Αφαλάτωση μηχανής espresso
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Χρήστο δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί. Το group head to καθαρίζουμε με άλλο τρόπο και οχι με κιτρικό οξύ. Όντως υπάρχει θέμα με το αλουμινένιο μποιλερ.
Επίσης το διάλυμα δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο, μπορείς να το δοκιμάσεις (γευστικά) κιόλας και δεν είναι χημικό.
Υπάρχουν οδηγοί στο net και συγκεκριμένα για την gaggia classic.
Τώρα δεν ξέρω τι παίζει με τις gaggia γτ τα τελευταία μοντέλα έχουν αλλάξει boiler.
Μήπως μπορείς να μας διαφωτίσεις αναλόγως με το έτος κατασκευή για το τι boiler έχουμε??
Επίσης το διάλυμα δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο, μπορείς να το δοκιμάσεις (γευστικά) κιόλας και δεν είναι χημικό.
Υπάρχουν οδηγοί στο net και συγκεκριμένα για την gaggia classic.
Τώρα δεν ξέρω τι παίζει με τις gaggia γτ τα τελευταία μοντέλα έχουν αλλάξει boiler.
Μήπως μπορείς να μας διαφωτίσεις αναλόγως με το έτος κατασκευή για το τι boiler έχουμε??
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Νίκο την θερμοκρασία την αναφέρω απλά ότι δεν παίζει κάποιο σπουδαίο ρόλο, για να μην ανησυχήσει κάποιος εάν αφήσει την μηχανή ανοιχτή. Γι αυτό και το χιουμοριστικό σχόλιο για την μάσκα
Άλλο ο καθαρισμός του group head (πχ απομακρυνση ελαίων καφέ [οργανικές ενώσεις] που επικολλήθηκαν εκεί) και άλλο η αφαλάτωση των γραμμών νερού που περνάν από εκεί. Αφαλάτωση κάνουμε σε όλο το κύκλωμα που περνάει νερό και έχουμε σχηματισμό ανθρακικών αλάτων (ανόργανες ενώσεις).
Η gaggia classic όπως και όλες οι Baby έχoυν σίγουρα αλουμινένιο.
Από τα καινούρια: Pure, Color, Dose: ανοξείδωτο ατσάλι
Για την δικιά σου evolution νομίζω κατά 90% είναι αλουμινένιο.
Off topic:
Για να σε πειράξω λίγο, το κιτρικό οξύ είναι χημικό, αυτό που εννοείς είναι, ότι είναι φυσικής προέλευσης αντί συνθετικής
Άλλο ο καθαρισμός του group head (πχ απομακρυνση ελαίων καφέ [οργανικές ενώσεις] που επικολλήθηκαν εκεί) και άλλο η αφαλάτωση των γραμμών νερού που περνάν από εκεί. Αφαλάτωση κάνουμε σε όλο το κύκλωμα που περνάει νερό και έχουμε σχηματισμό ανθρακικών αλάτων (ανόργανες ενώσεις).
Η gaggia classic όπως και όλες οι Baby έχoυν σίγουρα αλουμινένιο.
Από τα καινούρια: Pure, Color, Dose: ανοξείδωτο ατσάλι
Για την δικιά σου evolution νομίζω κατά 90% είναι αλουμινένιο.
Off topic:
Για να σε πειράξω λίγο, το κιτρικό οξύ είναι χημικό, αυτό που εννοείς είναι, ότι είναι φυσικής προέλευσης αντί συνθετικής
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Στον ΚΑΑΑΑααδοοο ... δεν ξανα αγοράζω undocumented μηχανη . (θα γραψω αναλυτικα τις "υποψίες" μου στο σχετικό thread) .mx1001 έγραψε:Δοκιμάζω σήμερα με ξυνό . Εαν δεν γίνει τίποτα πάει στον κάδο .
