Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Έστειλα email στο amazon.com.uk από το οποίο πήρα τον μύλο αν μπορώ να το επιστρέψω παρότι δεν έχω το κουτί του και μου απάντησαν ότι δέχονται την επιστροφή. Άντε να δούμε τι θα γίνει.
PS
Θα βρεθώ πάλι χωρίς μύλο. Τι να πάρω ρε παιδιά;
PS
Θα βρεθώ πάλι χωρίς μύλο. Τι να πάρω ρε παιδιά;
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Σε οικονομικό χειροκίνητο...
http://www.barista.gr/el/porlex-tall-xe ... s-aleshs-2
http://www.barista.gr/el/porlex-tall-xe ... s-aleshs-2
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Υπάρχει κ αυτός ο "porlex" στα €9.53 με δώρο ένα τζαμπί μπανάνες. Τον έχει αγοράσει ο Γιώργος (gkavara), αλλά δεν έχουμε κάποιο feedback.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Μάλλον έχω αρχίσει να γίνομαι κουραστικός αλλά ελπίζω να με ανεχτείτε λίγο ακόμα
Ψάχνοντας βρήκα το παρακάτω link. Υποθέτω ότι είναι ο Orphan Espresso, ο κατασκευαστής των lido και του pharos.
http://www.orphanespresso.com/hand-grin ... 553-1.html
Μεταξύ των άλλων αναφέρει τα εξής:
Παίζει να είναι έτσι όπως τα λέει;
Ψάχνοντας βρήκα το παρακάτω link. Υποθέτω ότι είναι ο Orphan Espresso, ο κατασκευαστής των lido και του pharos.
http://www.orphanespresso.com/hand-grin ... 553-1.html
Μεταξύ των άλλων αναφέρει τα εξής:
if you consider one 360 degree revolution of the handle and therefore the burr, there will seem to be spots in that rotation that are loose compared to others which seem tight. This is normal, and in some grinder designs essential to a fine grind.
not all grinders are designed to mill the beans super fine without the burrs touching. Some makes, such as Zassenhaus always have the burrs touching and growling as we like to call it when grinding for espresso. This is inherent in the grinder design and not a sign of wear or age.
Αν ισχύουν αυτά που λέει τότε μπορεί να μην είναι ελαττωματικός ο μύλος και να είναι φυσιολογικό να ακουμπάνε σε κάποια σημεία τα μαχαίρια κατά την άλεση τύπου fine. Εγώ νόμιζα ότι είναι ελάττωμα και απέφευγα να αλέθω εκεί. Αυτός λέει ότι έτσι είναι σχεδιασμένοι κάποιοι μύλοι για ευκολότερη άλεση.Often, the "silent running" mills are more aggresive and require extreme hand strength and arm force to use as compared to the "growlers" which take less force and therefore strength to use. These are also slower.
Παίζει να είναι έτσι όπως τα λέει;
-
- Δημοσιεύσεις: 206
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 17, 2014 10:38 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Hario v60
- 2η Μηχανή:: Nespresso Krups
- Μύλος:: Kinu M47
- 2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder
- Τοποθεσία: Λιτόχωρο
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Για τον κατασκευαστή αυτόν, ουσιαστικά ένα αντρόγυνο είναι η εταιρεία, ξέρω πως είναι αρκετά ψαγμένο και τεχνίτης, οπότε αν το λέει εικάζω πως ισχύει.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Πολύ ωραίες παρατηρήσεις που εμείς που δνε γνωρίζουμε από σχεδίαση μύλου δεν μπορούμε από το να την αποδεχτούμε μέχρι αποδείξεως του εναντίου..επισης το ότι είναι κατασκευαστής του pharos έχει μια βαρύτητα η γνώμη του μιας Κ ειναι από τους πολύ καλούς κωνικους χειροκινητους μυλους..
