Συντήρηση Bialetti Brikka

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Απάντηση
aris13888

Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από aris13888 » Σάβ Μάιος 24, 2014 12:37 pm

Καλησπέρα σας,
ανοίγω το παρόν θέμα μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο φόρουμ για το μπρίκι Brikka της Bialetti, η οποία αφ' ενός μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τη συντήρηση της εν λόγω μηχανής, αφ' ετέρου μου παρείχε ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες για την Brikka. Αρχικά, να αναφέρω ότι έχω το συγκεκριμένο μοντέλο γύρω στα 4-5 χρόνια για περιστασιακή οικιακή χρήση.

Η γνωριμία μου με το "σπιτικό" espresso έγινε στο γραφείο που δούλευα, το αφεντικό μου -σπουδαγμένος στην Ιταλία- έχει επίσης μεράκι με τον καφέ, έτσι κάθε πρωί απολαμβάναμε ένα φρεσκοαλεσμένο φρεσκοψημένο espresso σε ηλεκτρική μηχανή (τη μάρκα δεν την θυμάμαι).
Μετά από τη σύντομη αυτή γνωριμία, πίστευα ότι την ίδια ποιότητα μπορώ να την απολαύσω και μια απλούστερη και φθηνότερη μηχανή. Αγόρασα με 50€ την 4πλη Brikka, ο καφές στην αρχή ήταν καλός, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως ο πήχης μου να ήταν αρκετά ψηλά, το αποτέλεσμα όμως ήταν μετριότατο. Άλλαξα (σκόνη) καφέ, το ίδιο. Επίσης, όπως έχει αναφερθεί και από άλλους χρήστες, το "καϊμάκι" σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανιζόταν!

Ύστερα από λίγο καιρό, παρατήρησα ότι είχα αμελήσει το θέμα της συντήρησης. Ανακάλυψα ότι η καφετιέρα αποσυναρμολογείται πλήρως και άρχισα να καθαρίσω εξωτερικά τα άλατα με cif και το εσωτερικό με οδοντόβουρτσα. Το θέμα είναι όμως ότι η γεύση παραμένει η ίδια, λίγο καβουρντισμένη αλλά ελαφρώς ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ.

Και ερωτώ: Μήπως η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος της μηχανής; Έχει αποκτήσει ήδη ένα καφετί χρώμα, αλλά φαντάζομαι πως προέρχεται από τον καφέ. Μπορώ να βάλω viakal ή cif εσωτερικά για να φύγουν τα άλατα; Ο καθαρισμός και το τρίψιμο με οδοντόβουρτσα αρκούν;


Ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω η σύντομη ιστορία μου να μην ήταν κουραστική! :e014:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Μάιος 24, 2014 2:04 pm

Καλωσόρισες στο forum.
Εμένα η εντύπωση μου είναι ότι εσωτερικά την καθαρίζεις μόνο με νερό, ούτε καν με σαπούνι για τα πιάτα, και στεγνώνεις με χαρτοπετσέτα. Αυτό γιατί θέλεις να υπάρχει ένα στρώμα από λάδια καφέ να επικαλύπτει τις μεταλλικές επιφάνειες της, ώστε να μην δίνει αυτήν την μεταλλική γεύση. Οπότε προσωπικά θα σου συνιστούσα σίγουρα ΟΧΙ με απορρυπαντικά τύπου Cif. Εάν έχει πιάσει πολλά άλατα ο θάλαμος νερού, στο κάτω μέρος, μπορείς να δοκιμάσεις με ζεστό νερό και λίγο ξύδι.

Πάντως καλό καφέ από τέτοιο μπρίκι και μάλιστα με προαλεσμένο καφέ, δεν παίρνεις με τίποτα. Εάν θέλεις κάτι που να πίνεται αγοράζεις μύλο και βρίσκεις φρεσκοψημένο κατάλληλο καφέ σε σπυρί.

Τέλος τον καφέ αυτόν που δίνουν αυτά τα μπρικάκια κατ΄ευφημισμό τον αποκαλούμε espresso. Καμία σχέση. Εάν θέλεις espresso θέλεις μηχανή κατάλληλη να ανεβάζει την πίεση στα 9bar και φυσικά μύλο, καφέ σε σπυρί κ.τ.λ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

aris13888

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από aris13888 » Κυρ Μάιος 25, 2014 1:15 am

Ευτυχώς η πρώτη μου επαφή με espresso ήταν όντως με καφέ σπυρί, μύλο, καλή μηχανή κλπ! :D

Άρα θεωρώ θετικό σημάδι την "καφέ" στρώση στα τοιχώματα του μπρικιού, ξεχνάω τα χημικά και... συνηθίζω τη μεταλλική γεύση, ελπίζοντας να μην πίνω μαζί με τον καφέ και μόρια μετάλλου! :P

