Σελίδα 1 από 67

Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 1:52 am
από afonic
Μετά από ακόμα μερικά πειράματα στην 3η Classic που πέφτει στα χέρια μου, αποφάσισα να κάνω έναν μικρό οδηγό για τον φτηνότερο PID controller που υπάρχει, για να υπάρχει στο αρχείο του forum.

Ο RKC REX-C100 είναι ο παρακάτω PID contoller:
rex100.JPG
rex2.JPG
O οποίος μπορεί να βρεθεί μαζί με τα απαραίτητα SSR & Sensor κάπου στα 17 ευρώ από εδώ.

Θα εξηγήσω πως συνδέεται ο συγκεκριμένος controller στην Classic για έλεγχο της θερμοκρασίας εκχύλισης αλλά και ατμού. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες το κάνετε με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, για οποιαδήποτε ζημιά ή ατύχημα.

Εξοπλισμός

Καταρχήν θα χρειαστείτε εκτός από το παραπάνω kit τα ακόλουθα: (βάζω link αλλά και φώτο σε περίπτωση που στο μέλλον δεν υπάρχουν)

- καλώδια με κάλυψη σιλικόνης που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Πάρτε περίπου 2 μέτρα από 2 χωριστά χρώματα να έχετε αρκετό και για να μπαίνει διαφορετικό χρώμα στις κοινές συνδέσεις (για δική μας ευκολία)

Παραδειγμά
kalwdio.jpg
- "Piggyback" connectors. Χρειάζονται 2 αλλά καμιά 10αρια να είναι εύκαιροι δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Το χρώμα που θέλουμε για τέτοιο πάχος είναι το κόκκινο.

Παράδειγμα
piggyback-new.jpg
- Flat connectors. Χρειαζόμαστε 4, αντίστοιχα.

Παράδειγμα
flat-new.jpg
Προαιρετικά μπορούμε να πάρουμε μερικούς διχαλωτούς ακροδέκτες ώστε τα καλώδια που συνδέονται στο PID και το SSR να μην είναι γυμνά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο:
dixala.jpg
Επίσης μια τέτοια πρέσσα/πένσα θα μας λύσει τα χέρια:
pensa.jpg
Συνδεσμολογία

Αρχικά με το πολύ καλό image του Makron θα δούμε τα βασικά:
μακρον.jpg
Ρεύμα 220V

Όπως βλέπουμε αρχικά στους ακροδέκτες 1 και 2 πρέπει να δώσουμε τάση 220V. Αυτό θα το κάνουμε μέσα από την μηχανή με τους "piggyback" connectors. Θα συνδέσουμε 2 καλωδιά σε ισάριθμους connectors και θα "κλέψουμε" ρεύμα από τα εξής σημεία:

- στο κάτω μέρος εκεί που συνδέεται το καλώδιο τροφοδοσίας:
back.png
- στον κάτω connector του διακόπτη on/off:
front.png
Όπως φαίνεται και στην φώτο, αφαιρούμε τα καλώδια που υπάρχουν εκεί, βάζουμε τον ειδικό connector και μετά ξανασυνδέουμε τα καλώδια στο πλαινό κομμάτι του piggyback connector. Συνδέουμε λοιπόν τις άλλες άκρες στους ακροδέκτες 1 και 2 του PID και πλέον όταν ανοίγει η μηχανή το PID μας έχει ρεύμα.

Brew thermostat & Sensor

Στην συνέχεια θα αντικαταστήσουμε τους 2 θερμοστάτες. Για να δούμε που βρίσκονται:
classic-thermostats.jpeg
(έχει ξεφύγει το κυκλάκι του steam, είναι στην κάτω δεξιά άκρη του κύκλου και όχι στο κέντρο)

Ετοιμάζουμε 4 καλώδια με flat connectors στην μία μεριά τους. Ετοιμάζουμε το thermocouple αφαιρώντας προσεκτικά την τεράστια βίδα μπροστά. Αν μας κοπεί πρέπει να ενώσουμε πολύ καλά τα 2 καλώδια στην άκρη του καλωδίου. Αν μας δυσκολεύει αυτή η διαδικασία μπορούμε να βρούμε τέτοιον αισθητήρα χωρίς την μπροστινή βίδα.

