Δίλημμα (Anfim Best vs Mahlkoenig Vario)

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.

Τι να αγοράσω; Anfim Best ή Mahlkoenig Vario;

Anfim
19
48%
Mahlkoenig Vario
21
53%

Σύνολο ψήφων: 40

anepro

Δίλημμα (Anfim Best vs Mahlkoenig Vario)

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιαν 18, 2011 3:09 pm

Anfim Best 286€ χωρίς μεταφορικά viewtopic.php?f=6&t=60
Ο πρώτος έχει συζητηθεί και δοκιμαστεί από πολλούς στο forum (συμπεριλαμβανόμενου και του διαχειριστή). Στο παραπάνω νήμα υπάρχει εκτεταμένη συζήτηση κυρίως για τα πλεονεκτήματα του (καλή τιμή από Ελλάδα, ποιότητα κοψίματος κ.λ.π)

Mahlkoenig Vario 411€ με μεταφορικά από Γερμανία viewtopic.php?f=2&t=673
Ο δεύτερος παρουσιάζεται παραπάνω και εδώ είναι προτεινόμενη αγορά viewtopic.php?f=2&t=703&start=0 Η φθηνότερη τιμή στο ebay: http://stores.ebay.com/caffemilanoespressoshop

Θα ήθελα τις απόψεις σας (μιας και η διαφορά τιμής δεν είναι υπερβολική) για την τελική απόφαση αγοράς.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Δίλημμα (Anfim Best vs Mahlkoenig Vario)

Δημοσίευση από Christos » Τρί Ιαν 18, 2011 3:43 pm

Βρε Παναγιώτη δεν μας έβαζες να τετραγωνίσουμε τον κύκλο καλύτερα; Πιο εύκολο θα ήταν. :lol:
viewtopic.php?f=2&t=703&start=20#p9281
O Vario είναι σαφέστατα πιο ολοκληρωμένη πρόταση και στα χαρτιά δεν γίνεται σύγκριση αλλά δεν έχουμε ακόμα τίποτα στοιχεία δικά μας εδώ στο forum. Εάν είχα την ευκαιρία να δουλέψω τον Vario θα μπορούσα να σου απαντήσω. Μήπως να βάζαμε και την επιλογή της κορυφής Mazzer Mini Electronic;
Το έβαλα σαν δημοψήφισμα πάντως.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιαν 18, 2011 3:49 pm

Ευχαριστώ για τη γρήγορη ανταπόκριση Χρήστο (Ούτε ο Βέγγος στον "Παπατρέχα" να ήσουν, η ταινία με την αθάνατη ατάκα: "Κύριε διαχειριστααα!") :lol: . Όσο για τον Mazzer, καλοδεχούμενος στη σύγκριση (αν και ξεφεύγει πιστεύω του προϋπολογισμού μου). Πάντως και ο Macap MC4 stepless θα μπορούσε να προστεθεί και αυτός πιστεύω. :a042: (Τι θέλω και μιλάω...τώρα θα μπερδευτώ χειρότερα). Χρήστο άλλαξε αν θέλεις και τον τίτλο του νήματος για να συμπεριλάβεις τις προσθήκες.

Υπάρχον κάποιοι στο forum που έχουν τον Vario. Αναρωτιέμαι τι κάνουν οι "αντίχριστοι" (Βέγγος mode) και δεν γράφουν ένα εκτενές νήμα εντυπώσεων για μας τους αναποφάσιστους και πελαγωμένους!

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Τρί Ιαν 18, 2011 4:06 pm

κοίτα αφού απ'τα 285 πήγες στα 411 τότε ανέβα λίγο ακόμα και πάρε τον mazzer που θα τον έχεις μια ζωή

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιαν 18, 2011 4:15 pm

Πρέπει όμως να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στο WAF αν είναι να ανέβω (που το βλέπω πολύ χλωμό).

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιαν 18, 2011 5:02 pm

Μόλις επικοινώνησαν μαζί μου από eurogat Θεσσαλονίκης (είχα αφήσει μήνυμα χθες στο τμήμα πωλήσεων πριν περάσω από κει για να αγοράσω το πατητήρι και κάπου θα ξεχάστηκαν). Έτσι από περιέργεια ρώτησα πόσο κάνει ο Vario home. 439€+ΦΠΑ! Χθές που ήμουν εκεί ρώτησα και για μια Baby. 300€ τελική περίπου μου είπαν.

