Gaggia BC έγραψε:Καθε βδομαδα ανοιγει και απο ενα καινουργιο θέμα για συμβουλες αγορας. Σε αυτο το ποστ ευελπιστω να δημιουργησω εναν "οδηγο" ο οποιος θα βοηθησει καποιον που δεν ξερει και θα τον προστατευσει απο λαθος αγορες που θα μετανοιωσει μελλοντικα. Αφορα προιοντα που υπαρχουν σημερα,κυριως στην Ελληνικη αγορα. Δεν αποτελει ευαγγελιο,ουτε εγω ειμαι κανενας ειδημων. Απλα μετα απο αρκετο διαβασμα εχω καταληξει στα παρακατω.
Ξεκιναμε λοιπον. Εχεις απηυδησει με τους χαλια καφεδες που πινεις εξω ή εχεις ματωσει να πληρωνεις 4 καφεδες τη μερα παλι απ'εξω και αποφασισες οτι ηρθε η ωρα να παρεις μια μηχανη για το σπιτι. Πρωτου παμε στο budget πρεπει να ξερεις οτι περα απο ενα σεβαστο ποσο,ειναι και αλλα που πρεπει να διαθεσεις για να εχεις καλυτερο καφε στο σπιτι απο τα περρισοτερα μαγαζια εκει εξω.Και αυτο ειναι λιγος χρονος για τη ρουτινα παρασκευης εσπρεσσο,περιοδικη καθαριοτητα της μηχανης σου και αρκετος για διαβασμα. Θα επανελθω σε αυτα μετα. Παμε τωρα στην αναζητηση μηχανης:
Μια στανταρ παγιδα ειναι να μπεις σε μια μηχανη αναζητησης τυπου skroutz και να ψαξεις. Εκει θα βρεις μηχανες απο 30€,θα πεις οτι δεν θα παρω την πιο φτηνη και αποφασιζεις να φτασεις στη 2η-3η σελιδα με αυξουσα τιμη. Καπου εκει στα 100-150€ βλεπεις Philips,Saeco,Delonghi,Krups και λες εδω ειμαστε. Γνωστες μαρκες,15 bar λενε,καλες θα ειναι. Ελα που δεν ειναι. Αυτες οι μηχανες δεν κανουν για εσπρεσσο. Για να μην το κουραζω,παμε στην πρωτη επιλογη στην Ελληνικη αγορα με τα σημερινα δεδομενα:
Lelit Pl41e Coffee Machine.
Σημερινη τιμη 365,80€ σε καταστημα που διαφημιζεται εδω μεσα.Ναι,ειναι στα διπλα λεφτα απο αυτες που αναφεραμε προηγουμενως. Ειναι ομως το απολυτο minimum για να κανεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ espresso στο σπιτι. Γιατι?
-Εχει ορειχαλκινο boiler 250ml
Αυτο σημαινει οτι εχει ενα "θαλαμο" ο οποιος ζεσταινει το νερο σε ενα συγκεκριμενο ευρος θερμοκρασιών που κανουν για εσπρεσσο.Δεν τον περναει απλα απο μια ζεστη πλακα οπως οι προαναφερθεισες μηχανες. Το μεγεθος του βοηθαει να παραμενει πιο σταθερη αυτη η θερμοκρασια οσο εισερχεται φρεσκο κρυο νερο κατα την παρασκευη του espresso.
-Εχει ρυθμιζομενη αντλια πιεσης
Ξεχνα τα 15 bar που σου διαφημιζουν. Για espresso χρειαζεσαι 9. Και επιπλεον εδω εχεις και την πολυτελεια να τα ρυθμισεις
-Commercial grade portafilter
Ειναι σχεδον οσο βαρυ ειναι και αυτο της καφετεριας που μπορει και να δουλεψες καποτε. Γιατι ειναι βαρυ? Γιατι το υλικο ειναι τετοιο που βοηθαει να κραταει επισης τη θερμοτητα. Και εχεις και 57mm καλαθακι που παιρνει ανετα κανονικες δοσεις καφε(16-18gr). Φυσικα μπορεις να πειραματιστεις και με παραπανω. Οι αλλες μηχανες που λεγαμε εχουν ενα ψευτικο portafilter με pressurized καλαθακια(μια τρυπα απο κατω και μηχανισμο για να κανουν εναν αφρο που σε ξεγελαει και νομιζεις οτι εκανες καφεδαρα) και υλικα της πλακας. Εδω εχεις επισης commercial καλαθακι με πολλες τρυπες
-Τριοδη βαλβιδα
Οταν τελειωνεις την εκχυλιση σου,οτι νερο εχει απομεινει παει στα απονερα και οχι στον καφε σου. Επισης σε βοηθαει να την καθαρισεις με τον σωστο και ενδεδειγμενο τροπο(backflush)
-Ανοξειδωτο ακροφυσιο ατμου
Ξεχνας τα πλαστικα χαζοπραγματακια των καψουλομηχανων και αλλων λοιπων μηχανων. Εδω εχεις το real deal. Αν εξασκηθεις λιγο κανεις cappuccino που θα ζηλευε το Da capo
