Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
- Όνομα: Thanasis
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
- 2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
- Μύλος:: Eureka Mignon
- 2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
- Τοποθεσία: SKG
Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Καλησπέρα,
Το setup μου είναι ο μύλος Eureka Mignon και η lelit pl41 plus T με PiD και VST καλαθάκι 18gr.
Tο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση. Μιλάμε για γέμισμα μέχρι πάνω 2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ σε 19 δευτερόλεπτα. Η εκχύλιση είναι τέρμα ξανθιά, μοιάζει περισσότρο σα να βάζω μπύρα από βαρέλι παρά καφέ
Η διαδικασία που ακολουθώ είναι η εξής:
Γυρνάω τη ρύθμιση του μύλου προς το finer μέχρι να ακουστούν τα μαχαίρια. Μετά γυρνάω προς το χοντρότερο κόψιμο ελάχιστα και νομίζω ότι αυτή είναι η ρύθμιση για όσο πιο λεπτό κόψιμο γίνεται.
Βάζω 19.5 Γραμμάρια καφέ, leveling και μετά πάτημα.
Σχετικό videak για να δείτε τι εννοώi: http://tiny.cc/o0o4uy
Υπάρχει περίπτωση να θέλει ρύθμιση το πόσο γρήγορα τρέχει νερό από τη ντουζιέρα;
Το setup μου είναι ο μύλος Eureka Mignon και η lelit pl41 plus T με PiD και VST καλαθάκι 18gr.
Tο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση. Μιλάμε για γέμισμα μέχρι πάνω 2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ σε 19 δευτερόλεπτα. Η εκχύλιση είναι τέρμα ξανθιά, μοιάζει περισσότρο σα να βάζω μπύρα από βαρέλι παρά καφέ
Η διαδικασία που ακολουθώ είναι η εξής:
Γυρνάω τη ρύθμιση του μύλου προς το finer μέχρι να ακουστούν τα μαχαίρια. Μετά γυρνάω προς το χοντρότερο κόψιμο ελάχιστα και νομίζω ότι αυτή είναι η ρύθμιση για όσο πιο λεπτό κόψιμο γίνεται.
Βάζω 19.5 Γραμμάρια καφέ, leveling και μετά πάτημα.
Σχετικό videak για να δείτε τι εννοώi: http://tiny.cc/o0o4uy
Υπάρχει περίπτωση να θέλει ρύθμιση το πόσο γρήγορα τρέχει νερό από τη ντουζιέρα;
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 378
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
καλησπέρα Θανάση
Από ότι κατάλαβα είσαι νέος στο άθλημα και προσπαθείς να σετάρεις το μύλος σου μιας και αυτός είναι νέος.
Ελπίζω ο καφές σου να είναι φτηνός.... χρειάζεσαι λίγο υπομονή και μερικά κιλά καφέ μέχρι να στρώσει γιατί τα μαχαίρια ειναι καινούργια.
Θα σου πρότεινα την ώρα που κόβεις να ρυθμίζεις τα μαχαίρια σιγά σιγά, μη το φοβάσαι, απλά πρόσεχε να μην τα σφίξεις πολύ, θα το καταλάβεις από το θόρυβο. Πάτα καλά το πακ και σε λίγες προσπάθειες θα αρχίσεις να παίρνεις σωστούς χρόνους. Μέχρι να στρώσουν τα μαχαίρια θα πρέπει συνεχώς να ψάχνεις την ρυθμιση. Μετά από λίγο καιρό θα σου ειναι τόσο ευκολο σαν να παρκάρεις.
Από ότι κατάλαβα είσαι νέος στο άθλημα και προσπαθείς να σετάρεις το μύλος σου μιας και αυτός είναι νέος.
Ελπίζω ο καφές σου να είναι φτηνός.... χρειάζεσαι λίγο υπομονή και μερικά κιλά καφέ μέχρι να στρώσει γιατί τα μαχαίρια ειναι καινούργια.