translator

Δημοσίευση από translator » Τρί Ιαν 18, 2011 5:16 pm

Επειδή βλέπω κινείσαι μεταξύ 2 διαφορετικών σχολών (κωνικά μαχαίρια ο ένας, επίπεδα ο άλλος, με κατανεμητή δόσης ο ένας, άνευ ο άλλος) πρέπει να σκεφτείς μόνος σου τι σε βολεύει.
Επίσης καλό θα ήταν οι ΚΑΤΟΧΟΙ των μύλων να τους ζητηθεί να βρουν μόνο αρνητικά (όποια τέλος πάντως νομίζουν) μιας και τα θετικά τα ξέρει όλη η υφήλιος...
Προσωπικά έτσι θα ψαχνόμουν αν ήμουν στη θέση σου.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Ιαν 18, 2011 5:18 pm

Όπως βλέπεις Παναγιώτη δεν βγαίνει άκρη. Απο τα 290 στα 411 (121 ευρώ διαφορά) και από τα 411 με λίγο παραπάνω :lol: (189 ευρώ) φτάσαμε τα 600 ευρώ.
Εάν ήσουν Αθήνα θα σου έλεγα να τρέξεις να προλάβεις έναν ascaso i2 στα 139 ευρώ και μετά έχει ο Θεός. Από την άλλη πάλι 600 ευρώ για 30 χρόνια χρήσης μας κάνει [600/(365*30)] = 0.055€ την ημέρα. Πολύ λιγότερο από την αξία του καφέ που θα πετάς.
Άμα συνυπολογίσεις και το γεγονός ότι ακόμα και ένας χειροκίνητος μύλος βγάζει συγκρίσιμο αποτέλεσμα με τον κορυφαίο μύλο της Mazzer τον Robur τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ.
viewtopic.php?f=6&t=258#p2460
Γενικά το τοπίο στους μύλους είναι ομιχλώδες με τιμές υπέρμετρα φουσκωμένες και με απόψεις-κριτικές που μπορεί να έχουν ακόμα και οπαδικό χαρακτήρα.
Ο Θεός να σε φωτίσει. :lol:

Τώρα είδα την παρατήρηση του translator. Λοιπόν αυτό που θα ήθελα εγώ από τον Anfin Best θα ήταν μία διαβάθμιση στο ενδιάμεσο στις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις κοψίματος. Ούτε καν stepless. Τίποτα άλλο.

ΥΓ Ακόμα δεν έχει ψηφίσει κανένας. :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιαν 18, 2011 5:32 pm

@translator: Ενδιαφέρον το σκεπτικό σου. Γεννηθήτω το θέλημά σου λοιπόν...ας εξετάσουμε τα αρνητικά της κάθε κατηγορίας (και του κάθε μοντέλου). :a058:

@Christos: Δεν ψήφισα πρώτος για να μην δείξω ότι τείνω προς κάποια μεριά. Αλλά και τώρα που ψήφισα τον Anfim ,(λόγω κόστους) κάποιος ψήφισε πρώτος τον Vario και είναι ισοπαλία 50-50. :a080:

Ώστε ο Nikel μου έγειρε την πλάστιγγα και την επανέφερε σε ισορροπία!

nefilim

Δημοσίευση από nefilim » Τρί Ιαν 18, 2011 7:04 pm

Είναι παραγματικά δύσκολη απόφαση.. Και εγώ όταν αγόρασα τον πρώτο μύλο (Macap M4 doser stepless) ήμουν ανάμεσα σε αυτόν, στον Mazzer mini και στον Vario (το ταφ τότε δεν το γνώριζα ήταν 2-3 μήνες πριν ανοίξει/κάνει ανακαίνιση). Θα παραθέσω τα συμπεράσματά μου έως τώρα, μήπως φανούν χρήσιμα.

