Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 03, 2012 4:13 pm
- Όνομα: Βσγγέλης
- Μηχανή:: DYI Gaggia-Delonghi
- 2η Μηχανή:: Χ7.1
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
Άνοιξα δύο boilers (μεγάλο πράγμα η κανονικη άδεια..)
Το ένα είναι αλουμινίου από Gaggia new baby 06.
Το άλλο είναι ανοξείδωτου ατσαλιού από φθηνή delonghi (σ.σ. είχε γίνει πρόσφατα αφαλάτωση).
Ιδού οι φωτος.
Στο αλουμνιίου, στη συνέχεια (που δεν φωτογραφισα) τα βούτηξα σε υγρό αφαλάτωσης χωρίς να τα τρίψω με συρματόβουρτσα αλλά δεν καθαρίσαν και πάρα πολύ. Και επίσης όταν αγγίζω το εσωτερικό τους μου φαίνεται σαγρό (σαν να έχει ήπια διάβρωση).
Που επίσης εδώ στο forum έχουμε δει και άλλα τέτοια.
Στου ανοξέιδωτου ατσαλιού, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Το δικό μου συμπέρασμα παιδιά, είναι το γνωστό: Οι επιδέξιοι κ.... θέλουν επιδέξια ....).
Δηλαδή, οι μηχανές με boiler αλουμινίου θέλουν και συχνές αφαλατώσεις και σε χ εκατοντάδες καφέ είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του boiler ή η σχολαστική συντήρηση με άνοιγμα (αλλά η αντικάτασταση ακούγεται πιο safe). Όποιος πάρει τέτοια μηχανη, πρέπει να ασχοληθεί, αλλιώς φθηνή pressurized και όλα καλά.
Τι λέτε εσείς?
Άραγε έχει ανοίξει κανείς bolier απόι τα καινούργια που έχουν επιπλέον εσωτερική επίστρωση?
Είμαι περίεργος. Βέβαια φαντάζομαι πάνω από 2 χρoνών τέτοια συσκευή δεν θα υπάρχει.
Άνοιξα δύο boilers (μεγάλο πράγμα η κανονικη άδεια..)
Το ένα είναι αλουμινίου από Gaggia new baby 06.
Το άλλο είναι ανοξείδωτου ατσαλιού από φθηνή delonghi (σ.σ. είχε γίνει πρόσφατα αφαλάτωση).
Ιδού οι φωτος.
Στο αλουμνιίου, στη συνέχεια (που δεν φωτογραφισα) τα βούτηξα σε υγρό αφαλάτωσης χωρίς να τα τρίψω με συρματόβουρτσα αλλά δεν καθαρίσαν και πάρα πολύ. Και επίσης όταν αγγίζω το εσωτερικό τους μου φαίνεται σαγρό (σαν να έχει ήπια διάβρωση).
Που επίσης εδώ στο forum έχουμε δει και άλλα τέτοια.
Στου ανοξέιδωτου ατσαλιού, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Το δικό μου συμπέρασμα παιδιά, είναι το γνωστό: Οι επιδέξιοι κ.... θέλουν επιδέξια ....).
Δηλαδή, οι μηχανές με boiler αλουμινίου θέλουν και συχνές αφαλατώσεις και σε χ εκατοντάδες καφέ είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του boiler ή η σχολαστική συντήρηση με άνοιγμα (αλλά η αντικάτασταση ακούγεται πιο safe). Όποιος πάρει τέτοια μηχανη, πρέπει να ασχοληθεί, αλλιώς φθηνή pressurized και όλα καλά.
Τι λέτε εσείς?
Άραγε έχει ανοίξει κανείς bolier απόι τα καινούργια που έχουν επιπλέον εσωτερική επίστρωση?
Είμαι περίεργος. Βέβαια φαντάζομαι πάνω από 2 χρoνών τέτοια συσκευή δεν θα υπάρχει.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Καλημέρα φίλε μου, ωραίο θεματάκι άνοιξες.
Προφανώς το ατσάλινο boiler είναι πολύ ανώτερο και fail-proof από το αλουμινένιο αλλά για ατσάλινο boiler σήμερα πας σε 1000+ μηχανές. Οι 500-1000 έχουν ορειχάλκινο (το οποίο επίσης πρέπει να είναι καλύτερο από το αλουμίνιο).
Πέρα από αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι από τη φωτογραφία που έβαλες, το boiler της baby φαίνεται να είναι σε άριστη κατάσταση. Λίγο τριψιματάκι με συρματόβουρτσα θέλει να φύγουν τα άλατα και τίποτα άλλο. Αν είσαι μερακλής και έχεις όρεξη μπορείς να γιαλοχαρτάρεις το στεφάνι του boiler (εκεί που πατάει η τσιμούχα) γιατί εκεί βασικά υπάρχει το πρόβλημα της διάβρωσης (bimetallic corrosion) λόγω διαφορετικού υλικού των δύο μερών του boiler. Αν θες, ρίξε μια ματιά στο αντίστοιχο θέμα που έχω φτιάξει για να δει πως είναι ένα πιο "ταλαιπωρημένο" αλουμινένιο boiler που και πάλι έγινε σαν καινούριο με πολύ λίγο κόπο.