Αφαιρούμε πρώτα τον brew thermostat. Συνδέουμε 2 καλώδια με flat connectors στα καλώδια που είχε συνδεμένα πάνω του ο brew thermostat και συνδέουμε τις άλλες 2 άκρες τους στο SSR στις συνδέσεις 1 και 2 (εκεί που λέει 24-380VAC, όχι στο DC!).

Τα 2 άλλα άκρα του SSR (3 και 4) πρέπει να συνδεθούν με το PID στις υποδοχές 4 και 5. ΠΡΟΣΟΧΗ, όπως θα δείτε και στο αρχικό image που έχει φτιάξει ο Makron, αυτά τα καλώδια πρέπει να συνδεθούν με σωστή πολικότητα, δηλαδή το - του SSR στο - του PID κ.ο.κ.

Συνεχίζουμε βάζοντας τον αισθητήρα στην τρύπα στο boiler όπου υπήρχε ο brew thermostat. Προτείνω να μπει κάποιου είδους θερμοαγώγιμη πάστα, και να τον στερεώσετε φέρνοντας 1-2 βόλτες μια βίδα. Tο κομμάτι αυτό είναι το πιο δύσκολο στην όλη εγκατάσταση οπότε υπομονή και προσοχή να μπει σωστά ο αισθητήρας, όσο πιο βαθιά και σταθερά γίνεται. Στην συνέχεια συνδέουμε τα άλλα 2 άκρα του στο PID στους ακροδέκτες TC (9 και 10).

Steam thermostat

Έχουμε σχεδόν τελειώσει, μένει ο ατμός!

Ετοιμάζουμε άλλα 2 καλώδια με flat connectors, αφαιρούμε τα καλώδια που συνδέονται στον steam thermostat (και αν θέλουμε αφαιρούμε και τον ίδιο μια που είναι πλέον άχρηστος) και τα συνδέουμε με τους flat connectors. Συνδέουμε τις άλλες 2 άκρες με τους ακροδέκτες ΑLM1 του PID (6 και 7).

H συνδεσμολογία μας πρέπει να είναι έτοιμη. Έχουμε συνδέσει στο PID:
pid.png
- το ρεύμα από τον διακόπτη on/off και την σύνδεση του καλωδίου τροφοδοσίας στους ακροδέκτες 1 και 2.
- τον Κ αισθητήρα μας στους ακροδέκτες 9 και 10
- το SSR στους ακροδέκτες 4 και 5 με σωστή πολικότητα
- τα καλώδια από τον steam thermostat (με επέκταση από τα δικά μας με flat connector) στους ακροδέκτες 6 και 7

Επίσης στο SSR πρέπει να έχουμε συνδέσει:

- τα καλώδια από τον brew thermostat (με επέκταση από τα δικά μας με flat connector) στους ακροδέκτες του SSR 1 & 2 (VAC)
- τους ακροδέκτες του SSR 3 & 4 (VDC) με το PID όπως περιγράφεται παραπάνω.

Αν είναι όλα σωστά πρέπει να ανάψουμε τον διακόπτη και μαζί με την μηχανή να ανάψει και το PID. Προσοχή, ΜΗΝ ενεργοποιήσετε τον διακόπτη ατμού ακόμα.

Ρύθμιση

Αναφέρω τις δικές μου ρυθμίσεις για βοήθεια, χωρίς αυτό να σημάινει ότι είναι οι κατάλληλες για όλους. Διαφορετικές εγκαταστάσεις μπορεί να χρειάζονται άλλα νούμερα.

SV
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρυθμίσουμε είναι το SV (η θερμοκρασία στην οποία επιθυμούμε να κρατάει το PID την μηχανή).
Πατάμε μια φορά το πλήκτρο SET και διαλέγουμε την τιμή. Εγώ χρησιμοποιώ θερμοκρασίες από 106 έως 110 βαθμούς.

