Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Δοκιμασμένη και αξιόπιστη λύση ο Rex αλλα πολύ ογκώδες.Έχω πάρει ένα pid τις πλακας με λιγότερο από 5 ευρώ λόγο του μεγέθους αρχικά και χωράει παντού.Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει αλλα το ρελέ του έστω που γραφει 20A είναι μικρή.Τα έχει δοκιμάσει κανεις?
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
20Α θα ήταν υπέρ αρκετά! Αλλά μην εμπιστεύεσαι τον Κινέζο... Να διαιρείς πάντα με τουλάχιστον 2 ή ακόμα καλύτερα να βλέπεις το datasheet των ρελε ή του τρανζίστορ εξόδου.
Επίσης λέει 125 V ac. Δεν ξέρω αν θα έχει πρόβλημα στα 240 που έχουμε εδώ. Μπορεί να μην έχει αρκετή απομόνωση σε off state το ρελε. Άσε που το ρεύμα θα πρέπει να είναι το μισό. Επίσης το ρελε δε θα κάνει καλή δουλειά για καφετιέρα. Καλύτερα να οδηγήσεις ένα SSR που να μπορεί να ανοιγοκλεινει γρήγορα.
Μπορείς να μας πεις το μοντέλο και από που τον αγόρασες; ebay να υποθέσω...
Επίσης λέει 125 V ac. Δεν ξέρω αν θα έχει πρόβλημα στα 240 που έχουμε εδώ. Μπορεί να μην έχει αρκετή απομόνωση σε off state το ρελε. Άσε που το ρεύμα θα πρέπει να είναι το μισό. Επίσης το ρελε δε θα κάνει καλή δουλειά για καφετιέρα. Καλύτερα να οδηγήσεις ένα SSR που να μπορεί να ανοιγοκλεινει γρήγορα.
Μπορείς να μας πεις το μοντέλο και από που τον αγόρασες; ebay να υποθέσω...
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Βέβαιος ο ρελες είναι μικρός αλλα οδηγεί άνετα ένα ssr.Το link από το Aliexpress ALL 499.40 14%OFF | 10A Thermostat Digital Temperature Controller DC 6V-30V Thermal Regulator Thermocouple Thermostat LCD Display Sensor 12V 24V
https://s.click.aliexpress.com/e/cqR5c6BA
https://s.click.aliexpress.com/e/cqR5c6BA
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Δεν είναι PID αυτό που δειχνεις. Είναι κάτι σαν "ηλεκτρονικος θερμοστάτης" δηλαδή κρατάει ενεργη την αντίσταση στο 100% μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία που του βάζεις και μετά την σβήνει. Απλά μπορείς να ρυθμίζεις το που να σβήνει.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Πράγματι αυτό δεν είναι pid controller αλλά απλός θερμοστάτης. Γι' αυτό και είναι τόσο φτηνος! Είπα κι εγώ...
Επίσης από το ρελε δε μπορείς να οδηγήσεις ένα SSR, δεν έχει νόημα! Θέλεις έξοδο για ρελε που συνήθως είναι μια τάση dc (12 volt?).
Επίσης από το ρελε δε μπορείς να οδηγήσεις ένα SSR, δεν έχει νόημα! Θέλεις έξοδο για ρελε που συνήθως είναι μια τάση dc (12 volt?).
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Η μηχανή σου όμως έχει θερμοστάτη, τί κερδίζεις με τον ψηφιακό;Angeldust έγραψε: ↑Κυρ Μάιος 19, 2019 8:14 pmΒέβαιος ο ρελες είναι μικρός αλλα οδηγεί άνετα ένα ssr.Το link από το Aliexpress ALL 499.40 14%OFF | 10A Thermostat Digital Temperature Controller DC 6V-30V Thermal Regulator Thermocouple Thermostat LCD Display Sensor 12V 24V
https://s.click.aliexpress.com/e/cqR5c6BA
Την ίδια δουλειά ακριβώς κάνει.
Επίσης είναι λίγο χαζό να βάλεις ένα ρελέ να ανοίγει ένα άλλο ρελέ (SSR). Μια χαρά θα παίξει, αλλά, γιατί ;
Τέλος, προσοχή όταν παίζουμε με 230V. Αν το κουτάκι λέει 125VAC, δεν δοκιμάζουμε καν για να δούμε αν θα παίξει.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Συμφωνώ απόλυτα! Ούτε για αστείο ότι θα δοκιμάσεις κάτι που είναι φτιαγμένο για 120 Volt στα 220!! Κανείς δεν πρέπει να παίζει με την τροφοδοσία και ειδικά εαν κάνεις overvoltage (στο διπλάσιο) μιας συσκευής. Είναι πιθανον να καεί και να πάθεις και ηλεκτροπληξία!
