Καλημερα σε ολους!ειμαι home barista εδω κ 2 μηνες.το set up μου ειναι lelit pl91t με γυμνο pf με μυλο eureka mignon specialita.καφες που χρησιμοποιώ kudu mrs rose και bridge μέχρι τωρα.χρησιμοποιώ απο 18γρ και πανω για διπλο freddo με ratio 1:2 και 1:2.5 περιπου σε χρόνους απο 30" εως 45" με θερμοκρασια 92 εως 95 η εκχύλιση και η κρεμα θεωρω πως ειναι σωστες.αντιμετωπίζω πρόβλημα στη γευση στην ισορροπία του καφε στην συνταγή να γινω πιο κατανοητός.μια θα ειναι βαρυς και οξινος μια βαρυς και πικρός και αλλες φορες και τα δυο μαζι!έχω διαβάσει για την υποεκχυλιση και την υπερεκχυλιση καθως και για το blonding point και για πολλα αλλα νομίζω ομως οτι με μπέρδεψαν τοσες πολλες πληροφοριες.ψαχνω την ισορροπία στον καφε και δεν βγαινει με τιποτα!τι μπορει να φταίει το κοψιμο;οι extra ρυθμίσεις του pid;το ratio;το πατημα;
Υ.γ ειχα προσεξει ενα σημάδι σε μαχαιρι του μυλου επικοινώνησα με την εταιρεία μου ειπαν ισως ειναι απο πετρα που έτυχε στον καφε και πως δεν επηρεάζει γιατι ειναι στο σημείο πιο χοντρού αλεσματος και οχι στου espresso.
Μαστορια τα φωτα σας ευχαριστώ εκ το προτέρων!
Νεος home barista αντιμετωπίζω πρόβλημα στη συνταγη του καφε..
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Νεος home barista αντιμετωπίζω πρόβλημα στη συνταγη του καφε..
Οι εκχυλίσεις στο γυμνό φαίνονται καλές; Οι παλινδρομήσεις ξινό - πικρό κλπ με κάνουν να σκέφτομαι channeling. Υπόψη ότι αν κάποια εκχύλιση έχει channeling, δεν την χρησιμοποιούμε για να "κρίνουμε" την συνταγή.
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 01, 2021 8:26 pm
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka mignon specia
- Οι καφέδες μου:: Kudu-bridge - Mrs rose
Re: Νεος home barista αντιμετωπίζω πρόβλημα στη συνταγη του καφε..
Ναι φαίνονται καλες με σταθερή ροή κάποιες φορες πιτσιλαει λιγο αλλα νομίζω δεν εχει σχεση με channeling αυτο...ξινιλες πικριλες εξαφανίζονται οταν τραβαω το ratio 1:2.5 δλδ σε 20γρ καφε 50γρ ροφημα για φρέντο αλλα το γευστικό αποτέλεσμα είναι κάπως άνοστο.εχω δοκιμάσει και ενδιάμεσες αναλογίες π.χ αντί για 50γρ να πάρω 47γρ η' 54γρ αλλα πάλι χωρίς αποτέλεσμα..
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Νεος home barista αντιμετωπίζω πρόβλημα στη συνταγη του καφε..
Πρώτα πρώτα καλώς ήρθες!
