1Zpresso JX-Pro
-
- Δημοσιεύσεις: 26
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 05, 2021 6:40 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM
- Μύλος:: 1ZPRESSO JX-PRO
Re: 1Zpresso JX-Pro
Τίποτα επιπλέον. Η αποστολή έγινε από την έδρα του μαγαζιού στη Γερμανία οπότε δεν τίθεται θέμα τελωνείου. 165.68 χρεώθηκα κατά την αγορά και αυτό ήταν το τελικό.
- miltoshellas
- Δημοσιεύσεις: 38
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2015 10:11 am
- Όνομα: Μιλτιάδης
- Μηχανή:: Alex Duetto III
- Μύλος:: Fiorenzato F64E
- 2ος Μύλος:: 1Ζpresso JX pro
- Οι καφέδες μου:: αμ έλα ντε !
- Τοποθεσία: Χίος
Re: 1Zpresso JX-Pro
καλεεεεεεε τι κτήνος είναι αυτό ;
εχω ψαρώσει πολύ με την κατασκευή του.
Απαράδεκτο από την άλλη που δεν έρχεται με βασικές οδηγίες χρήσης & καθαρισμού, έστω και σήμερα στην ψηφιακή εποχή.
εχω ψαρώσει πολύ με την κατασκευή του.
Απαράδεκτο από την άλλη που δεν έρχεται με βασικές οδηγίες χρήσης & καθαρισμού, έστω και σήμερα στην ψηφιακή εποχή.
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Re: 1Zpresso JX-Pro
Έχει δοκιμάσει κανείς το μύλο σε αντιπαραβολή με τον Comandante, ειδικά σε pour-over;
Έχω ήδη τον niche, αλλά θέλω κάτι φορητό, κυρίως για Pour-over και aeropress, για να μην αλλάζω ρυθμίσεις από εσπρέσσο σε φίλτρο και πίσω δυο και τρεις φορές την ημέρα στο niche, αλλά και για το καλοκαιρί.
Απ' ότι έχω καταλάβει η ποιότητα άλεσης του comandante είναι ενδεχομένως καλύτερη και από αυτή του niche - ειδικά σε Pour over - ενώ ο jx-pro πρέπει να βγάζει περισσότερα fines (παρ' όλα αυτά είναι πολύ πιο γρήγορος, λερώνεται λιγότερο και καθαρίζεται ευκολότερα και κάνει και 100€ λιγότερα, ενώ στην τιμή παίρνεις και βαλιτσάκι, βουρτσάκι κλπ.).
Έχω ήδη τον niche, αλλά θέλω κάτι φορητό, κυρίως για Pour-over και aeropress, για να μην αλλάζω ρυθμίσεις από εσπρέσσο σε φίλτρο και πίσω δυο και τρεις φορές την ημέρα στο niche, αλλά και για το καλοκαιρί.
Απ' ότι έχω καταλάβει η ποιότητα άλεσης του comandante είναι ενδεχομένως καλύτερη και από αυτή του niche - ειδικά σε Pour over - ενώ ο jx-pro πρέπει να βγάζει περισσότερα fines (παρ' όλα αυτά είναι πολύ πιο γρήγορος, λερώνεται λιγότερο και καθαρίζεται ευκολότερα και κάνει και 100€ λιγότερα, ενώ στην τιμή παίρνεις και βαλιτσάκι, βουρτσάκι κλπ.).
-
- Δημοσιεύσεις: 26
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 05, 2021 6:40 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM
- Μύλος:: 1ZPRESSO JX-PRO
Re: 1Zpresso JX-Pro
https://1zpresso.coffee/manual/miltoshellas έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 21, 2021 10:09 amΑπαράδεκτο από την άλλη που δεν έρχεται με βασικές οδηγίες χρήσης & καθαρισμού, έστω και σήμερα στην ψηφιακή εποχή.
