Bezzera bz99s
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera bz99s
Ναι, έχεις δίκιο, η Livia 90 είναι ίδια εσωτερικά. Ναι έχει μεταλλική "γέφυρα" και φαίνεται ότι κάνει καλή δουλειά άν και δεν το πίστευα εξαρχής.
Η μεγάλη σταθερότητα στα όργανα αλλά κυρίως στην γεύση έρχεται μετά τα 20 λεπτά από κρύα κατάσταση. Εδώ να τονίσω ότι μετά το cooling flush δεν χρειάζεται να περιμένεις καθόλου, η θερμοκρασία νερού εκχύλισης είναι έτοιμη. Αν ξεχαστείς λίγο θέλει πάλι cooling flush.
Όντως βρήκα πολλές αναφορές, αλλά εκεί που έχω θέμα τώρα, δεν βρήκα κάτι να με βοηθήσει.
Είναι αυτές οι δύο βαλβίδες. Η δεξιά πρέπει να είναι η opv που χρησιμοποιούσε η μηχανή με την πρώτη αντλία. Αυτή στο μέλλον άλλαξε και έχει και μια επιστροφή/opv μαζί. Έτσι τώρα είναι τελείως κλειστή και δεν προσφέρει κάτι (υποθέτω). Όταν παρέλαβα την μηχανή αυτή η βαλβίδα ήταν κλειστή τελείως. Φυσικά και δεν μπορεί να φύγει από το σύστημα, γιατί έχει την ανεπίστροφη επάνω της (στην βάση της, όπου περνάει το νερό). Αυτή που με μπερδεύει είναι η αριστερή, όπου εσωτερικά έχει δύο θαλάμους χωρισμένους από μια μικρή βίδα με τρύπα, που αυξομειώνει το μέγεθος αυτών των δύο (παίζει με τον χρόνο?). Όταν γεμίσει ο επάνω θάλαμος και η πίεση υπερβεί κάποιο όριο, σπρώχνει κάποιο έμβολο και ασφαλίζει. Παίζει λοιπόν με τον χρόνο και την πίεση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι κάτι σαν "μηχανικό preinfusion"! Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Θέλει διάβασμα, αλλά δεν έχω βρει κάτι να με βοηθήσει προς το παρόν.
Τώρα για την γεύση του νερού... ας μην το πιάσουμε καλύτερα. Έχεις τόσους πολλούς παράγοντες να υπολογίσεις (σωληνάκια, χρόνο παραμονής νερού στο σύστημα εκχύλισης κλπ κλπ) Και το νερό από το boiler μια χαρά είναι και δεν έχω βρει τίποτα αρνητικό να έχουν πει (που να έχει βάση). Άλλωστε τόσα και τόσα R&D από όλες τις μεγάλες εταιρείες τόσα χρόνια, ε κάτι θα είχαν να πουν. Απλά η δική μου άποψη είναι ότι οι HX σε βοηθούν να απορρίψεις πιο εύκολα όλο το "στάσιμο" νερό στο σύστημα εκχύλισης, λόγω ποσότητας, cooling flush -- άν αυτό λέει κάτι τελικά.
Και η σύνδεση με το δίκτυο είναι εύκολη και σου λύνει τα χέρια, σε ότι έχει να κάνει για κάτω από τον πάγκο.
Πάνω από τον πάγκο είναι το πρόβλημα χαχα
Η μεγάλη σταθερότητα στα όργανα αλλά κυρίως στην γεύση έρχεται μετά τα 20 λεπτά από κρύα κατάσταση. Εδώ να τονίσω ότι μετά το cooling flush δεν χρειάζεται να περιμένεις καθόλου, η θερμοκρασία νερού εκχύλισης είναι έτοιμη. Αν ξεχαστείς λίγο θέλει πάλι cooling flush.
Όντως βρήκα πολλές αναφορές, αλλά εκεί που έχω θέμα τώρα, δεν βρήκα κάτι να με βοηθήσει.