Θα σου πρότεινα την ώρα που κόβεις να ρυθμίζεις τα μαχαίρια σιγά σιγά, μη το φοβάσαι, απλά πρόσεχε να μην τα σφίξεις πολύ, θα το καταλάβεις από το θόρυβο. Πάτα καλά το πακ και σε λίγες προσπάθειες θα αρχίσεις να παίρνεις σωστούς χρόνους. Μέχρι να στρώσουν τα μαχαίρια θα πρέπει συνεχώς να ψάχνεις την ρυθμιση. Μετά από λίγο καιρό θα σου ειναι τόσο ευκολο σαν να παρκάρεις.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
- Όνομα: Thanasis
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
- 2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
- Μύλος:: Eureka Mignon
- 2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
- Τοποθεσία: SKG
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Γεια σου φίλε Κώστα και ευχαριστώ για την απάντηση.
Είμαι όντως νέος στο άθλημα, οι γνώσεις μου είναι μόνο θεωρητικές και ανακτήθηκαν από το φόρουμ και το youtube. Πρακτικά έχω χαλάσει μισό κιλό καφέ χωρίς να έχω παράξει κάτι που πίνεται, εκτός από μια φορά
Ο μύλος μου δεν είναι καινούργιος, μάλιστα τα μαχαίρια του έχουν αλλαχθεί μια φορά και αυτά τα μαχαίρια μόνο πρέπει να έχουν αλέσει αρκετά κιλά καφέ, μιας και δούλευε σε τοπικό μικρό καφέ της περιοχής πριν περάσει στα χέρια μου.
Τελικά το πρόβλημα όπως είπαν τα παιδιά σε προηγούμενο νήμα, ήταν στην άλεση του καφέ και το πάτημα μου. Η άλεση μου ήταν χοντρή και το πάτημα μου ήταν πολύ ελαφρύ. Έπρεπε να αλέσω πιο ψιλά και για κάποιο λόγο νόμιζα ότι είχα φτάσει στο τέρμα. Τελικά βρήκα το σημείο που ο καφές γίνεται πούδρα, πάτησα σωστά και η εκχύλιση γίνεται όπως πρέπει να γίνεται.
Μερικές παρατηρήσεις:
- Το PID μου είναι ρυθμισμένο στους 101. Offset 0.
- Με καφέ coffee Island και 16.5 γραμμάρια με το κλασσικό διπλό καλαθάκι της μηχανής και 26 δευτερόλεπτα εκχύλισης, έβγαλα ένα ωραίο espresso, ιδανική ποσότητα, πολύ ισορροπημένο, ούτε ξινό, ούτε καμμένο.
- Με καφέ taresso tigrato, 20 γραμμάρια καφέ και VST καλαθάκι 18gr, με 26 δευτερόλεπτα εκχύλισης, έβγαλα ένα φρέντο εσπρέσσο που πραγματικά με τίναξε στον αέρα. Ακόμα δεν έχω δοσομετρικό ποτηράκι, ούτε ζύγισα σε γραμμάρια το αποτέλεσμα για να σας πω με ακρίβεια τι έγινε, αλλά από την ένταση και την ποσότητα που είδα στο ποτήρι, νομίζω ότι πρέπει να βάλω 19 γραμμάρια και να τραβήξω την εκχύλιση σε 30 δευτερόλεπτα και ο καφές θα βγει ιδανικός.
- Και τους 2 καφέδες τους έκοψα με την ίδια ρύθμιση και τώρα που το βρήκα δε βλέπω να το αλλάζω!
- Τελικά το leveling εργαλειάκι δε με βοηθά και πολύ, με το δάχτυλο μου και ένα σωστό πάτημα δεν παρατηρώ channeling.
