Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Καλημερα
Τελευταια, οταν αφηνω τη Gaggia Classic μου να ζεσταθει καλα (δεκαλεπτο και πανω, οπως εχω διαβασει σε διαφορους συνδεσμους) παρατηρω πως ανοιγοντας τον διακοπτη για ροη νερου απο το grouphead βγαινει μαζι με νερο και ατμος (οχι πααααρα πολυ, για 3-4 δευτερολεπτα). Απο οτι εμαθα αυτο ΔΕΝ ειναι φυσιολογικη συμπεριφορα για τις Gaggia και φανταζομαι πως θα εχει ως συνεπεια να καει το ανωτερο στρωμα του καφε στο portafilter.
Στο Yahoo Gaggia group μου ειπαν οτι τα εχει "φτυσει" ο θερμοστατης και να τον αλλαξω μονος και μιας και θα ειμαι εκει, να εβαζα και PID καθως ειναι ευκολο.
Τωρα, τα χερια μου στα ηλεκτρονικα δεν πιανουν ιδιαιτερα, οποτε θα ηθελα τη συνδρομη σας και τη συμβουλη σας. Οντως ειναι θεμα θερμοστατη? Οντως ειναι ευκολο να τον αλλαξω μονος μου και να γλυτωσω καποια εξτρα εξοδα στην αντιπροσωπεια? Τελος, πραγματικα να ξεθαρρεψω και να σκεφτω την προσθηκη ενος PID?
Ευχαριστω!
Τελευταια, οταν αφηνω τη Gaggia Classic μου να ζεσταθει καλα (δεκαλεπτο και πανω, οπως εχω διαβασει σε διαφορους συνδεσμους) παρατηρω πως ανοιγοντας τον διακοπτη για ροη νερου απο το grouphead βγαινει μαζι με νερο και ατμος (οχι πααααρα πολυ, για 3-4 δευτερολεπτα). Απο οτι εμαθα αυτο ΔΕΝ ειναι φυσιολογικη συμπεριφορα για τις Gaggia και φανταζομαι πως θα εχει ως συνεπεια να καει το ανωτερο στρωμα του καφε στο portafilter.
Στο Yahoo Gaggia group μου ειπαν οτι τα εχει "φτυσει" ο θερμοστατης και να τον αλλαξω μονος και μιας και θα ειμαι εκει, να εβαζα και PID καθως ειναι ευκολο.
Τωρα, τα χερια μου στα ηλεκτρονικα δεν πιανουν ιδιαιτερα, οποτε θα ηθελα τη συνδρομη σας και τη συμβουλη σας. Οντως ειναι θεμα θερμοστατη? Οντως ειναι ευκολο να τον αλλαξω μονος μου και να γλυτωσω καποια εξτρα εξοδα στην αντιπροσωπεια? Τελος, πραγματικα να ξεθαρρεψω και να σκεφτω την προσθηκη ενος PID?
Ευχαριστω!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά και ιδιαίτερα άμα πετύχεις την πάνω θερμοκρασία του κύκλου θέρμανσης. Το νερό στο boiler είναι πάνω από 100 βαθμούς και σε υψηλότερη πίεση της ατμοσφαιρικής. Κατά συνέπεια όταν θα έρθει σε πίεση μίας ατμόσφαιρας αμέσως θα δημιουργηθεί ατμός (το νερό χονδρικά βράζει στους 100C και σε πίεση μίας ατμόσφαιρας, όσο αυξάνεται η πίεση τόσο αυξάνεται και η θερμοκρασία βρασμού του).
ΥΓ Υποθέτω ότι ο θερμοστάτης σου κλείνει και ανοίγει φυσιολογικά.
ΥΓ2 Άμα θέλεις δώσε μου και το link στο gaggia group για να δω ακριβώς τι σου απάντησαν.
ΥΓ Υποθέτω ότι ο θερμοστάτης σου κλείνει και ανοίγει φυσιολογικά.
ΥΓ2 Άμα θέλεις δώσε μου και το link στο gaggia group για να δω ακριβώς τι σου απάντησαν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Ατμος απο το grouphead - Gaggia Classic
Γνώμη μου είναι ότι λίγος ατμός είναι απόλυτα φυσιολογικός ακόμα και στους ιδανικούς 90-94 °C. Για να είσαι βέβαια σίγουρος ,πριν κάνεις οτιδήποτε, θα πρέπει να μετρήσεις με κάποιo αξιόπιστο θερμόμετρο τη θερμοκρασία νερού ίσως χρησιμοποιώντας ένα ποτηράκι foam όπως προτείνει αυτό το site.
