Ο Pharos της άλεσης

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από BasilTh » Τρί Ιαν 29, 2019 3:59 pm

todoornot έγραψε:
Δευ Ιαν 28, 2019 11:25 pm


...αλήθεια, Βασίλη (BasilTh) ποιον καφέ χρησιμοποίησες;
Οι μετρήσεις έγιναν με τον Costa Rica San Gabriel natural από CUP-10 . Οι καφέδες προέλευσης από Costa Rica είναι οι αγαπημένοι μου . Δεν δίνει θεαματικές εκχυλίσεις στο naked αλλά αντέχει σε μεγάλη ταλαιπωρία
Gaggia BC έγραψε:
Δευ Ιαν 28, 2019 11:56 pm
Καλησπέρα και συγχαρητήρια κι από μέμα για την άρτια και ολοκληρωμένη προσέγγιση! Τουλάχιστον εργαστηριακή θα έλεγα!
Δεν μπορώ να μη ρωτήσω όμως! Τελικά, ο καφές ήταν αντίστοιχα καλύτερος στη γεύση?


Γεράσιμε σ ευχαριστώ πολύ .
Το συμπέρασμα που έβγαλα από τη διαδικασία αυτή είναι ότι αλέθοντας λεπτότερα αξιοποιώ καλύτερα τον καφέ που χρησιμοποιώ . Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του καφέ στο puck υποεκχυλίζεται . Φαντάσου ότι από την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ , μπορείς να πάρεις την ποσότητα ενός espresso εκεί που θα έπαιρνες την ποσότητα ενός ristretto , όσον αφορά το ποσοστό των στερεών διαλυτών του καφέ που περνούν στο ρόφημα . Τώρα αν τα δύο φλιτζάνια θα έχουν ακριβώς την ίδια γεύση ή , πιο είναι καλύτερο , απάντηση δεν υπάρχει . Και στις δύο περιπτώσεις θα πιούμε νοστιμότατο καφέ . Αν θα αναπτυχθούν τα μέν ή τα δε χαρακτηριστικά στο κάθε φλυτζάνι , ο καθένας θα το εκτιμήσει με διαφορετικό τρόπο .

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από Rallakias » Τρί Ιαν 29, 2019 9:47 pm

Οπως σωστα αναφέρεις η άλεση ενός μύλου δεν ειναι απόλυτα unimodal ή bimodal.Ενδεχομένως αλλάζοντας τη ρύθμιση άλεσης -όπως εκανες κι εσύ στις δοκιμές σου- η άλεση να παράγει λιγότερα fines ή/και boulders και η κατανομή να γίνεται περισσοτερο unimodal.Απλά ο γενικός ''κανόνας'' δείχνει μια τάση τα επίπεδα μαχαίρια να βγάζουν πιο unimodal αποτέλεσμα.
Γενικά οι παρατηρήσεις σου ειναι ενδιαφέρουσες ,αλλα ειδικότερα μιας και μιλάμε για τον pharos θα πρότεινα αν μπορούσες να επαναλάμβανες τις μετρήσεις σου με εναν άλλο καφέ με άλλο είδος ψησίματος . Επειδή το εύρος των 60ο (π.χ. απο τις 170 εως τις 230 μοίρες) ρυθμισης του μύλου ειναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει σχεδόν όλους τους καφέδες κι επειδή ενας καφές μπορει να αλέθεται καλύτερα στις 150ο ενω ενας άλλος στις 200ο ,μια επανάληψη των μετρήσεων θα φανέρωνε ακόμα περισσότερα για το βέλτιστο εύρος λειτουργίας του μύλου!