- Η ζυγαριά με χρονόμετρο είναι όλα τα λεφτά
Είμαι όντως νέος στο άθλημα, οι γνώσεις μου είναι μόνο θεωρητικές και ανακτήθηκαν από το φόρουμ και το youtube. Πρακτικά έχω χαλάσει μισό κιλό καφέ χωρίς να έχω παράξει κάτι που πίνεται, εκτός από μια φορά
Ο μύλος μου δεν είναι καινούργιος, μάλιστα τα μαχαίρια του έχουν αλλαχθεί μια φορά και αυτά τα μαχαίρια μόνο πρέπει να έχουν αλέσει αρκετά κιλά καφέ, μιας και δούλευε σε τοπικό μικρό καφέ της περιοχής πριν περάσει στα χέρια μου.
Τελικά το πρόβλημα όπως είπαν τα παιδιά σε προηγούμενο νήμα, ήταν στην άλεση του καφέ και το πάτημα μου. Η άλεση μου ήταν χοντρή και το πάτημα μου ήταν πολύ ελαφρύ. Έπρεπε να αλέσω πιο ψιλά και για κάποιο λόγο νόμιζα ότι είχα φτάσει στο τέρμα. Τελικά βρήκα το σημείο που ο καφές γίνεται πούδρα, πάτησα σωστά και η εκχύλιση γίνεται όπως πρέπει να γίνεται.
Μερικές παρατηρήσεις:
- Το PID μου είναι ρυθμισμένο στους 101. Offset 0.
- Με καφέ coffee Island και 16.5 γραμμάρια με το κλασσικό διπλό καλαθάκι της μηχανής και 26 δευτερόλεπτα εκχύλισης, έβγαλα ένα ωραίο espresso, ιδανική ποσότητα, πολύ ισορροπημένο, ούτε ξινό, ούτε καμμένο.
- Με καφέ taresso tigrato, 20 γραμμάρια καφέ και VST καλαθάκι 18gr, με 26 δευτερόλεπτα εκχύλισης, έβγαλα ένα φρέντο εσπρέσσο που πραγματικά με τίναξε στον αέρα. Ακόμα δεν έχω δοσομετρικό ποτηράκι, ούτε ζύγισα σε γραμμάρια το αποτέλεσμα για να σας πω με ακρίβεια τι έγινε, αλλά από την ένταση και την ποσότητα που είδα στο ποτήρι, νομίζω ότι πρέπει να βάλω 19 γραμμάρια και να τραβήξω την εκχύλιση σε 30 δευτερόλεπτα και ο καφές θα βγει ιδανικός.
- Και τους 2 καφέδες τους έκοψα με την ίδια ρύθμιση και τώρα που το βρήκα δε βλέπω να το αλλάζω!
- Τελικά το leveling εργαλειάκι δε με βοηθά και πολύ, με το δάχτυλο μου και ένα σωστό πάτημα δεν παρατηρώ channeling.
- Η ζυγαριά με χρονόμετρο είναι όλα τα λεφτά
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Μπράβο Θανάση! Χαίρομαι για την χαρά σου.
Έχω να σου προτείνω κάτι, μήπως και βοηθήσει παραπάνω. Βάλε ζυγαριά στην εκχύλιση.
Να το περιγράψω λίγο.
Μετράς τα γραμμάρια που βγαίνουν από τον μύλο σου και θα μπουν στο portafilter, πχ 19gram.
Υπολογίζεις το ratio που θα παίξεις / δοκιμάσεις /σου αρέσει, πχ 1.7. Δηλαδή πρέπει να βγάλεις 19 x 1.7 = 32.3 gram καφέ. Μπορεί βέβαια εσένα να σου αρέσει σε φρέντο με ratio 2 (19 x 2 = 38) Αυτά είναι γούστα και θα τα βρείς μόνος σου. Μην χαλιέσαι με την λίγη ποσότητα, εστίασε στην γεύση.
Βάλε την ζυγαριά σου κάτω από το pf με το ποτηράκι σου, μηδένισε και παρακολούθα τα γραμμάρια που βγαίνουν.
Σταμάτα την εκχύλιση στα επιθυμιτά γραμμάρια πχ 32. Κοίτα τον χρόνο. Αν είσαι 25 έως 35 δευτερόλεπτα είσαι κοντά σε αυτό που πρέπει. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται από τον καφέ. Σε κάποιους μονοποικιλιακούς τα 40 δευτερόλεπτα είναι ότι πρέπει. Αλλά αυτό θα το δεις σιγά σιγά με την γεύση σου για οδηγό.