Το μόνο που θα κερδίσεις αντικαθιστώντας το μηχανικο θερμοστάτη με αυτόν που έχεις είναι η υστέρηση. Δηλαδή ο δικός σου, αφενός θα ρυθμίζει (βασικό) και αφετέρου θα ανοιγει και θα κλεινει ακριβως εκει που τον ρυθμισες. Ο μηχανικος θερμοστατης εχει μια υστερηση, δηλαδη αν ειναι των 95 C για παράδειγμα, θα κλεινει στους 95 (ανοιχτο κυκλωμα) και θα ξαναδουλευει στους 93 ή 92 για παράδειγμα. Οπότε το temperature swing (συγνώμη για τα Αγγλικά) θα ειναι μεγαλύτερο.
Ένας pid controller (πχ ο Rex C100) κοστίζει κάπου στα 15 ευρώ από την άπω ανατολή οποτε δε βλεπω το λογο να μην τον παρεις. Εκτος φυσικα κι αν δε χωράει στη μηχανη σου. Στη Lelit μου χώρεσε οριακά!!
Προσοχή αν πάρεις pid controller να διαλεξεις το μοντελλο που έχει έξοδο για SSR. Ποτέ δεν οδηγούμε ένα SSR απο ενα μηχανικο ρελέ. Οι διακυμάνσεις στην τάση εξόδου του μηχανικου ρελέ (spikes) δε θα αρέσουν στο gate του SSR... Άσε που αν το ανοιγοκλείνεις συνεχώς (το μηχανικο) θα χαλάσει σύντομα... Το SSR δεν έχει τέτοια προβλήματα, δεν έχει μηχανικά μέρη.
Το μόνο που θα κερδίσεις αντικαθιστώντας το μηχανικο θερμοστάτη με αυτόν που έχεις είναι η υστέρηση. Δηλαδή ο δικός σου, αφενός θα ρυθμίζει (βασικό) και αφετέρου θα ανοιγει και θα κλεινει ακριβως εκει που τον ρυθμισες. Ο μηχανικος θερμοστατης εχει μια υστερηση, δηλαδη αν ειναι των 95 C για παράδειγμα, θα κλεινει στους 95 (ανοιχτο κυκλωμα) και θα ξαναδουλευει στους 93 ή 92 για παράδειγμα. Οπότε το temperature swing (συγνώμη για τα Αγγλικά) θα ειναι μεγαλύτερο.
Ένας pid controller (πχ ο Rex C100) κοστίζει κάπου στα 15 ευρώ από την άπω ανατολή οποτε δε βλεπω το λογο να μην τον παρεις. Εκτος φυσικα κι αν δε χωράει στη μηχανη σου. Στη Lelit μου χώρεσε οριακά!!
Προσοχή αν πάρεις pid controller να διαλεξεις το μοντελλο που έχει έξοδο για SSR. Ποτέ δεν οδηγούμε ένα SSR απο ενα μηχανικο ρελέ. Οι διακυμάνσεις στην τάση εξόδου του μηχανικου ρελέ (spikes) δε θα αρέσουν στο gate του SSR... Άσε που αν το ανοιγοκλείνεις συνεχώς (το μηχανικο) θα χαλάσει σύντομα... Το SSR δεν έχει τέτοια προβλήματα, δεν έχει μηχανικά μέρη.
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 370
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
επέτρεψε μου να διαφωνήσω φίλε
Θεωρητικά κάνουν την ίδια δουλειά πρακτικά ο μεταλλικός δεν ξέρεις ποτέ σε ποια θερμοκρασία κόβει εκτός να τον μετρήσεις, το εύρος λειτουργίας του είναι μερικοί βαθμοί αλλά το χειρότερο από όλα είναι η γήρανση που προκαλεί μεταβολή σε ποια θερμοκρασία κόβει ή δίνει.
Ένας ψηφιακός έχει ακρίβεια 0.1 βαθμούς συνήθως, ανταποκρίνεται αμεσα στις μεταβολές της θερμοκρασίας και δουλεύει πάντα όπως την πρώτη μερα που εγκαταστάθηκε.
Το θέμα είναι αν αξίζει να κάνει αυτή την αλλαγή κάποιος. Εγώ θα έλεγα ναι εάν ο αισθητήρας είναι εμβαπτιζόμενος.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Πολύ σωστά.
Δεν ξέρω γιατί σκάλωσα.
Δεν ξέρω γιατί σκάλωσα.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100
Η αλήθεια είναι οτι και οι ψηφιακοί θερμοστάτες γηράσκουν και μάλιστα οι φθηνοί, προερχόμενοι εκ της άπω ανατολής...
Οι φτηνοι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες αλλαζουν χωρητικοτητα με το χρονο και τη χρηση, καθως και τα υπολοιπα φθηνα κατασκευασμενα εξαρτηματα, καποια απο τα οποια συχνα υπεροδηγουνται με αποτλελεσμα να γηρασκουν πολυ γρηγοροτερα απο το αναμενομενο.