Προφανώς το ατσάλινο boiler είναι πολύ ανώτερο και fail-proof από το αλουμινένιο αλλά για ατσάλινο boiler σήμερα πας σε 1000+ μηχανές. Οι 500-1000 έχουν ορειχάλκινο (το οποίο επίσης πρέπει να είναι καλύτερο από το αλουμίνιο).
Πέρα από αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι από τη φωτογραφία που έβαλες, το boiler της baby φαίνεται να είναι σε άριστη κατάσταση. Λίγο τριψιματάκι με συρματόβουρτσα θέλει να φύγουν τα άλατα και τίποτα άλλο. Αν είσαι μερακλής και έχεις όρεξη μπορείς να γιαλοχαρτάρεις το στεφάνι του boiler (εκεί που πατάει η τσιμούχα) γιατί εκεί βασικά υπάρχει το πρόβλημα της διάβρωσης (bimetallic corrosion) λόγω διαφορετικού υλικού των δύο μερών του boiler. Αν θες, ρίξε μια ματιά στο αντίστοιχο θέμα που έχω φτιάξει για να δει πως είναι ένα πιο "ταλαιπωρημένο" αλουμινένιο boiler που και πάλι έγινε σαν καινούριο με πολύ λίγο κόπο.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Με συχνή αφαλάτωση δεν θα έχεις αλουμινένιο boiler στο τέλος. Του προκαλεί την μεγαλύτερη διάβρωση.
Και το αλάτι ως γνωστόν είναι το χειρότερο για το αλουμίνιο.
Η καλύτερη λύση είναι καλό φίλτρο αφαλάτωσης στο νερό έτσι ώστε να πας στις δύο το πολύ αφαλατώσεις το χρόνο.
Και το αλάτι ως γνωστόν είναι το χειρότερο για το αλουμίνιο.
Η καλύτερη λύση είναι καλό φίλτρο αφαλάτωσης στο νερό έτσι ώστε να πας στις δύο το πολύ αφαλατώσεις το χρόνο.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι.
Στη Lelit μου κάνω κανονικά όπως προβλέπεται την αφαλάτωση με Puly descaler κάθε δύο μήνες, υπό αυτές τις συνθήκες και πάλι το boiler θα πιάσει άλατα;
Στη Lelit μου κάνω κανονικά όπως προβλέπεται την αφαλάτωση με Puly descaler κάθε δύο μήνες, υπό αυτές τις συνθήκες και πάλι το boiler θα πιάσει άλατα;
..Για πάντα και μια μέρα.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό να λέμε ότι η αφαλάτωση με το κατάλληλο μίγμα και την κατάλληλη διαδικασία θα καταστρέψει το boiler. Η ίδια η gaggia συστήνει αφαλάτωση κάθε 1-2 μήνες. Το πρόβλημα, θεωρώ, είναι όταν η αφαλάτωση γίνεται χωρίς να ακολουθείτε η κατάλληλη διαδικασία π.χ με πολύ ισχυρό μίγμα ή όταν μένει το μίγμα στο boiler πάνω από τα 15-20 λεπτά που αναφέρει η εταιρία στο manual. Τώρα, εαν με όλες τις παραπάνω διαδικασίες το boiler αντέξει 10 χρόνια αντί για 20 οκ πάσο... Δικαιολογείται η αλλαγή ενός ανταλλακτικού των 50 ευρώ μια φορά στα 10 χρόνιαArtisti έγραψε: ↑Τετ Δεκ 29, 2021 7:00 pmΜε συχνή αφαλάτωση δεν θα έχεις αλουμινένιο boiler στο τέλος. Του προκαλεί την μεγαλύτερη διάβρωση.
Και το αλάτι ως γνωστόν είναι το χειρότερο για το αλουμίνιο.
Η καλύτερη λύση είναι καλό φίλτρο αφαλάτωσης στο νερό έτσι ώστε να πας στις δύο το πολύ αφαλατώσεις το χρόνο.
laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Δεκ 29, 2021 7:26 pmΘα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι.
Στη Lelit μου κάνω κανονικά όπως προβλέπεται την αφαλάτωση με Puly descaler κάθε δύο μήνες, υπό αυτές τις συνθήκες και πάλι το boiler θα πιάσει άλατα;
Αυτό εξαρταταί από τη σκληρότητα του νερού που χρησιμοποιείς αλλά θα έλεγα πως δύσκολο με αφαλάτωση κάθε δύο μήνες.