Και εκτός να βγεις στον χρόνο, ΜΗΝ τον πετάξεις αμέσως. Δοκίμασε λίγο για να καταλάβεις γευστικά το λάθος.
Αν είσαι στα 15 δευτερόλεπτα (με 32 γραμμάρια) κόψε λεπτότερα. Αν είσαι στο 50, κόψε χοντρύτερα.
Πάντα να αλλάζεις ΜΙΑ (1) παράμετρο, γιατί αλλιώς χάνεις τον λογαριασμό. Μην αποφασίσεις να κόψεις λεπτότερα και να πατήσεις πιο δυνατά (ή βάλεις παραπάνω ποσότητα). Ένα από όλα.
Τι θέλω να πω με τα παραπάνω. Μέτρα το αποτέλεσμα ζωντανά σε γραμμάρια στην ζυγαριά σου (όχι με δοσομετρικό).
Επίσης, χωρίς γυμνό δεν μπορείς να δεις εύκολα αν έχεις channeling. Και αν υπάρχει αυτός ο παράγοντας, τότε όποιο τρόπο και να ακολουθήσεις σου διαλύει το αποτέλεσμα.
Καλά
Έχω να σου προτείνω κάτι, μήπως και βοηθήσει παραπάνω. Βάλε ζυγαριά στην εκχύλιση.
Να το περιγράψω λίγο.
Μετράς τα γραμμάρια που βγαίνουν από τον μύλο σου και θα μπουν στο portafilter, πχ 19gram.
Υπολογίζεις το ratio που θα παίξεις / δοκιμάσεις /σου αρέσει, πχ 1.7. Δηλαδή πρέπει να βγάλεις 19 x 1.7 = 32.3 gram καφέ. Μπορεί βέβαια εσένα να σου αρέσει σε φρέντο με ratio 2 (19 x 2 = 38) Αυτά είναι γούστα και θα τα βρείς μόνος σου. Μην χαλιέσαι με την λίγη ποσότητα, εστίασε στην γεύση.
Βάλε την ζυγαριά σου κάτω από το pf με το ποτηράκι σου, μηδένισε και παρακολούθα τα γραμμάρια που βγαίνουν.
Σταμάτα την εκχύλιση στα επιθυμιτά γραμμάρια πχ 32. Κοίτα τον χρόνο. Αν είσαι 25 έως 35 δευτερόλεπτα είσαι κοντά σε αυτό που πρέπει. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται από τον καφέ. Σε κάποιους μονοποικιλιακούς τα 40 δευτερόλεπτα είναι ότι πρέπει. Αλλά αυτό θα το δεις σιγά σιγά με την γεύση σου για οδηγό.
Και εκτός να βγεις στον χρόνο, ΜΗΝ τον πετάξεις αμέσως. Δοκίμασε λίγο για να καταλάβεις γευστικά το λάθος.
Αν είσαι στα 15 δευτερόλεπτα (με 32 γραμμάρια) κόψε λεπτότερα. Αν είσαι στο 50, κόψε χοντρύτερα.
Πάντα να αλλάζεις ΜΙΑ (1) παράμετρο, γιατί αλλιώς χάνεις τον λογαριασμό. Μην αποφασίσεις να κόψεις λεπτότερα και να πατήσεις πιο δυνατά (ή βάλεις παραπάνω ποσότητα). Ένα από όλα.
Τι θέλω να πω με τα παραπάνω. Μέτρα το αποτέλεσμα ζωντανά σε γραμμάρια στην ζυγαριά σου (όχι με δοσομετρικό).
Επίσης, χωρίς γυμνό δεν μπορείς να δεις εύκολα αν έχεις channeling. Και αν υπάρχει αυτός ο παράγοντας, τότε όποιο τρόπο και να ακολουθήσεις σου διαλύει το αποτέλεσμα.
