Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Πολύ ωραίος ρε Βάγγέλη!
Σου έδινε κάποια επιλογή κατά την εγκατάσταση πόσο βαθιά θα μπει το θερμόμετρο στο group? Επίσης τώρα που το είδες και από κοντά, παίζει να το φτιάξουμε μόνοι μας, με υλικά του εμπορίου?
Θα πρότεινα κατά τις δοκιμές σου, να δοκιμάσεις να προκαλέσεις thermosyphon stall κάνοντας ένα πολύ σύντομο cooling flush (~1sec), αφού πρώτα έχεις αφήσει τη μηχανή αδρανή για ένα μεγάλο διάστημα και να δεις αν/πόσο πέφτει η θερμοκρασία του group.
Σου έδινε κάποια επιλογή κατά την εγκατάσταση πόσο βαθιά θα μπει το θερμόμετρο στο group? Επίσης τώρα που το είδες και από κοντά, παίζει να το φτιάξουμε μόνοι μας, με υλικά του εμπορίου?
Θα πρότεινα κατά τις δοκιμές σου, να δοκιμάσεις να προκαλέσεις thermosyphon stall κάνοντας ένα πολύ σύντομο cooling flush (~1sec), αφού πρώτα έχεις αφήσει τη μηχανή αδρανή για ένα μεγάλο διάστημα και να δεις αν/πόσο πέφτει η θερμοκρασία του group.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Ευχαριστώ παιδιά για τις ευχές.
@nvog
Νίκο έτσι την έχω την μηχανή επί μονίμου βάσεως..
@Αντώνη μη μου βάζεις ιδέες!(Άντε ας ξεκινήσει κάποιος με μία προτεινόμενη τιμή ανα ημέρα γιατί εγώ ντρέπομαι! )
@focus
Γιώργο για το βάθος προτείνει 2 μήκη στις οδηγίες,αλλά και πειραματικά σου λέει να δοκιμάσεις οτι θέλεις,απο το λίγο που τις διάβασα.
Αν έχεις μεράκι και εργαλεία το φτιάχνεις πιστεύω.
Θα το δοκιμάσω και αυτό που μου λές.
Δύο καφέδες πρόλαβα να κάνω και πρέπει να ασχοληθώ αρκετά νομίζω μέχρι να κουμαντάρω τις ενδείξεις.
Αυτό που παρατήρησα σήμερα αφού κατέβασα τα bar στο μπόιλερ απο 1,3-1,4 max σε 1,1max,είναι οτι είχα ίδια θερμοκρασία,( + 100°C ) στο cooling flush.
Τέσπα.Συνεχίζω μέχρι να το κουμαντάρω.Νομίζω οτι θα ξανά ανεβάσω ακόμη λίγο τα bar στα 1,2-1,3bar
@nvog
Νίκο έτσι την έχω την μηχανή επί μονίμου βάσεως..
@Αντώνη μη μου βάζεις ιδέες!(Άντε ας ξεκινήσει κάποιος με μία προτεινόμενη τιμή ανα ημέρα γιατί εγώ ντρέπομαι! )
@focus
Γιώργο για το βάθος προτείνει 2 μήκη στις οδηγίες,αλλά και πειραματικά σου λέει να δοκιμάσεις οτι θέλεις,απο το λίγο που τις διάβασα.
Αν έχεις μεράκι και εργαλεία το φτιάχνεις πιστεύω.
Θα το δοκιμάσω και αυτό που μου λές.
Δύο καφέδες πρόλαβα να κάνω και πρέπει να ασχοληθώ αρκετά νομίζω μέχρι να κουμαντάρω τις ενδείξεις.
Αυτό που παρατήρησα σήμερα αφού κατέβασα τα bar στο μπόιλερ απο 1,3-1,4 max σε 1,1max,είναι οτι είχα ίδια θερμοκρασία,( + 100°C ) στο cooling flush.
