Αφαλάτωση Λάθος;

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
madrivermadonus
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Gaggia baby black
2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro

Αφαλάτωση Λάθος;

Δημοσίευση από madrivermadonus » Σάβ Αύγ 30, 2025 12:26 am

Χαιρετώ το forum!

Είμαι κάτοχος μιας Gaggia baby η οποία λόγω παλαιότητας και αφού με είχε ταλαιπωρήσει η κακή ροή καθώς κολλούσε συνεχώς η τρίοδη απο άλατα αποφάσισα στις 12/2023 και αντικατέστησα το boiler που είχε διαβρωθεί αρκετά πακέτο με φλάντζες και αντλία.
Κάθε 2μηνο κάνω αφαλάτωση με ξινό (κιτρικό οξύ) με διάλυμμα σε 1,5 λίτρο (1 tank) 1,5 κουταλιά σούπας ξινό αφήνοντας 20-30 λεπτά.
Πριν περίπου 1-2 μήνες άρχισε πάλι το ίδιο πρόβλημα. Σκέφτηκα οτι δεν μπορεί να έχει άλατα καθώς κάνω αφαλατώσεις τακτικά οπότε υπέθεσα οτι είτε έχει προβλημα η τρίοδη είτε έχει έλαια καφέ.
Άρχισα λοιπόν backflushing και επανήλθε μέχρι όμως που πάλι μειώθηκε η ροή και κόπηκε εντελώς έπειτα απο αφαλάτωση.
ΈΛυσα την καφετιέρα και το boiler και με έκπληξη διαπίστωσα έντονα συσωρευμένα άλατα στο κάτω μέρος του και περιμετρικά διάβρωση του αλουμινένιου Boiler απο το οποίο ξεκόλλησαν 2 κομμάτια και τα φλούδια του έπιασαν πάτο και έπεφταν μέσα στις τρύπες.
Κάνοντας καθαρισμό χειροκίνητα παρατήρησα οτι ακόμα και με διάλυμμα κιτρικού οξέος 2 κουταλάκια γλυκού σε 200 ml νερό και αφήνοντάς το 2 ώρες στο boiler δεν το καθάρισε παρα μόνο ελάχιστα.
Μήπως τελικά το ξινό δεν κάνει δουλειά; μήπως το δικό μου είναι πολυκαιρισμένο; μήπως δεν είναι κατάλληλο; μήπως θέλει μεγαλύτερη ποσότητα και περισσότερη ώρα;
υ.σ. η πάνω 2 φωτογραφίες είναι η τωρινή κατάσταση του boiler έπειτα απο καθαρισμό.

συγνώμη αν σας κούρασα αλλα πραγματικά απορώ και δεν θέλω να την ξαναπατήσω
ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Συνημμένα
IMG_20250829_230519~2.jpg
IMG_20250829_230514~1.jpg
IMG_20250829_210930~1.jpg
IMG_20250829_205946~1.jpg
IMG_20250829_205937~1.jpg

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe

Re: Αφαλάτωση Λάθος;

Δημοσίευση από dkstopo » Σάβ Αύγ 30, 2025 3:44 pm

με ξινό και διαφορα άλλα ματζουνια αφαλάτωση δεν εχει.
υπαρχουν ειδικα υγρα που ειναι για αυτη τη δουλεια και πωλούνται στα sm.
Στην θεση σου θα εβγαζα το ακρο της αντιστασης για να μην ανεβασει θερμοκρασία και θα το έβαζα αδιάλυτο μεσα στο μποιλερ.
Οταν διασπά τα άλατα κανει μπουρμπουλιθρες και τον χαρακτηριστικό θόρυβο. Μολις σταματησει ο θόρυβος σημαίνει ότι έχουν διασπασττεί ολα τα αλατα και το διάλυμα είναι ακόμα ενεργό και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, είτε το διάλυμα εξουδετερώθηκε πριν προλάβει να διασπασει ολα τα αλατα και δεν εχει καμια κακή επίδραση στα μερη της μηχανής και πάλι το αφαιρούμε. Το τι συμβαίνει από τα δύο μπορούμε να το διαπιστώσουμε βάζοντας κάτι με άλατα στο διάλυμα που βγαλαμε. εαν αρχίζει να δουλεύει σημαίνει ότι διέλυσε τα αλατα της μηχανής, αν όχι σημαίνει οτι η μηχανή μας εχει ακομα αλατα. Με απλα λόγια μπορείς να περνας το ίδιο διάλυμα πολλές φορες από την μηχανή μεχρι να εξουδετερωθεί, δεν αγοράζουμε καθε φορά.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Άβαταρ μέλους
madrivermadonus