Καλά
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Φίλε Θανάση καλώς ήρθες κι από εμένα , πάρε ένα γυμνό και μια ζυγαριά όπως λέει κι ο Γιάννης και ακoλούθησε τις οδηγίες του και γρήγορα θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
- Όνομα: Thanasis
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
- 2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
- Μύλος:: Eureka Mignon
- 2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
- Τοποθεσία: SKG
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Ευχαριστώ για τις συμβουλές!ioannisz έγραψε: ↑Κυρ Ιούλ 01, 2018 11:41 amΜπράβο Θανάση! Χαίρομαι για την χαρά σου.
Έχω να σου προτείνω κάτι, μήπως και βοηθήσει παραπάνω. Βάλε ζυγαριά στην εκχύλιση.
Να το περιγράψω λίγο.
Μετράς τα γραμμάρια που βγαίνουν από τον μύλο σου και θα μπουν στο portafilter, πχ 19gram.
Υπολογίζεις το ratio που θα παίξεις / δοκιμάσεις /σου αρέσει, πχ 1.7. Δηλαδή πρέπει να βγάλεις 19 x 1.7 = 32.3 gram καφέ. Μπορεί βέβαια εσένα να σου αρέσει σε φρέντο με ratio 2 (19 x 2 = 38) Αυτά είναι γούστα και θα τα βρείς μόνος σου. Μην χαλιέσαι με την λίγη ποσότητα, εστίασε στην γεύση.
Βάλε την ζυγαριά σου κάτω από το pf με το ποτηράκι σου, μηδένισε και παρακολούθα τα γραμμάρια που βγαίνουν.
Σταμάτα την εκχύλιση στα επιθυμιτά γραμμάρια πχ 32. Κοίτα τον χρόνο. Αν είσαι 25 έως 35 δευτερόλεπτα είσαι κοντά σε αυτό που πρέπει. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται από τον καφέ. Σε κάποιους μονοποικιλιακούς τα 40 δευτερόλεπτα είναι ότι πρέπει. Αλλά αυτό θα το δεις σιγά σιγά με την γεύση σου για οδηγό.
Και εκτός να βγεις στον χρόνο, ΜΗΝ τον πετάξεις αμέσως. Δοκίμασε λίγο για να καταλάβεις γευστικά το λάθος.
Αν είσαι στα 15 δευτερόλεπτα (με 32 γραμμάρια) κόψε λεπτότερα. Αν είσαι στο 50, κόψε χοντρύτερα.
Πάντα να αλλάζεις ΜΙΑ (1) παράμετρο, γιατί αλλιώς χάνεις τον λογαριασμό. Μην αποφασίσεις να κόψεις λεπτότερα και να πατήσεις πιο δυνατά (ή βάλεις παραπάνω ποσότητα). Ένα από όλα.
Τι θέλω να πω με τα παραπάνω. Μέτρα το αποτέλεσμα ζωντανά σε γραμμάρια στην ζυγαριά σου (όχι με δοσομετρικό).
Επίσης, χωρίς γυμνό δεν μπορείς να δεις εύκολα αν έχεις channeling. Και αν υπάρχει αυτός ο παράγοντας, τότε όποιο τρόπο και να ακολουθήσεις σου διαλύει το αποτέλεσμα.
Καλά
Ήρθαν και τα δοσομετρικά, αλλά θα δοκιμάσω και την τεχνική με τη ζυγαριά κάτω από το pf gia να δω τι συμβαίνει.
Σχετικά με το channeling, μάλλον εννοώ το ότι μερικές φορές, ιδίως όταν βλέπω ότι o καφές δεν είναι even με το πάτημα μου να είναι κακό, βλέπω να τρεμοπαίζει η εκχύλιση.
Άλλες φορές όταν πατάω δυνατά, αργεί πάνω από 4 δευτερόλεπτα να ξεκινήσει.