Είναι αυτές οι δύο βαλβίδες. Η δεξιά πρέπει να είναι η opv που χρησιμοποιούσε η μηχανή με την πρώτη αντλία. Αυτή στο μέλλον άλλαξε και έχει και μια επιστροφή/opv μαζί. Έτσι τώρα είναι τελείως κλειστή και δεν προσφέρει κάτι (υποθέτω). Όταν παρέλαβα την μηχανή αυτή η βαλβίδα ήταν κλειστή τελείως. Φυσικά και δεν μπορεί να φύγει από το σύστημα, γιατί έχει την ανεπίστροφη επάνω της (στην βάση της, όπου περνάει το νερό). Αυτή που με μπερδεύει είναι η αριστερή, όπου εσωτερικά έχει δύο θαλάμους χωρισμένους από μια μικρή βίδα με τρύπα, που αυξομειώνει το μέγεθος αυτών των δύο (παίζει με τον χρόνο?). Όταν γεμίσει ο επάνω θάλαμος και η πίεση υπερβεί κάποιο όριο, σπρώχνει κάποιο έμβολο και ασφαλίζει. Παίζει λοιπόν με τον χρόνο και την πίεση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι κάτι σαν "μηχανικό preinfusion"! Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Θέλει διάβασμα, αλλά δεν έχω βρει κάτι να με βοηθήσει προς το παρόν.
Τώρα για την γεύση του νερού... ας μην το πιάσουμε καλύτερα. Έχεις τόσους πολλούς παράγοντες να υπολογίσεις (σωληνάκια, χρόνο παραμονής νερού στο σύστημα εκχύλισης κλπ κλπ) Και το νερό από το boiler μια χαρά είναι και δεν έχω βρει τίποτα αρνητικό να έχουν πει (που να έχει βάση). Άλλωστε τόσα και τόσα R&D από όλες τις μεγάλες εταιρείες τόσα χρόνια, ε κάτι θα είχαν να πουν. Απλά η δική μου άποψη είναι ότι οι HX σε βοηθούν να απορρίψεις πιο εύκολα όλο το "στάσιμο" νερό στο σύστημα εκχύλισης, λόγω ποσότητας, cooling flush -- άν αυτό λέει κάτι τελικά.
Και η σύνδεση με το δίκτυο είναι εύκολη και σου λύνει τα χέρια, σε ότι έχει να κάνει για κάτω από τον πάγκο.
Πάνω από τον πάγκο είναι το πρόβλημα χαχα
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Bezzera bz99s
Σε ένα από τα βίντεο του Luca Bezzera στο YouTube θα τον ακούσεις να λέει ότι στηρίζουν τις ΗΧ μηχανές σαν εταιρεία γιατί στόχος τους είναι να υπάρχει πάντα "φρέσκο νερό" στο καφέ.
- loft
- Δημοσιεύσεις: 54
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 17, 2013 5:22 pm
- Μηχανή:: La Pavoni Puccino
- Μύλος:: 1Zpresso JE-Plus
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Bezzera bz99s
Με επιφύλαξη η αριστερή θα μπορούσε να είναι βαλβίδα εκκίνησης (priming valve/ deaerator). Εξαερώνει, αφαιρεί τον αέρα κατά την εκκίνηση της αντλίας.ioannisz έγραψε:Είναι αυτές οι δύο βαλβίδες.
...............................
Αυτή που με μπερδεύει είναι η αριστερή, όπου εσωτερικά έχει δύο θαλάμους χωρισμένους από μια μικρή βίδα με τρύπα, που αυξομειώνει το μέγεθος αυτών των δύο (παίζει με τον χρόνο?). Όταν γεμίσει ο επάνω θάλαμος και η πίεση υπερβεί κάποιο όριο, σπρώχνει κάποιο έμβολο και ασφαλίζει. Παίζει λοιπόν με τον χρόνο και την πίεση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι κάτι σαν "μηχανικό preinfusion"!
