Service για μηχανές με E61 group
Service για μηχανές με E61 group
Μήπως γνωρίζει κανείς εξειδικευμένο service για μηχανές με E61 group?
Έχω την ECM-Giotto για πάνω από 10 χρόνια και χρειάζεται έλεγχο γιατί η ποιότητα του καφέ δεν είναι πλέον ικανοποιητική, όπως παλαιότερα...
Άνοιξα το group και έκανα κάποιες αντικαταστάσεις, αλλά δεν είχα ουσιαστική βελτίωση! Η πίεση φαίνεται o.k. και η θερμοκρασία πιστεύω επίσης κανονική μετά από τρεχούμενο νερό.
Ρωτάω για εξειδικευμένο service γιατί δυστυχώς οι επαγγελματίες συντήρησης μηχανών espresso δεν έχουν και πολύ σχέση με το E61 group!
Γιάννης Ε.
Έχω την ECM-Giotto για πάνω από 10 χρόνια και χρειάζεται έλεγχο γιατί η ποιότητα του καφέ δεν είναι πλέον ικανοποιητική, όπως παλαιότερα...
Άνοιξα το group και έκανα κάποιες αντικαταστάσεις, αλλά δεν είχα ουσιαστική βελτίωση! Η πίεση φαίνεται o.k. και η θερμοκρασία πιστεύω επίσης κανονική μετά από τρεχούμενο νερό.
Ρωτάω για εξειδικευμένο service γιατί δυστυχώς οι επαγγελματίες συντήρησης μηχανών espresso δεν έχουν και πολύ σχέση με το E61 group!
Γιάννης Ε.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Service για μηχανές με E61 group
Για δοκίμασε να επικοινωνήσεις με barista.gr.
http://www.barista.gr/index.php?route=i ... on/contact
Ίσως να μπορέσουν να σε βοηθήσουν.
http://www.barista.gr/index.php?route=i ... on/contact
Ίσως να μπορέσουν να σε βοηθήσουν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Service για μηχανές με E61 group
Πολύ ασαφές αυτό που γραφεις...
Παντως αν δεν βλέπεις καποιο προβλημα στην μηχανή, θα έλεγα να κοιταξεις πρώτα απ όλα, μηπως χρειαζονται αλλαγή τα μαχαίρια του μύλου σου.
Παντως αν δεν βλέπεις καποιο προβλημα στην μηχανή, θα έλεγα να κοιταξεις πρώτα απ όλα, μηπως χρειαζονται αλλαγή τα μαχαίρια του μύλου σου.
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: Service για μηχανές με E61 group
Ζητα από φίλο η γνωστό που έχει καφετερια κάποια επαφή από τεχνικό τις εταιρείας από την οποια προμηθεύεται τον καφέ.Μετά από 10 χρονια αν δεν έχει γίνει αφαλάτωση είναι κανονικό να μην πίνεις καλο καφέ.YannisE έγραψε: Ρωτάω για εξειδικευμένο service γιατί δυστυχώς οι επαγγελματίες συντήρησης μηχανών espresso δεν έχουν και πολύ σχέση με το E61 group!
Γιάννης Ε.
Re: Service για μηχανές με E61 group
Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες...
Προφανώς στα 10 χρόνια έγινε πολλες φορές αφαλάτωση και με το άνοιγμα του group το "μανιτάρι" δεν είχε καθόλου άλατα! Άρα δεν είναι θέμα αλάτων... Επίσης έχω αλλάξει πολύ πρόσφατα μαχαίρια στο μύλο!
Για τους επαγγελματίες που τροφοροδτούν καφετέριες, και αυτό το δοκίμασα, αλλά όπως γράφω και στο αρχικό μήνυμα οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι το E61 group και πώς λειτουργεί! Είμαι στην επαρχία και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα περισσότερο.
Το barista.gr το ξέρω αλλά δεν θέλω να σχολιάσω...
Τώρα το ότι οι πληροφορίες είναι ασαφείς, και αυτό για τους γνώστες δεν είναι μυστήριο!
Η Giotto είναι μία εξειρετική μηχανή, αλλά αν δεν δεν έχεις γνώσεις και δεν τηρήσεις αυστηρά τους κανόνες ο καφές δεν είναι καλός (να μη πω "δεν πίνεται"). Οπότε μία λεπτομέρεια, π.χ. το o-ring στο μανιτάρι να χάνει, μπορεί να φέρει ολέθρια αποτελέσματα...
