Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου
Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 06, 2021 12:03 am
Καλησπέρα στους εραστές του εσπρέσσο.
Είμαι καινούργιο μέλος αλλά ταυτόχρονα έχω που διαβάζω το φόρουμ αρκετό καιρό. Κάπου εκεί το μακρινό 2014, έχοντας αγαπήσει τον καλό καφέ που έμαθα από τα 1-2 μαγαζιά της Πάτρας που τους ένοιαζε λίγο παραπάνω τι δίνουν στους πελάτες τους να πιουν, και με τα πρώτα δικά μου λεφτά στα χέρια από μια πρακτική που έκανα, έψαχνα να πάρω μια μηχανή εσπρέσσο να μπορώ να φτιάχνω μόνος μου τον καφέ μου και να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω. Κι έτσι η αναζήτηση με οδήγησε εδώ και το φόρουμ με τη σειρά του σε μια Gaggia Baby κι ένα χειροκίνητο μύλο Hario μιας και μέχρι εκεί πήγαινε το budget μου. Με κόπο κι ιδρώτα και παρά τις αντιξοότητες (pressurized portafilter, ασταθή θερμοκρασία, φτηνός μύλος, άμπαλος χειριστής), κατάφερα και έμαθα τη μηχανή μου κι άρχισα να πίνω καφέδες που τους ευχαριστιόμουν πολύ.
Αλλά η μοίρα μ' έφερε στην ξενιτιά για σπουδές και μιας και άλλαζα σπίτι κάθε 6 μήνες κατά μέσο όρο, ο εξοπλισμός έμεινε στους γονείς μου στην Ελλάδα να σκονίζεται. Μετά από 4 χρόνια, ένα σπίτι που ελπίζω ότι θα μείνω λίγο παραπάνω κι έχοντας αγανακτήσει με την πίκρα της nespresso, αποφάσισα να βάλω το χέρι βαθιά στην τσέπη και διαβάζοντας πάλι το φόρουμ εδώ κατέληξα στην PLUST και τον Specialita, καινούργια και τα 2 αλλά χωρίς τις ρυθμίσεις και το support του barista.gr που διαβάζω ότι έχει βοηθήσει πολλούς εδώ.
Ρύθμισα τον PID με βάση το βίντεο και τις απαντήσεις παραπάνω. Θεωρώντας offset 5 βαθμούς ρύθμισα τη μηχανή στους 93 βαθμούς(οθόνη, άρα 98 boiler). Πήρα ένα κουτί illy που τον ξέρω και δεν είναι και πολύ ακριβός ώστε να κάνω τις δοκιμές μου και ξεκίνησα. Βρήκα τη σωστή κοπή για ratio 1:2 στα 25 με 30 δευτερόλεπτα, αλλά μόνο πίκρες μου έδωσε οπότε αποφάσισα να ζητήσω τα φώτα σας.
Έπαιξα με τη δόση κατεβαίνοντας από τα 20 μέχρι τα 15 γραμμάρια, έπαιξα με την ρύθμιση του μύλου, ως και με τη θερμοκρασία έπαιξα(δοκίμασα 91 και 90) μπας και είμαι ψηλότερα απ' όσο θέλει ο καφές, αλλά καμία τύχη. Στις μικρότερες δόσεις(15-16 γρ.) ή ήταν πολύ γρήγορη η εκχείλιση ή αν έκοβα πιο ψιλά ακόμα έσταζε λίγο κι από τις άκρες του portafilter. Στις μεγαλύτερες δόσεις(19-20) το ίδιο. Στις ενδιάμεσες δόσεις η εκχύλιση φαίνεται σωστή(χρόνος, αναλογία κλπ) αλλά η γλώσσα μου διαφωνεί. Το στρώσιμο και το tamping προσέχω να είναι ομοιόμορφα όσο μπορώ. Εμφανές channeling δε βλέπω στο cake μετά την εκχύλιση. Και πραγματικά δεν ξέρω τι φταίει...
Καμιά ιδέα;
ΥΓ/Σημείωση: Όλος ο εξοπλισμός είναι της μηχανής εκτός από το tamper μιας και ήξερα ότι δεν θα την πάλευα με το πλαστικό.
