στο δικό μου manual πάντως λέει όχι με μιας. λέει με δώσεις να το κάνειςkergaz έγραψε:Στο manual της Gaggia Classic πάντως, στις οδηγίες που έχει για το τι πρέπει να κάνουμε όταν είναι να χρησιμοποιηθεί η μηχανή μετά από κάποιο καιρό αδράνειας (ή για πρώτη φορά) λέει ξεκάθαρα ότι αδειάζεις το boiler με τη μια (1 φορά από το steam wand και 1 από το brew unit)
Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
- filthydwarf
- Όνομα: Παντελής
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Eureka mignon zero
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 The Cow
- Οι καφέδες μου:: Cup αρχοντάκη
- Επικοινωνία:
Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
-
kergaz
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Porlex Tall Grinder
Τι να πω, ίσως κάνανε κάποιο update στις οδηγίες.
Αναφέρει πόσο χρόνο max πρέπει να έχουμε ανοιχτή την αντλία και πόσο χρόνο να την αφήνουμε να ξεκουράζεται κατά τη διαδικασία;
Αναφέρει πόσο χρόνο max πρέπει να έχουμε ανοιχτή την αντλία και πόσο χρόνο να την αφήνουμε να ξεκουράζεται κατά τη διαδικασία;
- filthydwarf
- Όνομα: Παντελής
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Eureka mignon zero
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 The Cow
- Οι καφέδες μου:: Cup αρχοντάκη
- Επικοινωνία:
μερικά δευτερόλεπτα λέει. φαντάζομαι καμιά 20αριά όσα χρειάζεται για να βγάλει 250μλ
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Μπορείς ίσως να το βρεις με έμμεσο τρόπο. Έτσι είχα κάνει παλιά με τις τότε οδηγίες. Δες στο manual σου στην ενότητα παρασκευής ζεστού νερού. Έχει κάποιο χρονικό όριο για το πόσο μπορείς να το κάνεις; Παλιά κάτι είχε εκεί.kergaz έγραψε:...
Εάν ξέρεις αυτόν τον χρόνο από το duty cycle της αντλίας βρίσκεις πόσο χρόνο πρέπει να αφήσεις την αντλία να κρυώσει. Για την Ulka EP5 (η μηχανή σου μπορεί να έχει άλλη αντλία) είναι on/off=2/1 που σημαίνει ότι ο χρόνος που την αφήνεις να κρυωσει είναι ο μισός από αυτόν που την είχες σε λειτουργία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
kergaz
- Μύλος:: Porlex Tall Grinder
Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση!!
- Giwrgos
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Εχω παρατηρησει οτι οποτε αφηνω την μηχανη καμια εβδομαδα χωρις να φτιαξω καφε με τη μια πιανει αλατα η shower screen.
Λογικα και εσωτερικα θα ισχυει το ιδιο?Οποτε χρειαζεται να κανω αφαλατωση η να καθαρισω μονο την shower screen?
Λογικα και εσωτερικα θα ισχυει το ιδιο?Οποτε χρειαζεται να κανω αφαλατωση η να καθαρισω μονο την shower screen?
-
spaka
- Όνομα: Σπυρος
- Μηχανή:: Delonghi Icona
- Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Ψαχνομαι...
Παλικαρια καλησπερα!
Εκανα τη προηγουμενη βδομαδα (πρωτη φορα) καθαρισμο της μηχανης με κιτρικο οξυ. Εβαλα μια κουταλια της σουπας σε ενα λιτρο και το περασα απο τη μηχανη. Επειτα περασα και ενα λιτρο καθαρο νερακι. Σημερα πηρα ενα σακουλακι lavazza κοκκους και εκανα ενα καφε και νομιζω οτι εχω ξινιλα.
Ποσο πρεπει να περασει για να καθαρισει εντελως?
Εκανα τη προηγουμενη βδομαδα (πρωτη φορα) καθαρισμο της μηχανης με κιτρικο οξυ. Εβαλα μια κουταλια της σουπας σε ενα λιτρο και το περασα απο τη μηχανη. Επειτα περασα και ενα λιτρο καθαρο νερακι. Σημερα πηρα ενα σακουλακι lavazza κοκκους και εκανα ενα καφε και νομιζω οτι εχω ξινιλα.
Ποσο πρεπει να περασει για να καθαρισει εντελως?
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Με δύο δοχεία θα έπρεπε να έχει καθαρίσει τελείως. Αν και δεν πιστεύω ότι φταίει αυτό για την ξινίλα που παίρνεις, δεν χάνεις τίποτα να κάνεις ακόμα μία έκπλυση με ένα δοχείο καθαρό νερό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- silkman9
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2013
- 2η Μηχανή:: Braun 3063
- Οι καφέδες μου:: Portioli και βλέπουμε
Νομίζω ότι πρέπει να ανανεωθεί η πρώτη σελίδα από τον Χρηστο για να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι βγάζουμε το ντουσάκι στην μηχανή δεν έχει να κάνει με την αφαλάτωση αυτή καθε αυτή, απλά το βγάζουμε για να το πλύνουμε με την ευκαιρία της αφαλάτωσης.