Γιάννης Ε.
Προφανώς στα 10 χρόνια έγινε πολλες φορές αφαλάτωση και με το άνοιγμα του group το "μανιτάρι" δεν είχε καθόλου άλατα! Άρα δεν είναι θέμα αλάτων... Επίσης έχω αλλάξει πολύ πρόσφατα μαχαίρια στο μύλο!
Για τους επαγγελματίες που τροφοροδτούν καφετέριες, και αυτό το δοκίμασα, αλλά όπως γράφω και στο αρχικό μήνυμα οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι το E61 group και πώς λειτουργεί! Είμαι στην επαρχία και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα περισσότερο.
Το barista.gr το ξέρω αλλά δεν θέλω να σχολιάσω...
Τώρα το ότι οι πληροφορίες είναι ασαφείς, και αυτό για τους γνώστες δεν είναι μυστήριο!
Η Giotto είναι μία εξειρετική μηχανή, αλλά αν δεν δεν έχεις γνώσεις και δεν τηρήσεις αυστηρά τους κανόνες ο καφές δεν είναι καλός (να μη πω "δεν πίνεται"). Οπότε μία λεπτομέρεια, π.χ. το o-ring στο μανιτάρι να χάνει, μπορεί να φέρει ολέθρια αποτελέσματα...
Γιάννης Ε.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Service για μηχανές με E61 group
Nαι βρε Γιαννη γι αυτο ρωτησα, διότι το «γιατί η ποιότητα του καφέ δεν είναι πλέον ικανοποιητική, όπως παλαιότερα...» δεν το λες και σαφές, όταν παρ όλα αυτά ταυτοχρόνως λες, ότι έχεις σωστη πίεση και θερμοκρασία στη μηχανή.YannisE έγραψε:
Τώρα το ότι οι πληροφορίες είναι ασαφείς, και αυτό για τους γνώστες δεν είναι μυστήριο!
Η Giotto είναι μία εξειρετική μηχανή, αλλά αν δεν δεν έχεις γνώσεις και δεν τηρήσεις αυστηρά τους κανόνες ο καφές δεν είναι καλός (να μη πω "δεν πίνεται"). Οπότε μία λεπτομέρεια, π.χ. το o-ring στο μανιτάρι να χάνει, μπορεί να φέρει ολέθρια αποτελέσματα...
Γιάννης Ε.
Ζητω συγγνώμη, απλώς δεν καταλαβα ότι δεν ήθελες εδω προσπαθεια για διαγνωση, αλλά ηθελες μόνο μια διεύθυνση «γιατρού»
Εν πασει περιπτωσει, καλή επιτυχία στο ψάξιμο!
Re: Service για μηχανές με E61 group
Για να μη μείνει μυστήριο: ο καφές έχει τραχιά γεύση, μεταλική χωρίς να είναι απαλός και γλυκύς. Κατά την εκχύλιση, ενώ ξεκινάει normal, ξανθένει γρήγορα και χάνει την ροή ρευστού μελιού. Γίνεται δηλαδή πιο νερουλή-θορυβώδης. Το καϊμάκι δεν είναι πολύ πυκνό και μετά από λίγο αρχίζει να φαίνεται ένας μικρός μαύρος κύκλος με τον καφέ αποκάτω.
Έχω παίξει με τις γνωστές παραμέτρους: ποσότητα καφέ, τρίφτης, tamping k.l.p. Η μηχανή έχει τακτική αφαλάτωση και backflushing, ενώ αφήνω να τρέξει νερό πριν την εκχύλιση για να κρυώσει λίγο το group κ.λ.π.
Το πρώτο που υποθέτει κανείς είναι παλαιός καφές, αλλά ούτε αυτό ισχύει! Χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή KIMBO Superior που μόλις άνοιξα το κουτί. Μία άλλη παραέμτρος είναι το channeling. Εμφανίζεται μερικές φορές, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Το παρατηρώ με το "γυμνό φίλτρο", αλλά όχι εμφανείς ρωγμές στο κεϊκ.