Δημοσίευση από madrivermadonus » Σάβ Αύγ 30, 2025 4:08 pm

dkstopo έγραψε:
Σάβ Αύγ 30, 2025 3:44 pm
με ξινό και διαφορα άλλα ματζουνια αφαλάτωση δεν εχει.
υπαρχουν ειδικα υγρα που ειναι για αυτη τη δουλεια και πωλούνται στα sm.
Στην θεση σου θα εβγαζα το ακρο της αντιστασης για να μην ανεβασει θερμοκρασία και θα το έβαζα αδιάλυτο μεσα στο μποιλερ.
Οταν διασπά τα άλατα κανει μπουρμπουλιθρες και τον χαρακτηριστικό θόρυβο. Μολις σταματησει ο θόρυβος σημαίνει ότι έχουν διασπασττεί ολα τα αλατα και το διάλυμα είναι ακόμα ενεργό και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, είτε το διάλυμα εξουδετερώθηκε πριν προλάβει να διασπασει ολα τα αλατα και δεν εχει καμια κακή επίδραση στα μερη της μηχανής και πάλι το αφαιρούμε. Το τι συμβαίνει από τα δύο μπορούμε να το διαπιστώσουμε βάζοντας κάτι με άλατα στο διάλυμα που βγαλαμε. εαν αρχίζει να δουλεύει σημαίνει ότι διέλυσε τα αλατα της μηχανής, αν όχι σημαίνει οτι η μηχανή μας εχει ακομα αλατα. Με απλα λόγια μπορείς να περνας το ίδιο διάλυμα πολλές φορες από την μηχανή μεχρι να εξουδετερωθεί, δεν αγοράζουμε καθε φορά.
Κώστα αν όντως το κιτρικό δεν βοηθάει στα αλουμινένια boiler γιατί δεν το βγάζουμε απο τον οδηγό; έχω διαβάζει και άλλα post με παρόμοιες αναφορές...
Επίσης έχεις άποψη για κάποιο προιόν; Η Gaggia πρεοτείνει το gaggia decalcificante, κάποιοι άλλοι προτείνουν το Durgol ως καταλληλότερο για αλουμινένια boiler...

ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe

Δημοσίευση από dkstopo » Σάβ Αύγ 30, 2025 4:27 pm

νομιζω οτι το ξινό το χρησιμοποιουν για πολλους λόγους όπως ευκολία να το βρεις και η τιμη του. Βεβαια εαν δεν προσέξεις και αυτο κανει ζημια σε διαφορα μερη, δουλεια να κανει σε ανοιχτό μποιλερ δεν έχω δει... δεν ξερω αν επρεπε να περιμενω ωρες.
Στον Σκλαβενιτη εχει στα καθαριστικά αλατων για μηχανες εσπρεσο, εαν δεν βρεις κανει και αυτο που ειναι για σιδερα. Το μυστικό ειναι να το απομακρύνεις αμέσως μολις τελειωσει η δραση. Αυτα ειναι σε χαμηλή τιμή ανα λίτρο σε σχεση με αυτό που πουλανε οι εταιρείες για εσπρεσσο μηχανες, και που εχω την υποψία ότι είναι ακριβως το ίδιο...
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Άβαταρ μέλους
madrivermadonus

Δημοσίευση από madrivermadonus » Σάβ Αύγ 30, 2025 5:06 pm

Κώστα ευχαριστώ για την απάντηση

Αν όντως το κιτρικό δεν κάνει δουλειά ή είναι ενδέχεται να διαβρώνει τα αλουμινένια boiler καλό θα ήταν να μην το προτείνουμε. Γενικά το προτείνουν και σε άλλα forum. Ωστόσο ιδίοις όμμασι συμπέρανα οτι δεν κάνει δουλειά και ενδεχομένως να διαβρώνει το boiler.
Μάλλον θα κινηθώ στο Gaggia discalificante που προτείνει η κατασκευάστρια και απο whole latte love.
Δεν έχουν όλα τα διαλύμματα ίδια συστατικά οπότε λέω να μη το ρισκάρω...

ευχαριστώ

Απάντηση