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από Gaggia BC » Κυρ Φεβ 10, 2019 1:13 pm

Λοιπόν, επειδή μου άρεσε πάρα πολύ το πείραμα που έκανες αποφάσισα να το δοκιμάσω χωρίς τις μετρήσεις σε στερεά διαλυτά φυσικά.Με ένα blend λοιπόν άρχισα να πέφτω σταδιακά από τα 18,5gr που χρησιμοποιούσα, στα 15, αλέθοντας φυσικά όλο και πιο λεπτά και κρατώντας ίδια αναλογία αλεσμένου/ροφήματος . Παρατήρησα πως έπαιρνα εξίσου καλά αποτελέσματα μέχρι τα 16γρ. Από εκεί και κάτω ήταν αρκετά νερουλό... Βέβαια έχω το standard καλαθάκι της gaggia. Το πακ σε όλες τις δοκιμές είχε φουσκώσει αρκετά.
Θέλω να μοιραστώ και κάτι άλλο που ανακάλυψα τυχαία και θα ήθελα τη γνώμη των υπόλοιπων χειρονακτικών τύπων! Το πως η ταχύτητα άλεσης επηρεάζει την εκχύλιση. Σκέφτηκα πως αν αλέσω αρκετά αργά ο κόκκος ίσως σπάει διαφορετικά απ'ότι αν αλέθω γρήγορα. Έτσι, έκανα μια εκχύλιση με τη μανιβέλα να γυρίζει χαρακτηριστικά αργά, στα όρια να κολλήσει από την αντίσταση του καφέ. Προς μεγάλη μου έκπληξη, η εκχύλιση ξεπέρασε κατά λίγο το 1 λεπτό, τη στιγμή που με κανονικό/γρήγορο ρυθμό κυμαίνεται γύρω στα 35-40sec!!!
Έχετε δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο???

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από BasilTh » Κυρ Φεβ 10, 2019 10:55 pm

Η χρήση του οπτικού διαθλασίμετρου , μου είναι πλέων απαραίτητη καθημερινά .Στοιχίσε όσο 3 σακουλάκια speciality , αλλά μου άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζω τις καθημερινές μου εκχυλίσεις . Τα 16gr φαίνεται ότι είναι το κατώφλι για να στηθεί ένα αξιοπρεπές puck σε ένα καλαθάκι 18-19gr .

Όσον αφορά την ταχύτητα άλεσης και εγώ έχω αυτή την απορία . Στον Pharos όμως η πολύ αργή κίνηση είναι σχεδόν αδύνατη . Το ζητούμενο είναι να αποκτηθεί κάποια φόρα , για να καταφέρουμε να έχουμε όσο δυνατόν περισσότερες περιστροφές πριν κολλήσουμε .

Το ότι η πιο αργή περιστροφή παράγει πιο λεπτή άλεση , χωρίς να καταλαβαίνω γιατί , δεν με ξαφνιάζει .

Όταν επέλεξα να δώσω την ταχύτητα των 100 rpm στον μύλο μέσω του μοτέρ , το έκανα σχεδόν αυθαίρετα απλώς γνωρίζοντας ότι αντίστοιχοι ηλεκτρικοί κωνικοί μύλοι γυρίζουν με διπλές ή τριπλές στροφές .
Πάντως επειδή θέλω να εξαντλήσω τις δυνατότητες του μύλου σκοπεύω αργότερα , αλλάζοντας την σχέση μετάδοσης των τροχαλιών , να τον δοκιμάσω στις 50-60 rpm , ροπή υπάρχει .

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από cosini » Κυρ Φεβ 10, 2019 10:55 pm

Αρκετά ενδιαφέρον το σημείο με την ταχύτητα της άλεσης .
Δυστυχώς δεν διαθέτω μύλο χειροκίνητο ακόμη , αλλά περιμένω από τους έχοντες την γνώμη τους με μεγάλο ενδιαφέρον .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Φεβ 11, 2019 10:32 am

Οι δοκιμές έγιναν με blend ακριβώς για να είναι δυνατή η πολύ αργή άλεση. Με κάποιο light μονοποικιλιακό δε θα μπορούσα να κρατήσω σταθερό ρυθμό γιατί θα κόλλαγα συνέχεια. Υπολόγισε πως στην αργή άλεση σίγουρα έπεσα κάτω από τα 50rpm.
Νομίζω πως ένα συμπέρασμα που βγαίνει πέραν του οτι σε διαφορετική ταχύτητα σπάει διαφορετικά ο κόκκος, είναι πως όσοι έχουμε χειροκίνητους πρέπει όσο μπορούμε να κρατάμε ένα σταθερό ρυθμό για βέλτιστα αποτελέσματα.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από BasilTh » Τρί Φεβ 12, 2019 9:09 pm

Πέρασαν δέκα μήνες που χρησιμοποιώ καθημερινά τον μύλο και μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα γιατί μου έκανε κλίκ από τότε που τον πρωτοείδα .

