Επανέρχομαι ενα μηνα μετά:
Τα προβλήματα.
Οι τελέυταίες μου προτάσεις στο προηγούμενο πόστ ήταν προφητικές για τη βίδα της ρύθμισης άλεσης.Λίγο αφότου ξεκινησε να κολλάει η βίδα απο το σφίξιμο ,κάποια στιγμή το κλειδί άλεν ''εφαγε'' το κεφάλι της βίδας και έμεινε η βίδα μαγκωμένη και η ρύθμιση χωρίς να μπορεί να αλλάξει!Το κακό στην προκειμένη περίπτωση ειναι οτι η βίδα ειναι χωμένη και δυσπρόσιτη και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά γιατι το όποιο εργαλείο φτάνει εκεί υπο γωνία και με το φόβο να γρατζουνίσεις τη μεταλική επιφάνεια του μύλου.Για να μην μπώ σε λεπτομέρειες ,ότι κι αν έκανα ότι κι αν δοκίμασα ,δεν καταφερα να βγάλω τη βίδα απο εκει μέσα.Τη λύση τελικά την έδωσε το μηχανουργείο που τυχαίνει να συνεργάζομαι επαγγελματικά και φιλικά .Στη συνέχεια αντικατέστησα τη βίδα με μια ίδια και 3 μέρες μετά το σκηνικό επαναλαμβάνεται καθότι ξανακλώτσησε το κεφάλι της βίδας και είμαι έτοιμος να πετάξω το μύλο απο το παράθυρο!
Ψάχνοντας την πηγή του προβλήματος ,διαβάζω στο homebarista οτι σαφώς δεν ειμαι ο πρώτος στον οποίο συμβαίνει αυτό .Το πρόβλημα αποδίδεται στον δαχτύλιο της ρύθμισης που ειναι πολύ σφικτός και οσο σφίγγει η βιδα ,τόσο κάνει γωνία η νοητή ευθεία της βίδας μέσα στο δαχτυλίδι και μαγκώνει τη βίδα.Η λύση για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο ,βρέθηκε τελικά στο να μεγαλώσει λίγο ακόμα η εγκοπή του δαχτυλιδιού για να αδυνατίσει το σφίξιμό του , αλλάχτηκε το σπείρωμα της βίδας απο Μ4 σε Μ5 για να μην στραβώνει με το σφίξιμο και μπήκε και βίδα με κεφάλι σταυροκατσάβιδου.Ολα αυτά εννοείται οτι τα έκανε το μηχανουργείο χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα είχα κάνει τίποτα!
- Η εγκοπή του δαχτυλιδιού όπου φαίνεται οτι μεγάλωσε το κόψιμο της για να αδυνατίσει.
Τώρα λοιπόν έχω αλλάξει τις 4 βίδες που σφίγγουν τα μαχαίρια με άλλες με κεφάλι σταυροκατσάβιδου όπως φαίνεται στη φωτό και έχω αλλάξει και τη βίδα της ρύθμισης άλεσης ομοίως με σταυροκατσάβιδου.Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κατασκευαστης προτίμησε κεφάλι άλεν αλλά όσο ο μύλος παραμείνει στα χέρια μου δεν πρόκειται να τις ξαναπροτιμήσω μιας και δεν κάνουν για ''συχνό'' λύσε-δέσε .Ενδεικτικά να αναφέρω οτι οι 4 βίδες των μαχαιριών
δεν υπάρχουν στο εμπόριο στην Ελλάδα ακριβώς ίδιες και θα τις βρείτε μόνο ηλεκτρονικά απο το εξωτερικό όπως εγώ απο το ebay.Τις αγόρασα να υπάρχουν αλλά θα μείνουν σε ενα συρτάρι όταν κάποια στιγμή πουληθεί ο μύλος.
- Βίδα Μ4x75 άλεν ανοξείδωτη με λίγο σπείρωμα
Εχω λύσει οριστικά τα προβλήματα του μύλου ,εχω λύσει τα μαχαίρια και τα έχω ξανα-αλφαδιάσει κι εχω αλλάξει και τις βίδες.Πλέον τη ρύθμιση της άλεσης για να την αλλάξω δεν ξεσφίγγω και ξανασφίγγω τη βίδα.Εσφιξα τη βίδα με μια λογική δύναμη και πλέον ο ρυθμιστής γυρίζει με μέτρια προσπάθεια με το χέρι χωρίς να χαλαρώσω τη βίδα ,ενω παράλληλα δεν μεταβάλλεται η ρύθμισή του με την άλεση.Ετσι αφού πέρασα απο τα 40 κύματα έχω πλέον εναν μύλο που μπορώ να απολαύσω.
