Re: Καλώς σας βρήκα.
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μαρ 09, 2019 3:27 pm
Βασίλη απ´το φοβερό νησί καλώς ήρθες!
Η διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα είναι το Νο1 πρόβλημα για οποιαδήποτε μηχανή που παρασκευάζει εσπρέσο εξαιτίας των αρκετών απωλειών κατά μήκος της διαδρομής του νερού. Το manual αναφέρει λίγα λεπτά, αλλά αυτό αφορά μόνο τη θερμοκρασία του νερού μέσα στο boiler. Πέρα από το ίδιο το νερό πρέπει να ζεσταθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία της μηχανής με τα οποία θα έρθει σε επαφή το νερό και μοιραία θα χάσει θερμότητα. Γι’ αυτό σε μεγαλύτερες μηχανές με μακρύτερες διαδρομές, Ε61, θερμοσιφωνικά κυκλώματα κλπ ο χρόνος προθέρμανσης φτάνει και τα 40 λεπτά.
Συνεπώς, πρέπει να αφήνεις τη μηχανή αρκετά λεπτά ώστε να ζεσταθεί καλά το group, αλλά και το portafilter που θα έχεις πάνω κουμπωμένο. Ακόμα και η κούπα σου καλό είναι να έχει προθερμανθεί για να διατηρήσει ζεστό το ρόφημα. Προσωπικά την ζεσταίνω σε δευτερόλεπτα γεμίζοντας την με νερό απ’ το boiler, αλλά στην δικιά σου περίπτωση θα πρότεινα να μην το κάνεις γιατί έτσι «ξοδεύεις» ζεστό νερό από ένα boiler που είναι αρκετά μικρό. Καλύτερα να τις έχεις τοποθετημένες ανάποδα στο επάνω μέρος της μηχανής σου.
Σχετικά με τον καφέ, οποιοδήποτε φρέσκο blend έχω δοκιμάσει από τα μαγαζιά που προτείνουμε κατά καιρούς όπως taf, mokka, samba, distretto, taresso, exo’s, kudu, cup10 είναι ισορροπημένα με μέτριες ως ελάχιστες οξύτητες και ταιριάζουν με το γάλα. Μηδενική οξύτητα έχω βρει μόνο στον φίλο μου τον Μιχάλη από τη distretto σε ένα καφέ που είχα δοκιμάσει στο προηγούμενο φεστιβάλ με Ιταλικό ψήσιμο. Κάνε μια επικοινωνία να τον ρωτήσεις αν υπάρχει ακόμα.
Η διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα είναι το Νο1 πρόβλημα για οποιαδήποτε μηχανή που παρασκευάζει εσπρέσο εξαιτίας των αρκετών απωλειών κατά μήκος της διαδρομής του νερού. Το manual αναφέρει λίγα λεπτά, αλλά αυτό αφορά μόνο τη θερμοκρασία του νερού μέσα στο boiler. Πέρα από το ίδιο το νερό πρέπει να ζεσταθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία της μηχανής με τα οποία θα έρθει σε επαφή το νερό και μοιραία θα χάσει θερμότητα. Γι’ αυτό σε μεγαλύτερες μηχανές με μακρύτερες διαδρομές, Ε61, θερμοσιφωνικά κυκλώματα κλπ ο χρόνος προθέρμανσης φτάνει και τα 40 λεπτά.
Συνεπώς, πρέπει να αφήνεις τη μηχανή αρκετά λεπτά ώστε να ζεσταθεί καλά το group, αλλά και το portafilter που θα έχεις πάνω κουμπωμένο. Ακόμα και η κούπα σου καλό είναι να έχει προθερμανθεί για να διατηρήσει ζεστό το ρόφημα. Προσωπικά την ζεσταίνω σε δευτερόλεπτα γεμίζοντας την με νερό απ’ το boiler, αλλά στην δικιά σου περίπτωση θα πρότεινα να μην το κάνεις γιατί έτσι «ξοδεύεις» ζεστό νερό από ένα boiler που είναι αρκετά μικρό. Καλύτερα να τις έχεις τοποθετημένες ανάποδα στο επάνω μέρος της μηχανής σου.
Σχετικά με τον καφέ, οποιοδήποτε φρέσκο blend έχω δοκιμάσει από τα μαγαζιά που προτείνουμε κατά καιρούς όπως taf, mokka, samba, distretto, taresso, exo’s, kudu, cup10 είναι ισορροπημένα με μέτριες ως ελάχιστες οξύτητες και ταιριάζουν με το γάλα. Μηδενική οξύτητα έχω βρει μόνο στον φίλο μου τον Μιχάλη από τη distretto σε ένα καφέ που είχα δοκιμάσει στο προηγούμενο φεστιβάλ με Ιταλικό ψήσιμο. Κάνε μια επικοινωνία να τον ρωτήσεις αν υπάρχει ακόμα.