Backflushing
- loft
- Δημοσιεύσεις: 54
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 17, 2013 5:22 pm
- Μηχανή:: La Pavoni Puccino
- Μύλος:: 1Zpresso JE-Plus
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Backflushing
Η βαλβίδα που πετάει το νερό πίσω στο δοχείο με το καθαρό νερό λέγεται OPV και δεν έχει καμία σχέση με το backflush.
Η τρίοδη βαλβίδα αφαιρεί την πίεση από το group στεγνώνοντας το puck του καφέ, για να αφαιρέσεις το portafilter πιο εύκολα. Το επιπλέον νερό που αφαιρείται πάει με σωληνάκι στο tray με τα απόνερα. Βεβαιώσου από τις οδηγίες χρήσης ότι η μηχανή σου χρειάζεται backflush, μπορεί και να μην έχεις τρίοδη βαλβίδα.
Η τρίοδη βαλβίδα αφαιρεί την πίεση από το group στεγνώνοντας το puck του καφέ, για να αφαιρέσεις το portafilter πιο εύκολα. Το επιπλέον νερό που αφαιρείται πάει με σωληνάκι στο tray με τα απόνερα. Βεβαιώσου από τις οδηγίες χρήσης ότι η μηχανή σου χρειάζεται backflush, μπορεί και να μην έχεις τρίοδη βαλβίδα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Backflushing
Πολύ σωστά σου γράφει ο Loft.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 2
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 04, 2018 9:57 pm
Re: Backflushing
Ευχαριστώ παιδιά για την άμεση απάντηση. Τα χαρακτηριστικά είναι αυτά http://www.ascaso.com/div-espresso-coff ... sic-3.html λέει ότι είναι τριοδη βαλβίδα για να βγάζει το περιττό νερό όποτε δεν γίνεται buckflush περιορίζομαι στο απλό κλασικό καθάρισμα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Backflushing
Μην τα λαμβάνεις 100% για σίγουρα αυτά που έχεις στο link. Ανέκαθεν η Ascaso είχε μπερδεμένα τα specs των μηχανών της ανάλογα σε ποια παραλλαγή τους έκανε αναφορά. Θυμάμαι το μπάχαλο με την Dream και την Dream up, για το τι μπόιλερ είχαν, τι πορταφίλτερ έπαιρναν, εάν είχαν τρίοδη βαλβίδα κά. Τότε για την Dream καταλάβαινες την ύπαρξη της τρίοδης από το σωληνάκι μπροστά στην μηχανή που εκτόνωνε την έχτρα πίεση του νερού στο δίσκο περισυλλογής των απόνερων και όχι στο δοχείο νερού. Στην Basic δεν θυμάμαι αλλά σίγουρα το είχαμε συζητήσει οπότε άμα ψάξεις καλά στο forum κάτι θα βρεις.
Τεσπά, άμα δεν έχει η μηχανή σου κάτι τέτοιο μπροστά, τότε κατά 99% δεν έχεις τρίοδη βαλβίδα στην κλασική χρήση/τοποθέτηση της και άρα δεν μπορείς να κάνεις αλλά και δεν χρειάζεται backflush. H άλλη λύση είναι να ανοίξεις την μηχανή και να δεις τι υπάρχει.
Δες το σωληνάκι στην Dream (όπως βλέπεις την φωτογραφία αριστερά). Αυτό στα νεότερα μοντέλα εξαφανίστηκε.
Τεσπά, άμα δεν έχει η μηχανή σου κάτι τέτοιο μπροστά, τότε κατά 99% δεν έχεις τρίοδη βαλβίδα στην κλασική χρήση/τοποθέτηση της και άρα δεν μπορείς να κάνεις αλλά και δεν χρειάζεται backflush. H άλλη λύση είναι να ανοίξεις την μηχανή και να δεις τι υπάρχει.
Δες το σωληνάκι στην Dream (όπως βλέπεις την φωτογραφία αριστερά). Αυτό στα νεότερα μοντέλα εξαφανίστηκε.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Τρί Αύγ 07, 2018 9:52 pm
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
Re: Backflushing
Μια ερώτηση για επιβεβαίωση αυτών που έχω διαβάσει εδώ. Έχω μια gaggia classic που αγόρασα Αύγουστο του 18. Είναι λογικά το καινούριο μοντέλο. Οπότε εγώ δεν έχει νόημα να κάνω backflush μιας και δεν έχει η μηχανή τριοδη βαλβίδα. Αυτό που έχω προσέξει στα βίντεο στις παλιές gaggia είναι το σωληνάκι που καταλήγει στα απόβλητα. Εμένα τέτοιο πράγμα δεν έχει οπότε υποθέτω ισχύουν τα παραπάνω;
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Backflushing
Βγάλε μια φωτογραφία τη μηχανή και ανέβασε τη να σου πούμε, για σιγουριά. Ακόμα καλύτερα αν βάλεις και το ταμπελακι που έχει η μηχανή επάνω της και αναγράφει τον κωδικό του μοντέλου.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Backflushing
Δεν έχει το σωληνάκι αριστερά άρα δεν μπορείς να κάνεις backflushing. Μόνο τους κλασικούς καθαρισμούς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 240
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Backflushing
Μελετησα ολα τα ποστ του παροντος νηματος και κανω μια συντομη ανασκοπηση.
