Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλησπέρα Κώστα,
κατ΄αρχήν κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει ο δημιουργός του νήματος και κατά δεύτερον οι όγκοι/χρόνοι που προτείνει είναι γενικά αποδεκτοί και είναι απλά για να ξεκινήσει κάποιος. Μετά πρέπει να πειραματιστεί ανάλογα με το καφέ ώστε να φέρει την γεύση σε αυτήν της αρεσκείας του.
Επίσης γι αυτούς που θα ζυγίζουν το ρόφημα στο τέλος του κειμένου υπάρχουν προτάσεις.
κατ΄αρχήν κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει ο δημιουργός του νήματος και κατά δεύτερον οι όγκοι/χρόνοι που προτείνει είναι γενικά αποδεκτοί και είναι απλά για να ξεκινήσει κάποιος. Μετά πρέπει να πειραματιστεί ανάλογα με το καφέ ώστε να φέρει την γεύση σε αυτήν της αρεσκείας του.
Επίσης γι αυτούς που θα ζυγίζουν το ρόφημα στο τέλος του κειμένου υπάρχουν προτάσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
καλήμερα,Christos έγραψε:Οι περισσότεροι καφέδες του εμπορίου έχουν πιο χοντρή άλεση απ΄αυτήν που χρειάζεται για espresso. Επιπρόσθετα ο προαλεσμένος καφές παρουσιάζει ολοένα και λιγότερη αντίσταση στο νερό όσο περνάν οι ημέρες, οπότε αναγκαστικά περιμένεις μέχρι να αγοράσεις καφέ σε σπυρί και να τον αλέσεις εσύ.
Καλορίζικος ο εξοπλισμός.
αν σε non pressurized basket βάλουμε μισό gr καφέ και το κουνήσουμε ελαφρώς (κοσκίνισμα) είναι λογικό να περνάνε έστω και λίγοι κόκκοι ?
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Τα fines που αναφέρω προέρχονται από κομμένο καφέ του σουπερμάρκετ. Και απόρησα μιας κ γράφει παραπάνω ο συντονιστής ότι έχουν πιο χοντρή αλεση σε σχέση με την αλεση για εσπρέσο.harryv έγραψε:Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.
Κοινώς ανησύχησα Μήπως το basket έχει πιο μεγάλες τρύπες από τις προβλεπόμενες ή/και αν κόβω χοντρά με το μύλο.
Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
50γρ ροφήματος από 15γρ καφέ...του άλλαξες το φώτα του πρωτοκόλλουciveng έγραψε:...Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
To εκανε πρωτο-κωλο προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μην ελπίζεις αγαπητέ Χρήστο.xristospet21 έγραψε:To εκανε πρωτο-κωλο προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)
60_61 ml εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)
Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr. Γιατί??? Αυτό ρωτάω.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ειναι αξιοπιστη η ζυγαρια?
Τα 50 γρ μου φαινονται πολλα.
Γυρω στα 35 - 40 γρ το πολυ, ειναι τα 60 ml.
Δεν ξερω ισως αλλο βαρος να εχει οταν εκχυλιζεις με 15 γρ καφε και αλλο βαρος οταν εκχυλιζεις με 19 - 20.
Εγω στους καφεδες που πινω βαζω 19 - 20 γρ καφε βγαζω γυρω στα 20γρ ροφημα και ειναι 35 - 40 ml.
Τα 50 γρ μου φαινονται πολλα.
Γυρω στα 35 - 40 γρ το πολυ, ειναι τα 60 ml.
Δεν ξερω ισως αλλο βαρος να εχει οταν εκχυλιζεις με 15 γρ καφε και αλλο βαρος οταν εκχυλιζεις με 19 - 20.
Εγω στους καφεδες που πινω βαζω 19 - 20 γρ καφε βγαζω γυρω στα 20γρ ροφημα και ειναι 35 - 40 ml.
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ?
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Θεωρητικά συμφωνώ με αυτό που λές.harryv έγραψε:Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ?
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.
Οι ζυγίσεις είναι προσεχτικές.
Αλλά 60ml με 20ml κρέμα πως είναι δυνατόν να ζυγίζουν τόσο λίγο που λές?
Μήπως 60 ml είναι πολλά, μήπως δεν παράγεις 60 ml και ζυγίζεις το 2:1 που λες ??
Σκέφτηκα μήπως είναι λάθος χαραγμένο το ποτηράκι αλλά το γέμισα νερό και 60ml ήταν 60gr.
Τελος πάντων θα ξαναπροσπαθήσω.
Καλημέρα σε όλους και
Καλή εβδομάδα