Ο Pharos της άλεσης

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
Rallakias
Δημοσιεύσεις: 444
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή:: Illy francis X7.1
Μύλος:: Sette 270W
2ος Μύλος:: OE Pharos
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Φεβ 13, 2019 4:17 pm

Σχετικα με την ταχύτητα περιστροφης των μαχαιριών κατα την άλεση και τα όσα παρατήρησε ο Gaggia BC ,πράγματι ανάλογα με την ταχύτητα αλλάζει και η κοκκομετρία του αλεσμένου καφέ αλλα απο οτι φαινεται οχι πάντα με τον ίδιο τρόπο.Δηλαδή άλλοι αναφέρουν οτι με μικρότερη ταχύτητα άλεσης έχουν γρηγορότερη εκχύλιση (άρα λιγότερα fines?) και άλλοι το αντίθετο όπως ο Gaggia BC.Μάλλον εξαρτάται απο το είδος του καφέ και το καβούρδισμά του , τα μαχαίρια του μύλου κτλ....
Ενδεικτικά ποστάρω μια φωτογραφία με αντιστοιχο πείραμα που έκαναν οι Black Water Issue και το δημοσίευσαν στο Instagram
10463_screen_shot_2014-03-23_at_7.png
όπου φαίνεται η διαφορά της κατανομής με μάλλον πιο αργή εκχύλιση όσο ανεβαίνει η ταχύτητα.

Σχετικα με τα μαχαίρια του pharos ,επειδη το εχω παίξει το εργο κι εγώ ,ξέρω πόσο επίπονη διαδικασία ειναι η ευθυγράμμιση.Μου ακούγεται αδύνατο να μην μπορούν τα μαχαίρια να μπουν το ενα μεσα στο άλλο και να ακινητοποιηθούν αλλά δεν επιμένω γιατι ίσως να μην εχω καταλάβει κάτι ή κάτι άλλο που ξέρει ο BasilTh.Αν υπήρχε αυτη η δυνατότητα της απολυτης ευθυγράμμισης όταν δεν ακουμπούν τα μαχαίρια δεν θα το έλεγε ο κατασκευαστής τους?
Προσωπικά τα ποσοστά μου σε extraction yield με ratio 1:2 είναι γύρω στο 19% και επειδη τα κωνικά μαχαίρια εκ σχεδιασμού δεν μπορούν να επιτύχουν νούμερα επιπέδου π.χ. 22% ,σταμάτησα να ψάχνομαι με το θέμα για να πάρω το τυχόν +1% και αρκούμαι σε οτι δίνει ο μύλος ετσι οπως ειναι.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Super Jolly
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από BasilTh » Τετ Φεβ 13, 2019 8:53 pm

Τα μαχαίρια ακουμπούν , αλλά δεν σφηνώνουν , γλιστράνε το ένα μέσα στο άλλο .

Οι κατασκευαστές των μαχαιριών έχουν προβλέψει αυτή την λειτουργία , έχοντας κατασκευάσει πατούρα στο κάτω μέρος του μεγάλου μαχαιριού και αντίστοιχα έχοντας λειάνει τις αυλακώσεις στο κάτω μέρος του μικρού μαχαιριού ( σημεία που σημειώνω στην φωτογραφία των μαχαιριών ) .

Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μαχαίρια για να προστατευτούν τα δόντια τους . Ακόμα και στα flat , υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη . Ακουμπούν στην περίμετρό τους . Είναι το σημείο 0 που ακουμπούν τα μαχαίρια και ακούγεται το τσίριγμα .

Με την μανιβέλα καταφέρνω να περιστρέφω τα μαχαίρια , ακόμα και αν σφίξω το κολάρο κατά 60 μοίρες δεξιότερα από το σημείο 0 . Φυσικά χρησιμοποιώντας γκαζοτανάλια και με κίνδυνο να τραυματίσω το κολάρο .
Ο μόνος τρόπος για να βγάλω την μανιβέλα , είναι να σφηνώσω ένα μολύβι μέσα στο χώρο άλεσης . Πρέπει να βρώ κάποια ράβδο από συνθετικό υλικό κατάλληλης σκληρότητας για αυτή την δουλειά .Υ.Γ
Λόγω των ημερών , θα μπορούσα να περιγράψω την λειτουργία των μαχαιριών με ποιητική διάθεση ,
λέγοντας ότι :

Στροβιλίζονται , το ένα μέσα στο άλλο , σφιχταγκαλιασμένα .


.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Super Jolly
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από BasilTh » Σάβ Φεβ 16, 2019 5:57 pm

Στο ερώτημα , γιατί ο μύλος παραδίδεται χωρίς απόλυτη ευθυγράμμιση , δεν βρήκα ακόμη πλήρη απάντηση .

Στο ερώτημα , αν αυτό γίνεται από επιλογή , άγνοια , ή οποιονδήποτε άλλο λόγο , η απάντηση είναι
: ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ .

Σε video του 2011 , ο Doug με τα μαχαίρια στο χέρι , επιδεικνύει την τέλεια ευθυγράμμιση .
https://www.youtube.com/watch?v=gdpJXsO ... dpJXsO1sl4
( Από 0,30 sec έως 2,0 min , συγκεκριμένα την κατονομάζει στο 1,25 min )

Ακολούθως μας προτρέπει να ξεχάσουμε την απόλυτη ευθυγράμμιση , ως μη απαραίτητη και να επικεντρώσουμε στην μεγάλη εικόνα που είναι ο μύλος σαν σύνολο . Συνεχίζει δε προτείνοντας έναν υποτυπώδη τρόπο ευθυγράμμισης .

Οι συζητήσεις περί ευθυγράμμισης το 2014 στο HB ( παρουσία του Doug ) περιστρέφονταν στο αν διαδικασία ευθυγράμμισης θα σταματά στο 1/8 της στροφής πριν το σημείο 0 , ή θα συνεχίζει μέχρι το 1/16 , κάτι που τότε θεωρούνταν υπερβολή .

Από τότε ο μύλος έχει αλλάξει μαχαίρια , αλλά η στήριξη τους γίνεται με τον ίδιο τρόπο και από τα ίδια εξαρτήματα . Έχει αλλάξει όμως ο τρόπος που ο Doug κάνει την ευθυγράμμιση , με κυριότερη αλλαγή ότι συνεχίζεται μέχρι το σημείο 0 .

Τώρα το ερώτημα περιορίζεται , στο γιατί δεν συνεχίζει και δεξιότερα από το σημείο 0 .

Ίσως είναι θέμα χρόνου

Πάντως αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει τους υποψήφιους κατόχους του μύλου , γιατί αν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους , μπορούν να έχουν την βεβαιότητα ότι ο μύλος τους είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος . Αυτή η βεβαιότητα είναι σπάνια .

Απάντηση