Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από Sandman » Τρί Μαρ 29, 2011 9:35 am

Καλημερα :)

Τελευταια, οταν αφηνω τη Gaggia Classic μου να ζεσταθει καλα (δεκαλεπτο και πανω, οπως εχω διαβασει σε διαφορους συνδεσμους) παρατηρω πως ανοιγοντας τον διακοπτη για ροη νερου απο το grouphead βγαινει μαζι με νερο και ατμος (οχι πααααρα πολυ, για 3-4 δευτερολεπτα). Απο οτι εμαθα αυτο ΔΕΝ ειναι φυσιολογικη συμπεριφορα για τις Gaggia και φανταζομαι πως θα εχει ως συνεπεια να καει το ανωτερο στρωμα του καφε στο portafilter.

Στο Yahoo Gaggia group μου ειπαν οτι τα εχει "φτυσει" ο θερμοστατης και να τον αλλαξω μονος και μιας και θα ειμαι εκει, να εβαζα και PID καθως ειναι ευκολο.

Τωρα, τα χερια μου στα ηλεκτρονικα δεν πιανουν ιδιαιτερα, οποτε θα ηθελα τη συνδρομη σας και τη συμβουλη σας. Οντως ειναι θεμα θερμοστατη? Οντως ειναι ευκολο να τον αλλαξω μονος μου και να γλυτωσω καποια εξτρα εξοδα στην αντιπροσωπεια? Τελος, πραγματικα να ξεθαρρεψω και να σκεφτω την προσθηκη ενος PID?

Ευχαριστω!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μαρ 29, 2011 9:51 am

Απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά και ιδιαίτερα άμα πετύχεις την πάνω θερμοκρασία του κύκλου θέρμανσης. Το νερό στο boiler είναι πάνω από 100 βαθμούς και σε υψηλότερη πίεση της ατμοσφαιρικής. Κατά συνέπεια όταν θα έρθει σε πίεση μίας ατμόσφαιρας αμέσως θα δημιουργηθεί ατμός (το νερό χονδρικά βράζει στους 100C και σε πίεση μίας ατμόσφαιρας, όσο αυξάνεται η πίεση τόσο αυξάνεται και η θερμοκρασία βρασμού του).

ΥΓ Υποθέτω ότι ο θερμοστάτης σου κλείνει και ανοίγει φυσιολογικά.
ΥΓ2 Άμα θέλεις δώσε μου και το link στο gaggia group για να δω ακριβώς τι σου απάντησαν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Ατμος απο το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από focus » Τρί Μαρ 29, 2011 9:57 am

Γνώμη μου είναι ότι λίγος ατμός είναι απόλυτα φυσιολογικός ακόμα και στους ιδανικούς 90-94 °C. Για να είσαι βέβαια σίγουρος ,πριν κάνεις οτιδήποτε, θα πρέπει να μετρήσεις με κάποιo αξιόπιστο θερμόμετρο τη θερμοκρασία νερού ίσως χρησιμοποιώντας ένα ποτηράκι foam όπως προτείνει αυτό το site. :c034:

Υ.Γ Χρήστο με πρόλαβες. :clap:

Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από Sandman » Τρί Μαρ 29, 2011 10:00 am

@Χρηστος: Ναι, ανοιγει/κλεινει κανονικα, το νημα με την ερωτηση και τις απαντησεις ειναι στο http://groups.yahoo.com/group/Gaggia/message/14367

Παρολα αυτα, αυτος ο ατμος δεν θα καψει τον καφε?

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από focus » Τρί Μαρ 29, 2011 10:14 am

Ατμός δε σημαίνει απαραίτητα +100°C. Μιας και μόλις το διάβασα και μου φάνηκε ενδιαφέρον,το νερό εξατμίζεται και από τους -40°C :a058:
Dewpoint.jpg
link: Water Vapor (Wikipedia)

Υ.Γ Μήπως μας γράφεις από ...υψόμετρο ? :offtopic: :a013:

nikp81

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Μαρ 29, 2011 10:22 am

Αυτο ειναι απολυτα φυσιολογικο , μιας και το νερο ειναι μεσα στο boiler , οποτε οταν εξερχεται στην ατμοσφαιρα γινεται ατμος λογω διαφορας θερμοκρασιας ..
Φυσικα θα σου καψει τον καφε , γιαυτο πριν κουμποωσεις το PF πανω στο Group ανοιγεις λιγο το brew και το κλεινεις ...

Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από Sandman » Τρί Μαρ 29, 2011 10:26 am

Ουφ ωραια, ευχαριστω παιδια.

Κατα τα αλλα, μου εγραψαν πως γενικα οι θερμοστατες ειναι αναλωσιμα στοιχεια. Δεδομενου οτι την πηρα απο δευτερο χερι (σε αψογη κατασταση ομολογουμενως) ισως οντως πρεπει να παρω ενα θερμομετρο και να τσεκαρω τη θερμοκρασια του νερου οπως και να εχει.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μαρ 29, 2011 10:30 am

Ερμή, εδώ είναι το λάθος σου
I notice
some steam coming from it along with water.
,
δεν αναφέρεις ότι είναι για 2-3 δευτερόλεπτα στην αρχή μόνο.

ΥΓ Μην ανησυχείς για το κάψιμο του καφέ εάν δεν τον παρατηρείς στο φλιτζάνι. Με την θεωρία δεν θα βγάλεις άκρη. Για παράδειγμα εγώ σου λέω ότι θα έχεις ΨΥΞΗ τα πρώτα ms που το πρώτο νερό θα χτυπήσει τον καφέ λόγω απότομης εξάτμισης η οποία τραβάει θερμότητα από το περιβάλλον. Καφέ πίνουμε δεν κάνουμε μαθήματα φυσικής.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από focus » Τρί Μαρ 29, 2011 10:33 am

nikp81 έγραψε:... οποτε οταν εξερχεται στην ατμοσφαιρα γινεται ατμος λογω διαφορας θερμοκρασιας ..
Nick , αν μου επιτρέπεις, λόγω διαφοράς πίεσης γίνεται ατμός. Μέσα στο boiler το νερό δεν βράζει και ατμοποιείται μερικώς μόνο λόγω υψηλής πίεσης.

nikp81

Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Μαρ 29, 2011 11:44 am

Ναι σωστος..Λαθος λογω κεκτημενης ταχυτητας :a013:

Απάντηση