- miltoshellas
- Δημοσιεύσεις: 38
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2015 10:11 am
- Όνομα: Μιλτιάδης
- Μηχανή:: Alex Duetto III
- Μύλος:: Fiorenzato F64E
- 2ος Μύλος:: 1Ζpresso JX pro
- Οι καφέδες μου:: αμ έλα ντε !
- Τοποθεσία: Χίος
Re: 1Zpresso JX-Pro
θα με ενδιέφερε κ μένα μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα αν και πήρα τον 1Ζ ήδη.NiPi έγραψε: ↑Κυρ Νοέμ 21, 2021 1:35 pmΈχει δοκιμάσει κανείς το μύλο σε αντιπαραβολή με τον Comandante, ειδικά σε pour-over;
Έχω ήδη τον niche, αλλά θέλω κάτι φορητό, κυρίως για Pour-over και aeropress, για να μην αλλάζω ρυθμίσεις από εσπρέσσο σε φίλτρο και πίσω δυο και τρεις φορές την ημέρα στο niche, αλλά και για το καλοκαιρί.
Απ' ότι έχω καταλάβει η ποιότητα άλεσης του comandante είναι ενδεχομένως καλύτερη και από αυτή του niche - ειδικά σε Pour over - ενώ ο jx-pro πρέπει να βγάζει περισσότερα fines (παρ' όλα αυτά είναι πολύ πιο γρήγορος, λερώνεται λιγότερο και καθαρίζεται ευκολότερα και κάνει και 100€ λιγότερα, ενώ στην τιμή παίρνεις και βαλιτσάκι, βουρτσάκι κλπ.).
εδώ σου έχω μια σύγκριση με το παλιό χειροκίνητο μου (porlex)
(άλεση για V60. χρόνος άλεσης για 12γρ)
porlex: 55 secs
1Ζ: 21 secs !
απίστευτα πιο γρηγορος ο Ταϊβανέζος, ήθελε βέβαια περισσότερη πίεση από μεριάς μου. Προσπάθησα να έχω τον ίδιο ρυθμό, όμως η αντίσταση του 1Ζ ήταν σαφώς μεγαλύτερη λόγω μεγέθους μαχαιριών.
Υ.Γ. 1 η φωτό αλλά και οι χρόνοι αποτυπώνουν την ΠΡΩΤΗ άλεση του 1Ζ
Υ.Γ.2 αν χρειάζεσαι την φωτο σε υψηλότερη ανάλυση πες το μου
-
- Δημοσιεύσεις: 25
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 2:20 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Τοποθεσία: Ξάνθη
Re: 1Zpresso JX-Pro
Για όποιον ενδιαφέρεται το https://www.wild-kaffee.de/ έχει -20% σε όλα του τα προϊόντα μέχρι τις 28/11.
Μόλις τσίμπησα το μύλο (~133 euro βγαίνει) συν κάποια καφεδάκια για να πιάσω τα δωρεάν έξοδα αποστολής.
Μόλις τσίμπησα το μύλο (~133 euro βγαίνει) συν κάποια καφεδάκια για να πιάσω τα δωρεάν έξοδα αποστολής.
-
- Δημοσιεύσεις: 26
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 05, 2021 6:40 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM
- Μύλος:: 1ZPRESSO JX-PRO
Re: 1Zpresso JX-Pro
Update: πήρα ζυγαριά ακριβείας και ταμπερ (δεν είχα τίποτα από τα 2, ζύγιζα σε ζυγαριά κουζίνας με ακρίβεια γραμμαρίου και πίεζα με ένα βαζάκι με καπάκι που ταίριαζε στις διαστάσεις...).dtzgr έγραψε: ↑Πέμ Νοέμ 18, 2021 12:41 pmΛοιπόν, ήρθε σήμερα.
Πρώτη παρατήρηση, στο εντελώς κλειστό το "εργοστασιακό" calibration πήγαινε το dial στο -1 (δηλαδή στο 9, 4 κλίκ κάτω από το 0). Για να ξεκινώ από την ίδια βάση κάθε φορά σε περίπτωση που τον λύσω στο μέλλον για καθάρισμα, τον ρύθμισα ώστε στο εντελώς κλειστό να δείχνει 0. Ακολούθησα τις σχετικές οδηγίες στο site της 1zpresso και δεν δυσκολεύτηκα.
