομμενο μιας και δεν διαθετω ακομη μυλο) ειναι μια χαρα υπο τις συγκεκριμενες συνθηκες . οταν αγοραστει ο μυλος , το naked portafilter καποια αλλα παρελκομενα και καφεδες απο διαφορους προμηθευτες τοτε θα εχω μια αλλη εικονα. προς το παρον ηθελα να δω εαν ειναι οκ η μηχανη σε σχεση με χρονους και θερμοκρασιες.Luckees έγραψε:Καφέ έκανες να δεις γεύση;
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Πώς να ρυθμίσετε το εργοστασιακό P.Ι.D. της καφετιέρας σ
Με έχεις μπερδέψει γιατί δίνεις αντικρουόμενες πληροφορίες. Τι σημαίνει το "ειναι μια χαρα υπο τις συγκεκριμενες συνθηκες"; Οτι με έτοιμο καφέ κομμένο παίρνεις φλυτζάνια που σου αρέσουν μέσα στους χρόνους-μπούσουλα;
Για να μπορέσεις να βγάλεις σωστά συμπεράσμα:
1. Παίρνεις μύλο και αλέθεις πχ 18g στο καλαθάκι
2. Κρατάς για αρχή τους 93 στο pid
3. Κοιτάς η πίεση να σου είναι κοντά στα 9 bar
4. Κοιτάς οι χρόνοι να είναι κοντά στα 25 με 30sec
5. Παίρνεις 30-35g στο φλυτζάνι
6. ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ!...σου αρέσει; (δεν παίζει με την καμία να πεις "ναι")... Αν ναι, τέλεια!
...δεν σου αρέσει; (99,9% πιθανότητα); Καλωσήρθες στον μαγικό κόσμο του εσπρέσο! Ξεκινάς να κάνεις αλλαγές μέχρι το αποτέλεσμα να σου αρέσει. Θα καταλάβεις οτι υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία μόνο αν ο καφές είναι ξινός ή πικρός και όχι αν πέφτει η θερμοκρασία στο pid με ένα φλασάρισμα.
Για να μπορέσεις να βγάλεις σωστά συμπεράσμα:
1. Παίρνεις μύλο και αλέθεις πχ 18g στο καλαθάκι
2. Κρατάς για αρχή τους 93 στο pid
3. Κοιτάς η πίεση να σου είναι κοντά στα 9 bar
4. Κοιτάς οι χρόνοι να είναι κοντά στα 25 με 30sec
5. Παίρνεις 30-35g στο φλυτζάνι
6. ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ!...σου αρέσει; (δεν παίζει με την καμία να πεις "ναι")... Αν ναι, τέλεια!
...δεν σου αρέσει; (99,9% πιθανότητα); Καλωσήρθες στον μαγικό κόσμο του εσπρέσο! Ξεκινάς να κάνεις αλλαγές μέχρι το αποτέλεσμα να σου αρέσει. Θα καταλάβεις οτι υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία μόνο αν ο καφές είναι ξινός ή πικρός και όχι αν πέφτει η θερμοκρασία στο pid με ένα φλασάρισμα.