- θα έλεγα να δοκιμάσεις έναν καφέ που ξέρεις πώς (πρέπει να) βγαίνει και να επικεντρωθείς σε αυτόν. Έχεις κάποιον καφέ στο μυαλό σου που περιμένεις να βγάλεις το ίδιο και δεν σου βγαίνει; γιατί η γεύση και τι αρέσει στον καθένα (και τι έχει συνηθίσει ο καθένας) είναι πολύπλοκο
- με το "kudu mrs rose και bridge" εννοείς ότι δοκιμάζεις διάφορους φαντάζομαι; το kudu έχει άπειρους καφέδες, για τα υπόλοιπα δεν ξέρω
- επίσης, θα έλεγα να δοκιμάσεις τους καφέδες σε ζεστό πρώτα. Από κει θα ξεκίναγα για να δω πώς βγαίνει ο καφές - γιατί στον freddo μπαίνουν και άλλες παράμετροι. Αν σου αρέσει ζεστός μετά πήγαινε και στον κρύο
(αν θες πάτα και κανένα enter, βάλε και καμία παράγραφο/κάποιο κεφαλαίο για να είναι πιο ευανάγνωστα τα γραφόμενά σου)
- θα έλεγα να δοκιμάσεις έναν καφέ που ξέρεις πώς (πρέπει να) βγαίνει και να επικεντρωθείς σε αυτόν. Έχεις κάποιον καφέ στο μυαλό σου που περιμένεις να βγάλεις το ίδιο και δεν σου βγαίνει; γιατί η γεύση και τι αρέσει στον καθένα (και τι έχει συνηθίσει ο καθένας) είναι πολύπλοκο
- με το "kudu mrs rose και bridge" εννοείς ότι δοκιμάζεις διάφορους φαντάζομαι; το kudu έχει άπειρους καφέδες, για τα υπόλοιπα δεν ξέρω
- επίσης, θα έλεγα να δοκιμάσεις τους καφέδες σε ζεστό πρώτα. Από κει θα ξεκίναγα για να δω πώς βγαίνει ο καφές - γιατί στον freddo μπαίνουν και άλλες παράμετροι. Αν σου αρέσει ζεστός μετά πήγαινε και στον κρύο
(αν θες πάτα και κανένα enter, βάλε και καμία παράγραφο/κάποιο κεφαλαίο για να είναι πιο ευανάγνωστα τα γραφόμενά σου)
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 01, 2021 8:26 pm
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka mignon specia
- Οι καφέδες μου:: Kudu-bridge - Mrs rose
Re: Νεος home barista αντιμετωπίζω πρόβλημα στη συνταγη του καφε..
Καλησπέρα καλώς σας βρήκα!
Έχω επικεντρωθεί σε έναν καφέ αλλά και πάλι αποτέλεσμα δεν πήρα σε σημειο να μην πίνετε.
Αυτό για το ζεστό το γνωρίζω απλώς έχω συνηθίσει σε παγωμένο κ νομίζω πως δεν μπορω να κρίνω σωστα με ζεστο.Το έχω δοκιμάσει ομως γτ πινω και εσπρέσο κάποιες φορές και η αλήθεια είναι ότι σε ζεστό είναι διαφορετικός κ πιο νόστιμος πραγματικά περίεργο σίγουρα φταίει που είμαι αρχάριος.
Διαφορές παραμέτρων μεταξύ esspreso και freddo που μπορώ να βρω;
Έχω επικεντρωθεί σε έναν καφέ αλλά και πάλι αποτέλεσμα δεν πήρα σε σημειο να μην πίνετε.
Αυτό για το ζεστό το γνωρίζω απλώς έχω συνηθίσει σε παγωμένο κ νομίζω πως δεν μπορω να κρίνω σωστα με ζεστο.Το έχω δοκιμάσει ομως γτ πινω και εσπρέσο κάποιες φορές και η αλήθεια είναι ότι σε ζεστό είναι διαφορετικός κ πιο νόστιμος πραγματικά περίεργο σίγουρα φταίει που είμαι αρχάριος.
Διαφορές παραμέτρων μεταξύ esspreso και freddo που μπορώ να βρω;
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 01, 2021 8:26 pm
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka mignon specia
- Οι καφέδες μου:: Kudu-bridge - Mrs rose
Re: Νεος home barista αντιμετωπίζω πρόβλημα στη συνταγη του καφε..
Tsak έγραψε: ↑Παρ Μαρ 05, 2021 10:50 pmΚαλησπέρα καλώς σας βρήκα!
Έχω επικεντρωθεί σε έναν καφέ αλλά και πάλι αποτέλεσμα δεν πήρα σε σημειο να μην πίνετε.
Αυτό για το ζεστό το γνωρίζω απλώς έχω συνηθίσει σε παγωμένο κ νομίζω πως δεν μπορω να κρίνω σωστα με ζεστο.Το έχω δοκιμάσει ομως γτ πινω και εσπρέσο κάποιες φορές και η αλήθεια είναι ότι σε ζεστό είναι διαφορετικός κ πιο νόστιμος πραγματικά περίεργο σίγουρα φταίει που είμαι αρχάριος.
Διαφορές παραμέτρων μεταξύ esspreso και freddo που μπορώ να βρω;