Επιπλεον, και οι αισθητηρες (οι απλοι, φθηνοι κυριως) γηρασκουν με τη χρηση, αλλά και με τη θερμοκρασία. Καθε σοβαρος κατασκευαστης που σεβεται τον εαυτό του δίνει τιμές για το ποσο αλλάζει η μέτρηση και τα χαρακτηριστικά ενος αισθητήρα σε σχέση με το χρόνο χρήσης, επομένως ένας φθηνός-κακέκτυπο Κινέζικος θα έχει ακόμα χειρότερη συμπεριφορά.
Τρίτον και σπουδαιότερο: Η "ακρίβεις" μπορεί μεν να γράφει ότι είναι 0.1 C, αλλά αυτό αναφέρεται στο resolution (αναλυτικότητα) του αισθητήρα, δηλαδή αν μπορεί να ξεχωρίσει τιμές θερμοκρασίας που διαφέρουν κατά 0.1 C. Δεν αναφέρεται στην ακρίβεια της μέτρησης, που συνήθως είναι 1% ή και περισσότερο (ανάλογα με τη θερμοκρασία και το package). Επίσης έχεις και το offset (που διορθώνεται με μετρήσεις), αλλά και την τοποθέτηση του αισθητήρα, όπου μια μικρή, ανεπαίσθητη μετακίνηση μπορεί να σου αλλάξει λίγο τη μετρούμενη θερμοκρασία.
Οπότε στην πράξη δεν είναι και τόσο τέλειοι όσο νομίζουμε... Τουλάχιστον οι φθηνοι, γιατί έχω δουλέψει και με ακριβά θερμοζεύγη για παράδειγμα (κόστος όσο μια ή δύο καφετιέρες!) όπου πράγματι έχεις 0.1 C ακρίβεια στη μέτρηση. Στον καφέ όμως δεν τη χρειάζεσαι αυτή την ακρίβεια και θα έλεγα ότι και 1 C είναι πάρα πολύ καλα.
Σίγουρα όμως ένας ψηφιακος θερμοστάτης υπερτερεί του μηχανικού. Τόσο σε ακρίβεια μέτρησης και ελέγχου, όσο και στο γεγονός ότι μπορείς να καθορίσεις τη θερμοκρασία που θέλεις να ανοίγει ή να κλείνει. Αυτο και μονο είναι αρκετό για να τον εγκαταστήσεις!
Οι φτηνοι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες αλλαζουν χωρητικοτητα με το χρονο και τη χρηση, καθως και τα υπολοιπα φθηνα κατασκευασμενα εξαρτηματα, καποια απο τα οποια συχνα υπεροδηγουνται με αποτλελεσμα να γηρασκουν πολυ γρηγοροτερα απο το αναμενομενο.
Επιπλεον, και οι αισθητηρες (οι απλοι, φθηνοι κυριως) γηρασκουν με τη χρηση, αλλά και με τη θερμοκρασία. Καθε σοβαρος κατασκευαστης που σεβεται τον εαυτό του δίνει τιμές για το ποσο αλλάζει η μέτρηση και τα χαρακτηριστικά ενος αισθητήρα σε σχέση με το χρόνο χρήσης, επομένως ένας φθηνός-κακέκτυπο Κινέζικος θα έχει ακόμα χειρότερη συμπεριφορά.
Τρίτον και σπουδαιότερο: Η "ακρίβεις" μπορεί μεν να γράφει ότι είναι 0.1 C, αλλά αυτό αναφέρεται στο resolution (αναλυτικότητα) του αισθητήρα, δηλαδή αν μπορεί να ξεχωρίσει τιμές θερμοκρασίας που διαφέρουν κατά 0.1 C. Δεν αναφέρεται στην ακρίβεια της μέτρησης, που συνήθως είναι 1% ή και περισσότερο (ανάλογα με τη θερμοκρασία και το package). Επίσης έχεις και το offset (που διορθώνεται με μετρήσεις), αλλά και την τοποθέτηση του αισθητήρα, όπου μια μικρή, ανεπαίσθητη μετακίνηση μπορεί να σου αλλάξει λίγο τη μετρούμενη θερμοκρασία.
Οπότε στην πράξη δεν είναι και τόσο τέλειοι όσο νομίζουμε... Τουλάχιστον οι φθηνοι, γιατί έχω δουλέψει και με ακριβά θερμοζεύγη για παράδειγμα (κόστος όσο μια ή δύο καφετιέρες!) όπου πράγματι έχεις 0.1 C ακρίβεια στη μέτρηση. Στον καφέ όμως δεν τη χρειάζεσαι αυτή την ακρίβεια και θα έλεγα ότι και 1 C είναι πάρα πολύ καλα.
Σίγουρα όμως ένας ψηφιακος θερμοστάτης υπερτερεί του μηχανικού. Τόσο σε ακρίβεια μέτρησης και ελέγχου, όσο και στο γεγονός ότι μπορείς να καθορίσεις τη θερμοκρασία που θέλεις να ανοίγει ή να κλείνει. Αυτο και μονο είναι αρκετό για να τον εγκαταστήσεις!