Αυτοσχέδιες κατασκευές

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
stefg
Όνομα: Στέφανος
Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
Μύλος:: Ariete mod

Αυτοσχέδιες κατασκευές

Δημοσίευση από stefg » Τρί Δεκ 06, 2011 9:17 pm

Εδώ είναι οι αυτοσχέδιες κατασκευές μου, που αφορούν τον αγαπημένο μας espresso. Θα ήταν ωραία να έβαζαν και άλλοι τις δικές τους και να ανταλλάσουμε ιδέες.

Τελευταία μου δημιουργία, είναι ένα naked portafilter για την Saeco μου.
Υλικά: σιδερένιος σωλήνας, χαλασμένη καστάνια και ανοξείδωτα ηλεκτρόδια. foto
Αποτέλεσμα:
PB240007.jpg
Σαν «αυτάκια», κόλλησα κομμάτι από το σωλήνα, στο ίδιο σημείο και μέγεθος με το εργοστασιακό. foto 1, foto 2
Μετά, το πήγα σε επιμεταλλωτήριο για επικασσιτέρωση, για να είναι food safe. foto 1, foto 2
Και δω, εν δράση:
http://www.youtube.com/watch?v=mVrzM1CK ... ture=g-upl

Εδώ είναι το tamper stand/base.
Υλικά: κομμάτι κοιλοδοκού, βερνίκι, λαστιχάκι τζαμιών, αυτοκόλλητη τσόχα, καπάκι κεριού.
Αποτέλεσμα:
PB240010.jpg
Έκοψα το κοιλοδοκό κατάλληλα, το γυάλισα και το πέρασα βερνίκι. Κόλλησα το λαστιχάκι για να ακουμπάει το portafilter, καθώς και εσωτερικά την τσόχα και το καπάκι του κεριού για βάση του tamper. foto 1, foto 2

Πάμε στο knock box μου.
Υλικά: σαμπανιέρα, κομμάτι μπετόβεργας και σωλήνας καουτσουκ.
Αποτέλεσμα:
PB240011.jpg
Η μπετόβεργα και το σωληνάκι φαγώθηκαν σε δύο σημεία, ώστε να εφαρμόζουν πάνω στην σαμπανιέρα, επειδή δεν ήθελα να την τρυπήσω. foto 1, foto 2,

Επόμενη κατασκευή, τα αεροστεγή γυάλινα βαζάκια μου. Παρόμοιες κατασκευές υπάρχουν στο φόρουμ, αλλά εγώ το πήγα λίγο παραπέρα.
Υλικά: γυάλινα βαζάκια, βαλβίδα μονής ροής και θερμή κόλλα.
Αποτέλεσμα:
PB240017.jpg
Το πάνω μέρος τρυπήθηκε αργά και προσεκτικά με ποτηροτρύπανο. Στην συνέχεια τοποθέτησα βαλβίδα μονής ροής, την οποία κόλλησα ερμητικά με θερμή κόλλα. foto 1, foto 2, foto 3, foto 4
Τροποποίησα μια φθηνή τρόμπα του τζάμπο έτσι ώστε να τραβά αέρα και να σφραγίζει το βάζο. Σε δοκιμή που έκανα, το άδειο βαζάκι μετά από ένα μήνα ήταν ακόμα σφραγισμένο. foto

Τέλος, εδώ είναι ο αυτοσχέδιος coffee roaster μου. Είναι βασισμένος στην ιδέα συνδυασμού turbo oven με stir crazy, δηλαδή “turbo crazy”, που παίζει πολύ στο youtube.
Υλικά: καπάκι turbo oven, ανοξείδωτο ταψάκι, ξύλα κόντρα πλακέ, μοτεράκι, ανεμιστηράκι.
Αποτέλεσμα:
PB240031.jpg
Όλα τα υλικά τα είχα σπίτι και δεν αγόρασα τίποτα. Το μοτεράκι το είχα από την παλιά μου αυτόματη καφετιέρα και το προσάρμοσα στο κάτω μέρος , όπου έβαλα και ένα ανεμιστηράκι για να μην λιώσουν τα πλαστικά μέρη του. Το κόψιμο στο πίσω μέρος του ταψιού, το έκανα για να φεύγουν τα τσόφλια του καφέ. Η ροή του αέρα τα στέλνει εκεί και στην συνέχεια τα μαζεύω αφαιρώντας το μαύρο δακτύλιο που είχε ήδη το ηλεκτρικό φουρνάκι. foto 1, foto 2
Και δω, εν δράση:
http://www.youtube.com/watch?v=HTEeZ8Ai ... ture=g-upl

Αυτά από μένα προς το παρόν, ελπίζω να δω και δικά σας!

dio

Re: Αυτοσχέδιες κατασκευές

Δημοσίευση από dio » Τρί Δεκ 06, 2011 9:44 pm

Στεφανε εισαι φοβερος!!ενα μπραβο απο εμενα :respekt:
(με το που ανοιξες το coffee roaster με πηραν οι μυρωδιεςςςς)