Κατ' αρχας η σκοπιμοτητα του bf εξηγειται πολυ παραστατικα στο παρακατω ποστ του φιλου Γιαννη. Εγω το μονο που εχω να προσθεσω ειναι να φανταστουμε τον εαυτο μας οταν φτιαχνουμε Ελληνικο καφε αφου τελειωσουμε το ψησιμο και πριν τραβηξουμε την πρωτη τζουρα το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να ξεπλυνουμε το μπρικι απο τα κατακαθια του καφε ωστε να ειναι καθαρο για την επομενη φορα. Δεν αφηνουμε το μπρικι απλυτο, να κολλησουν τα κατακαθια και να το πλυνουμε την επομενη μερα, ή ακομα χειροτερα να μην το πλυνουμε καθολου, που θα ξαναφκιαξουμε καφε. Ετσι λοιπον και με τις μηχανες μας θα πρεπει να γινεται καθημερινα μετα το τελευταιο shoot ενα bf με σκετο νερο και μετα απο καμποσα shoots να γινεται bf με Cafiza.
Κατ' αρχας η σκοπιμοτητα του bf εξηγειται πολυ παραστατικα στο παρακατω ποστ του φιλου Γιαννη. Εγω το μονο που εχω να προσθεσω ειναι να φανταστουμε τον εαυτο μας οταν φτιαχνουμε Ελληνικο καφε αφου τελειωσουμε το ψησιμο και πριν τραβηξουμε την πρωτη τζουρα το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να ξεπλυνουμε το μπρικι απο τα κατακαθια του καφε ωστε να ειναι καθαρο για την επομενη φορα. Δεν αφηνουμε το μπρικι απλυτο, να κολλησουν τα κατακαθια και να το πλυνουμε την επομενη μερα, ή ακομα χειροτερα να μην το πλυνουμε καθολου, που θα ξαναφκιαξουμε καφε. Ετσι λοιπον και με τις μηχανες μας θα πρεπει να γινεται καθημερινα μετα το τελευταιο shoot ενα bf με σκετο νερο και μετα απο καμποσα shoots να γινεται bf με Cafiza.
Υπαρχουν λοιπον δυο ειδη bf. Το ενα ειναι με σκετο νερο και το αλλο με Cafiza. Πιο συγκεκριμενα, το bf με σκετο νερο γινεται μετα το τελευταιο shoot της ημερας σε 3 κυκλους και το bf με Cafiza γινεται μετα απo 56 shoots (βασει του κατωθι ποστ παιρνοντας το ελαχιστο δυνατο, δηλ. 4 εβδομαδες και 2 shoots την ημερα) σε 5 κυκλους με Cafiza και 5 κυκλους με σκετο νερο ωστε να ξεπλυθει η μηχανη απο το Cafiza. Καθε κυκλος διαρκει 5 - 10 sec και αναμεσα σε καθε κυκλο μεσολαβει ενα διαλειμμα 7 - 10 sec ωστε να προλαβει να "ξεκουραστει" λιγο η αντλια. Προτιμουμε Cafiza σε σκονη και χρησιμοποιουμε ποσοτητα 1/3 κουταλακι του γλυκου σε ζεστη μηχανη. Τελος το πρωτο shoot μετα απο bf με Cafiza το πεταμε.Y.V έγραψε: ↑Παρ Ιαν 11, 2013 4:53 pmΘελω να εξηγήσω κάτι που έχω την εντύπωση ότι σε κάποιους δεν έχει γινει καταννοητό.
Κατα την εκχύλιση το νερό περναει από το μπόιλερ στην ηλεκτροβαλβίδα και από εκει κάνει μια διαδρομή μεχρι την ντουζιέρα.
Οταν σταματαμε την εκχύλιση τα υπολείματα του καφέ οδηγούνται αντίστροφα από το πορταφίλτερ στην ντουζιέρα, από την ντουζιέρα στην ηλεκροβαλβίδα και από εκεί απορίπτονται μέσω μιας β΄διαδρομής στο λεκανάκι της αποχέτευσης.
Αυτό σημαινει ότι ή διαδρομή από την ηλεκτροβαλβίδα μεχρι την ντουζιέρα είναι κατά ένα μέρος κοινή και για το καθαρό νερό της εκχύλισης αλλά και για τα υπολείματα του καφέ που οδηγούνται αντιστροφα προς στο λεκανάκι.
Επομένως το backflush δεν γινεται μόνο για να διατηρηθεί καθαρή η ηλεκτροβαλβίδα αλλά κυρίως γίνεται για να μην «μολύνεται» το νερό που χρησιμοποιούμε για την εκχύλιση (λόγω της κοινής διαδρομής), με μπαγιάτικα έλαια συσσωρευμένα από προηγούμενες εκχύλισεις, και μας καταστρέφει την γεύση.
Παρακαλω οι παρατηρησεις των εμπειρων συναδελφων. Τα παραπανω τα εγραψε ενα στραβαδι το οποιο ακομη περιμενει τη μηχανη και το μυλο τουChristos έγραψε: ↑Τετ Ιαν 05, 2011 8:46 amΜία παρατήρηση, υπάρχει το backflushing (BF) με σκέτο νερό και το backflushing με Cafiza. Είναι υπερβολη να έκανε κάποιος με Cafiza μετά από κάθε shot.
Στο θέμα μας, δεν υπάρχει καταφατική απάντηση στο έρωτημα σου. Ο καθένας ανάλογα με την περίσταση του πράττει. Για παράδειγμα το service από το Chris Coffee συνιστά BF με Cafiza ή κάποιο αντίστοιχο χημικό κάθε 4 με 6 εβδομάδες για κάποιον που κάνει 2 με 6 shots την ημέρα.
http://www.chriscoffee.com/faq#5
Αλλά θα το βρεις και εμπειρικά. Εάν για παράδειγμα μετά από 4 εβδομάδες βλέπεις να βγαίνουν πολλά έλαια καφέ κάνε την διαδικασία συχνότερα.