'Οταν λέω η πίεση και θερμοκρασία είναι normal, εννοώ ότι δεν έχει αλλάξει από παλαιότερα. Όταν μετράω την πίεση στο group με μανόμετρο στο φίλτρο με κλειστή ροή είναι στα 12bar. Κάνοντας μία πατέντα ώστε να αφήνω και λίγο ροή από το group η πίεση πέφτει κοντά στα 9bar (εξαρτάται από τη ροή). Εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση αν τα 12bar είναι υψηλή και πρέπει να την μειώσει κανείς από την βαλβίδα εκτόνωσης, αλλά μετρώντας στην (πιο επεγγελματική) καφετιέρα του αδελφού μου (Rancilio-Epoca) βρίσκω την ίδια ακριβώς πίεση με κλειστό φίλτρο!
Την θερμοκρασία την μετράω με ψηφιακό θερμόμετρο με σχετικά γρήγορα απόκριση με την μέθοδο του κυπέλου φελιζόλ. Μετά από τρεχούμενο νερό για περίπου 10sec είναι περίπου στα 94C (δεν είναι όμως ακριβής μέτρηση). Έχω παίξει και λίγο πάνω-κάτω.
Αυτά για τις παραμέτρους. Εγώ άνοιξα το group και αντικατέστησα το βαλβιδάκι προ-εκχύλισης που είχε σπάσει και έκανα και σχετικό έλεγχο, αλλά δεν βρήκα τίποτα επιλήψιμο. Τώρα θα πάω προς τα πίσω να ελέγξω βαλβίδα εκτόνωσης, δείκτη στάθμης νερού/ατμού, παλμική-αντλία κ.λ.π. Υπενθυμίζω ότι η μηχανή είναι ECM-Giotto και τρίφτης Ascaso i2 με αυτόματη δόση.
Οπότε μετά απο όλα αυτά καταλαβαίνεις γιατί ψάχνω κάποιον που να γνωρίζει καλά το Ε61, ώστε να μη μου κάνει μία αφαλάτωση και τέρμα...
Εδώ σε θέλω γιατρέ!
Γιάννης Ε.
Έχω παίξει με τις γνωστές παραμέτρους: ποσότητα καφέ, τρίφτης, tamping k.l.p. Η μηχανή έχει τακτική αφαλάτωση και backflushing, ενώ αφήνω να τρέξει νερό πριν την εκχύλιση για να κρυώσει λίγο το group κ.λ.π.
Το πρώτο που υποθέτει κανείς είναι παλαιός καφές, αλλά ούτε αυτό ισχύει! Χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή KIMBO Superior που μόλις άνοιξα το κουτί. Μία άλλη παραέμτρος είναι το channeling. Εμφανίζεται μερικές φορές, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Το παρατηρώ με το "γυμνό φίλτρο", αλλά όχι εμφανείς ρωγμές στο κεϊκ.
'Οταν λέω η πίεση και θερμοκρασία είναι normal, εννοώ ότι δεν έχει αλλάξει από παλαιότερα. Όταν μετράω την πίεση στο group με μανόμετρο στο φίλτρο με κλειστή ροή είναι στα 12bar. Κάνοντας μία πατέντα ώστε να αφήνω και λίγο ροή από το group η πίεση πέφτει κοντά στα 9bar (εξαρτάται από τη ροή). Εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση αν τα 12bar είναι υψηλή και πρέπει να την μειώσει κανείς από την βαλβίδα εκτόνωσης, αλλά μετρώντας στην (πιο επεγγελματική) καφετιέρα του αδελφού μου (Rancilio-Epoca) βρίσκω την ίδια ακριβώς πίεση με κλειστό φίλτρο!
Την θερμοκρασία την μετράω με ψηφιακό θερμόμετρο με σχετικά γρήγορα απόκριση με την μέθοδο του κυπέλου φελιζόλ. Μετά από τρεχούμενο νερό για περίπου 10sec είναι περίπου στα 94C (δεν είναι όμως ακριβής μέτρηση). Έχω παίξει και λίγο πάνω-κάτω.
