Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
-
nikarip
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Anfim Best
Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
ωχ, μου έβαλες δύσκολα... Όλα μπορεί να φταίνε. Ο καφές είναι αγορασμένος από ένα μαγαζί στη Δράμα που ο ιδιοκτήτης (ένα νεαρό παιδί) ξέρει λιγότερα και από μένα (που δεν ξέρω σχεδόν τίποτα). Η τεχνική μου είναι υπό ανάπτυξη. Για τα παλιά έλαια έκανα χθες backflushing οπότε αυτό μάλλον "δεν παίζει". Όσο για το μύλο, πως τον καθαρίζουμε; Ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Το μόνο που κάνω είναι να τον "περνάω" με ένα πινέλο. Πρέπει να κάνω κάποια άλλη διαδικασία;
-
Loizos
Να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του Δημήτρη. Στην πρώτη και δεύτερη μου αφαλάτωση μου έβγαλε και μένα νιφάδες μετάλλου κτλ. Μετά άνοιξε το boiler (2-3 φορές) για τα διάφορα mod. Τις 2 τελευταίες φορές δεν μου έβγαλε τίποτα. Είπα να μην το αναφέρω από την πρώτη φορά για να το επιβεβαιώσω άλλη μία, αλλά σήμερα σιγουρεύτηκα. Για ακόμη μία φορά ο Δημήτρης είχε δίκιοwoodsman43 έγραψε:Προς ενημερωση και προβληματισμο να σας πω πως εχοντας ανοιξει δυο v3 αυτες τις μερες βρηκα μεσα στο μποιλερ πολυ μικροσκοπικα ρινισματα ορειχαλκου τα οποια ηταν ελαφρως μαυρισμενα απο το νερο.Ηταν αρκετα σε ποσοτητα και ειναι προφανες πως ειναι καταλοιπα απο την κατεργασια της κατασκευης του μποιλερ.Θα επρεπε να ηταν καθαρισμενα αλλα δεν ηταν.Ενδεχεται να ειναι και αυτα τα οποια βλεπετε μετα την αφαλατωση.Μπορειτε να ξυσετε ενα κοιτωντας το με μεγενθυτικο φακο για να δειτε αν απο κατω ειναι ορειχαλκος μηπως και μας φυγει η απορια.(και εγω εχω την απορια αυτη)
-
nikarip
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Anfim Best
Λύθηκε η απορία μου. Έφταιγε ο καφές τον οποίο είχα αγορασμένο 15 μέρες πριν. Με το φρέσκο καφέ επανήλθα στους γευστικούς espresso. Αλήθεια πόσες μέρες μπορείς να κρατήσεις τον καφέ στο σακουλάκι (χωρίς να τον κλείσεις σε αεροστεγές δοχείο ή στο ψυγείο, κλπ) χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;Christos έγραψε:Όλα τα άλλα εκτός απο τα άλατα. Με φθίνουσα σειρά πιθανοτήτων, καφές, η τεχνική σου, παλιά έλαια στην κεφαλή και στην κοινή διαδρομή του νερού και της σωληνωειδούς, μύλος που δεν καθαρίστηκε ποτέ.
-
pankap
Εξαρτάται πότε καβουρδίστηκε, οσο πιο σκούρος ο καφές τόσο πιο γρήγορα μπαγιατεύει.Ιδανικά θα πρέπει να καταναλωθεί ο καφές σε μια βδομάδα από τότε που καβουρδίστηκε.nikarip έγραψε:Λύθηκε η απορία μου. Έφταιγε ο καφές τον οποίο είχα αγορασμένο 15 μέρες πριν. Με το φρέσκο καφέ επανήλθα στους γευστικούς espresso. Αλήθεια πόσες μέρες μπορείς να κρατήσεις τον καφέ στο σακουλάκι (χωρίς να τον κλείσεις σε αεροστεγές δοχείο ή στο ψυγείο, κλπ) χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;Christos έγραψε:Όλα τα άλλα εκτός απο τα άλατα. Με φθίνουσα σειρά πιθανοτήτων, καφές, η τεχνική σου, παλιά έλαια στην κεφαλή και στην κοινή διαδρομή του νερού και της σωληνωειδούς, μύλος που δεν καθαρίστηκε ποτέ.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Σχετικά με το ψήσιμο του καφέ θα πίστευα ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή οι dark roasted αλλάζουν σε γεύση μπαγιατεύουν πιο αργά. Δεν ειμαι σίγουρος πάντως για το τι ισχύει.
YΓ Είμαστε offtopic εδώ.
YΓ Είμαστε offtopic εδώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Συνεχίζοντας το off topic
, εχω κι εγώ την ίδια άποψη με τον Χρήστο!
-
spyros
- 2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
- Μύλος:: Compak K3 Touch
Χρήστο υπάρχει κάποιος λόγος που αναφέρεις το κουμπί του ατμού στην διαδικασία; Στα 30 sec που χρησιμοποιούμε την αντλία και τα 15 min αναμονής που πολύ σωστά προτείνεις, ούτε ο θερμοστάτης εκχύλησης δεν προλαβαίνει να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Συμφωνώ και εγώ με τον y.v. που πολύ σωστά έχει την ίδια άποψη με τον Χρήστο ο οποίος διαφωνεί με τον pankap
.
Συμφωνώ και εγώ με τον y.v. που πολύ σωστά έχει την ίδια άποψη με τον Χρήστο ο οποίος διαφωνεί με τον pankap
- Christos
- Συντονιστής

Σπύρο, το κουμπί ατμού το αναφέρω για την Gaggia Baby (για αυτήν είναι γραμμένες κυρίως οι οδηγίες) το οποίο πρέπει να είναι πατημένο για να τρέξει νερό μόνο από το ακροφύσιο. Εάν δεν είναι πατημένο τρέχει ταυτόχρονα και από το group και από το ακροφύσιο. Στην Baby dose ή στην Silvia που υπάρχει ειδικό κουμπί για ζεστό νερό από το ακροφύσιο φυσικά και δεν χρειάζεται να πατηθεί το κουμπί ατμού.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
dio
καλησπερα σε ολους
λεω αυτες τις μερες να κανω ενα descaling στη silvia οσο κι αν διαβασα το ευαγγελιο λοιπον εχω καποια κενα...
1)βαζω 28 gr dezcal η 14 ?
2)τo sower screen το βγαζω?
3)η μηχανη ζεστη η κρυα?
λεω αυτες τις μερες να κανω ενα descaling στη silvia οσο κι αν διαβασα το ευαγγελιο λοιπον εχω καποια κενα...
1)βαζω 28 gr dezcal η 14 ?
2)τo sower screen το βγαζω?
3)η μηχανη ζεστη η κρυα?
- Christos
- Συντονιστής

1) Όλο το φακελάκι (28g) σε 1 λίτρο νερό. Προτείνω να διαλύσεις την σκόνη σε ένα κομμένο μπουκάλι νερού και μετά να προσθέσεις το διάλυμα στο δοχείο νερού. Εάν έχεις φίλτρο ρητίνης στην είσοδο βγάλτο.
2) Την κρατάς πάνω.
3) Ξεκίνησε με την μηχανή κρύα. Να την κλείνεις στα στάδια που αφήνεις το διάλυμα να δράσει.
2) Την κρατάς πάνω.
3) Ξεκίνησε με την μηχανή κρύα. Να την κλείνεις στα στάδια που αφήνεις το διάλυμα να δράσει.