- ftso
- Δημοσιεύσεις: 117
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 07, 2020 1:00 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka Mignon Zero
- 2ος Μύλος:: Graef CM702
- Οι καφέδες μου:: area51,taf,cup10
- Επικοινωνία:
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Αν δεν κάνω λάθος η lelit μια φορά τον χρόνο δεν συστήνει;laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Δεκ 29, 2021 7:26 pmΘα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι.
Στη Lelit μου κάνω κανονικά όπως προβλέπεται την αφαλάτωση με Puly descaler κάθε δύο μήνες, υπό αυτές τις συνθήκες και πάλι το boiler θα πιάσει άλατα;
Μήπως είναι λίγο υπερβολή το 2μηνο;
Εγω σκέφτομαι μόλις φτάσω τα 70 λίτρα που ειναι και το Resin Filter.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Νομίζω και δεν γνωρίζω ότι η αφαλάτωση πρέπει να γίνεται κάθε δύο μήνες σε μια περιοχή μέτριας σκληρότητας νερού (συνιστάται εδώ στο φόρουμ) έτσι και κάνω, επίσης με δύο καφεδάκια την ημέρα κάνω buckflash κάθε δεύτερη Κυριακή.ftso έγραψε: ↑Τετ Δεκ 29, 2021 10:13 pmΑν δεν κάνω λάθος η lelit μια φορά τον χρόνο δεν συστήνει;laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Δεκ 29, 2021 7:26 pmΘα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι.
Στη Lelit μου κάνω κανονικά όπως προβλέπεται την αφαλάτωση με Puly descaler κάθε δύο μήνες, υπό αυτές τις συνθήκες και πάλι το boiler θα πιάσει άλατα;
Μήπως είναι λίγο υπερβολή το 2μηνο;
Εγω σκέφτομαι μόλις φτάσω τα 70 λίτρα που ειναι και το Resin Filter.
..Για πάντα και μια μέρα.
- dasimo
- Δημοσιεύσεις: 198
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Επειδή αναφέρθηκε παραπάνω και επειδή πολύ ακούγεται τελευταία......μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι το ατσάλι είναι καλύτερο από το χάλκινο. Το ατσάλινο boiler εγινε της μόδας επειδή έφτασε ο καθαρός 99.9% τα 11 χιλιάδες δολάρια ο τόνος......κατα συνέπεια η αλήθεια είναι οτι αλουμίνιο<ατσαλι<χαλκός...απλα ΚΑΠΟΙΕΣ μάρκες που είναι της μοδός τελευταία διαφημίζουν το ατσάλι ως καινοτομία για το thermal stability (η αλήθεια είναι οτι ισχύει στον τριπλάσιο όμως χρόνο θέρμανσης απο τον χαλκό)
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Γειά dasimo
Εαν την ώρα που αγοράζεις μια μηχανή που σου αρέσει έχεις την δυνατότητα στην ιδια τιμή να διαλέξεις εαν το boiler της θα είναι inox ή χάλκινο,
τι θα διάλεγες.
Εαν την ώρα που αγοράζεις μια μηχανή που σου αρέσει έχεις την δυνατότητα στην ιδια τιμή να διαλέξεις εαν το boiler της θα είναι inox ή χάλκινο,
τι θα διάλεγες.
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 03, 2012 4:13 pm
- Όνομα: Βσγγέλης
- Μηχανή:: DYI Gaggia-Delonghi
- 2η Μηχανή:: Χ7.1
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Εξέλιξη ζωής boiler aluminium vs stainless steel
Πάντως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες, π.χ.:
α) ως προς την θερμοκρασιακή σταθερότητα
β) ταχύτητα θέρμανσης
γ) το παρόν θέμα, διάβρωσης
δ) κόστους
ε) διάρκεια ζωής
στ) τελική γεύση (που είναι 'ισως και ελαφρώς υποκειμενική)
ζ) ανάγκη συντήρησης και πόσο κοστίζει και πόσο συχνά
κτλ...
Και φυσικά εξαρτάται από που τοι βλέπεις και ποια από αυτά είναι σημαντικά ή πιο σημαντικά για τον καθένα
α) ως προς την θερμοκρασιακή σταθερότητα
β) ταχύτητα θέρμανσης
γ) το παρόν θέμα, διάβρωσης
δ) κόστους
ε) διάρκεια ζωής
στ) τελική γεύση (που είναι 'ισως και ελαφρώς υποκειμενική)
ζ) ανάγκη συντήρησης και πόσο κοστίζει και πόσο συχνά
κτλ...
Και φυσικά εξαρτάται από που τοι βλέπεις και ποια από αυτά είναι σημαντικά ή πιο σημαντικά για τον καθένα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vagyver την Πέμ Δεκ 30, 2021 1:04 pm, έχει επεξεργασθεί 5 φορές συνολικά.