Συνήθως κλείνει αυτόματα όταν η πίεση στο κύκλωμα φτάσει περίπου τα 6 bar. Εμμέσως προκαλεί ένα preinfusion, χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός της.
Το σωληνάκι της βαλβίδας εξαέρωσης καταλήγει πίσω στο δοχείο νερού μαζί με το σωληνάκι επιστροφής της OPV.
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera bz99s
@loft Πρέπει να έχεις δίκιο για την βαλβίδα. Thanks.
Προχώρησα στην τοποθέτηση ενός pid στην θέση του πρεσοστάτη. Βρίσκομαι στην δεύτερη μέρα δοκιμής και νομίζω πως θα το βάλω μόνιμα. Μου έδωσε την δυνατότητα να μπορώ να αλλάξω την θερμοκρασία εκχύλισης 1 με 2 βαθμούς (για αρχή), ενώ πριν αυτό δεν μπορούσα να το κάνω. Δεν έχω τελειώσει τις δοκιμές, αλλά όταν θα γίνει, θα δώσω εδώ τα στοιχεία.
Πάντως με μια ρύθμιση στους 120 βαθμούς στο boiler ( ο αισθητήρας είναι στην βάση του boiler ) παίρνω 93,5 στην εκχύλιση και η πίεση παίζει από 1 έως 1,2 bar.
Μπήκε καινούργιος θερμοστάτης ασφαλείας που κόβει στούς 130 βαθμούς.
Τον πρεσοστάτη σκέφτομαι να τον ρυθμίσω να κόβει στα 1,7 bar και η δουλειά του θα είναι να κόβει την έξοδο του pid προς τον ρελέ (επιπλέον ασφάλεια). Ή μήπως όχι?
Θα άξιζε να βάλω στην θέση του έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που θα μετράει το νερό εσωτερικά? Ή είναι υπερβολή?
Προχώρησα στην τοποθέτηση ενός pid στην θέση του πρεσοστάτη. Βρίσκομαι στην δεύτερη μέρα δοκιμής και νομίζω πως θα το βάλω μόνιμα. Μου έδωσε την δυνατότητα να μπορώ να αλλάξω την θερμοκρασία εκχύλισης 1 με 2 βαθμούς (για αρχή), ενώ πριν αυτό δεν μπορούσα να το κάνω. Δεν έχω τελειώσει τις δοκιμές, αλλά όταν θα γίνει, θα δώσω εδώ τα στοιχεία.
Πάντως με μια ρύθμιση στους 120 βαθμούς στο boiler ( ο αισθητήρας είναι στην βάση του boiler ) παίρνω 93,5 στην εκχύλιση και η πίεση παίζει από 1 έως 1,2 bar.
Μπήκε καινούργιος θερμοστάτης ασφαλείας που κόβει στούς 130 βαθμούς.
Τον πρεσοστάτη σκέφτομαι να τον ρυθμίσω να κόβει στα 1,7 bar και η δουλειά του θα είναι να κόβει την έξοδο του pid προς τον ρελέ (επιπλέον ασφάλεια). Ή μήπως όχι?
Θα άξιζε να βάλω στην θέση του έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που θα μετράει το νερό εσωτερικά? Ή είναι υπερβολή?
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera bz99s
Φτιάχτηκε σε μηχανουργείο (επιτέλους), το τελευταίο εξάρτημα στον δρόμο της εκχύλισης (αυτό που βιδώνει στην κεφαλή), αλλά με δύο έξτρα τρύπες για να βάλω ταχυσύνδεσμους. Έναν για να δώσω στο διπλό οργανάκι που μετρά την πίεση εκχύλισης και έναν για να βάλω αισθητήρα θερμοκρασίας.
Είμαι στην δεύτερη μέρα κανονικής λειτουργίας της μηχανής και όλα είναι τέλεια.