Το αν γίνει αφαλάτωση με ή χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της μηχανής. Χώρια που αν τρέξουμε το νερό χωρίς το ντουσάκι έχει το γνωστο αποτέλεσμα που πιτσιλιονται τα πάντα. Και το θέμα του αποχρωματισμού του ντους λίγη σημασία έχει μια και το ντουσάκι τουλάχιστον για την gaggia classic που έχω εγώ είναι παμφθηνο στον λουμίδη (3.1€ και 0.20 η βίδα του)
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι βγάζουμε το ντουσάκι στην μηχανή δεν έχει να κάνει με την αφαλάτωση αυτή καθε αυτή, απλά το βγάζουμε για να το πλύνουμε με την ευκαιρία της αφαλάτωσης.
Το αν γίνει αφαλάτωση με ή χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της μηχανής. Χώρια που αν τρέξουμε το νερό χωρίς το ντουσάκι έχει το γνωστο αποτέλεσμα που πιτσιλιονται τα πάντα. Και το θέμα του αποχρωματισμού του ντους λίγη σημασία έχει μια και το ντουσάκι τουλάχιστον για την gaggia classic που έχω εγώ είναι παμφθηνο στον λουμίδη (3.1€ και 0.20 η βίδα του)
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Όσον αφορά το χημικό στοιχείο που χρησιμοποιούμε για αφαλάτωση, τον τελευταίο χρόνο σταμάτησα να παίρνω Dezcal. Πες το για θέμα οικονομίας ή για θέμα επικινδυνότητας (λόγω των αποχρωματισμών που δημιουργεί αν πιτσιλίσει).
Και άρχισα λοιπόν να χρησιμοποιώ "ξινό".
Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και η ιδέα μου, αλλά νομίζω ότι κάνει καλύτερη δουλειά από το Dezcal. Που το στηρίζω? Με το Dezcal, όταν άφηνα το νερό με το φάρμακο να κάτσει κανα μισάωρο μέσα στο μπόιλερ και μετά το άδειαζα, το νερό έβγαινε με μια ελαφριά μπλε απόχρωση. Υποθέτω ότι είναι το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης με τα άλατα του μπόιλερ. Με το ξινό, αυτό το χρώμα είναι πολύυυυ πιο μπλε. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ότι όντως γίνεται καλύτερη δουλειά είτε στο πιο βαθύ μπλε χρώμα συνεισφέρει το γεγονός ότι το ξινό ως φθηνό και άφθονο το χρησιμοποιώ σε μεγαλύτερη ποσότητα, πιο πυκνό διάλυμα. Ένα ακόμα θετικό είναι ότι με το ξινό δεν έχω τα ασημένια flakes που παρατηρούσα όταν άφηνα νερό με dezcal να περάσει μέσα από το ακροφύσιο. Ίσως το dezcal είναι τόσο δυνατό που ξεφλουδίζει την εσωτερική χρωμίωση του ακροφυσίου κάτι που το ξινό δεν το κάνει.
Και άρχισα λοιπόν να χρησιμοποιώ "ξινό".
Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και η ιδέα μου, αλλά νομίζω ότι κάνει καλύτερη δουλειά από το Dezcal. Που το στηρίζω? Με το Dezcal, όταν άφηνα το νερό με το φάρμακο να κάτσει κανα μισάωρο μέσα στο μπόιλερ και μετά το άδειαζα, το νερό έβγαινε με μια ελαφριά μπλε απόχρωση. Υποθέτω ότι είναι το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης με τα άλατα του μπόιλερ. Με το ξινό, αυτό το χρώμα είναι πολύυυυ πιο μπλε. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ότι όντως γίνεται καλύτερη δουλειά είτε στο πιο βαθύ μπλε χρώμα συνεισφέρει το γεγονός ότι το ξινό ως φθηνό και άφθονο το χρησιμοποιώ σε μεγαλύτερη ποσότητα, πιο πυκνό διάλυμα. Ένα ακόμα θετικό είναι ότι με το ξινό δεν έχω τα ασημένια flakes που παρατηρούσα όταν άφηνα νερό με dezcal να περάσει μέσα από το ακροφύσιο. Ίσως το dezcal είναι τόσο δυνατό που ξεφλουδίζει την εσωτερική χρωμίωση του ακροφυσίου κάτι που το ξινό δεν το κάνει.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!