Η μηχανή μου είναι μια Delonghi ECO.310, για την οποία έχω αγοράσει αυτό το unpressurized 2πλό καλαθάκι:
https://www.eaparts.gr/parts/item/48341
Ο καφές που χρησιμοποίησα για τις πρώτες δοκιμές ήταν ένα medium roast της σειράς, 100% arabica. Σε όλες τις προσπάθειες μέχρι τώρα έβαλα 15γρ καφέ.
Ο μύλος έχει 10 νούμερα ανά περιστροφή, και ανάμεσα στο κάθε νούμερο υπάρχουν 4 κλικ, και το βήμα είναι 12.5 μικρά ανά κλικ.
Θέση Χ.Υ.Ζ σημαίνει ότι ξεκινώντας από την αρχική θέση 0 (εντελώς κλειστό) κάνουμε Χ ολόκληρες περιστροφές + Υ νούμερα + Ζ κλικ (1.5.3 = 1 πλήρης περιστροφή + 5 νούμερα + 3 κλικ, δηλαδή πάμε μια ολόκληρη περιστροφή και συνεχίζουμε μέχρι 1 κλικ πριν το 6).
Πρώτη προσπάθεια με ρύθμιση 1.6.1 --> Μεγάλη ροή, καθόλου καιμάκι
Δεύτερη προσπάθεια με ρύθμιση 1.5.0 --> Καλύτερα τα πράγματα, λίγο καιμάκι αλλά επίσης μεγάλη ροή.
Τρίτη προσπάθεια με ρύθμιση 1.3.0 (κατέβηκα στο άλλο άκρο) --> Μπούκωσε η μηχανή
Τέταρτη προσπάθεια με ρύθμιση 1.4.0 --> Δυσκολεύτηκε πολύ η μηχανή αλλά έβγαλε καφέ, έστω και με μικρή ροή. Είδα λίγο καιμάκι (όχι ικανοποιητικό, πάντως), αλλά μου έκανε εντύπωση η διαφορετική υφή του από τον αφρό που έπαιρνα όταν χρησιμοποιούσα τα pressurized με καφέ προαλεσμένο του εμπορίου. Τώρα ήταν πιο fine και έμοιαζε με το καιμάκι του ελληνικού παρά με αφρό!
Εδώ σταμάτησα γιατί είχα ήδη 3 καφέδες να πιω (λυπήθηκα να τους πετάξω, σορρυ).
Επόμενη προσπάθεια θα είναι στο 1.4.2.
Έκανα αρκετές διορθώσεις, μεταβολές, πειραματισμούς όλες αυτές τις μέρες. Δοκίμασα πολλές εκχυλίσεις με διάφορες ρυθμίσεις. Πάντα δοκίμαζα το αποτέλεσμα. Συνήθως κάνω τον καφέ καπουτσίνο, αλλά στο διάστημα αυτό δοκίμαζα σχέτο (χωρίς ζάχαρη και χωρίς το ζεστό αφρόγαλα). Με τον τρόπο αυτό έμαθα να ξεχωρίζω τις γεύσεις (ξινός, πικρός, αλμυρός κλπ).
Με μικρότερα ratios, κατάφερα αποτελέσματα χωρίς ξυνίλα ή πίκρα (με ελάχιστη κρέμα/καιμάκι, όμως), αλλά μου έβγαινε πολύ έντονη η γεύση -- τόσο που εμένα δεν μου αρέσει. Τότε μείωσα λίγο την ποσότητα ΙΝ, ανέβασα λίγο το ratio και ξανά από την αρχή μέχρι που βρήκα πάλι την ισορροπία.