AL1
Κρατάμε πατημένο το πλήτρο SET για 3 δευτερόλεπτα. To alarm θα ελέγχει τον ατμό, η θερμοκρασία εδώ δεν είναι απόλυτη αλλά σε διαφορά με το SV. Με μια τιμή 50 η 55 στο AL1 έχουμε αρκετά δυνατό ατμό.

P,I,D
Πατώντας το SET μετακινούμαστε στις ρυθμίσεις του PID. Οι τιμές P, I, D επιρρεάζουν την σταθερότητα της θερμοκρασίας (κατά πόσο ταλαντώνεται), και την ταχύτητα ανάρρωσης μετά από ένα shot. Οι τιμές που δοκιμάζω είναι ανάμεσα στο 6 και το 10 για το P, 80 και 120 για το I και τέλος 12 με 20 για το D.

Ρύθμιση ALARM για τον ατμό
Μπαίνουμε πάλι στο μενού με το SET. Βρίσκουμε το στοιχείο LCK και του δίνουμε τιμή 1000. Πατάμε μια φορά το SET για να το δεχτεί και μετά μαζί κρατάμε πατημένα τα πλήκτρα SET και <<. Μόλις η οθόνη εμφανίσει την ένδειξη Cod δίνουμε την τιμή 0000 και πατάμε SET. Οι ρυθμίσεις που μας ενδιαφέρουν είναι οι εξής: SL4 πρέπει να είναι 0001 και SL7 πρέπει να είναι 0001. Ειδικά το δεύτερο είναι πολύ σημαντικό ώστε να δουλεύει σωστά ο έλεγχος του ατμού.

Βελτιώση απόκρισης ρελέ ατμού
Προαιρετικά μπορούμε να βελτιώσουμε την απόκριση του μηχανικού ρελέ για τον ατμό ως εξής: Ακολουθούμε τα παραπάνω μέχρι να φτάσουμε στην οθόνη Cod. Δίνουμε κωδικό 0001 και SET. Στην συνέχεια βρίσκουμε την επιλογή ΑH1 και την αλλαζουμε από 2 σε 1. Έτσι μειώνουμε την καθυστέρηση του Alarm από 2secs σε 1 και έχουμε καλύτερο έλεγχο του ατμού αλλά ίσως μικρότερο χρόνο ζωής του ρελέ.

Χρήση

Σε απλή λειτουργία brew απλά ανοίγουμε την μηχανή, περιμένουμε τα γνωστά 15 λεπτά και απολαμβάνουμε. Το PID ελέγχει την θερμοκρασία μέσω του SSR.

Όταν πατάμε το κουμπί του ατμού, το SSR ελευθερώνεται και η αντίσταση δουλεύει μέχρι να φτάσουμε στην θερμοκρασία SV + AL1. Τότε το μηχανικό PID που υπάρχει μέσα στο PID ανοίγει την σύνδεση μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από το όριο που την κλείνει ξανά. Έτσι έχουμε μια διακύμανση μέσα στα δευτερόλεπτα γύρω στους 5-6 βαθμούς που δίνει συνεχώς δυνατό ατμό σε αντίθεση με τους παραπάνω από 30 βαθμούς του αρχικού θερμοστάτη. Η όλη εγκατάσταση του ελέγχου του ατμού είναι προαιρετική.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ (ADMIN 30/04/2018)
viewtopic.php?t=3006&p=80816#p80820

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 10:22 am
από Christos
Με βάζεις σε πειρασμό. Άψογη παρουσίαση Ιωσήφ. :clap:

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 10:30 am
από strider19
Πολυ καλη παρουσιαση, ωραιος. Μια ερωτηση ομως, δεν ξερω τι pid ηταν τα αλλα 2 που εβαλες, αλλα υπαρχει διαφορα αναμεσα στις 3 μαρκες που παιζουν (rex, sestos, auber)? Περα απο την τιμη φυσικα :)
Spoiler: show
Όταν πατάμε το κουμπί του ατμού, το SSR ελευθερώνεται και η αντίσταση δουλεύει μέχρι να φτάσουμε στην θερμοκρασία SV + AL1. Τότε το μηχανικό PID που υπάρχει μέσα στο PID ανοίγει την σύνδεση μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από το όριο που την κλείνει ξανά.
Εδω μαλλον εννοεις relay?