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Παρότι σέβομαι απόλυτα τη γνώμη του σε ότι αφορά τους hario και zassenhaus, έχοντας δοκιμάσει τον Mahlgut στη 1η του έκδοση, πιστεύω ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν πάντα. Είναι θέμα σχεδιασμού και υλικών. Ο pharos για παράδειγμα πάσχει από τζόγο και σε light ψησίματα θέλει αρκετή δύναμη, πράγματα ανύπαρκτα στον mahlgut.gms έγραψε:Παίζει να είναι έτσι όπως τα λέει;Often, the "silent running" mills are more aggresive and require extreme hand strength and arm force to use as compared to the "growlers" which take less force and therefore strength to use. These are also slower.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Ξεθάρρεψα μετά από αυτές τις πληροφορίες και άλεσα καφέ 5 κλικ από το σημείο που αρχίζουν να βρίσκουν τα μαχαίρια. Να διευκρινίσω ότι μαχαίρια βρίσκουν μόνο σε ένα σημείο και όχι παντού και ότι η περιστροφή γίνεται εύκολα (άλλωστε είναι αρκετά πιο κάτω από το σημείο που κλειδώνουν τα μαχαίρια).
Τώρα ο αλεσμένος καφές είναι όντως fine και με πολύ καλή ομοιομορφία. Η άλεση εξακολουθεί να είναι ταχύτατη και χωρίς κούραση. Το σημαντικότερο έφυγε η ξινίλα που έβγαζαν οι καφέδες με light ψήσιμο. Προφανώς μέχρι τώρα άλεθα προς coarse, έκανα υποεκχύλιση γιατί το άφηνα 1.5 λεπτό στο AeroPress και για αυτό ότι καφέ και να δοκίμαζα ήταν ξινός. Τώρα και με 20-30 sec ο καφές δεν βγαίνει ξινός. Θέλει δοκιμές βέβαια με θερμοκρασίες και χρόνο αλλά άλλαξε την εικόνα.
Δυστυχώς το site της Zassenhaus είναι στα γερμανικά και με τη μετάφραση του Chrome δε βρήκα πουθενά κάποιο support για να τους ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να βρίσκουν τα μαχαίρια στην άλεση fine. Στο site sweetmarias αναφέρει για τους Zassenhaous να αλέθεις 1/3 της κούπας αμαγείρευτο ρύζι κάθε 3 μήνες για να καθαρίζει το μαχαίρι από τα έλαια και τα υπολείμματα του καφέ. Το αναφέρω μήπως αυτός ο καθαρισμός είναι χρήσιμος και για άλλους χειροκίνητους μύλους.
Τώρα ο αλεσμένος καφές είναι όντως fine και με πολύ καλή ομοιομορφία. Η άλεση εξακολουθεί να είναι ταχύτατη και χωρίς κούραση. Το σημαντικότερο έφυγε η ξινίλα που έβγαζαν οι καφέδες με light ψήσιμο. Προφανώς μέχρι τώρα άλεθα προς coarse, έκανα υποεκχύλιση γιατί το άφηνα 1.5 λεπτό στο AeroPress και για αυτό ότι καφέ και να δοκίμαζα ήταν ξινός. Τώρα και με 20-30 sec ο καφές δεν βγαίνει ξινός. Θέλει δοκιμές βέβαια με θερμοκρασίες και χρόνο αλλά άλλαξε την εικόνα.
Δυστυχώς το site της Zassenhaus είναι στα γερμανικά και με τη μετάφραση του Chrome δε βρήκα πουθενά κάποιο support για να τους ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να βρίσκουν τα μαχαίρια στην άλεση fine. Στο site sweetmarias αναφέρει για τους Zassenhaous να αλέθεις 1/3 της κούπας αμαγείρευτο ρύζι κάθε 3 μήνες για να καθαρίζει το μαχαίρι από τα έλαια και τα υπολείμματα του καφέ. Το αναφέρω μήπως αυτός ο καθαρισμός είναι χρήσιμος και για άλλους χειροκίνητους μύλους.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Το ρύζι είναι καλός κ οικονομικός τρόπος (κ για στρώσιμο κ για καθάρισμα), αλλά θέλει προσεκτικό έλεγχο μη σου τύχει μέσα καμιά πετρούλα κ κάνεις ζημιά στα μαχαίρια. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιείς κ τα καθαριστικά τύπου Grindz που χρησιμοποιούμε κ στους ηλεκτρικούς.