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τρί Δεκ 06, 2011 10:33 pm

Εύγε ρε Στέφανε!Μπράβο!Τι να πω;Respect!
Με έκανες και ζήλεψα..
Off topic:
Μία παρατήρηση μόνο απο τη εκχύλιση με το γυμνό.Χρειάζεται καλύτερη κατανομή-διανομή του καφέ στο καλαθάκι.
Απο το κέντρο προς τα τοιχώματα.Φαίνεται να έχει μαζευτεί περισσότερη ποσότητα στο κέντρο και έτσι έχεις μεγαλύτερη (πιο εύκολη) ροή απο τα τοιχώματα.Γράψε μας κιόλας την τοποθεσία σου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Βαγγελης ο καφετζης την Τρί Δεκ 06, 2011 10:45 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

konn4312

Δημοσίευση από konn4312 » Τρί Δεκ 06, 2011 10:40 pm

Μπραβο φιλε,ετσι να πληθαινουν οι πατεντιαρηδες!Πιο πολλυ μου αρεσε ο roaster! :oneup:

Tolis

Δημοσίευση από Tolis » Τρί Δεκ 06, 2011 11:15 pm

Καλα εχω παθει πλακα!!!Respect και απο εμενα!Και γω ψηνω τον αδελφο μου που ειναι τορναδορος να μου κανει ενα πατητηρι και νομιζω οτι θα κανω κατι φοβερο.
Μια ερωτηση μονο: Η επικασσιτέρωση ποσο σου στοιχισε;

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Τετ Δεκ 07, 2011 12:31 am

Πολλά μπράβο και από εμένα Στέφανε! Εκτός από ευφάνταστα, όλα όσα έφτιαξες φαίνονται να είναι και απόλυτα λειτουργικά.

Ειδικά για το knock box δεν είχα ιδέα ότι πωλείται σαν υλικό χοντρός σωλήνας καοτσούκ... Πάω για αντιγραφή, σε ξύλινη εκδοχή. :oneup:

Άβαταρ μέλους
stefg
Όνομα: Στέφανος
Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
Μύλος:: Ariete mod

Δημοσίευση από stefg » Τετ Δεκ 07, 2011 12:49 am

Ευχαριστώ παιδιά, για τα καλά σας λόγια!
Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:Off topic:
Μία παρατήρηση μόνο απο τη εκχύλιση με το γυμνό.Χρειάζεται καλύτερη κατανομή-διανομή του καφέ στο καλαθάκι.
Απο το κέντρο προς τα τοιχώματα.Φαίνεται να έχει μαζευτεί περισσότερη ποσότητα στο κέντρο και έτσι έχεις μεγαλύτερη (πιο εύκολη) ροή απο τα τοιχώματα.Γράψε μας κιόλας την τοποθεσία σου.
Είναι οι πρώτες μου εκχυλίσεις με γυμνό portafilter και ήδη έχω δει κάποια λάθη που έκανα πριν, όπως αυτό που είπες! Το βίντεο πιο πολύ το έβαλα για να δείξω την λειτουργικότητα της κατασκευής. Όταν βελτιώσω την τεχνική μου, θα βάλω και μια καλή εκχύλιση! Όσο για την τοποθεσία, βρίσκομαι Αθήνα, συγκεκριμένα Πετρούπολη.
konn4312 έγραψε:Μπραβο φιλε,ετσι να πληθαινουν οι πατεντιαρηδες!Πιο πολλυ μου αρεσε ο roaster! :oneup:
Και εμένα ο roaster μου αρέσει πιο πολύ! Και είναι κάτι που βελτιώνω συνεχώς. Περιμένω θερμόμετρο με thermocouple να προσαρμόσω στην κατασκευή, όπως και σκέφτομαι να αλλάξω τον agitator (αυτό που γυρίζει εσωτερικά). Θα δούμε!
Tolis έγραψε:Μια ερωτηση μονο: Η επικασσιτέρωση ποσο σου στοιχισε;
Μου κόστισε 10 ευρώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα έρευνα αγοράς. Τα 10 αυτά ευρώ, είναι τα μόνα χρήματα που έδωσα για τις κατασκευές μου.
focus έγραψε:Ειδικά για το knock box δεν είχα ιδέα ότι πωλείται σαν υλικό χοντρός σωλήνας καοτσούκ... Πάω για αντιγραφή, σε ξύλινη εκδοχή. :oneup:
Τον σωλήνα αυτόν τον βρήκα στην αποθήκη μας με κάτι παλιά εργαλεία. Υποψιάζομαι ότι είναι σωλήνας από αυτοκίνητο. Δεν ξέρω όμως που μπορεί να τον βρει κάποιος. Περιμένω να δω την ξύλινη εκδοχή σου!

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Τετ Δεκ 07, 2011 7:32 am

Στέφανε πολλά συγχαρητήρια, εξαιρετική η δημιουργικότητα και η φαντασία σου.
Σε καιρόυς δύσκολους μάλλον όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα σου. :oneup:

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Τετ Δεκ 07, 2011 8:12 am

Ωραίες κατασκευές! Τι άλλο να περιμένουμε. Το μόνο που δεν κατασκευάστηκε σε αυτό το forum είναι κάποιος μύλος. Άντε βάλε μπρος :a013:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 07, 2011 9:33 am

Σίγουρα πιάνουν τα χέρια σου Στέφανε. Και τα δικά μου συγχαρητήρια.
Ο turbo oven που αναφέρεις πόσο κοστίζει καινούριος;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση