Σελίδα 18 από 18

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 28, 2019 7:43 pm
από BasilTh
Μερικά δεδομένα σχετικά με τις τιμές ολικής σκληρότητας του νερού ( CaCO3 ) και το ποιες είναι οι ιδανικές τιμές , τόσο για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα , όσο και για την μεγαλύτερη προστασία της μηχανής :

Εδώ είναι τι link Αμερικάνικου SCA για τα στάνταρ του νερού
http://www.scaa.org/PDF/resources/water-standards.pdf

Και στην παρακάτω εικόνα η άποψη των κατασκευαστών ( Bezzera )
Bezzera 300 - 219 mb.jpg

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 29, 2019 6:17 pm
από coolmind
Rallakias έγραψε:
Τρί Ιουν 25, 2019 10:17 pm
coolmind έγραψε:
Δευ Ιουν 24, 2019 8:16 pm
...
Δεν μπερδευομαι καθολου το ιδανικο ειναι να εχεις απο 140 εως 170 ppm νερο για να βγει ο καφες οπως πρεπει.

https://www.lenntech.com/calculators/ha ... rdness.htm
Αυτο που αναφέρεις ως ιδανικό που το βασίζεις?

Εσένα η σκληρότητα του νερού που χρησιμοποιείς ειναι στο εύρος που αναφέρεις?
Το νερο της Αθηνας δεν χρειαζεται κατι εκτος απο την αφαιρεση των χημικων(εχω μετρησει απο 130 εως 165 ppm). Εγω χρησιμοποιω το ocs 2 της everpure το οποιο ηταν το πρωτο φιλτρο που επηρεαζει ουσιαστικα το μαγνησιο με τετοιο τροπο που δεν δημιουργει επικαθισεις στα boiler,μετα την ιδια τεχνικη την υιοθετησε και η 3Μ.Αφαλατωση καν.ω περιπου καθε τρεις με τεσσερις μηνες αλλα δεν βγαζει κατι η μηχανη. Γευστικα σε συγκριση με οταν ειχα brita που κατεβαζε τα ppm κοντα στα 90 ειναι κλασεις ανωτερος ο καφες.

Αν κατεβαινει τοσο χαμηλα η ολικη σκληροτητα οπως αναφερετε ο νερο πρεπει να εχει ph κατω απο 7 το οποιο ειναι οξινο,γιατι αυτα τα δυο ειναι αλληλενδετα

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 30, 2019 12:08 am
από Rallakias
Το νερό της Αθήνας είναι πράγματι στο εύρος σκληρότητας που περιγράφεις ,αλλά αυτές οι τιμές σίγουρα δεν ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τον sca . Μπορεί να ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τους γευστικούς κάλυκες σου μιας και σίγουρα θα ειναι ''νοστιμότερο'' το νερο με σκληρότητα 140ppm αντι για 80ppm ,αλλά όχι και ασφαλέστερο για την καφετιέρα.Σε κάθε περίπτωση ο καθένας ενεργεί κατα το δοκούν και ο sca δεν ειναι και ο Πάπας της Ρώμης!

Κάτι άλλο που ήθελα να αναφέρω μιας και ανέφερες ποιό φίλτρο χρησιμοποιείς ,είναι μια μικρή λεπτομέρεια.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.

Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.

Τα φίλτρα αυτά έχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη μεγάλη μείωση του ph στο νερό ,αλλά σε κάθε περίπτωση αν θελουμε να ειμαστε σωστοί , μαζί με το φίλτρο έχουμε και 2-3 τεστάκια μέτρησης του Ph ,της σκληρότητας και της αλκαλικότητας για να διασφαλιζόμαστε οτι όντως το νερό που παίρνουμε ειναι σε όλους τους κρίσιμους παράγοντές του καλύτερο και όχι χειρότερο απο πρίν το φίλτρο.

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 30, 2019 11:17 am
από coolmind
Rallakias έγραψε:
Κυρ Ιουν 30, 2019 12:08 am
Το νερό της Αθήνας είναι πράγματι στο εύρος σκληρότητας που περιγράφεις ,αλλά αυτές οι τιμές σίγουρα δεν ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τον sca . Μπορεί να ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τους γευστικούς κάλυκες σου μιας και σίγουρα θα ειναι ''νοστιμότερο'' το νερο με σκληρότητα 140ppm αντι για 80ppm ,αλλά όχι και ασφαλέστερο για την καφετιέρα.Σε κάθε περίπτωση ο καθένας ενεργεί κατα το δοκούν και ο sca δεν ειναι και ο Πάπας της Ρώμης!

Κάτι άλλο που ήθελα να αναφέρω μιας και ανέφερες ποιό φίλτρο χρησιμοποιείς ,είναι μια μικρή λεπτομέρεια.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.

Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.

Τα φίλτρα αυτά έχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη μεγάλη μείωση του ph στο νερό ,αλλά σε κάθε περίπτωση αν θελουμε να ειμαστε σωστοί , μαζί με το φίλτρο έχουμε και 2-3 τεστάκια μέτρησης του Ph ,της σκληρότητας και της αλκαλικότητας για να διασφαλιζόμαστε οτι όντως το νερό που παίρνουμε ειναι σε όλους τους κρίσιμους παράγοντές του καλύτερο και όχι χειρότερο απο πρίν το φίλτρο.
Κατ αρχας δεν ενεργω ποτε μονος ,παντα εχω πολυ υψηλους γευστικους στοχους λογο των φιλων μου οι οποιοι ειναι μεσα στον χωρο του καφε,με περγαμηνες εντος και εκτος Ελλαδας και δουλευουν χρονια στο αντικειμενο του speciality coffee.
Τεστ νερου εχω εδω και παρα πολλα χρονια λογο ενασχολησης με ενυρδεια,οπως και φιλτρου αντιστροφης οσμωσης,δοκιμασα και με αυτο με προσθηκη ιχνοστοιχειων και οτι αλλο χρειαζοταν,αλλα ξαναγυρισα στο νερο βρυσης αλλα χωρις τα χημικα και τις οσμες.
Αυτα που γραφονται στα manual των Ιταλικων μηχανων ειναι καλυτερο να τα αγνοει ο κοσμος γιατι οι Ιταλοι εχουν θεμα με την καθαριοτητα και γενικα ειναι πολυ πισω στο θεμα του εσπρεσο.Δεν θελουν ουτε backflush ουτε αφαλατωσεις ουτε τιποτα,αλλα ολα αυτα ειναι λαθος,οι μηχανες πρεπει να καθαριζονται οπως πρεπει,δηλαδη καθημερινο backflush με σκετο νερο,και μια φορα την εβδομαδα με καθαριστικο,και αφαλατωση καθε τρεις με τεσσερις μηνες. Τα βασικα προβληματα επικαθησεων δημιουργουνται λογο της απενεργοποιησης των μηχανων γιατι οταν κρυωνει το νερο σταματα η φυσικη κυκλοφορια που εχει μεσα στο boiler λογο της διαφορας θερμοκρασιας,η δικη μο μηχανη δεν σβηνει απλα μπαινει σε standby mode οπου διατηρειτε ζεστη.
Το ocs 2 το ειχε τεσταρει φιλος πριν απο μερικα χρονια στην μηχανη του(knees van der western speedster)και μετα απο ενα χρονο χρησης και service στην kawacom τα boiler ηταν πεντακαθαρα. Ο sca ειναι ενας πλεον για ολο τον κοσμο ,εδω και καποια χρονια δεν υπαρχει scae(Europe)και scaa(America) και ατα που δινει σαν στοιχεια τα γραφει ως σημειο εκκινησης με βασικο σκοπο να υπαρχουν για τις περισσοτερες χωρες του πλανητη που το νερο δεν πινεται,και πρεπει να φτιαχνουν τα νερα τους.
Δεν ειναι τυχαιο οτι σχεδον ολες οι ομαδες που φευγουν απο εδω για πρωταθληματα στο εξωτερικο παιρνουν μαζι τους νερο,γιατι οσες φορες πηγαν και δοκιμασαν με τα νερα που τους εδωσαν εκει οι καφεδες δεν εβγαιναν.
Ασχετο Πολυ ωραιο μυλο εχεις (ek43s)

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 18, 2019 2:01 pm
από PublicDomain
έχετε βρει πουθενά φτηνά maxtra+ ;;

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:03 am
από PublicDomain
διαβάζοντας πάλι για φίλτρα είδα ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φίλτρων που όχι μόνο δεν κάνουν καλό στις μηχανές αλλά προκαλούν και διάβρωση των μετάλλων!

ελπίζω η Britta να μην είναι σε αυτές τις κατηγορίες ε;

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 25, 2019 9:43 pm
από fantomXxXx
Καλησπέρα σε όλους. Έχουμε πρόταση για φίλτρο intank για να γλιτώσω από τα άλατα? Στην Ξάνθη και με φίλτρο βρύσης κάτω πάγκου τα άλατα δεν παλεύονται! Έχω την lelit plust pid, αν κάποιος έχει δοκιμάσει κάτι που να αξίζει ας δώσει τα φώτα του.

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 02, 2019 3:59 pm
από pankostas
Εγώ εδώ δοκιμασει της lelit τα φιλτρακια. Βγαινουν σε 35 και 70 λίτρα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Τώρα παρήγγειλα αυτά τα σακουλάκια αλλά δεν ξέρω τι δουλειά κάνουν! Έχει δοκιμάσει κάποιος? Πρέπει να υπάρχει πάντα νερό μέσα στο δοχείο ή καλύτερα να το αδειαζω?

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 07, 2019 10:20 am
από fantomXxXx
pankostas έγραψε:
Τετ Οκτ 02, 2019 3:59 pm
Εγώ εδώ δοκιμασει της lelit τα φιλτρακια. Βγαινουν σε 35 και 70 λίτρα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Τώρα παρήγγειλα αυτά τα σακουλάκια αλλά δεν ξέρω τι δουλειά κάνουν! Έχει δοκιμάσει κάποιος? Πρέπει να υπάρχει πάντα νερό μέσα στο δοχείο ή καλύτερα να το αδειαζω?
Ποια είναι της lelit τα φιλτρακια? Μπορείς να μου στείλεις link? Κι αφού έμεινες τόσο ικανοποιημένος γιατί πήρες αυτά τα σακουλάκια που αναφέρεις?

Re: Φίλτρο νερού

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 08, 2019 12:02 am
από pankostas
Της lelit είναι αυτά https://espresso.lelit.com/accessorygroup/5. Μια αναζήτηση Google θα βρεις καταστήματα και εσωτερικό και εξωτερικό.
Σακουλάκια πήρα για να δοκιμάσω , να έχω μέτρο σύγκρισης.