Γενικώς ακόμα παλεύω, δυστυχώς πρέπει να ξοδέψω 500gr coffee island καφέ, και λέω δυστυχώς επειδή νομίζω πως ήμουν κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα ( τουλάχιστον γευστικά ) με 19-20γρ tigrato και vst καλαθάκι.
Τώρα με το coffee island blend ο καφές που βγαίνει δεν μου αρέσει. Πάντως ότι βγαίνει το δοκιμάζω όπως πρότεινες και δεν το πετάω.
Πιο συγκεκριμένα τώρα, έκανα λίγο πιο χοντρή την άλεση, πατάω λίγο καλύτερα ( νομίζω ), χρησιμοποιώ το μαμά διπλό καλαθάκι και σε 28 δευτερόλεπτα το δοσομετρικό δείχνει λίγο πάνω από τα 45ml με 16gr καφέ. Είναι οκ αυτό; Δεν θα έπρεπε να φτάνω τα 60ml κάτω από τα 30' με το συγκεκριμένο καφέ;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Αυτά δοσομετρικά πρέπει να τα μαζέψουμε κάποια στιγμή και να τα σουτάρουμε ομαδικώς...
Ξέχνα το ποτηράκι και χρησιμοποίησε μόνο ζυγαριά! Ξεκίνα με μια αναλογία 1:2 δλδ αν βάζεις 16g θα βγάλεις 32g. Δοκιμάζεις, αξιολογείς, αναπροσαρμόζεις.
Όπως είπε κ ο φίλος πιο πάνω μην αλλάζεις πάνω από μία παραμέτρους! Εσύ αλλάζεις δοσολογία, πάτημα, άλεση μέχρι και άλλο καφέ! Δε θα βγάλεις άκρη έτσι. Χρησιμοποίησε ένα καφέ που αντέχει η τσέπη σου, πάρε τσουβάλια από δαύτον, εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές μέχρι που να βρεις το αποτέλεσμα που σου αρέσει.
Δεν χρειάζεται να κολλάς αυστηρά στα δευτερόλεπτα, είναι απλά ένας μπούσουλας. Αν δεν είναι 30 και είναι 35 δεν έγινε κ κάτι.
Πέρα από πίεση και θερμοκρασία που τα αναλαμβάνει η μηχανή, η δικιά σου δουλειά βασικά είναι: Να βρεις τη σωστή άλεση, ώστε να είσαι περίπου μέσα στους χρόνους μπούσουλα (είπαμε μπούσουλας,όχι απαράβατος κανόνας), να κάνεις καλή κατανομή στο καλάθι (wdt) πχ με μια οδοντογλυφίδα, να πατήσεις επίπεδα και όχι με όλη σου τη δύναμη, να δεις την ώρα της εκχύλισης να βγαίνει ταυτόχρονα απ' όλες τις τρύπες ο καφές, να κάνει μετά από δευτερόλεπτα στο κέντρο ένα σταθερό κώνο με λεπτή ουρά, να σταματήσεις την εκχύλιση όταν δεις τον καφέ να "ξανθαίνει" αρκετά (όλα αυτά όταν με το καλό πάρεις το γυμνό).
Ξέχνα το ποτηράκι και χρησιμοποίησε μόνο ζυγαριά! Ξεκίνα με μια αναλογία 1:2 δλδ αν βάζεις 16g θα βγάλεις 32g. Δοκιμάζεις, αξιολογείς, αναπροσαρμόζεις.
Όπως είπε κ ο φίλος πιο πάνω μην αλλάζεις πάνω από μία παραμέτρους! Εσύ αλλάζεις δοσολογία, πάτημα, άλεση μέχρι και άλλο καφέ! Δε θα βγάλεις άκρη έτσι. Χρησιμοποίησε ένα καφέ που αντέχει η τσέπη σου, πάρε τσουβάλια από δαύτον, εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές μέχρι που να βρεις το αποτέλεσμα που σου αρέσει.
Δεν χρειάζεται να κολλάς αυστηρά στα δευτερόλεπτα, είναι απλά ένας μπούσουλας. Αν δεν είναι 30 και είναι 35 δεν έγινε κ κάτι.
