Αφαλάτωση με ουσία βασισμένη σε σουλφαμικό οξύ

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Απάντηση
coffee_junkie
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Δευ Δεκ 27, 2010 1:45 pm
Μηχανή:: Gaggia Evolution

Αφαλάτωση με ουσία βασισμένη σε σουλφαμικό οξύ

Δημοσίευση από coffee_junkie » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:59 pm

γεια σας!

ύστερα από (υπερβολικά μάλλον) πολύ καιρό αποφάσισα επιτέλους να κάνω αφαλάτωση στη μηχανή μου. Ομολογουμένως από τότε που την πήρα την άφησα στο έλεος των αλάτων αλλά δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο κύριος λόγος είναι ότι ήμουν (και είμαι) πολύ επιφυλακτικός ως προς το αφαλατικό υλικό που θα χρησιμοποιήσω καθώς φοβάμαι για τυχόν διαβρώσεις στο αλουμινένιο boiler και άλλα μέρη της συσκευής. Θέλω όμως, πλέον, για λόγους συντήρησης, να αρχίσω να κάνω τακτικές αφαλατώσεις (π.χ. 1 φορά το μήνα ή ανά δύο μήνες όπως συνήθως συνιστάται). Το θέμα είναι ότι δεν έχω βρει το προτεινόμενο αφαλατικό για την Gaggia βασισμένο σε τρυγικό οξύ ή έστω το dezcal.

Βρήκα και πήρα 2 φακελάκια των 25gr από ένα "γενικής χρήσης" αφαλατικό για καφετιέρες με το όνομα "Swift De-scaler" της "Eres". Πάνω στα φακελάκια δεν αναφέρεται καθόλου στο οξύ στο οποίο είναι βασισμένο, έχει μόνο οδηγίες χρήσης (με δοσολογία 1 φακελάκι των 25gr σε 500ml νερού). Στο internet δεν βρήκα καμιά αναφορά στο προϊόν αυτό με τη συγκεκριμένη ονομασία! βρήκα όμως κάτι παραπλήσιο που πιθανότητα έχει μετονομαστεί για την Ελληνική αγορά:

http://www.eres-sapoli.be/site/product.php?id=51

Απ'ότι φαίνεται είναι βασισμένο σε σουλφαμικό οξύ. Όμως, μετά από μια αναζήτηση που έκανα διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο οξύ είναι διαβρωτικό για γαλβανιζέ επιφάνειες και μόνο με την παρουσία κάποιων πρόσθετων "inhibitors" αποτρέπεται η διάβρωση ορισμένων υλικών όπως αλουμίνιο, χαλκός κτλ:

http://www.finishing.com/83/73.shtml
Sulfamic acid WILL damage galvanized surfaces. Some formulated or blended sulfamic acid descalers that are sold as finished products may include corrosion inhibitors that protect particular metal surfaces; if so the protected surfaces should be listed on the container or product data sheet. I know for a fact that there are products that include inhibitors that protect iron, COPPER, aluminum, and yellow metals (brass, etc). Regardless of what you decide to use, I would recommend submerging a test sample into a jar of the selected descaler for a few hours.
Το θέμα είναι ότι έκανα μια δοκιμή με μισό φακελάκι (~12.5gr) σε 500ml νερού στο οποίο διάλυμα έβαλα ένα κουτάλι και ένα φύλλο αλουμινόχαρτου. Εδώ είναι τώρα το θέμα. Ύστερα από περίπου 1 ώρα διαπίστωσα ότι η επιφάνεια του κουταλιού είχε γεμίσει με φυσαλίδες. Η επιφάνεια του αλουμινόχαρτου όχι τόσο. Έβγαλα το κουτάλι και το ξέπλυνα και διαπίστωσα ότι είχε χάσει τη γιαλάδα του, είχε ψιλομαυρίσει και είχε μια μυρωδιά σκουρίας! Το αλουμινόχαρτο δεν έχει πάθει τίποτα, ούτε θάμπωμα, ούτε μαυρίλες ούτε τρύπες.

Το ερώτημα είναι, τι να κάνω; Το dezcal μάλλον θα προξενούσε το ίδιο πρόβλημα απ'ότι διαβάζω εδώ (π.χ. στάμπες από διάβρωση στη σχάρα) ωστόσο αν έχω καταλάβει καλά θεωρείται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη χρήση του σε μηχανές Gaggia με αλουμινένιο boiler. Η προτεινόμενη λύση με τρυγικό οξύ δεν θα επέφερε αντίστοιχο πρόβλημα σε γαλβανιζέ επιφάνειες;

ευχαριστώ!

Απάντηση