Υ.Γ Χρήστο με πρόλαβες.
Υ.Γ Χρήστο με πρόλαβες.
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
@Χρηστος: Ναι, ανοιγει/κλεινει κανονικα, το νημα με την ερωτηση και τις απαντησεις ειναι στο http://groups.yahoo.com/group/Gaggia/message/14367
Παρολα αυτα, αυτος ο ατμος δεν θα καψει τον καφε?
Παρολα αυτα, αυτος ο ατμος δεν θα καψει τον καφε?
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Ατμός δε σημαίνει απαραίτητα +100°C. Μιας και μόλις το διάβασα και μου φάνηκε ενδιαφέρον,το νερό εξατμίζεται και από τους -40°C
Water Vapor (Wikipedia)
Υ.Γ Μήπως μας γράφεις από ...υψόμετρο ?
link: Υ.Γ Μήπως μας γράφεις από ...υψόμετρο ?
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Αυτο ειναι απολυτα φυσιολογικο , μιας και το νερο ειναι μεσα στο boiler , οποτε οταν εξερχεται στην ατμοσφαιρα γινεται ατμος λογω διαφορας θερμοκρασιας ..
Φυσικα θα σου καψει τον καφε , γιαυτο πριν κουμποωσεις το PF πανω στο Group ανοιγεις λιγο το brew και το κλεινεις ...
Φυσικα θα σου καψει τον καφε , γιαυτο πριν κουμποωσεις το PF πανω στο Group ανοιγεις λιγο το brew και το κλεινεις ...
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Ουφ ωραια, ευχαριστω παιδια.
Κατα τα αλλα, μου εγραψαν πως γενικα οι θερμοστατες ειναι αναλωσιμα στοιχεια. Δεδομενου οτι την πηρα απο δευτερο χερι (σε αψογη κατασταση ομολογουμενως) ισως οντως πρεπει να παρω ενα θερμομετρο και να τσεκαρω τη θερμοκρασια του νερου οπως και να εχει.
Κατα τα αλλα, μου εγραψαν πως γενικα οι θερμοστατες ειναι αναλωσιμα στοιχεια. Δεδομενου οτι την πηρα απο δευτερο χερι (σε αψογη κατασταση ομολογουμενως) ισως οντως πρεπει να παρω ενα θερμομετρο και να τσεκαρω τη θερμοκρασια του νερου οπως και να εχει.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Ερμή, εδώ είναι το λάθος σου
δεν αναφέρεις ότι είναι για 2-3 δευτερόλεπτα στην αρχή μόνο.
ΥΓ Μην ανησυχείς για το κάψιμο του καφέ εάν δεν τον παρατηρείς στο φλιτζάνι. Με την θεωρία δεν θα βγάλεις άκρη. Για παράδειγμα εγώ σου λέω ότι θα έχεις ΨΥΞΗ τα πρώτα ms που το πρώτο νερό θα χτυπήσει τον καφέ λόγω απότομης εξάτμισης η οποία τραβάει θερμότητα από το περιβάλλον. Καφέ πίνουμε δεν κάνουμε μαθήματα φυσικής.
,I notice
some steam coming from it along with water.
δεν αναφέρεις ότι είναι για 2-3 δευτερόλεπτα στην αρχή μόνο.
ΥΓ Μην ανησυχείς για το κάψιμο του καφέ εάν δεν τον παρατηρείς στο φλιτζάνι. Με την θεωρία δεν θα βγάλεις άκρη. Για παράδειγμα εγώ σου λέω ότι θα έχεις ΨΥΞΗ τα πρώτα ms που το πρώτο νερό θα χτυπήσει τον καφέ λόγω απότομης εξάτμισης η οποία τραβάει θερμότητα από το περιβάλλον. Καφέ πίνουμε δεν κάνουμε μαθήματα φυσικής.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Nick , αν μου επιτρέπεις, λόγω διαφοράς πίεσης γίνεται ατμός. Μέσα στο boiler το νερό δεν βράζει και ατμοποιείται μερικώς μόνο λόγω υψηλής πίεσης.nikp81 έγραψε:... οποτε οταν εξερχεται στην ατμοσφαιρα γινεται ατμος λογω διαφορας θερμοκρασιας ..
Re: Ατμός από το grouphead - Gaggia Classic
Ναι σωστος..Λαθος λογω κεκτημενης ταχυτητας