Είμαι καινούργιο μέλος αλλά ταυτόχρονα έχω που διαβάζω το φόρουμ αρκετό καιρό. Κάπου εκεί το μακρινό 2014, έχοντας αγαπήσει τον καλό καφέ που έμαθα από τα 1-2 μαγαζιά της Πάτρας που τους ένοιαζε λίγο παραπάνω τι δίνουν στους πελάτες τους να πιουν, και με τα πρώτα δικά μου λεφτά στα χέρια από μια πρακτική που έκανα, έψαχνα να πάρω μια μηχανή εσπρέσσο να μπορώ να φτιάχνω μόνος μου τον καφέ μου και να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω. Κι έτσι η αναζήτηση με οδήγησε εδώ και το φόρουμ με τη σειρά του σε μια Gaggia Baby κι ένα χειροκίνητο μύλο Hario μιας και μέχρι εκεί πήγαινε το budget μου. Με κόπο κι ιδρώτα και παρά τις αντιξοότητες (pressurized portafilter, ασταθή θερμοκρασία, φτηνός μύλος, άμπαλος χειριστής), κατάφερα και έμαθα τη μηχανή μου κι άρχισα να πίνω καφέδες που τους ευχαριστιόμουν πολύ.
Αλλά η μοίρα μ' έφερε στην ξενιτιά για σπουδές και μιας και άλλαζα σπίτι κάθε 6 μήνες κατά μέσο όρο, ο εξοπλισμός έμεινε στους γονείς μου στην Ελλάδα να σκονίζεται. Μετά από 4 χρόνια, ένα σπίτι που ελπίζω ότι θα μείνω λίγο παραπάνω κι έχοντας αγανακτήσει με την πίκρα της nespresso, αποφάσισα να βάλω το χέρι βαθιά στην τσέπη και διαβάζοντας πάλι το φόρουμ εδώ κατέληξα στην PLUST και τον Specialita, καινούργια και τα 2 αλλά χωρίς τις ρυθμίσεις και το support του barista.gr που διαβάζω ότι έχει βοηθήσει πολλούς εδώ.
Ρύθμισα τον PID με βάση το βίντεο και τις απαντήσεις παραπάνω. Θεωρώντας offset 5 βαθμούς ρύθμισα τη μηχανή στους 93 βαθμούς(οθόνη, άρα 98 boiler). Πήρα ένα κουτί illy που τον ξέρω και δεν είναι και πολύ ακριβός ώστε να κάνω τις δοκιμές μου και ξεκίνησα. Βρήκα τη σωστή κοπή για ratio 1:2 στα 25 με 30 δευτερόλεπτα, αλλά μόνο πίκρες μου έδωσε οπότε αποφάσισα να ζητήσω τα φώτα σας.
Έπαιξα με τη δόση κατεβαίνοντας από τα 20 μέχρι τα 15 γραμμάρια, έπαιξα με την ρύθμιση του μύλου, ως και με τη θερμοκρασία έπαιξα(δοκίμασα 91 και 90) μπας και είμαι ψηλότερα απ' όσο θέλει ο καφές, αλλά καμία τύχη. Στις μικρότερες δόσεις(15-16 γρ.) ή ήταν πολύ γρήγορη η εκχείλιση ή αν έκοβα πιο ψιλά ακόμα έσταζε λίγο κι από τις άκρες του portafilter. Στις μεγαλύτερες δόσεις(19-20) το ίδιο. Στις ενδιάμεσες δόσεις η εκχύλιση φαίνεται σωστή(χρόνος, αναλογία κλπ) αλλά η γλώσσα μου διαφωνεί. Το στρώσιμο και το tamping προσέχω να είναι ομοιόμορφα όσο μπορώ. Εμφανές channeling δε βλέπω στο cake μετά την εκχύλιση. Και πραγματικά δεν ξέρω τι φταίει...
Καμιά ιδέα;
ΥΓ/Σημείωση: Όλος ο εξοπλισμός είναι της μηχανής εκτός από το tamper μιας και ήξερα ότι δεν θα την πάλευα με το πλαστικό.