Είναι μια ευφυώς απλή μηχανολογική κατασκευή , που επιδέχεται παρεμβάσεις .
Μετά την προσθήκη μοτέρ , ήρθε η ώρα να λύσω τελείως τον μύλο , με αρχικό σκοπό την εφαρμογή ενός funnel , και απώτερο σκοπό την προσθήκη κάποιου μηχανισμού που θα κάνει distribution – leveling .

Το νέο funnel σχεδιάστηκε για να εφαρμόζει ακριβώς το καλαθάκι και για να εκμεταλλευτούμε την κατανομή που προσφέρουν οι μύλοι κάθετης άλεσης . Το funnel της Orphan Espresso σε αυτόν τον τομέα είναι μια αποτυχία .


Pharos  2 Distribution.JPG


Έτσι ο μύλος ψήλωσε κατά 20mm με την προσθήκη τριών αποστατών από βακελίτη . Το έξτρα ύψος το χρειάζομαι για να μπορέσω να πειραματιστώ με διάφορες ιδέες , για το πώς μπορούμε να καταργήσουμε το απαραίτητο w.d.t , καθώς και την χρήση του leveling tool , από κάποιο μηχανισμό που θα εφαρμόζει πάνω στον άξονα και θα γυρίζει μαζί του .

Το project αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και ελπίζω κάπου να καταλήξει .

Αυτό που θέλω εδώ είναι να εστιάσω στο θέμα της ευθυγράμμισης του μύλου .
Μετά την συναρμολόγηση ήρθε η ώρα της ευθυγράμμισης . Ακολούθησα τις οδηγίες του Doug ( κατασκευαστής ) όπως περιγράφονται στο video .
https://www.youtube.com/watch?v=-6EBqvHRrtM

Είναι μια διαδικασία σχολαστική που όσο περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται , τόσο καλύτερη ευθυγράμμιση έχουμε . Όπως περιγράφει και ο Doug μπορεί να διαρκέσει για πάντα .

Αυτό και έκανα .

Χαρακτηριστικά , μετά από δεκάδες επαναλήψεις της διαδικασίας και όταν φάνηκε ότι η ρύθμιση ολοκληρώθηκε , έκανα ένα διάλειμμα και με ανανεωμένη υπομονή ………συνέχισα την διαδικασία .

Μετά από όλα αυτά , είχα έναν άλλο μύλο στα χέρια μου . Μέχρι τώρα στο σημείο 0 τα μαχαίρια ακινητοποιούνταν ( το κολάρο ρυθμίσεων βιδωμένο τέρμα δεξιόστροφα , χωρίς όμως δυνατό σφίξιμο πάνω στην φλάντζα teflon ). Μετά την εξαντλητική ευθυγράμμιση τα μαχαίρια δεν ακινητοποιούνται , ούτε όταν σφίξουμε το κολάρο πέρα από το σημείο 0 ( φορώντας την ακίδα του κολάρου μπορούμε να το σφίξουμε για 15-20 μοίρες ακόμα ) .

Ακόμα και στις μείον 20 μοίρες τα μαχαίρια περιστρέφονται άνετα . Δεν ακινητοποιούνται όσο και να σφίξω το κολάρο τουλάχιστον με την δύναμη του χεριού μου . Φυσικά μπορώ να σφίξω και να ακινητοποιήσω τον μύλο χρησιμοποιώντας κάποιο εργαλείο , αλλά δεν είναι αυτό που περιγράφει ο κατασκευαστής .

Τσεκάροντας την εφαρμογή των μαχαιριών στο φως , βλέπουμε ότι φως περνάει μόνο από τρυπούλες σε μέγεθος καρφίτσας . Οι τρυπούλες αυτές είναι οι απολήξεις των αυλακώσεων του μεγάλου μαχαιριού .


Pharos 2 alignment 1.JPG
Pharos 2 alignment 2.JPG

Οι ενδείξεις στο διαθλασίμετρο επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα . Μέχρι τώρα έπαιρνα extraction yield στην περιοχή του 17% και προσπαθούσα να το ανεβάσω με λεπτότερη άλεση και παρατεταμένο preinfusion-blooming . Τώρα βλέπω άνετα e.y. 19-20% .