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 11:24 am
από Carlito
Bookmarked! Πολύ καλή παρουσίαση.

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 12:26 pm
από afonic
strider19 έγραψε:Πολυ καλη παρουσιαση, ωραιος. Μια ερωτηση ομως, δεν ξερω τι pid ηταν τα αλλα 2 που εβαλες, αλλα υπαρχει διαφορα αναμεσα στις 3 μαρκες που παιζουν (rex, sestos, auber)? Περα απο την τιμη φυσικα :)
To Auber έχει τα γνωστά πλεονεκτήματα (ποιότητα, full kit, έλεγχος ατμού μέσω SSR, μικρό μέγεθος, αλουμινένιο case) με πολύ υψηλή όμως τιμή. Δεν μετανιώνω που το πήρα αλλά αν είχα να διαλέξω με τις γνώσεις που έχω σήμερα θα έπαιρνα κάποιο φτηνότερο.

To SESTOS πιστεύω είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Είναι λίγο πιο κοντό σε μέγεθος και με πιο ποιοτικά κουμπιά μπροστά (σε σχέση με το REX πάντα) αλλά και κάπως ακριβότερο. Δεν έχω καταφέρει να δουλέψω το relay του για ατμό ακόμα αλλά πιστεύω είναι θέμα χρόνου μόλις ξαναέχω την μηχανή με το SESTOS να το βρω στις ρυθμίσεις.
Εδω μαλλον εννοεις relay?
Σωστός ναι.

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 12:53 pm
από dio
Μπραβο Ιωσηφ.Αψογος! :respekt:

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 1:31 pm
από Y.V
:oneup: Πολύ ωραία παρουσιαση Ιωσηφ!

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 1:59 pm
από alexgrc
Πραγματικά φοβερή παρουσίαση, πολυ λεπτομερής! Ειναι να το έχεις τελικά. Μια και έγινε και η συζήτηση περι Sestos να πω για οποιον το σκέφτεται οτι είναι διαφορετικές και οι τιμές στο μενού αλλα και ο τρόπος υλοποίησης για τη λειτουργία ατμου. Στο Sestos δεν συνδεεις απλα τους ακροδέκτες του θερμοστατη ατμου στο PID, αλλα πρέπει να παρεμβάλεις και ενα μετασχηματιστή 3-32v αναλόγως ποσο θέλει το SSR που χρησιμοποιούμε για να δώσει εντολή να κλείσει ο διακόπτης. Προφανως στο REX η εξοδος του alarm εκτος απο διακόπτης εχει και ταση πράγμα το οποίο είναι πολύ βολικό για εφαρμογή σε καφετιέρα. Οπότε +1 στο REX για λειτουργία ατμου.

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 2:19 pm
από afonic
Ευχαριστώ παιδιά! :clap:

alex, και το SESTOS μπορεί να δεχθεί τάση 220V στο ρελέ του alarm (λέει στις προδιαγραφές Alarm1 AC230V 3A Load NO/NC) και να παρακάμψεις έτσι το SSR, απλά δεν είμαι σίγουρος το πως (σύνδεση και ρυθμίσεις) και αν μπορεί να έχει αντίστοιχη απόδοση (σε 1sec on/off δηλαδή). Είχα δοκιμάσει αλλά δεν έκοβε σωστά. Θα το ψάξω και αν βρω λύση θα ποστάρω εδώ.

Re: Έλεγχος Gaggia Classic (brew & steam) με REX-C100

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 25, 2013 2:29 pm
από SimosCA
:respekt:
χθες βραδυ εκανα παραγγελια το συγκεκριμενο πακετο,ο οδηγος ειναι πολυ αναλυτικος και θα βοηθηση πολυ κοσμο.