Τέσπα.Συνεχίζω μέχρι να το κουμαντάρω.Νομίζω οτι θα ξανά ανεβάσω ακόμη λίγο τα bar στα 1,2-1,3bar
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
μ'αρέσει που αναρωτιόταν ο Δημήτρης γιατί είχα το αυτοκόλλητο πάνω, τελικά δεν ήμουν ο μόνος
μεγειές Βαγγέλη αναμένουμε νεότερα
μεγειές Βαγγέλη αναμένουμε νεότερα
- nmix
- Δημοσιεύσεις: 219
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 27, 2010 12:49 am
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: ISOMAC Zaffiro PID
- 2η Μηχανή:: RANCILIO Silvia PID
- Μύλος:: QUAMAR Q13 Coni E
- 2ος Μύλος:: COMPAK E8 OD
- Οι καφέδες μου:: Home roasted
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Καλορίζικο το όργανο. Ίσως να είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Περιμένουμε εντυπώσεις /παρατηρήσεις.
Καλές γιορτές σε όλους
Καλές γιορτές σε όλους
-
- Δημοσιεύσεις: 30
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 20, 2011 10:45 am
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: ECM TECHNIKA III PR
- 2η Μηχανή:: KRUPS XP9000
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- Οι καφέδες μου:: TAF
- Τοποθεσία: Κομοτηνή
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Βαγγέλη τι γίνεται με το θερμόμετρο; Εντυπώσεις; Σκέφτομαι να ζητήσω το ίδιο δώρο από τον Άη Βασίλη
Negro como el diablo,
caliente como el infierno,
puro como un angel,
dulce como el amor!
caliente como el infierno,
puro como un angel,
dulce como el amor!
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Πιστεύω είναι νωρίς να εκφραστώ αν είναι καλό ή οχι μήπως βγάλω βιαστικά συμπεράσματα.
Πάντως σε γενικές γραμμές..
+Μπορώ και βλέπω την θερμοκρασία του group ανα πάσα στιγμή.
Mε κάθε αλλαγή στην πίεση του μπόιλερ βλέπω και διαφορά θερμοκρασίας στο group.
+Όντως βλέπω και την θερμοκρασία του νερού όμως (αρνητικό?) σε υψηλότερο σημείο απο το puck.Δεν μπορώ να πω οτι είναι τελείως αρνητικό απο το να μην ήξερα καθόλου,αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματός που όσα πιο πολλά βλέπεις τόσο μπερδεύεσαι.
Το θέμα είναι να βρείς την καλύτερη θερμοκρασία απο την ένδειξη του θερμομέτρου,που πρέπει να είναι υψηλότερη απο την επιθυμητή γιατί μέχρι να κατέβει στο puck το νερό έχει χάσει κάποιους βαθμούς.Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα σχεδιαγράμματα του κατασκευαστή του θερμομέτρου σε σχέση με τον μετρητή scace.
Σίγουρα μπορείς να κάνεις καλό καφέ και χωρίς αυτό.
Προσπαθώ να συνδέσω και τους δύο τρόπους για cooling flush.Και τον κλασικό με τις φουσκάλες και την ροή και συνάμα να κοιτάζω και το θερμόμετρο για να δώ που βρίσκομαι.Με αυτό τον τρόπο ίσως βοηθάει για να μπορείς να ελέγχεις το flush και να κάνεις πιο έυκολες αλλαγές στην θερμοκρασία της εκχύλισης αν το θέλεις.
@Γιώργο (focus) δοκίμασα να κάνω thermosyphon stall 2φορές όπως πρότεινες.Δεν ξέρω αν το πέτυχα,αλλά δεν είδα διαφορά στην θερμοκρασία του group.Ίσως δεν το πέτυχα..
Πάντως σε γενικές γραμμές..
+Μπορώ και βλέπω την θερμοκρασία του group ανα πάσα στιγμή.
Mε κάθε αλλαγή στην πίεση του μπόιλερ βλέπω και διαφορά θερμοκρασίας στο group.