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Νομίζω οτί κάθε μηχανή πρέπει να έχει οδηγίες καθαρισμού στο manual. Η United (προφανώς έχει αλουμινένιο) λέει για λευκό ξύδι και να ακολουθήσουμε ότι κάναμε στην 1η χρήση , δηλαδή να βγαλουμε νερό από το grouphead .psycho έγραψε:...Μήπως μπορείς να μας διαφωτίσεις αναλόγως με το έτος κατασκευή για το τι boiler έχουμε??
Ναι το κιτρικο οξυ ειναι πολυ αθώο , το βλέπεις δεν κάνει κακό αμα πέσει στα χέρια σου ακόμα και σκόνη . Οταν κόκοι ακουμπήσουν βρεγμένο κουτάλι το κάνει λαμπίκο , όχι μόνο δεν το διαβρώνει , αστράφτει !. Ε ναι ειναι too much πιστεύω οι φόβοι ειδικά άμα ξεπλυθεί μετά με άπλετο νερό .
Εδώ στον βραστήρα το αφήνω για 10-15 λεπτά και επαναλαμβάνω την διαδικασία 5 φορές ...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mx1001 την Πέμ Μαρ 18, 2010 4:21 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Christos έγραψε:Νίκο την θερμοκρασία την αναφέρω απλά ότι δεν παίζει κάποιο σπουδαίο ρόλο, για να μην ανησυχήσει κάποιος εάν αφήσει την μηχανή ανοιχτή. Γι αυτό και το χιουμοριστικό σχόλιο για την μάσκα
Άλλο ο καθαρισμός του group head (πχ απομακρυνση ελαίων καφέ [οργανικές ενώσεις] που επικολλήθηκαν εκεί) και άλλο η αφαλάτωση των γραμμών νερού που περνάν από εκεί. Αφαλάτωση κάνουμε σε όλο το κύκλωμα που περνάει νερό και έχουμε σχηματισμό ανθρακικών αλάτων (ανόργανες ενώσεις).
Η gaggia classic όπως και όλες οι Baby έχoυν σίγουρα αλουμινένιο.
Από τα καινούρια: Pure, Color, Dose: ανοξείδωτο ατσάλι
Για την δικιά σου evolution νομίζω κατά 90% είναι αλουμινένιο.
Off topic:
Για να σε πειράξω λίγο, το κιτρικό οξύ είναι χημικό, αυτό που εννοείς είναι, ότι είναι φυσικής προέλευσης αντί συνθετικής
xexe!
ορίστε και το απόσπασμα:
"CAUTION: In order to flush the steam wand with the descaling solution, you have to turn on the steam switch. In steam mode, the Gaggia heats up extremely fast. Be very careful not to flash steam a boiler full of citric acid!
CAUTION: A Gaggia mechanic tells me that a very strong solution of citric acid is hard on "O" rings and gaskets. Use LESS rather than MORE.
Descale procedure:
- in order to make a food safe descaling solution, dissolve about 1 teaspoon (5ml)* of citric acid to every litre (about a quart) of water. While you are waiting for the citric acid powder to dissolve you should remove and clean the shower screen. Stirring will help dissolve the powder. Place your frothing pitcher underneath the steam wand. Do the following steps in quick succession:
- turn the steaming knob OPEN
- turn the power switch ON
- turn ON the steam switch
- turn ON the brew/pump switch.
- run about 8 oz or 250ml of the citric acid solution through the steam wand.
- turn OFF the brew switch
- turn OFF the steam switch
- turn OFF the power switch
Wait 20 minutes, repeat procedure until the solution is used up. DO NOT let the pump run dry!
Optional - you may want to run a few ounces of cleaning solution through your group.
Empty the remaining solution, rinse and refill the reservoir with clean, fresh water. Run at least a litre (quart) of water though the machine in order to flush out the cleaning solution.
Don't forget to put back your newly cleaned shower screen.
Optional - brew a shot to season the machine and discard."
