Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
- ki11ua
- Δημοσιεύσεις: 47
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 22, 2010 1:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic +mods
- 2η Μηχανή:: Ariete Hollywood
- Μύλος:: K3 Touch 2 Doserless
- Οι καφέδες μου:: Guatemala Finca El Injerto - Bourbon
- Τοποθεσία: Ζάκυνθος / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Μου απάντησε από την Auber.
Αναφορικά η έκδοση του PID με το preinfusion της Auber μόνο έχει το timer.
Επίσης αν θέλει κάποιος να τοποθετήσει αλλού το PID μπορεί να έχει πρόβληα λόγω του μήκους των καλωδίων στο kit.
Μου επιβεβαιώσανε επίσης εξεδικευμένοι θερμουδραυλικοί ότι το armaflex θα αντέξει για την μόνωση του boiler (150 βαθμούς) και ότι ακόμα καλύτερα να χρησιμοπιήσω την αυτοκόλλητη ταινία armaflex για να μη περναέι αέρας.
Αναφορικά η έκδοση του PID με το preinfusion της Auber μόνο έχει το timer.
Επίσης αν θέλει κάποιος να τοποθετήσει αλλού το PID μπορεί να έχει πρόβληα λόγω του μήκους των καλωδίων στο kit.
Μου επιβεβαιώσανε επίσης εξεδικευμένοι θερμουδραυλικοί ότι το armaflex θα αντέξει για την μόνωση του boiler (150 βαθμούς) και ότι ακόμα καλύτερα να χρησιμοπιήσω την αυτοκόλλητη ταινία armaflex για να μη περναέι αέρας.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Ξέρεις τι άλλο θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσεις την Auber αν μπορείς και σίγουρα σε ενδιαφέρει όταν εγκαταστήσεις μόνωση και pid μαζί..ki11ua έγραψε:Μου απάντησε από την Auber.
Αναφορικά η έκδοση του PID με το preinfusion της Auber μόνο έχει το timer.
Επίσης αν θέλει κάποιος να τοποθετήσει αλλού το PID μπορεί να έχει πρόβληα λόγω του μήκους των καλωδίων στο kit.
Μου επιβεβαιώσανε επίσης εξεδικευμένοι θερμουδραυλικοί ότι το armaflex θα αντέξει για την μόνωση του boiler (150 βαθμούς) και ότι ακόμα καλύτερα να χρησιμοπιήσω την αυτοκόλλητη ταινία armaflex για να μη περναέι αέρας.
Θα χρειαστεί να δώσεις διαφορετική τιμή Sv στο pid και γενικά θα χρειαστεί να αλλάξουν οι παράμετροι ρύθμισης του controller?
Ρωτά αυτό συγκεκριμένα και ειδικά για την τιμή sv. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει να δούμε την άποψητων ειδικών..
- ki11ua
- Δημοσιεύσεις: 47
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 22, 2010 1:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic +mods
- 2η Μηχανή:: Ariete Hollywood
- Μύλος:: K3 Touch 2 Doserless
- Οι καφέδες μου:: Guatemala Finca El Injerto - Bourbon
- Τοποθεσία: Ζάκυνθος / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Η ερώτηση μου:
"I'm about to install the PID and in the same time I will put a thermal insulation around the GC boiler (prboably armafex foam or armaflex tape), in order to have a more stable temperature inside the boiler when the fresh cold water is pumped.
Could you tell if you have any experience with the insulation? Will I have to change any temp settings? Like SV value?"
Η απάντηση της Auber:
We don't have any experience with such insulation.I saw people use them on the Rancilio also. I think it will make the temperature in the boiler more uniform. However, the real problem is the temperature difference between the boiler and grouphead. This is difference is limited by the thermal conductivity of the two sections. The E61 grouphead uses convection circulation to solve the problem.
In terms of control quality, insulated system is harder to control than un-insulated system. When the system is well insulated, slight temperature overshot will take long time to cools down. But for the Gaggia, this may not be a problem because the sensor is installed very close to the heater.
Συμπεράσματα?
"I'm about to install the PID and in the same time I will put a thermal insulation around the GC boiler (prboably armafex foam or armaflex tape), in order to have a more stable temperature inside the boiler when the fresh cold water is pumped.
Could you tell if you have any experience with the insulation? Will I have to change any temp settings? Like SV value?"
Η απάντηση της Auber:
We don't have any experience with such insulation.I saw people use them on the Rancilio also. I think it will make the temperature in the boiler more uniform. However, the real problem is the temperature difference between the boiler and grouphead. This is difference is limited by the thermal conductivity of the two sections. The E61 grouphead uses convection circulation to solve the problem.