+Όντως βλέπω και την θερμοκρασία του νερού όμως (αρνητικό?) σε υψηλότερο σημείο απο το puck.Δεν μπορώ να πω οτι είναι τελείως αρνητικό απο το να μην ήξερα καθόλου,αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματός που όσα πιο πολλά βλέπεις τόσο μπερδεύεσαι.
Το θέμα είναι να βρείς την καλύτερη θερμοκρασία απο την ένδειξη του θερμομέτρου,που πρέπει να είναι υψηλότερη απο την επιθυμητή γιατί μέχρι να κατέβει στο puck το νερό έχει χάσει κάποιους βαθμούς.Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα σχεδιαγράμματα του κατασκευαστή του θερμομέτρου σε σχέση με τον μετρητή scace.
Σίγουρα μπορείς να κάνεις καλό καφέ και χωρίς αυτό.
Προσπαθώ να συνδέσω και τους δύο τρόπους για cooling flush.Και τον κλασικό με τις φουσκάλες και την ροή και συνάμα να κοιτάζω και το θερμόμετρο για να δώ που βρίσκομαι.Με αυτό τον τρόπο ίσως βοηθάει για να μπορείς να ελέγχεις το flush και να κάνεις πιο έυκολες αλλαγές στην θερμοκρασία της εκχύλισης αν το θέλεις.
@Γιώργο (focus) δοκίμασα να κάνω thermosyphon stall 2φορές όπως πρότεινες.Δεν ξέρω αν το πέτυχα,αλλά δεν είδα διαφορά στην θερμοκρασία του group.Ίσως δεν το πέτυχα..
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
H γνώμη μου είναι, ότι σε καλοσχεδιασμένη και ταυτοχρόνως καλοσυντηρημένη μηχανή, είναι σπάνιο έως απίθανο να συμβεί thermosyphon stall.
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Βαγγελη, κατα την ηρεμια του νερου τι θερμοκρασια σου δειχνει το PID?
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Τοποθέτηση Θερμομέτρου πάνω στο E-61 group
Ερμή δεν είναι PID.Είναι θερμόμετρο.Δεν ελέγχει δηλαδή,απλά δείχνει θερμοκρασία.
Λοιπόν.Σε κατάσταση ηρεμίας με 1.2bar max στο μπόιλερ και μετά απο τουλάχιστον μισή ώρα ζέσταμα,δείχνει 99.9°C με 100.2°C θερμοκρασία του group.
Σε εσένα όμως θα είναι σίγουρα διαφορετική ακόμη και με την ίδια πίεση στο μπόιλερ.Λόγω διαφοράς υψομέτρου,διαφοράς στις συνθήκες σπιτιού κτλ κτλ.
Αυτό που βλέπω είναι πως με τον κλασικό τρόπο του cooling flush με την παρακολούθηση της ροής απο το μονό spout,είσαι πολύ κοντά στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Μετά εξαρτάται ποιόν τρόπο θα επιλέξεις για cooling flush.Το flush-n-go ή flush-n-wait.
Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.
Λοιπόν.Σε κατάσταση ηρεμίας με 1.2bar max στο μπόιλερ και μετά απο τουλάχιστον μισή ώρα ζέσταμα,δείχνει 99.9°C με 100.2°C θερμοκρασία του group.
Σε εσένα όμως θα είναι σίγουρα διαφορετική ακόμη και με την ίδια πίεση στο μπόιλερ.Λόγω διαφοράς υψομέτρου,διαφοράς στις συνθήκες σπιτιού κτλ κτλ.
Αυτό που βλέπω είναι πως με τον κλασικό τρόπο του cooling flush με την παρακολούθηση της ροής απο το μονό spout,είσαι πολύ κοντά στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Μετά εξαρτάται ποιόν τρόπο θα επιλέξεις για cooling flush.Το flush-n-go ή flush-n-wait.
Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.