Americano

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
pavlosola
Δημοσιεύσεις: 215
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 19, 2016 2:17 pm

Re: Americano

Δημοσίευση από pavlosola » Τετ Νοέμ 07, 2018 11:57 pm


Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Americano

Δημοσίευση από ioannisz » Πέμ Νοέμ 08, 2018 9:22 am

@pavlosola :oneup:
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Americano

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Νοέμ 08, 2018 10:53 am

Οντως ''έγραψε'' που λένε ο pavlosola! :worthy:
Δεν ήξερα οτι λέγεται αλλιώς όταν το νερό μπεί στον εσπρέσσο και αλλιώς στο αντιστροφο!

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Americano

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Νοέμ 08, 2018 11:02 am

Ρε τι μαθαίνει κανένας σε αυτό το φόρουμ...ωραίος ο Παύλος :a013:
Από γεύση πάντως πρέπει να ισχύει αυτό που λένε οι Αμερικάνοι..."Ποτέητο, Ποτάτο"

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3314
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Americano

Δημοσίευση από Artisti » Πέμ Νοέμ 08, 2018 11:45 am

Η γνώμη που έχουν οι Ιταλοί για τον Americano είναι ότι είναι ένας καφές με ένα κουβά νερό μέσα :

https://m.youtube.com/watch?v=XzadBByqiOE

evaskal
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Americano

Δημοσίευση από evaskal » Πέμ Νοέμ 08, 2018 11:55 am

Αλλιώς τα λέει η wikipedia και το pinterest αλλιώς το youtube...

Αυτοί οι τύποι πάντως εδώ τα λένε ανάποδα...

https://www.youtube.com/watch?v=eZZq7tEaCfA&t=191s
https://www.youtube.com/watch?v=5aDqNwMVEyc
https://www.youtube.com/watch?v=xOpJaRWAePM

τρέχα γύρευε... :a042:

μου θύμισε τη διαφήμιση του twix
https://www.youtube.com/watch?v=w0QpPNcT-J4

left twix ή right twix, ιδού η απορία;

Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Re: Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Παρ Νοέμ 09, 2018 10:41 am

Προφανώς, το ‘σπάσιμο της κρέμας’ που αναφέρθηκε επιδρά στη γεύση. Σήμερα έκανα ένα πείραμα και ήπια δύο καφέδες, έναν όπως τον έκανα και έναν με την αντίθετη σειρά. Ήταν στο μυαλό μου; Πάντως υπήρχε μια διαφορά.

Αναρωτήθηκα εάν θεωρείτε τον americano κατώτερο του espresso, με αιτία ένα βιντεάκι με ναπολιτάνους που τον απορρίπτουν μετά βδελυγμίας (ακόμα και επιθετικά). ;)

Δείτε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xwRfFR1 ... ture=share

Yannis_H
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Δευ Ιουν 25, 2018 10:25 am

Re: Americano

Δημοσίευση από Yannis_H » Παρ Νοέμ 09, 2018 10:47 am

Μπράβο pavlosola!

Δεν ήξερα ότι μου αρέσει ο Long Black και μάλιστα, με το ένα τρίτο του νερού της συνταγής!

:oneup:

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Americano

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Νοέμ 09, 2018 1:48 pm

Αν το ψάξει κανείς αρκετά, θα διαπιστώσει, ότι οι "΄παραλλαγές" (σε ροφήματα με espresso) που υπάρχουν είναι πραγματικά δεκάδες, και ανάλογα συνήθως με την περιοχή, υπερτερεί κάποια εξ αυτών η οποία είναι και η πιο γνωστή.

Για τους Americano/Lungo/Long Black, στας Ευρώπας, έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από ότι στο Αμέρικα. Επίσης, εδώ στην Ελλάδα, εκτός από διαφορετική προσέγγιση, έχουμε και ...λάθος (συνήθως) προσέγγιση, καθώς επιμένει η πλειοψηφία απλά να υπερεκχυλίζει, αντί να προσθέτει αγνό ζεστό νεράκι!...
Και όταν ο πελάτης μου παραγγέλνει lungo και πάω στο τέλος με το μικρό server να του προσθέσω νερό σύμφωνα με την προτίμησή του, μου λέει: "Τι κάνεις εκεί;; Δε θέλω νερό! Lungo σας είπα, όχι Americano..."
Και εκεί πας με ΟΛΗ την καλή διάθεση να εξηγήσεις, και συνήθως ο Ελληναράς, θα "σε βάλει στη θέση σου", διότι αν δε ξέρει αυτός, τότε ποιος ξέρει καλύτερα;;;; Άλλωστε τι είσαι εσύ? Μια καφετζού...

Και εκεί αρχίζω και φορτώνω άσχημα... Βέβαια το αγαπημένο μου σε αυτή την περίπτωση είναι να τους "ξεγυμνώνω" με περιγραφή χημικής εκχύλισης και κατανομή διαλυτών στερεών, χοχοχοχο :a025: Τώρα άμα δε ξανάρθει ο πελάτης, είναι και η καλύτερή μου, γιατί πάντα αυτοί που θα το παίξουν έξυπνοι είναι και οι πιο :censored:
Πάω ρε φίλε εγώ στη δουλειά τους να τους πω πώς γίνεται;; Και πες, ότι θες να "με διορθώσεις". Κανένα πρόβλημα! Να είσαι όμως ευγενικός και διαλλακτικός, και να έχεις διάθεση για γόνιμο διάλογο και όχι να προσβάλλεις τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου χωρίς λόγο...

Και επειδή ξέφυγα...

Στον Americano, στην Ελλάδα, όπου τέλος πάντων παρασκευάζεται αυτός σωστά, οι συνήθεις τρόποι είναι οι εξής:
- Πρώτα νερό, μετά κατευθείαν το shot
- Πρώτα το shot, μετά νερό πλευρικά στα τοιχώματα για να μη σπάσει η κρέμα (δεν γνωρίζει πολύς κόσμος εδώ το long black και έτσι δε θα βρεις διαφοροποίηση)
- Πρώτα 2 δάχτυλα νερό - μετά το shot - μετά συμπλήρωμα ξανά με νερό (αυτό υποστηρίζω)

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Americano

Δημοσίευση από Gaggia BC » Παρ Νοέμ 09, 2018 2:02 pm

Βρε Σταυριαννα, αμα το αφησεις να τρεξει κι αλλο "γινεται πιο ελαφρυς" και "εχει λιγοτερη καφεϊνη". Και επισης, "ε τι, μια τζουρα θα βγαλεις μονο? Τζαμπα ο καφες!!"
Λεγονται ακομα αυτα ε?

Απάντηση