In terms of control quality, insulated system is harder to control than un-insulated system. When the system is well insulated, slight temperature overshot will take long time to cools down. But for the Gaggia, this may not be a problem because the sensor is installed very close to the heater.
Συμπεράσματα?
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Οτι μαλλον δεν παιζει ρολο. Στην τελικη, αμα σου βγαζει πετρελαιο, κατεβασε λιγο το sv
Πρεπει να βαλω καποια στιγμη τη μονωση.
Πρεπει να βαλω καποια στιγμη τη μονωση.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Συμφωνώ απολύτως με την απάντηση της Auber!
Η μονωση χρειαζεται (κύρίως για λόγους οικονομίας ρευματος) σε μποιλερ του ατμου σε ΗΧ και DB και όχι σε μηχανες μονου μπόιλερ ή στο μπόιλερ της εκχυλισης των DB.
Eνα έστω και μικρο οvershot, εάν δεν υπάρχει μόνωση, θα επανελθει στην προρυθμισμένη θερμοκρασια σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ενώ όταν υπάρχει μόνωση μπορει να περιμενεις αρκετα μεχρι να πέσει, ώστε να ξεκινήσεις την εκχύλιση. (ασε που μεγαλύτερα του ενος βαθμου οvershots έπειδη αργουν λόγω της μονώσεως να πέσουν, ανεβάζουν και την θερμοκρασία του γκρούπ σε υψηλότερη από την επιθυμητη θερμοκρασία λειτουργίας του.
Το έχω αναφέρει εδώ πολλες φορες.In terms of control quality, insulated system is harder to control than un-insulated system. When the system is well insulated, slight temperature overshot will take long time to cools down
Η μονωση χρειαζεται (κύρίως για λόγους οικονομίας ρευματος) σε μποιλερ του ατμου σε ΗΧ και DB και όχι σε μηχανες μονου μπόιλερ ή στο μπόιλερ της εκχυλισης των DB.
Eνα έστω και μικρο οvershot, εάν δεν υπάρχει μόνωση, θα επανελθει στην προρυθμισμένη θερμοκρασια σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ενώ όταν υπάρχει μόνωση μπορει να περιμενεις αρκετα μεχρι να πέσει, ώστε να ξεκινήσεις την εκχύλιση. (ασε που μεγαλύτερα του ενος βαθμου οvershots έπειδη αργουν λόγω της μονώσεως να πέσουν, ανεβάζουν και την θερμοκρασία του γκρούπ σε υψηλότερη από την επιθυμητη θερμοκρασία λειτουργίας του.
- ki11ua
- Δημοσιεύσεις: 47
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 22, 2010 1:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic +mods
- 2η Μηχανή:: Ariete Hollywood
- Μύλος:: K3 Touch 2 Doserless
- Οι καφέδες μου:: Guatemala Finca El Injerto - Bourbon
- Τοποθεσία: Ζάκυνθος / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Άρα Γιάννη λες ότι η μόνωση στο boiler είναι πολύ φασαρία για το τπτ, αν κατλαβαίνω σωστά...
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Oχι δεν λεω αυτό. Λεω ότι στα μποιλερ της εκχύλισης δεν βολευει ή σε ακραιες περιπτωσεις βλάπτει.
Πχ στη δική μου μηχανή
Παω να φτιαξω έναν καφέ στους πχ 90 βαθμους.
Την ώρα που κοβω τον καφέ και κάνω κατανομή και πάτημα, του ερχεται του PID και κανει ενα overshoot στους 91
Αν δεν έχω μονωση θα περιμένω 5 το πολύ 10 δευτερόλεπτα μεχρι να επανελθει η θερμοκρασία στους 90 για να ξεκινησω την εκχύλιση.
Αν είχα μονωση θα περιμενα με το πορταφιλτερ έτοιμο στο χέρι κανενα λεπτο ίσως και περισσότερο μέχρι να πέσει στους 90. Τι απ τα δύο είναι πιό βολικό για τον χειριστή;
Σε μια μηχανή που το PID κανει μεγαλύτερα του ενος βαθμού οvershoots τότε τα πραγματα θα είναι πολύ χειρότερα σε χρόνο αναμονης, συν ότι το μεταλο του γκρουπ υπάρχει περιπτωση σιγα σιγά να ανεβασει θερμοκρασία πανω από αυτή που πρέπει εαν η μηχανή κανει τακτικα οvershoots με αποτελεσμα ασταθεια στην επιθυμητη θερμοκρασία εκχύλισης.
