Καλησπέρα και από εμένα!
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 07, 2019 10:32 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia new baby
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
Καλησπέρα και από εμένα!
Μετά από κάποια χρόνια απλής περιήγησης στο φόρουμ, έφτασε η ώρα να περάσω και εγώ από την θεωρία στην πράξη. Μέχρι τώρα δεν είχα ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον καφέ που έπινα. Συνήθως είναι 3 φίλτρου την ημέρα και Σαββατοκύριακο κανένα cappuccino, στην vintage Krups που είχα.
Προχθές πήρα μεταχειρισμένη μια Gaggia new baby. Εχθές καθαρίστηκε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με κιτρικό και Cafiza, ενώ ανοίχτηκε και έκανα το mod με το ξεβίδωμα της opv.
Μέχρι εδώ, για το χαμηλό πόσο που διέθεσα, ελπίζω να μου πείτε ότι είναι όλα καλά για αρχή...
Διαβάσματος λοιπόν συνέχεια και πάμε για μύλο.
Την καλησπέρα μου σε όλους σας Δημήτρης
Προχθές πήρα μεταχειρισμένη μια Gaggia new baby. Εχθές καθαρίστηκε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με κιτρικό και Cafiza, ενώ ανοίχτηκε και έκανα το mod με το ξεβίδωμα της opv.
Μέχρι εδώ, για το χαμηλό πόσο που διέθεσα, ελπίζω να μου πείτε ότι είναι όλα καλά για αρχή...
Διαβάσματος λοιπόν συνέχεια και πάμε για μύλο.
Την καλησπέρα μου σε όλους σας Δημήτρης
-
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 17, 2020 12:21 pm
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
- 2ος Μύλος:: Porlex
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Καλησπέρα, καλως ήλθες
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Γειά σου Δημήτρη, καλορίζικος ο νέος εξοπλισμός!
Επίλεξε φρέσκο, ποιοτικό καφέ και θα δεις πολύ καλά αποτελέσματα.
Επίλεξε φρέσκο, ποιοτικό καφέ και θα δεις πολύ καλά αποτελέσματα.
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 07, 2019 10:32 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia new baby
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
Μυλος αγοράστηκε ο Eureka mignon specialita, πήρα και ένα καλαθάκι ims.
Από καφέ έχω δοκιμάσει taresso tigrato και το blend του Eighteen Screen που μόλις τελειώσει θα ανοίξω τον Kudu Habit. Χαίρομαι τον καφέ! και επιτέλους ένα χόμπι με μεγάλο βαθμό αποδοχής από την σύζυγο
Μυλος αγοράστηκε ο Eureka mignon specialita, πήρα και ένα καλαθάκι ims.
Από καφέ έχω δοκιμάσει taresso tigrato και το blend του Eighteen Screen που μόλις τελειώσει θα ανοίξω τον Kudu Habit. Χαίρομαι τον καφέ! και επιτέλους ένα χόμπι με μεγάλο βαθμό αποδοχής από την σύζυγο
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Ένα pid να της βάλεις.. Είναι φθηνό και θαυματουργό.. Καλώς ήλθες..
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 07, 2019 10:32 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia new baby
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Περιμένω το xmt7100. Ελπίζω να βγάλω άκρη με την εγκατάσταση και τις ρυθμίσεις καθώς δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες πληροφορίες όπως στο Rex C100. H επιθυμία μου είναι να μην το έχω σε εξωτερικό κουτί αλλά να μπει κάπου στο σώμα της μηχανής. Αν προσπαθήσω και μονώσω το μπόιλερ για να περιορίσω κάπως τη θερμοκρασία, λέτε θα δουλέψει ή θα το κάψω το pid;
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
αλλο μελλος εχει χωρεσει τον rex c-100 που ειναι μεγαλυτερος εδω /viewtopic.php?f=16&t=2639 μαζι με μονωση..για τον xmt7100 δεν εχω αποψη αλλα το pid δεν κινδυνευει να καει..το ssr μπορει..δε νομιζω να εχεις προβλημα..με λιγη υπομονη θα βρεις και τις ρυθμισεις,μη σε τρομαζει..διαβασε τα σχετικα νηματα για τον rex..η λειτουργεια τους ειναι ιδια πανω κατω..
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Δημήτρη δεν τρέφω πολλές ελπίδες οτι με το pid θα δεις φοβερά αποτελέσματα μιας κ το boiler είναι πολύ μικρό για να προλαβαίνει να ελέγχει τις έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές.
Είμαι περισσότερο της άποψης του να μειώσεις τη θερμότητα που χάνεται με καλό ντύσιμο του boiler με κάποιο θερμομονωτικό ή/και αν πιάνουν τα χέρια σου (που απ´ οτι κατάλαβα πιάνουν) δοκιμάζοντας την πατέντα με την προθέρμανση του νερού με τον εύκαμπτο σωλήνα γύρω από το boiler.
