Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
-
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Καλησπέρα σε όλους!
Έχω πάρει μια μεταχειρισμένη classic εδώ και λίγο καιρό και είπα να αλλάξω τα bar της Opv, αλλά είδα ότι υπάρχει θέμα.
Μου έφτανε σχεδόν 15 bar αλλά δεν ήταν σταθερό, έπεφτε στα ~12 κάθε 2 δευτερόλεπτα. Το άνοιξα να το ρυθμίσω, δεν είμαι σίγουρος αν το γυρνάω γιατί γυρίζει αρκετά ελαφριά. Το ίδιο αποτέλεσμα. Το ξανανοίγω και βλέπω ότι δεν έχει τραβήξει νερό από την Opv. Οπότε υποθέτω δεν ανοίγει η βαλβίδα.
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δε της έκανε αφαλάτωση γιατί φοβόταν, οπότε πιστεύω πως έχει φρακάρει λόγω αλάτων.
Αναρρωτιέμαι τώρα τι να κάνω, να συνεχίσω να επιμείνω στο ξεβίδωμα, να προσπαθήσω να την ανοίξω εντελώς να βουλιάξω την Opv σε dezcal, ή να αγοράσω κατευθείαν καινούρια βαλβίδα Opv?
Έχω πάρει μια μεταχειρισμένη classic εδώ και λίγο καιρό και είπα να αλλάξω τα bar της Opv, αλλά είδα ότι υπάρχει θέμα.
Μου έφτανε σχεδόν 15 bar αλλά δεν ήταν σταθερό, έπεφτε στα ~12 κάθε 2 δευτερόλεπτα. Το άνοιξα να το ρυθμίσω, δεν είμαι σίγουρος αν το γυρνάω γιατί γυρίζει αρκετά ελαφριά. Το ίδιο αποτέλεσμα. Το ξανανοίγω και βλέπω ότι δεν έχει τραβήξει νερό από την Opv. Οπότε υποθέτω δεν ανοίγει η βαλβίδα.
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δε της έκανε αφαλάτωση γιατί φοβόταν, οπότε πιστεύω πως έχει φρακάρει λόγω αλάτων.
Αναρρωτιέμαι τώρα τι να κάνω, να συνεχίσω να επιμείνω στο ξεβίδωμα, να προσπαθήσω να την ανοίξω εντελώς να βουλιάξω την Opv σε dezcal, ή να αγοράσω κατευθείαν καινούρια βαλβίδα Opv?
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Αν ποια νουν τα χέρια σου θα την έλυνα την opv και θα την καθάριζα αφού κάνεις αφαλάτωση στην μηχανή πρώτα μήπως την γλυτώσεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Ευχαριστώ για την απάντηση. Τελικά δε το έκανα σωστά, δεν γέμισα το μανόμετρο με νερό και επίσης δεν γύριζε η OPV, χρησιμοποίησα άλλο alen σήμερα. Ξεκίνησα με αφαλάτωση. Μετά από πολλές δοκιμές το άφησα στα ~9 bar (αν μου το δείχνει σωστά), ενώ όταν το γύριζα ελάχιστα ~70 μοίρες άλλαζε +- 3 bars και ήταν ασταθές.
Η OPV έβγαλε πολλά άλατα πίσω στο δοχείο νερού.
Δυστυχώς δεν είδα πόσο ήταν πριν με νερό στο μανόμετρο.
Σίγουρα θέλει όλη η μηχανή άνοιγμα και καθάρισμα αλλά δεν ξέρω αν θα το κάνω.
Η OPV έβγαλε πολλά άλατα πίσω στο δοχείο νερού.
Δυστυχώς δεν είδα πόσο ήταν πριν με νερό στο μανόμετρο.
Σίγουρα θέλει όλη η μηχανή άνοιγμα και καθάρισμα αλλά δεν ξέρω αν θα το κάνω.
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 09, 2019 9:56 am
- Όνομα: Lb
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Αγορασα πριν από 1 περίπου χρόνο μια gaggia classic 2019 για το πρωινό espresso μου. Γενικά μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικούς καφέδες. Μετα από 1 χρόνο κατάλαβα πως μου αρέσει η διαδικασία παρασκευής καφέ, αλλά δεν με ικανοποιούσε ο καφές που έβγαζε η gaggia. 1 στους 15 καφέδες ήταν ικανοποιητικός και αυτός έβγαινε στη τύχη. Ήμουν έτοιμος για καινούργια καλύτερη μηχανή αλλά είπα να δοκιμάσω πρωτα να κάνω ένα mod στην gaggia. Πρόσφατα εγκατέστησα PID και ελατήριο OPV στα 9 bar από Mr. Shades https://www.shadesofcoffee.co.uk/ . Το έχω μια βδομάδα, και είναι σαν να έχω καινούργια μηχανή. Οι καφέδες που εχω βγάλει είναι όλοι ικανοποιητικοί. Πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα στην εκχύλιση. Το προτείνω σε όλους που έχουν την μηχανή. Πάντα με δίκη σας ευθύνη καθώς ακυρώνεται η εγγύηση της μηχανής όταν κάνετε mod στην μηχανή σας.
Gaggia Classic 2019 (mr. shades mod, pid & opv 9bar)
Grinder: Eureka Mignon
Gaggia Classic 2019 (mr. shades mod, pid & opv 9bar)
Grinder: Eureka Mignon
- Victor
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2013 12:44 pm
- Όνομα: Διονύσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- 2η Μηχανή:: AEG 120
- Μύλος:: Ascaso i-Mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Επικοινωνία:
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Μετά απο πολλά χρόνια αποφάσισα και εγω να ρυθμίσω την OPV στα ~9bar ενώ η μηχανή ήταν ρυθμισμένη στα ~12bar από το εργοστάσιο.