Mazzer Mini/Macap M4/anfim best

Πρόκειται για στοιβαρές κατασκευές για ημι-επαγγελματική/ελαφριά επαγγελματική χρήση. Αρίστης ποιότητας υλικά, με αντοχή στον χρόνο. Οι πρώτοι δύο έχουν επίπεδα ατσάλινα μαχαίρια 58mm ενώ ο best επίπεδα ατσάλινα 54mm. Χρόνος άλεσης για ένα διπλό ο macap ~25sec. Οι πρώτοι δύο είναι αρκετά ογκώδες αλλά "παλεύονται" στην κουζίνα, ενώ ο best είναι λίγο μικρότερος.Doser (διανομή-κατάλοιπα) : Ο macap πρόκειται για πολύ μικρή εξέλιξη του doser των mazzer με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αφήνει κάποια κατάλοιπα, τα οποία με κάποια mod μπορούν να βελτιωθούν, την διανομή -εργοστασιακά-θα την χαρακτήριζα μέτρια, αν προσπαθήσεις λίγο γίνεται πολύ καλύτερα). Οι anfim θεωρούνται ότι έχουν τον καλύτερο doser και από πλευρά κατάλοιπων αλλά και διανομής , το έχω δει στην πράξη και πραγματικά είναι τέλειοι! Γενικότερα για τους μύλους με doser θεωρείται ότι αποδίδουν καλύτερα από θέμα clumping (σπάνε μέσα στον doser- σχεδόν εξαφανίζεται το φαινόμενο). Οι πρώτοι δύο είναι stepless και δίνω με τεράστια διαφορά το πλεονέκτημα στην ρύθμιση στους macap, μια και το σύστημα με το γρανάζι που έχουν είναι απλά τέλειο' δεν χάνεις ούτε 1/4 του κλικ, στους mazzer περιστρέφεις ελέυθερα ένα δακτύλιο , όχι ότι είναι δύσκολο ή υπάρχει πρόβλημα-τώρα έχω sj- απλά δεν σου δίνει τόση ακρίβεια. Οι anfim έχουν βήματα -πλέον και stepless με μοντα :oneup: - αλλά δεν έχω ακούσει κανένα να παραπονιέται.

Mahlkonig/baratza vario

Πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα R&D (έρευνα και ανάπτυξη) για ΟΙΚΙΑΚΟ μύλο όπου συνδυάζει τιμή/ποιότητα άλεσης/μικρές-ελάχιστες απώλειες/μικρό όγκο/WAF. Τα υλικά του είναι οκ για σπιτική χρήση -ναι τον έχω δει από κοντά και έχω παίξει λίγο- αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι στο επίπεδο των άλλων, με ό,τι σημαίνει για τον καθένα. Τα μαχαίρια του είναι επίπεδα κεραμικά 54mm αλέθει με 1,6 γρ/δλο δλδ 10 sec για ένα διπλό :shock: , διαθέτει ψηφιακό χρονόμετρο για άλεση βάσει χρόνου. Είναι stepped αλλά με πολλά βήματα -νομίζω 221- και λέγεται ότι είναι κορυφαίος και για πρέσσα/γαλλικό ενώ οι άλλοι υστερούν λίγο. Έχει δύο κλίμακες ρυθμίσεων -πρόκειται για πλαστικές ράγες- μακρομετρική (εσπρεσσο/γαλλικό) και μικρομετρική(fine tuning), αλλά πολλοί παραπονιούνται ότι όταν γυρίσεις από ρύθμιση γαλλικού σε εσπρέσσο και τούμπαλιν χάνει λίγο το καλιμπράρισμά του στον εσπρέσσο -αλλά μπορείς να το ξαναφτιάξεις.

Ποιότητα άλεσης
Με οποιόδηποτε από αυτούς τους μύλους πιστεύω θα είμαστε ευχαριστημένοι. Απ'οτι λένε (σε hb και coffeegeek) o Vario είναι καλύτερος σε ποιότητα άλεσης, μάλιστα ότι μετά από Vario (για καλύτερο μύλο δλδ) θα δεις ελάχιστη διαφορά και αυτή με άριστη μηχανή/σταθερότατη -ρομποτ φάση- τεχνική/και εννοείται μόνο με άριστο καφέ. Όλοι οι μύλοι έχουν τα συν και πλην τους, πρέπει να τα ζυγίσεις και σε αυτόν που θα επιλέξεις να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τα αρνητικά τους.

Εγώ προσωπικά διάλεξα τον macap τότε, διότι ήταν δοκιμασμένος , γενικά μου αρέσει η ποιότητα κατασκευής και τέλος ο vario τότε μόλις είχε πρωτοβγεί και είχαν γραφτεί και αρνητικά και κάποιες αστοχίες υλικού ' πάντως η mahlkonig είναι φοβερή εταιρεία, ακούει τις ανάγκες του καταναλωτή και αναγνωρίζει τα λάθη της, όποια προβλημάτα τα αντιμετωπίζει άμεσα και εξελίσει το τελικό προϊόν. (Δείτε και τον καινούριο μύλο της Prom - ξεφεύγει βέβαια αρκετά..)

Ένας οδηγός ...απόφασης βάσει δικών μου εμπειριών απτών και από αυτά που έχω διαβάσει
Βάσει Waf(όγκου/καθαριότητας) mazzer sj<mini<macap<mini e<anfim=<vario
Βάσει ποιότητας κατασκευής vario<<<anfim best<mini e<macap=<mini<sj
Βάσει ποιότητας άλεσης anfim best=<mini<=macap<mini e<vario=<sj
Βάσει τιμής sj=<mini e<mini =<macap<vario<anfim best< sj used ;)

Απάντηση