Επειδή όμως κατανοώ απόλυτα τον αρχικό ενθουσιασμό σου να ενσωματώσεις όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα και μιας κ έχεις παραγγείλει ήδη το pid, θα σου πρότεινα πριν το βάλεις να κάνεις πολλές δοκιμές, ώστε στο τέλος να σχηματίσεις άποψη αν εν τέλει σου βελτίωσε δραματικά την γεύση κ την συνολική εμπειρία χρήσης.
Θα ήταν χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για σένα όσο κ για άλλους κατόχους που σκέφτονται αναβάθμιση.
Είμαι περισσότερο της άποψης του να μειώσεις τη θερμότητα που χάνεται με καλό ντύσιμο του boiler με κάποιο θερμομονωτικό ή/και αν πιάνουν τα χέρια σου (που απ´ οτι κατάλαβα πιάνουν) δοκιμάζοντας την πατέντα με την προθέρμανση του νερού με τον εύκαμπτο σωλήνα γύρω από το boiler.
Επειδή όμως κατανοώ απόλυτα τον αρχικό ενθουσιασμό σου να ενσωματώσεις όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα και μιας κ έχεις παραγγείλει ήδη το pid, θα σου πρότεινα πριν το βάλεις να κάνεις πολλές δοκιμές, ώστε στο τέλος να σχηματίσεις άποψη αν εν τέλει σου βελτίωσε δραματικά την γεύση κ την συνολική εμπειρία χρήσης.
Θα ήταν χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για σένα όσο κ για άλλους κατόχους που σκέφτονται αναβάθμιση.
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 07, 2019 10:32 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia new baby
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Ασχέτως του αρχικού ενθουσιασμού, (που σε κάνει κάνει να αγοράζεις 1002 πράγματα και που πήρα το pid και που θα το βάλω ) και εγώ έχω τους ίδιους προβληματισμούς...
Όλοι οι κάτοχοι Gaggia ανά την υφήλιο που έβαλαν pid, το θεωρούν απαραίτητο και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Όσοι δε βάλαν της auber μπορεί να τους κόστισε ποιο ακριβά και από την ίδια τη μηχανή.
Από τις παρατηρήσεις μου, αυτές τις 15 μέρες που έχω τη μηχανή, βλέπω πως με 100μλ μπόιλερ και με αντίσταση στο τοίχωμα, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η προθέρμανση. Υπάρχει σαφής χρονοκαθυστέρηση μεταξύ θερμοστάτη μπόιλερ και θερμοκρασίας νερού, πχ: μετρώ τη θερμοκρασία 60μλ νερού σε ποτηράκι από φελιζόλ μετά από 20 λεπτά προθέρμανση και είναι 92-93C, αρκετά καλά θα έλεγα! Αν το δεύτερο shot γίνει αμέσως (μόλις σβήσει η αντίσταση) η θερμοκρασία νερού είναι 80-83C. Αν κάνω temperature surfing, πάτημα διακόπτη ατμού για 5-6 δευτερόλεπτα, αναμονή 5-6 δευτ. και μετά εκχύλιση, η θερμοκρασία 60μλ νερού είναι 90-92C .
Βλέποντας και ρυθμίζοντας μέσω pid τη θερμοκρασία του τοιχώματος στο μπόιλερ, υπάρχει άμεση μεταβολή και ακρίβεια στη θερμοκρασία του νερού; ή θα συνεχίσουν οι αναμονές-χρονοκαθυστέρηση;
Όλοι οι κάτοχοι Gaggia ανά την υφήλιο που έβαλαν pid, το θεωρούν απαραίτητο και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Όσοι δε βάλαν της auber μπορεί να τους κόστισε ποιο ακριβά και από την ίδια τη μηχανή.
Από τις παρατηρήσεις μου, αυτές τις 15 μέρες που έχω τη μηχανή, βλέπω πως με 100μλ μπόιλερ και με αντίσταση στο τοίχωμα, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η προθέρμανση. Υπάρχει σαφής χρονοκαθυστέρηση μεταξύ θερμοστάτη μπόιλερ και θερμοκρασίας νερού, πχ: μετρώ τη θερμοκρασία 60μλ νερού σε ποτηράκι από φελιζόλ μετά από 20 λεπτά προθέρμανση και είναι 92-93C, αρκετά καλά θα έλεγα! Αν το δεύτερο shot γίνει αμέσως (μόλις σβήσει η αντίσταση) η θερμοκρασία νερού είναι 80-83C. Αν κάνω temperature surfing, πάτημα διακόπτη ατμού για 5-6 δευτερόλεπτα, αναμονή 5-6 δευτ. και μετά εκχύλιση, η θερμοκρασία 60μλ νερού είναι 90-92C .
Βλέποντας και ρυθμίζοντας μέσω pid τη θερμοκρασία του τοιχώματος στο μπόιλερ, υπάρχει άμεση μεταβολή και ακρίβεια στη θερμοκρασία του νερού; ή θα συνεχίσουν οι αναμονές-χρονοκαθυστέρηση;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Καλησπέρα και από εμένα!
Μερικά σχόλια τελείως καλοπροαίρετα.