Πέρα από πίεση και θερμοκρασία που τα αναλαμβάνει η μηχανή, η δικιά σου δουλειά βασικά είναι: Να βρεις τη σωστή άλεση, ώστε να είσαι περίπου μέσα στους χρόνους μπούσουλα (είπαμε μπούσουλας,όχι απαράβατος κανόνας), να κάνεις καλή κατανομή στο καλάθι (wdt) πχ με μια οδοντογλυφίδα, να πατήσεις επίπεδα και όχι με όλη σου τη δύναμη, να δεις την ώρα της εκχύλισης να βγαίνει ταυτόχρονα απ' όλες τις τρύπες ο καφές, να κάνει μετά από δευτερόλεπτα στο κέντρο ένα σταθερό κώνο με λεπτή ουρά, να σταματήσεις την εκχύλιση όταν δεις τον καφέ να "ξανθαίνει" αρκετά (όλα αυτά όταν με το καλό πάρεις το γυμνό).
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Πρώτη σταγόνα στα 4" είναι μια χαρά. Όταν σταθεροποιηθεί η ροή σου φρόντισε να παίρνεις 1 gr / sec περίπου. Αλλά εγώ σου προτείνω πιο λεπτή άλεση και λιγότερο tamping. Έτσι θα έχεις και λιγότερο να παλέψεις με το channeling.
16 γρ για το συγκεκριμένο καφέ είναι πολλά. Εκτός κι αν είναι η classic ποικιλία.President έγραψε: ↑Τετ Ιούλ 04, 2018 2:42 am...
Τώρα με το coffee island blend ο καφές που βγαίνει δεν μου αρέσει. Πάντως ότι βγαίνει το δοκιμάζω όπως πρότεινες και δεν το πετάω.
Πιο συγκεκριμένα τώρα, έκανα λίγο πιο χοντρή την άλεση, πατάω λίγο καλύτερα ( νομίζω ), χρησιμοποιώ το μαμά διπλό καλαθάκι και σε 28 δευτερόλεπτα το δοσομετρικό δείχνει λίγο πάνω από τα 45ml με 16gr καφέ. Είναι οκ αυτό; Δεν θα έπρεπε να φτάνω τα 60ml κάτω από τα 30' με το συγκεκριμένο καφέ;
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Για το Coffee Island Blend, τα 16 gr είναι τα ιδανικά. Έτσι δουλεύεται και ο καφές στην εταιρεία. Όπως και τα άλλα blends (extra και classic). Ίσα ίσα, που στο Classic blend θα μπορούσε να βάλει και λιγότερα γραμμάρια από τα 'αναμενόμενα' γιατι είναι χαρμάνι με 40% robusta. Ενώ ο CI είναι 100% arabica specialty blend.
Ο καφές @Prsident δε σου αρέσει, γιατί τον υπερεκχυλίζεις. Ο συγκεκριμένος δεν απαιτεί χειρισμό παρόμοιο με πιο ελαφριά ψημένα χαρμάνια (όπως ο tigrato). Τα ~45ml του CI, είναι (από την εμπειρία μου) περίπου 35g ροφήματος και τα 28 sec για την αναλογία 1:2 που χρησιμοποίησες, ήταν πολλά. Σκέψου ότι τα 50g βγαίνουν σε 25sec στα καταστήματα (χοντρικά). Για ristretto, (το οποίο είναι περίπου 40g για μας, δεδομένου και του roasting που είναι μέτριο προς μέτριο/σκούρο) ο χρόνος εκχύλισης προκύπτει περίπου στα 20-22 sec.
{και στη Taf πχ που ρώτησα, μου έκανε εντύπωση ότι και εκείνοι κινούνται σε χρόνους 22-24 sec ως αρχή - βέβαια με μικρότερα ratio}
Θέλω να πω, δεν είναι "παράξενο". Δε σημαίνει ότι όλοι οι καφέδες θέλουν 30+ sec και 1:1 ή 1:1.5, που συχνά χρησιμοποιείται.