Οσο πιο αποδοτικη-αποτελεσματική είναι η μονωση τοσο χειρότερο το αποτελεσμα.
Πχ στη δική μου μηχανή
Παω να φτιαξω έναν καφέ στους πχ 90 βαθμους.
Την ώρα που κοβω τον καφέ και κάνω κατανομή και πάτημα, του ερχεται του PID και κανει ενα overshoot στους 91
Αν δεν έχω μονωση θα περιμένω 5 το πολύ 10 δευτερόλεπτα μεχρι να επανελθει η θερμοκρασία στους 90 για να ξεκινησω την εκχύλιση.
Αν είχα μονωση θα περιμενα με το πορταφιλτερ έτοιμο στο χέρι κανενα λεπτο ίσως και περισσότερο μέχρι να πέσει στους 90. Τι απ τα δύο είναι πιό βολικό για τον χειριστή;
Σε μια μηχανή που το PID κανει μεγαλύτερα του ενος βαθμού οvershoots τότε τα πραγματα θα είναι πολύ χειρότερα σε χρόνο αναμονης, συν ότι το μεταλο του γκρουπ υπάρχει περιπτωση σιγα σιγά να ανεβασει θερμοκρασία πανω από αυτή που πρέπει εαν η μηχανή κανει τακτικα οvershoots με αποτελεσμα ασταθεια στην επιθυμητη θερμοκρασία εκχύλισης.
Οσο πιο αποδοτικη-αποτελεσματική είναι η μονωση τοσο χειρότερο το αποτελεσμα.
Re: Τι μόνωση boiler στη Gaggia Classic & ποιο PID?
Και αν ρυθμίσεις το PID να κάνει πιο χαμηλό recovery δηλαδή μειώσεις αρχικά το D και ίσως αν χρειαστεί το P. Η αν μεγαλώσεις το I?
Κάποια στιγμή το PID θα ρυθμιστεί και θα δουλέψει άψογα. Το θέμα και η απορία μου είναι αλλού:
Eφόσων παίζοντας με την παράμετρο I δεν κατάφερες να μην κάνεις overshoot άρα αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσεις την παράμετρο D και ίσως και την P, μήπως τελικά με λιγότερο D και ίσως και λιγότερο P, το μπόιλερ επειδή πέρνει εντολή, αφενός μεν αργότερα για να κάνει recovery και αφετέρου πέρνει εντολή να κάνει πιο ήπιο recovery λόγω του μειωμένου D, τελικά η θερμικρασιακή σταθερότητα κατά τη διάρκεια της εκχύλισης είναι χείρότερη?
Αυτό μπορεί να μας το πει o woodman43 o οποίος έχει κατασκευάσει όργανο μέτρησης θερμοκρασία και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να παίξει με κάποια Sylvia που έχει σεταρισμένο PID πριν και μετά την μόνωση, να αλλάξει κάποιες παραμέτρους στο PID μετά τη μόνωση και να μετρ'ησει με το αυτοσχέδιο όργανό του! (@woodman 43 αυτό θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον τόπικ αν μπορούσες να το ξεκινήσεις).
Μήπως τελικά είναι χαζό να κάνουμε μόνωση?
Σκέφτομαι και εγώ να κάνω και το PID μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα το καλιμπράρω. Αλλά βαριέμαι πάλι τις μετρήσεις. Έχω πολύ ακριβό επιστημονικό όργανο θερμοκρασιών, αλλά επειδή είναι για άλλη χρήση, κάθε φορά που θέλω να το προσαρμόσω κάτω από στο shower screen παιδεύομαι με πατέντες (ποτήρια από φελιζόλ, δεύτερο άτομο να κρατάει το ποτήρι, διότι το όργανο μου είναι πολύ βαρύ και συμπαρασύρει το ποτήρι.)
Και το δεύτερο άτομο, επειδή δεν έχει την δικιά μου "καψούρα" μετά από λίγο βαριέται και την κάνει με ελφριά πηδηματάκια. Ίσως να πρέπει να κατασκευάσω ένα όργανο όπως αυτό που έκανε ο woodsman43 για να το μετρήσω μόνος μου, εφόσων ο woodsman δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει.
Εντάξει παιδιά καφέ εδώ μέσα όλοι πίνουμε με άριστα το 100 από 85 εως 100. Στις καφετέριες πίνουμε ταβάνι στο 88 με άριστα το 100 και συνήθως στις καφετέριες, με κάτι καφέδες των 10 ευρώ το κιλό πίνουμε στο 60-70 με άριστα το 100.