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Υπόψιν οτι στις gaggia η συνεχόμενη ροή νερού γίνεται πατώντας ταυτοχρόνως το stream kai brew και ανοίγοντας το steam (και με την περιστρεφόμενη βαλβίδα)
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Νίκο έχω διαβάσει παραπάνω από έναν οδηγούς. Δεν έχει λογική έτσι όπως το έθεσες απογορευτικά
http://home.earthlink.net/~r_harmon/Gag ... #Descaling
Off topic:
Τώρα θα φταίω να σου βάλω καμιά διακοσαριά razz ; (όπως μου έκανες εσύ)
ενώ παραθέτεις το κείμενο:psycho έγραψε:...
Επίσης μήν περάσει το νερό απο το group head αλλά μόνο απο το steam wand.
Όπως βλέπεις το ίδιο σου το κείμενο με επιβεβαιώνει Άλλο το απαγορευτικό και άλλο το προαιρετικό.psycho έγραψε:...
Optional - you may want to run a few ounces of cleaning solution through your group.
...[/i]"
Πάλι από το κείμενο που παραθέτεις:psycho έγραψε:Χρήστο δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί. ...
Και αυτός οδηγός πιστεύω υποστηρίζει απόλυτα την άποψη μου:CAUTION: In order to flush the steam wand with the descaling solution, you have to turn on the steam switch. In steam mode, the Gaggia heats up extremely fast. Be very careful not to flash steam a boiler full of citric acid!
http://home.earthlink.net/~r_harmon/Gag ... #Descaling
Και για το βήμα #6 ο συγγραφέας εξηγεί γιατί η μηχανή πρέπει να είναι off στο gaggia yahoo group, και είναι αυτό που έγραψα σε προηγούμενο μήνυμα σε αυτό το topicDescaling Single Boiler Home espresso machines
In hard water areas, minerals found in the water (such as calcium) will accumulate, and over time affect operation of the espresso machine. Approximately every 3 months (depending on your use and the water hardness), clean the machine with a citric acid based decalcifying agent.
1. Add two tablespoons citric acid into the water reservoir. Mix thoroughly to dissolve (use warm water for better results).
2. Remove the portafilter and place a cup under the group head and another cup, or other container, under the steam wand to catch cleaning solution.
3. Power up the espresso machine, turn coffee pump on and run approximately 8 oz. of solution through the brew head. Turn machine off and let the machine sit for 15 minutes.
4. Run approximately 8 oz. through the steam wand, and again, turn machine off and let sit for 15 minutes.
5. Repeat by allowing solution to run alternately through the steam wand and brew head. Turn espresso machine off after each cycle. Repeat process until solution has been run through.
6. Do not leave espresso machine on. Do not allow reservoir to run empty!
7. Rinse reservoir thoroughly with fresh water. Refill reservoir with fresh water. Run half a tank of fresh water through group head, alternating between group head and steam wand.
8. If this process doesn't clean the boiler it will be necessary to manually descale the boiler.
Off topic:
Τώρα θα φταίω να σου βάλω καμιά διακοσαριά razz ; (όπως μου έκανες εσύ)
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Χρήστο νομίζω ΄το είναι άσχετο αυτό ποου λέει με το δοχείο.
Είναι τετριμμένο οτι δεν πρέπει να αδειάσει το δοχείο.
Απλά η αυξημένη θερμοκρασία ενισχύει την επίδραση του οξέος στο μέταλλο. Έτσι νομίζω τέλος πάντων
Το λέει ότι είναι κακό να ζεσταθεί και επίσης σε 40 δεύτερα δεν ζεσταίνεται αρκετά!
οπότε κλείνεις τη μηχανή για να μήν ανάψει πολύ το boiler που θα είναι γεμάτο με οξύ.
Κάθε άλλη άποψη ευσπρόδεκτη
Είναι τετριμμένο οτι δεν πρέπει να αδειάσει το δοχείο.