Η γεύση?
Ερχομαι στο ζουμί της υπόθεσης κι αυτό ειναι το γευστικό αποτέλεσμα του μύλου.Κάθε μέρα με εκπλήσσει ευχάριστα ο μύλος και δικαιολογώ τα σχόλια των κατόχων του!
Η γεύση που βγάζει ο μύλος ειναι ξεκάθαρα διαφορετική σε σχέση με τα επίπεδα μαχαίρια και όσα περισσότερα έχει να δώσει ο καφές τόσο μεγαλύτερη ειναι η διαφορά.Για βραζιλίες είπαμε δεν κάνει-τους αλλοιώνει τη γεύση κρύβοντας τη ''σοκολάτα''.Για commercial καφέδες δεν κάνει γιατι δεν φαίνεται κάποια διαφορά στη γεύση οπότε γιατι να βαράς μανιβέλλα άδικα?
Για οποιοδήποτε καφέ όμως έχει μια οξύτητα ,ενα άρωμα ,ένα κάτι ιδιαίτερο να πεί , ε τότε μιλάμε οτι η διαφορά στη γεύση ειναι απο +50% έως και +100%!
Στην πράξη μιλάμε για τη γευστική διαφορά κωνικών vs επίπεδων μαχαιριών και για την ανάδειξη των γεύσεων και των αρωμάτων.Αν δεν σας αρέσουν οι καφέδες με οξύτητες μην πάρετε μύλο με μεγάλα κωνικά μαχαίρια.Αυτό που εισπράττω απο τον Pharos είναι μια μεγέθυνση της έντασης της οξύτητας του καφέ - της οξύτητας με την καλή έννοια , αυτής που δίνει το γευστικο προφίλ στον καφέ.Εγω που μέχρι χθές ήμουν οπαδός της Βραζιλίας (στο ποδοσφαιρο και στον καφέ
) ,συλλαμβάνω τον εαυτό μου να απολαμβάνει τα ''φρούτα'' μεσα στον καφέ.
Η σύγκριση γίνεται με τον ταπεινό sette αλλά και με οποιοδήποτε άλλο μύλο με επίπεδα μαχαίρια να γινοταν η σύγκριση πάλι στα ίδια θα κατέληγε.Εδω μέσα υπάρχουν χρήστες που προτιμούν τον Pharos απο τον major ,στον sette θα κολλούσαμε?Για να δώσω μια εικόνα της διαφοράς στη γεύση να πω οτι κάνω την ιδια εκχύλιση σε 28'' με τον sette και σε 38'' με τον Pharos και ο καφές του δεύτερου έχει +50% ευχάριστη οξύτητα!Πίνω cup10 blend και σε εκχύλιση 1:2 σε 25'' η οξύτητα ήταν τόση που έκρυβε τη γεύση του καφέ.Οταν όμως τον δοκίμασα σε 1:2 σε 38'' ήπια ενα god shot που είχα πάρα πολύ καιρό να γευτώ.Πραγματικά με ταξίδεψε στη γεύση ,σαν τις περιγραφές που κάνει η jazz για τους καφέδες του Μιχάλη.
Ολα αυτα βέβαια εξαρτώνται πρώτα απο τον ίδιο τον καφέ γιατι σε άλλες περιπτώσεις η διαφορά ηταν αμελητέα έως ανύπαρκτη.Ο καλός ο μύλος θέλει και καλό καφέ για να αναδειχθεί και να αναδείξει.
Συμπέρασμα:
Οι λάτρεις της ''Αφρικής'' σπεύσατε.Εχουν δίκιο όσοι εκθειάζουν τον Pharos για το γευστικό του αποτέλεσμα ,ειδικά σε συνδυασμό με την τιμή του.
Οι λάτρεις του commecial η της Βραζιλίας ,απλά προσπεράστε.
Οι μελλοντικοί κάτοχοι , αλλάχτε τη βίδα της ρύθμισης άλεσης πριν σας βρεί η συμφορά και μπλέξετε απίστευτα.