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

aris13888

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από aris13888 » Κυρ Μάιος 25, 2014 3:27 pm

Επισυνάπτω, αν είναι χρήσιμο, 3 φωτογραφίες του εσωτερικού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, Χρήστο, ο καφέ χώρος που εμφανίζεται είναι αποτέλεσμα κατακάθισης του καφέ; Δεν έχει, δηλαδή, καμία σχέση με διάβρωση;
Η μυρωδιά πάντως, θυμίζει παλιά κέρματα, σαν υγρό μέταλλο κάπως... Δεν είναι και η πιο ευχαριστη.

Ευχαριστώ!
Συνημμένα
DSC08292.gif
DSC08291.gif
DSC08287.gif

sunny7

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από sunny7 » Δευ Δεκ 28, 2015 9:35 am

Το μπρίκι ειναι σαν τη κατσαρόλα. Όπως πλένει τη κατσαρόλα πλύνε και αυτο. Σίγουρα θα φύγει το επίστρωμα του καφέ που εχει κολλήσει επάνω.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3188
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από Artisti » Δευ Δεκ 28, 2015 3:16 pm

Τα ίδια με εσένα είχα κάνει και εγώ πριν πολλά χρόνια οταν πρωτοπήγα Ιταλία.
Πήρα σφουγγάρι και καθάρισα τα λάδια του καφέ μιας bialetti και μόνο που δεν την κοπάνησαν σ το κεφάλι μετά οι Ιταλοί που ήξεραν τί παίζει.
Μόνο αφαλάτωση αν εχει πιασει πολλα αλατα με λευκο ξυδι κανουμε και τα λαδια του καφε μονο ενα ξεπλυμα με νερο κανουμε στο τελος οπως σου ειπαν.
Επίσης η bialetti αν δεν είναι εντελώς στεγνή την κραταμε λυμενη γιατι διαφορετικα πιανει μουχλα μεσα.
Στη Ιταλία μόνιμα της ειχαν ανοικτες και ήταν το πρωτο πράγμα που προσεξα.

digibill
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από digibill » Σάβ Μάιος 02, 2020 12:04 pm

Χρησιμοποιώ καθημερινώς μια brikka (2 cups) τον τελευταίο ένα χρόνο (μαζί με μύλο porlex). Κατά μέσο όρο κάνω 2 καφέδες την ημέρα. Σήμερα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση:
IMG_20200502_103845.jpg
Bialetti Brikka
IMG_20200502_103825.jpg
Bialetti Brikka
IMG_20200502_103751.jpg
Bialetti Brikka
Γενικά απλά την ξεπλένω μετά απο κάθε χρήση, περιστασιακά την λύνω και την περνάω και με σαπουνάδα.
Έχει νόημα να παλέψω να την καθαρίσω περισσότερο; Ή να την αφήσω έτσι;

Γευστικά δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει κάτι σε "μέταλλο"...

ellenikus
Δημοσιεύσεις: 183
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
Όνομα: GEORGIOS
Μηχανή:: Lelit Plus PID
2η Μηχανή:: ascaso dream-ELEKTRA
Μύλος:: COMPAK K3
Οι καφέδες μου:: Kενυα απο την γωνια του καφε (αρμενακος)

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από ellenikus » Σάβ Μάιος 02, 2020 10:45 pm

σκετο νερο.τα ελαια του καφε προστατευουν το αλουμινιο.η καλυτερη μοκα.την ειχα αλλα την εχασα.ακριβη αλα υψηλης ποιοτητας αλουμινιο και ο καλυτερος καφε απο μοκα.

digibill
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am

Re: Συντήρηση Bialetti Brikka

Δημοσίευση από digibill » Κυρ Μάιος 03, 2020 10:44 am

ellenikus έγραψε:
Σάβ Μάιος 02, 2020 10:45 pm
σκετο νερο.τα ελαια του καφε προστατευουν το αλουμινιο.η καλυτερη μοκα.την ειχα αλλα την εχασα.ακριβη αλα υψηλης ποιοτητας αλουμινιο και ο καλυτερος καφε απο μοκα.
Εχοντας πιει πολλους καφεδες απο αλλα mokka pots αλλα και απο απειρες ηλεκτρικες εσπρεσιερες μεχρι 100€, ο συνδυασμος brikka + φρεσκοςλεσμενος καφες στον porlex μου εχει δωσει μακραν τα πιο γευστικα αποτελεσματα... Ειδικα με τα υπολοιπα mokka pots το αποτελεσμα γευστικα δεν εχει καμια σχεση...

Απάντηση