Απλά η αυξημένη θερμοκρασία ενισχύει την επίδραση του οξέος στο μέταλλο. Έτσι νομίζω τέλος πάντων
Το λέει ότι είναι κακό να ζεσταθεί και επίσης σε 40 δεύτερα δεν ζεσταίνεται αρκετά!
οπότε κλείνεις τη μηχανή για να μήν ανάψει πολύ το boiler που θα είναι γεμάτο με οξύ.
Κάθε άλλη άποψη ευσπρόδεκτη
τι είνα αυτο??psycho έγραψε:Τώρα θα φταίω να σου βάλω καμιά διακοσαριά razz ; (όπως μου έκανες εσύ)
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Νίκο μεσανατολικό το κάναμε.
Εγώ διόρθωσα μόνο το λάθος ότι πρέπει το δ/μα να περνάει μόνο από το steam wand με το σωστό ότι πρέπει να περνάει εναλλάξ και από steam wand και από το group head. Διαφωνείς ακόμα σε αυτό;
Δες το και στο manual Το #6 αναφέρει ότι η μηχανή πρέπει να κλείνει. Γι αυτό μιλάμε. Γιατί αποπροσανατολίζεσαι και σχολιάζεις για το εάν αδειάζει το δοχείο ή όχι; Στο # 6 είναι και αυτό αλλά είναι εκτός θέματος από αυτό που συζητάμε.
Αυτό που έγραψα είναι ότι εάν την κλείσεις ή όχι την μηχανή στο στάδιο που αφήνεις το δ/μα να δράσει δεν έχει μεγάλη σημασία.
Off topic:
Το razz είναι το emoticon που βγάζει την γλώσσα και χρησιμοποίησες στο μήνυμα σου. Είναι το :p
Εγώ διόρθωσα μόνο το λάθος ότι πρέπει το δ/μα να περνάει μόνο από το steam wand με το σωστό ότι πρέπει να περνάει εναλλάξ και από steam wand και από το group head. Διαφωνείς ακόμα σε αυτό;
Δες το και στο manual Το #6 αναφέρει ότι η μηχανή πρέπει να κλείνει. Γι αυτό μιλάμε. Γιατί αποπροσανατολίζεσαι και σχολιάζεις για το εάν αδειάζει το δοχείο ή όχι; Στο # 6 είναι και αυτό αλλά είναι εκτός θέματος από αυτό που συζητάμε.
Αυτό που έγραψα είναι ότι εάν την κλείσεις ή όχι την μηχανή στο στάδιο που αφήνεις το δ/μα να δράσει δεν έχει μεγάλη σημασία.
Off topic:
Το razz είναι το emoticon που βγάζει την γλώσσα και χρησιμοποίησες στο μήνυμα σου. Είναι το :p
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- psycho
- Δημοσιεύσεις: 766
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αφαλάτωση μηχανής espresso
Σόρρυ δεν κατάλαβα οτι μπορεί να είναι ειρωνικό. Δεν είχα τέτοια πρόθεση.Christos έγραψε: Off topic:
Το razz είναι το emoticon που βγάζει την γλώσσα και χρησιμοποίησες στο μήνυμα σου. Είναι το :p
Το ξινό είναι πίο δυνατό απο το solution gagga.
Aυτό που ήθελα να πώ ειναι οτι αν μένει 20+20 λεπτά ανοιχτή η μηχανή θα ζεσταθεί πολύ και το οξύ θα επιδράσει στο boiler.
Αυτό που δεν είμαι σίγουρος αλλά το έχω ακούσει είναι οτι δεν πρέπει να περνάμε το ξινό απο το goup head γιατί επιρεάζει τον χαλκό και τα λάστιχα. Τώρα για πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να μην υπαρχει πρόβλημα. Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ παραμόνο όσο ένα φλιτζάνι του μονού.
Και πάλι σορρυ αν έγινα εριστικός άθελά μου.
Υ.Γ Πάντως forum χωρίς λίγο ξύλο και ένταση δεν γίνεται.