Είναι ίσως η αλλαγή με την μεγαλύτερη διαφορά στο φλιτζάνι (απο αυτές που έχω κάνει) αλλά στην περίπτωση μου δεν είναι μόνο θετικές οι διαφορές .
Στα θετικά, η μηχανή ακούγεται να δουλεύει πιο άνετα, το puck μετά την εκχύλιση είναι πιο ομοιογενές και στους 5 καφέδες που έχω φτιάξει δεν έχω παρατηρήσει channeling στην επιφάνεια.
Στα αρνητικά, γενικά με τους specialty καφέδες έχω πάντα μια πικρή γεύση, άλλες φορές περισσότερο άλλες λιγότερο. Μετά την ρύθμιση, η πικρή γεύση έχει ελαττωθεί αλλά ταυτόχρονα έχει αδυνατίσει το σώμα του καφέ. Μετά από ρύθμιση του μύλου για να επανέλθω σε λόγο εκχύλισης 1:2 με 17γρ καφε σε ~30sec, βελτιώθηκε λίγο το σώμα αλλά πάλι είναι αισθητά πιο αδύνατο.
Καμία ιδέα για πειραματισμό;
Είναι ίσως η αλλαγή με την μεγαλύτερη διαφορά στο φλιτζάνι (απο αυτές που έχω κάνει) αλλά στην περίπτωση μου δεν είναι μόνο θετικές οι διαφορές .
Στα θετικά, η μηχανή ακούγεται να δουλεύει πιο άνετα, το puck μετά την εκχύλιση είναι πιο ομοιογενές και στους 5 καφέδες που έχω φτιάξει δεν έχω παρατηρήσει channeling στην επιφάνεια.
Στα αρνητικά, γενικά με τους specialty καφέδες έχω πάντα μια πικρή γεύση, άλλες φορές περισσότερο άλλες λιγότερο. Μετά την ρύθμιση, η πικρή γεύση έχει ελαττωθεί αλλά ταυτόχρονα έχει αδυνατίσει το σώμα του καφέ. Μετά από ρύθμιση του μύλου για να επανέλθω σε λόγο εκχύλισης 1:2 με 17γρ καφε σε ~30sec, βελτιώθηκε λίγο το σώμα αλλά πάλι είναι αισθητά πιο αδύνατο.
Καμία ιδέα για πειραματισμό;
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Ασχολησου και λιγο με τις θερμοκρασιες εκχυλισεις
- Victor
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2013 12:44 pm
- Όνομα: Διονύσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- 2η Μηχανή:: AEG 120
- Μύλος:: Ascaso i-Mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Επικοινωνία:
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Δεν νομίζω οτι μπορείς να κάνεις πολλά για να ελέγξεις την θερμοκρασία στην Classic. Την αφήνω να ζεσταθεί καλά ~30min και πριν από κάθε εκχύλιση τρέχω λίγο νερό 1-2 φορές μέχρι να ενεργοποιηθεί η αντίσταση.
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 03, 2018 7:47 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
- 2η Μηχανή:: Saeco poemia HD8424
- Μύλος:: Graef CM720
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
να κάνω μια ερώτηση.. επειδή η μαμά βαλβίδα στην evolution είχε κολλήσει και βαρουσε 15bar στο κλείστρο παρήγγειλα την opv της classic μαζί με φλάντζα και το βίδα κι.. ερώτηση η opv όπως έρχεται στα πόσα bar είναι ρυθμισμένη?
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Καλησπέρα παιδιά είμαι νέος στο φόρουμ και θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Απο αύριο θα είμαι κάτοχος μιας gaggia new baby 06.Απ όσο ξέρω η opv έχει μέσα ελατήριο.ξερει κάνεις αν το ελατήριο έχει τις ίδιες διαστάσεις με αυτό που πουλάνε στο mr shade's coffee?Αν ναι θα κάνει δουλειά στη μηχανή μου η επειδή είναι παλιό μοντέλο δεν θα γίνεται?
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Εγγραφή: Τετ Δεκ 08, 2021 9:00 am
- Μηχανή:: Gaggia Classic Pro
- Μύλος:: Eureka Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MD15
Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia
Παιδιά, γράφω εδώ γιατί με ενδιαφέρει κυρίως για την Gaggia και δεν θέλω να ανοίξω καινούριο θέμα, αλλά γιατί τα 9 bar είναι "σωστότερη" πίεση για εσπρέσο? Έχει να κάνει με τον χρόνο εκχύλησης? Tον χρόνο δεν μπορώ να τον ρυθμίσω και με το κόψιμο ή με το πάτημα? Επίσης κάπου διαβάζω ότι τα 9 bar είναι το benchmark για εσπρέσσο αλλά δεν μπορώ να βρω κάπου το "γιατί". Καταλαβαίνω ένα ίδιο εσπρεσσο (σε χρόνο, ποσότητα, καφέ) με 9 bar και 15 bar να έχουν μια Χ διαφορά γευστική, αλλά γιατί το 9 bar είναι πιο "σωστό"? Είναι όντως "καλύτερο" ή απλά έχει αποφασιστεί ως standard? Τέλος, αν όντως είναι έτσι, γιατί οι περισσότερες μηχανές τις αγοράς βγαίνουν στα 15 bar και μάλιστα έχουν την υψηλή πίεση ως selling point?