Tελικά, είμαι ευχαριστημένος με τα καφεδάκια μου ως εξής:
1. Μηχανή Delonghi ECO310 με γυμνό (κομμένο το μαμά) πορταφιλτερ
2. Καλαθάκι non pressurized (αυτό που έβαλα πιο πάνω)
3. In 14.3g Καφές 100% Arabica medium-to-dark roast (commercial)
4. Out 57g (1:4)
5. Μύλος στο 1.5.0. Ο μύλος είναι τρομερά σταθερός στην απόδοσή του. Αποτελέσματα πολύ consistent και επαναλήψιμα, γρήγορος, σχεδόν μηδενική κατακράτηση! Πολύ ευχαριστημένος.
6. Προετοιμασία μηχανής: προθέρμανση, τρέχω το νερό μέχρι να σβήσει η ένδειξη θερμοκρασίας. Σταματώ και περιμένω να ανάψει πάλι. Μόλις ανάψει ξεκινώ εκχύλιση.
7. Χρόνος 30 sec (από πάτημα κουμπιού)
Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς του γούστου μου! Έχει ωραία τη γεύση και τα αρώματα του καφέ, καθόλου πικράδα ή ξινίλα, ωραίο καιμάκι, ικανοποιητική ποσότητα. Και όταν τον κάνω καπουτσίνο (που ήταν και το ζητούμενο), βγάζω πλέον αποτελέσματα που δεν έχουν σχέση με αυτά που έβγαζα στο σπίτι κατά το παρελθόν (όταν χρησιμοποιούσα καφέ κομμένο εμπορίου και pressurized basket).
Έχει στην περιοχή μου και ένα καφεκοπτείο, οπότε τώρα μπορώ να πάρω έναν καλύτερο καφέ και να δω αν μπορεί να γίνει κάτι απρόσμενα καλύτερο (από το ήδη καλό που έχω τώρα, έστω και με commercial).
-
- Δημοσιεύσεις: 21
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2021 11:56 am
- Μηχανή:: flair classic
- Μύλος:: eureka mignon filtro
Re: 1Zpresso JX-Pro
Πλέον ο JX-Pro είναι ο μύλος μου όταν είμαι εκτός σπιτιού και πολλές φορές όταν είμαι σπίτι και θέλω να δω διαφορές ανάμεσα σε φλατ και κωνικά μαχαίρια.
Για aeropress που περίπου αλέθετε εσείς?
Για aeropress που περίπου αλέθετε εσείς?
- miltoshellas
- Δημοσιεύσεις: 38
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2015 10:11 am
- Όνομα: Μιλτιάδης
- Μηχανή:: Alex Duetto III
- Μύλος:: Fiorenzato F64E
- 2ος Μύλος:: 1Ζpresso JX pro
- Οι καφέδες μου:: αμ έλα ντε !
- Τοποθεσία: Χίος
Re: 1Zpresso JX-Pro
θα ξεκινησεις απο το ευαγγελιο φιλε μου
https://external-preview.redd.it/7XPm3L ... f740ea8e90
https://external-preview.redd.it/7XPm3L ... f740ea8e90
-
- Δημοσιεύσεις: 21
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2021 11:56 am
- Μηχανή:: flair classic
- Μύλος:: eureka mignon filtro
Re: 1Zpresso JX-Pro
Ακριβώς από εκεί ξεκίνησα και εγώ ωστόσο για να πάρω το πρώτο καλό αποτέλεσμα είμαι περίπου στο 1.6.0 - 1.7.0
Ωστόσο και πάλι δεν παίρνω στο ρόφημα χαρακτηριστικά που βρίσκω στον εσπρέσσο από τον ίδιο καφέ.
Δεν ξέρω αν υπάρχει νήμα να συνεχίσω εκεί καλύτερα.
Ωστόσο και πάλι δεν παίρνω στο ρόφημα χαρακτηριστικά που βρίσκω στον εσπρέσσο από τον ίδιο καφέ.
Δεν ξέρω αν υπάρχει νήμα να συνεχίσω εκεί καλύτερα.