Αυτά για τις παραμέτρους. Εγώ άνοιξα το group και αντικατέστησα το βαλβιδάκι προ-εκχύλισης που είχε σπάσει και έκανα και σχετικό έλεγχο, αλλά δεν βρήκα τίποτα επιλήψιμο. Τώρα θα πάω προς τα πίσω να ελέγξω βαλβίδα εκτόνωσης, δείκτη στάθμης νερού/ατμού, παλμική-αντλία κ.λ.π. Υπενθυμίζω ότι η μηχανή είναι ECM-Giotto και τρίφτης Ascaso i2 με αυτόματη δόση.
Οπότε μετά απο όλα αυτά καταλαβαίνεις γιατί ψάχνω κάποιον που να γνωρίζει καλά το Ε61, ώστε να μη μου κάνει μία αφαλάτωση και τέρμα...
Εδώ σε θέλω γιατρέ!
Γιάννης Ε.
- mitsos1311
- Δημοσιεύσεις: 166
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 13, 2014 7:43 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Bezzera BZ99s
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Αscaso i-steel Ι-1
- Οι καφέδες μου:: Στο Ψάξιμο...
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Service για μηχανές με E61 group
Φίλε μου Γιάννη παρόλο που δεν ξέρω και πολλά , επειδή και εγώ όταν πήρα την μηχανή είχα θέμα με την μεταλλική γεύση , άλλαξα φλάντζες τσιμούχες σίτες έκανα αφαλάτωση και συνέχιζε η μεταλλική γεύση (νόμιζα έφταιγε η βίδα της σίτας που δεν άλλαξα ) τελικά έφταιγε το νερό από την κανάτα Laica έβαλα από την βρύση και διορθώθηκε μετά από λίγο αφού έφυγε εντελώς το νερό από την laica .
Δες μήπως φταίει το νερό που χρησιμοποιείς , δοκίμασέ το από όλες τις εξόδους της μηχανής σου σκέτο να δεις αν έχει αυτή την μεταλλική γεύση ακόμα , ίσως είναι εκεί το θέμα σου .
Δες μήπως φταίει το νερό που χρησιμοποιείς , δοκίμασέ το από όλες τις εξόδους της μηχανής σου σκέτο να δεις αν έχει αυτή την μεταλλική γεύση ακόμα , ίσως είναι εκεί το θέμα σου .
Re: Service για μηχανές με E61 group
Ευχαριστώ Δημήτρη,
Ξέχασα να πω ότι χρησιμοποιώ νερό από κανάτα Brita (αυτό εισάγει μία μεταλική γεύση) και φίλτρο ρητίνης για τα άλλατα.
Θα το δοκιμάσω και χωρίς...
Γιάννης Ε.
Ξέχασα να πω ότι χρησιμοποιώ νερό από κανάτα Brita (αυτό εισάγει μία μεταλική γεύση) και φίλτρο ρητίνης για τα άλλατα.
Θα το δοκιμάσω και χωρίς...
Γιάννης Ε.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Service για μηχανές με E61 group
Ο πιεσοστατης λειτουργει κανονικά ή έχεις μεγαλη διαφοροποίηση στην πίεση στο μποιλερ στο οn και off του, απ ότι παλιά;
Το γκρουπ καιει στο αγγιγμα ή είναι αρκετα πιο κρύο απ ότι παλαιότερα;
Ετσι που τα περιγραφεις παντως, δεν μου φαινεται ότι φταιει ουτε το υπόλοιπο της μηχανης ούτε φυσικά το γκρούπ!
Εφ όσον λες ότι παλαιοτερα είχες καλες εκχυλισεις, σκεψου τι αλλαγες έκανες στον τροπο παρασκευής και τα υλικα.
Θα σου λεγα πρώτα απ όλα, να δοκιμασεις με φρεσκοκαβουρδισμένο καφε και κυριως με αλλο καλύτερο μύλο.
Το γκρουπ καιει στο αγγιγμα ή είναι αρκετα πιο κρύο απ ότι παλαιότερα;
Ετσι που τα περιγραφεις παντως, δεν μου φαινεται ότι φταιει ουτε το υπόλοιπο της μηχανης ούτε φυσικά το γκρούπ!
Εφ όσον λες ότι παλαιοτερα είχες καλες εκχυλισεις, σκεψου τι αλλαγες έκανες στον τροπο παρασκευής και τα υλικα.
Θα σου λεγα πρώτα απ όλα, να δοκιμασεις με φρεσκοκαβουρδισμένο καφε και κυριως με αλλο καλύτερο μύλο.