Το θέμα είναι ότι από τι στιγμή που διαβάζουμε το mod sesction του forum έχουμε μικρόβιο μεσα μας. π.χ. Panos, woodsman, afonic, Y.V, strider 19, artistir,ki11ua και άλλοι που απλά δεν έχω συγκρατήσει στο μυαλό μου.
Είναι προφανές, ότι αυτοί που απλά θέλουν να αγοράσουν μία καλή μηχανή ή ένα καλό μύλο δεν διαβάζουν για mods. Εγώ τις μηχανές τις έχω για gadgets όπως και άλλα πράγματα. Καλό καφέ θα πιω και με moka Bialetti (λέμε τώρα...)
Αυτό το armaflex στο βίντεο μπορώ να το βρώ στην Ελλάδα. Εννοώ το πάχος αυτό που είναι πολύ λεπτό, όχι το χρώμα.
Κάποια στιγμή το PID θα ρυθμιστεί και θα δουλέψει άψογα. Το θέμα και η απορία μου είναι αλλού:
Eφόσων παίζοντας με την παράμετρο I δεν κατάφερες να μην κάνεις overshoot άρα αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσεις την παράμετρο D και ίσως και την P, μήπως τελικά με λιγότερο D και ίσως και λιγότερο P, το μπόιλερ επειδή πέρνει εντολή, αφενός μεν αργότερα για να κάνει recovery και αφετέρου πέρνει εντολή να κάνει πιο ήπιο recovery λόγω του μειωμένου D, τελικά η θερμικρασιακή σταθερότητα κατά τη διάρκεια της εκχύλισης είναι χείρότερη?
Αυτό μπορεί να μας το πει o woodman43 o οποίος έχει κατασκευάσει όργανο μέτρησης θερμοκρασία και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να παίξει με κάποια Sylvia που έχει σεταρισμένο PID πριν και μετά την μόνωση, να αλλάξει κάποιες παραμέτρους στο PID μετά τη μόνωση και να μετρ'ησει με το αυτοσχέδιο όργανό του! (@woodman 43 αυτό θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον τόπικ αν μπορούσες να το ξεκινήσεις).
Μήπως τελικά είναι χαζό να κάνουμε μόνωση?
Σκέφτομαι και εγώ να κάνω και το PID μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα το καλιμπράρω. Αλλά βαριέμαι πάλι τις μετρήσεις. Έχω πολύ ακριβό επιστημονικό όργανο θερμοκρασιών, αλλά επειδή είναι για άλλη χρήση, κάθε φορά που θέλω να το προσαρμόσω κάτω από στο shower screen παιδεύομαι με πατέντες (ποτήρια από φελιζόλ, δεύτερο άτομο να κρατάει το ποτήρι, διότι το όργανο μου είναι πολύ βαρύ και συμπαρασύρει το ποτήρι.)
Και το δεύτερο άτομο, επειδή δεν έχει την δικιά μου "καψούρα" μετά από λίγο βαριέται και την κάνει με ελφριά πηδηματάκια. Ίσως να πρέπει να κατασκευάσω ένα όργανο όπως αυτό που έκανε ο woodsman43 για να το μετρήσω μόνος μου, εφόσων ο woodsman δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει.
Εντάξει παιδιά καφέ εδώ μέσα όλοι πίνουμε με άριστα το 100 από 85 εως 100. Στις καφετέριες πίνουμε ταβάνι στο 88 με άριστα το 100 και συνήθως στις καφετέριες, με κάτι καφέδες των 10 ευρώ το κιλό πίνουμε στο 60-70 με άριστα το 100.
Το θέμα είναι ότι από τι στιγμή που διαβάζουμε το mod sesction του forum έχουμε μικρόβιο μεσα μας. π.χ. Panos, woodsman, afonic, Y.V, strider 19, artistir,ki11ua και άλλοι που απλά δεν έχω συγκρατήσει στο μυαλό μου.
Είναι προφανές, ότι αυτοί που απλά θέλουν να αγοράσουν μία καλή μηχανή ή ένα καλό μύλο δεν διαβάζουν για mods. Εγώ τις μηχανές τις έχω για gadgets όπως και άλλα πράγματα. Καλό καφέ θα πιω και με moka Bialetti (λέμε τώρα...)
Αυτό το armaflex στο βίντεο μπορώ να το βρώ στην Ελλάδα. Εννοώ το πάχος αυτό που είναι πολύ λεπτό, όχι το χρώμα.