Μεχρι προτινος η πιο φτηνη επιλογη που υπηρχε ηταν απο Gaggia η baby και η classic. Η μεν baby διακοπηκε η δε Classic υποβαθμιστηκε τρομερα φτανοντας να ειναι μια μηχανη των 150€ που πωλειται 280€. Οποτε μετα λυπης ολων τις ξεχναμε και επιστρεφουμε σε κατι που αναφεραμε προηγουμενως. Το χρονο. Για να εχεις εσπρεσσο της προκοπης πρεπει η μηχανη σου να ειναι αριστα καθαρισμενη και συντηρημενη ανα πασα στιγμη. Απαιτει δυο βασικες διαδικασιες:
To backflush
Μαζι με τη μηχανη σου θα βρεις και ενα καλαθακι χωρις τρυπες(τυφλο). Αυτο λοιπον το χρησιμοποιεις για να καθαριζεις τη μηχανη σου απο τα υπολειμματα και τα ελαια του καφε. Θα πρεπει καθε 7-10 μερες να το κανεις με ενα ειδικο καθαριστικο. Κοστος αυτου περιπου 10€ και με ενα δοχειο θα τη βγαλεις μια ζωη. Χρονος διαδικασιας περιπου 10'
Αφαλατωση
Μια διαδικασια που δεν χρειαζεται να αναλυσω τωρα. Αφαιρει τα αλατα που μπορουν να βλαψουν τη μηχανη σου και παιρνει περιπου 40-50' με διαλειμματα.Πρεπει να γινεται καθε 2 μηνες(αναλογα παντα την ποιοτητα του νερου)
Επισης μην ξεχναμε οτι μετα απο καθε καφεδακι κανεις ενα περασματακι με wettex για να φυγουν τα πολλα.
Και παμε στο εξοδο που δεν εχεις υπολογισει αλλα αμα δεν κανεις θα καταστησει αχρηστη την αγορα τοσο καλης μηχανης. Το μυλο.
Δεν ειναι καθολου υπερβολη και δεν ειναι καθολου προαιρετικος. Αμα θελεις πραγματικο εσπρεσσο χρειαζεσαι μυλο. Γιατι?
-Γιατι ο καφες διατηρει τα αρωματα του για 15' αφου αλεστει. Αν παρεις ετοιμο κομμενο ειναι μπαγιατικος(αισθητα).Αρα πρεπει να κοβεις επιτοπου
-Γιατι χρειαζεσαι διαφορετικο κοψιμο αναλογα τη μηχανη,τον καφε,τη θερμοκρασια,την υγρασια και κυριως το γουστο σου.Με ετοιμο καφε θα ειναι αδυνατο να εχεις μια ομαλη χρονικα και ποιοτικα εκχυλιση
Η πρωτη σου επιλογη ειναι ενα χειροκινητος τυπου porlex με κοστος περιπου 50€. Ξεχνας οτιδηποτε εχει λεπιδες. Απλα περναει τον κοκκο απο τις λεπιδες χωρις τον παραμικρο ελεγχο για το τελικο μεγεθος του κομμενου καφε.Για espresso χρειζεσαι burrs(απο δω και στο εξης "μαχαιρια") τα οποια ουσιαστικα συνθλιβουν τον κοκκο σε ενα συγκεκριμενο μεγεθος που εχεις ορισει εσυ. Αν τωρα σου φαινεται βαβουρα/κοπος/οτιδηποτε να εχεις χειροκινητο θα πρεπει να ανεβεις στα 120€ περιπου για εναν ηλεκτρικο graef. Αν δεν θελεις το απολυτο minimum η πιο ορθη επιλογη που εχουν οι περισσοτεροι εδω μεσα ειναι ενας ascaso. Για να κλεισω και το θεμα μυλος,αν δεν εισαι διατεθειμενος να αγορασεις μυλο, παρε μια μηχανη με καψουλες
Γενικα αν δεν εισαι διατεθειμενος να κανεις οτιδηποτε απο τα παραπανω ειναι καλυτερα να παρεις μια μηχανη με καψουλες αν και σε βαθος χρονου θα αναζητησεις κατι καλυτερο και θα βρεθεις παλι εδω...
Ελπιζω να μην κουρασα,να μην παραπληροφορω και να βοηθησα
Καλημέρα, είμαι καινούργιος εδώ για αυτό παρακαλώ συχωρέσετε την όποια άγνοια μου με κάποια θέματα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής
1.
Έχει ρυθμιζόμενη αντλία πίεσης: Από ότι έχω διαβάσει, κανένα δεν έχει ρυθμιζόμενη αντλία πίεσης.
2. Όσοι για τη
τριοδη βαλβίδα. Έχω την εντύπωση ότι κανένα ρόλο δεν παίζει η εν λόγο βαλβίδα στην ποιότητα του εκχυλίσματος, αλλά στο πόσο συμπαγείς βγαίνουν τα στέρεα απόβλητα.
Παρακαλώ διαφωτίσετε με σε αυτά τα δύο θέματα