Με τον αισθητήρα θερμοκρασίας έχω μια ένδειξη 'near real-temperature' - καθόλου άσχημα. Αυτό όμως που μου προσφέρει είναι πόσο πρέπει να κρατάει το cooling-flush (σταματάς εκεί που η θερμοκρασία αρχίζει να κατεβαίνει από το ανώτερο σημείο που έφτασε). Τουλάχιστον έτσι πιστεύω γιατί μετά βλέπω στο θερμόμετρο τις τιμές που περιμένω να δω.
Το maximum cooling-flush σε αυτή τη μηχανή είναι 30-40 ml - τουλάχιστον στους χρόνους προθέρμανσης και θερμοκρασίας που την βάζω.
Έγιναν πολλές δοκιμές για την ορθότητα της κατασκευής (μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με 10bar), αλλά τηρώντας τις συμβουλές φίλου υδραυλικού, όλα πήγαν κατ΄ευχήν από την πρώτη μέρα δοκιμής. Δεν κρύβω ότι το φοβήθηκα ότι θα είχε διαρροές και τα μέτρα ασφαλείας στον πάγκο κατά τις δοκιμές ήταν υπερβολικά (γι αυτό δεν το συστήνω σε κανέναν να το κάνει - εκτός και αν έχει την εμπειρία στο αντικείμενο).Είμαι στην δεύτερη μέρα κανονικής λειτουργίας της μηχανής και όλα είναι τέλεια.
Με τον αισθητήρα θερμοκρασίας έχω μια ένδειξη 'near real-temperature' - καθόλου άσχημα. Αυτό όμως που μου προσφέρει είναι πόσο πρέπει να κρατάει το cooling-flush (σταματάς εκεί που η θερμοκρασία αρχίζει να κατεβαίνει από το ανώτερο σημείο που έφτασε). Τουλάχιστον έτσι πιστεύω γιατί μετά βλέπω στο θερμόμετρο τις τιμές που περιμένω να δω.
Το maximum cooling-flush σε αυτή τη μηχανή είναι 30-40 ml - τουλάχιστον στους χρόνους προθέρμανσης και θερμοκρασίας που την βάζω.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera bz99s
Ένα update για την μηχανή
Όλα τα ξύλα θα τα κάνω από ελιά για να υπάρχει ομοιομορφία (το καλοκαίρι έρχεται...)
Περάσαμε το πάσχα στο χωριό και άλλοι έδεναν το κοκορέτσι και άλλοι ροκάνιζαν τις ελιές.Όλα τα ξύλα θα τα κάνω από ελιά για να υπάρχει ομοιομορφία (το καλοκαίρι έρχεται...)
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Bezzera bz99s
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Bezzera bz99s
Τζόνι είσαι πολύ μερακλής και μπράβο σου!!
Πες μου οτι κατέχεις ξυλότορνο, για να σε κάνω κολλητό μου!
Πες μου οτι κατέχεις ξυλότορνο, για να σε κάνω κολλητό μου!
- phoinix_gr
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
- Όνομα: Ακης
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
Re: Bezzera bz99s
Πανέμορφη! Μπραβο για το μεράκι σου Γιαννη
Αν πιάνουν τα χερια....
Αν πιάνουν τα χερια....
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Bezzera bz99s
Ωραία δουλειά με το ξύλο εχεις κανει.
Επειδή τα 2 ξύλα δεν ταιριάζουν στα ''νερά'' τους ,τουλάχιστον θα πρότεινα σαν ενδιάμεση λύση να περάσεις τις λαβές με ενα πιο σκούρο βερνίκι για να έρθουν χρωματικά πιο κοντά στην επένδυση της μηχανής ,ώστε να μειωθεί η οπτική διαφορά μεταξύ τους.
Επειδή τα 2 ξύλα δεν ταιριάζουν στα ''νερά'' τους ,τουλάχιστον θα πρότεινα σαν ενδιάμεση λύση να περάσεις τις λαβές με ενα πιο σκούρο βερνίκι για να έρθουν χρωματικά πιο κοντά στην επένδυση της μηχανής ,ώστε να μειωθεί η οπτική διαφορά μεταξύ τους.