Το καλύτερο είναι να κάνεις αυτό που είπε ο Αποστόλης: Σε κάθε καινούριο καφέ, έναρξη από γενικό μπούσουλα ~25sec εκχύλισης και 1:2 ratio , ή καλύτερα σταμάτημα του extraction καθαρά "οπτικά" με βάση του blonding point. Και πάντα με μια θερμοκρασία 92-94 °C. Από εκεί και έπειτα, θα δοκιμάζεις και θα προσαρμόζεις τις 'κατευθύνσεις' σου σε χρόνο, gr, θερμοκρασία κλπ, γευστικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Υπερβολικά γρήγορη εκχύλιση με Eureka Mignon & PL41 PlusT Pid
Καλημέρα,
Σε γενικες γραμμες αυτα που σου γράφουν οι φίλοι εδω ειναι σωστά.Κατα την γνώμη μου ξεκινα με την βασικό ratio που ειναι 1:2 δηλαδη για τα γραμμαρια του καφε που βάζεις στο portafilter σου να παίρνεις περιπου τα διπλά σε ροφημα σε χρόνο απο 25 μεχρι 30 δευτερόλεπτα(μονα διπλά).
Θα διαφοροποιηθώ ως προς το οτι πρέπει να αγοράζεις φτηνους καφεδες αρα και χαμηλης ποιοτητας ,λογο του οτι θα τους πετάξεις.Πρεπει να μάθεις να βγάζεις την γεύση του καφέ που σου αρέσει ανεξαρτήτου τιμής.Προσωπικά δεν έμαθα με φτηνούς καφέδες,απλα παρατηρούσα σε καταστήματα που ξέρουν τι κάνουν ,τις διαδικασίες που ακολουθούσαν και αντέγραφα.Επίσης αγόραζα τους καφέδες που έβγαζαν εκει ,και προσπαθούσα να βγάλω το ίδιο αποτέλεσμα στο σπίτι ακολουθώντας τις διαδικασίες. Για την ταχύτητα της εκχείλησης που ανέφερες δές σε τί πίεση ειναι ρυθμισμένη η μηχανή σου και μπορεί να χρειαστεί να ρίξεις λιγο την πίεση.Αυτο θα το δείς βάζοντας το τυφλό και βλέπεις τι σου γράφει το όργανο που έχει η μηχανή σου(αν έχει)
Σε γενικες γραμμες αυτα που σου γράφουν οι φίλοι εδω ειναι σωστά.Κατα την γνώμη μου ξεκινα με την βασικό ratio που ειναι 1:2 δηλαδη για τα γραμμαρια του καφε που βάζεις στο portafilter σου να παίρνεις περιπου τα διπλά σε ροφημα σε χρόνο απο 25 μεχρι 30 δευτερόλεπτα(μονα διπλά).
Θα διαφοροποιηθώ ως προς το οτι πρέπει να αγοράζεις φτηνους καφεδες αρα και χαμηλης ποιοτητας ,λογο του οτι θα τους πετάξεις.Πρεπει να μάθεις να βγάζεις την γεύση του καφέ που σου αρέσει ανεξαρτήτου τιμής.Προσωπικά δεν έμαθα με φτηνούς καφέδες,απλα παρατηρούσα σε καταστήματα που ξέρουν τι κάνουν ,τις διαδικασίες που ακολουθούσαν και αντέγραφα.Επίσης αγόραζα τους καφέδες που έβγαζαν εκει ,και προσπαθούσα να βγάλω το ίδιο αποτέλεσμα στο σπίτι ακολουθώντας τις διαδικασίες. Για την ταχύτητα της εκχείλησης που ανέφερες δές σε τί πίεση ειναι ρυθμισμένη η μηχανή σου και μπορεί να χρειαστεί να ρίξεις λιγο την πίεση.Αυτο θα το δείς βάζοντας το τυφλό και βλέπεις τι σου γράφει το όργανο που έχει η μηχανή σου(αν έχει)