Δεν ξέρω αν οι αμέτρητοι κάτοχοι gaggia που το βάζουν το θεωρούν απαραίτητο, το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί και τι να περιμένουμε όταν το χρησιμοποιούμε. Mε 100ml boiler καταλαβαίνεις και μόνος σου οτι αν ρίξεις 60ml φρέσκο νερό η θερμοκρασία δεν πρόκειται να μείνει σταθερή ούτε για "ζήτω". Το pid στενεύει το διαθέσιμο θερμοκρασιακό εύρος σε σχέση με ένα κοινό θερμοστάτη, δεν κάνει θαύματα. Όταν διαπιστώσει οτι η θερμοκρασία πέφτει, σε σχέση με αυτό που έχεις ορίσει, ανάβει την αντίσταση. Ακόμα και αμέσως μετά την έναρξη να την ανάψει όμως, όταν σε 100ml βραστού νερού ρίξεις 60ml φρέσκου, δεν θα προλάβει να παίξει τον καταλυτικό ρόλο που θα έπαιζε σε ένα μεγαλύτερο boiler. Άρα το κέρδος-αν υπάρχει- είναι πολύ μικρό.
Αντίθετα, όπως σωστά διαπίστωσες η προθέρμανση παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι σημαντικό λοιπόν να διατηρηθεί αυτή η θερμότητα στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της εκχύλισης, εκεί που θα έχεις δραματική πτώση της θερμοκρασίας. Γι' αυτο σου πρότεινα τις 2 λύσεις πιο πάνω. Να θωρακίσεις το boiler ώστε στα 25~30sec να έχεις τη μικρότερη θεμοκρασιακή πτώση.
Από την άλλη, η μέθοδος "φελιζόλ" (που κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου ακριβής ειδικά αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χαμηλών δυνατοτήτων θερμόμετρο) όταν σου δίνει 90-92C στην πράξη δηλαδή σε συνθήκες εκχύλισης, η θερμοκρασία του νερού που θα έρθει σε επαφή με τον καφέ θα είναι αρκετά ψηλά και θα στον κάψει. Οι 80-83C μετά από temp surf - αυτό από την δική μου εμπειρία με παρόμοιες δοκιμές- είναι πιο φυσιολογικές τιμές.
Αυτό βέβαια έχει να κάνει με τις γευστικές αναζητήσεις σου ή κατά πόσο θέλεις μέσω της υψηλής θερμοκρασίας να σβήσεις οξύτητες και είναι κάτι που θα το βρεις με τον πειραματισμό.
Δεν ξέρω αν οι αμέτρητοι κάτοχοι gaggia που το βάζουν το θεωρούν απαραίτητο, το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί και τι να περιμένουμε όταν το χρησιμοποιούμε. Mε 100ml boiler καταλαβαίνεις και μόνος σου οτι αν ρίξεις 60ml φρέσκο νερό η θερμοκρασία δεν πρόκειται να μείνει σταθερή ούτε για "ζήτω". Το pid στενεύει το διαθέσιμο θερμοκρασιακό εύρος σε σχέση με ένα κοινό θερμοστάτη, δεν κάνει θαύματα. Όταν διαπιστώσει οτι η θερμοκρασία πέφτει, σε σχέση με αυτό που έχεις ορίσει, ανάβει την αντίσταση. Ακόμα και αμέσως μετά την έναρξη να την ανάψει όμως, όταν σε 100ml βραστού νερού ρίξεις 60ml φρέσκου, δεν θα προλάβει να παίξει τον καταλυτικό ρόλο που θα έπαιζε σε ένα μεγαλύτερο boiler. Άρα το κέρδος-αν υπάρχει- είναι πολύ μικρό.
Αντίθετα, όπως σωστά διαπίστωσες η προθέρμανση παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι σημαντικό λοιπόν να διατηρηθεί αυτή η θερμότητα στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της εκχύλισης, εκεί που θα έχεις δραματική πτώση της θερμοκρασίας. Γι' αυτο σου πρότεινα τις 2 λύσεις πιο πάνω. Να θωρακίσεις το boiler ώστε στα 25~30sec να έχεις τη μικρότερη θεμοκρασιακή πτώση.
Από την άλλη, η μέθοδος "φελιζόλ" (που κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου ακριβής ειδικά αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χαμηλών δυνατοτήτων θερμόμετρο) όταν σου δίνει 90-92C στην πράξη δηλαδή σε συνθήκες εκχύλισης, η θερμοκρασία του νερού που θα έρθει σε επαφή με τον καφέ θα είναι αρκετά ψηλά και θα στον κάψει. Οι 80-83C μετά από temp surf - αυτό από την δική μου εμπειρία με παρόμοιες δοκιμές- είναι πιο φυσιολογικές τιμές.
Αυτό βέβαια έχει να κάνει με τις γευστικές αναζητήσεις σου ή κατά πόσο θέλεις μέσω της υψηλής θερμοκρασίας να σβήσεις οξύτητες και είναι κάτι που θα το βρεις με τον πειραματισμό.