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Γεια σε όλους! Στο σπίτι πίνω συνήθως εσπρέσο χρησιμοποιώντας μία moka bialetti brikka και μέχρι πρόσφατα αγόραζα αλεσμένο καφέ από καφεκοπτείο. Ο παραπάνω συνδυασμός μου έδινε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα! Ωστόσο, είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, να αλέθω μόνος μου τον καφέ στο σπίτι, οπότε αγόρασα έναν μύλο Zassenhaus Quito, ο οποίος παρελήφθη σήμερα από amazon.it.
Κατέληξα στον συγκεκριμένο μύλο αφού δοκίμασα διάφορους άλλους, κυρίως φθηνούς ηλεκτρικούς, κι αφού είδα γενικά καλές κριτικές σε διάφορα forums, λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή του - περίπου 80€. Απογοητέυτηκα! Όντως έχει πολλές ρυθμίσεις για το άλεσμα των κόκκων. Δεν έμεινα όμως με καμία ρύθμιση ικανοποιημένος για καφέ espresso. Πιστεύω ο λόγος είναι πως όσο fine ή coarse και να επιλέξεις να αλέσει, πάντα υπάρχουν πολλά μικρότερα σε μέγεθος κομματάκια καφέ (σχεδόν σκόνη) που κάνουν την ζημιά, δηλαδή καίγονται, με αποτέλεσμα ο καφές να μην πίνεται. Έχει κανείς εδώ μέσα φτάσει σε παρόμοιο συμπέρασμα; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Κατέληξε κάποιος σε κάποια ρύθμιση που να του δίνει ικανοποητικά αποτελέσματα για μπρίκι;
Ωστόσο, δεν έχω δοκιμάσει ακόμη τον μύλο για καφετιέρα φίλτρου, όπου θέλω να πιστεύω θα υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην άλεση του καφέ. Προς το παρόν, όμως, πλήρης απογοήτευση, δεδομένου του ότι έχω πιει ήδη 5-6 καφέδες σήμερα κάνοντας πειράματα...
Κατέληξα στον συγκεκριμένο μύλο αφού δοκίμασα διάφορους άλλους, κυρίως φθηνούς ηλεκτρικούς, κι αφού είδα γενικά καλές κριτικές σε διάφορα forums, λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή του - περίπου 80€. Απογοητέυτηκα! Όντως έχει πολλές ρυθμίσεις για το άλεσμα των κόκκων. Δεν έμεινα όμως με καμία ρύθμιση ικανοποιημένος για καφέ espresso. Πιστεύω ο λόγος είναι πως όσο fine ή coarse και να επιλέξεις να αλέσει, πάντα υπάρχουν πολλά μικρότερα σε μέγεθος κομματάκια καφέ (σχεδόν σκόνη) που κάνουν την ζημιά, δηλαδή καίγονται, με αποτέλεσμα ο καφές να μην πίνεται. Έχει κανείς εδώ μέσα φτάσει σε παρόμοιο συμπέρασμα; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Κατέληξε κάποιος σε κάποια ρύθμιση που να του δίνει ικανοποητικά αποτελέσματα για μπρίκι;
Ωστόσο, δεν έχω δοκιμάσει ακόμη τον μύλο για καφετιέρα φίλτρου, όπου θέλω να πιστεύω θα υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην άλεση του καφέ. Προς το παρόν, όμως, πλήρης απογοήτευση, δεδομένου του ότι έχω πιει ήδη 5-6 καφέδες σήμερα κάνοντας πειράματα...