Στο video https://www.youtube.com/watch?v=Etcocm4tHpU&t=1s

o Doug περιγράφει στο 0,15 ότι ο μύλος συσκευάζεται και παραδίδεται για λόγους ασφάλειας με τα μαχαίρια ακινητοποιημένα και στο 7.15 αναφέρει ότι για να ξεβιδώσει η μανιβέλα , πρέπει πρώτα να ακινητοποιήσουμε τα μαχαίρια σφίγγοντας το κολάρο .

Στον μύλο μου τώρα πια τα μαχαίρια δεν μπορούν να ακινητοποιηθούν , γιατί όσο και να σφίγγω , η ακμή του πλαϊνού- κάτω μέρους του μικρού μαχαιριού , ολισθαίνει έχοντας φωλιάσει , στην πατούρα του κάτω μέρους του μεγάλου μαχαιριού . Για να ακινητοποιηθεί ο μύλος θα πρέπει τα μαχαίρια να σφηνώσουν μεταξύ τους λόγω έκκεντρης και ελλιπούς ευθυγράμμισης .

000 μ -.jpg

Δυστυχώς η φωτογραφία είναι ενδεικτική , αλλά δεν είναι το μαχαίρι του Pharos 2 . Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι , όχι μόνο δεν τράβηξα φωτογραφίες του μαχαιριού , αλλά δεν αναζήτησα και κάποιες ενδείξεις που να δηλώνουν την ταυτότητα του .

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο κατασκευαστής παραδίδει τον μύλο χωρίς απόλυτη ευθυγράμμιση .
Το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι αφού ο μύλος κατασκευάζεται και συναρμολογείτε στην Σιγκαπούρη , ο κατασκευαστής έχει χάσει τον απόλυτο έλεγχο του προϊόντος .
Φυσικά και η απάντηση αυτή δεν με καλύπτει .

Ευτυχώς ο απλός χρήστης έχει την δυνατότητα εξασκώντας την υπομονή του , να κάνει μια εξαντλητική ευθυγράμμιση και να απολαμβάνει έναν από τους καλύτερους μύλους της αγοράς , αποκτώντας τον με λιγότερα από 400 Ευρώ .

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Φεβ 13, 2019 10:51 am

BasilTh έγραψε:
Τρί Φεβ 12, 2019 9:09 pm
...Είναι μια διαδικασία σχολαστική που όσο περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται , τόσο καλύτερη ευθυγράμμιση έχουμε . Όπως περιγράφει και ο Doug μπορεί να διαρκέσει για πάντα...
...Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο κατασκευαστής παραδίδει τον μύλο χωρίς απόλυτη ευθυγράμμιση.
Δεν περίμενα ο κατασκευαστής ενός μύλου με τέτοιες δυνατότητες να τον αφήνει στην τύχη του. Δλδ πληρώνει ο πελάτης 350+€ και εκτός από το "στρώσιμο" των μαχαιριών έχει να κάνει και ευθυγράμμιση;..εσαεί; Ο ξάδερφος zztop έπρεπε να τον έχει ελεγμένο με τις ελάχιστες δυνατές ανοχές και ρυθμισμένο στο εργαστήρι του και από εκεί και πέρα ας κάνει ο κάθε χρήστης ότι αλλαγή θέλει. Μεγάλο φάουλ αυτό και μπράβο σου που το αναδεικνύεις.

Για το θέμα της κατανομής έχω μεγάλο ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα, νομίζω πως είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι με την ποιότητα άλεσης και δεν το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα προσοχή. Πριν βγουν τα εργαλεία τύπου ocd (τα οποία μόνο distribution δεν κάνουν) έβλεπες τυχαίες κατανομές με δάχτυλα, κουνήματα, πλαϊνά χτυπήματα με το tamper κλπ.
Αν έχεις ανακοινώσιμες ιδέες θα χαρώ να τις κουβεντιάσουμε.

Συγχαρητήρια για την εν γένει φιλοσοφία σου προς την έρευνα και την εξέλιξη.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τετ Φεβ 13, 2019 12:18 pm

Καλά, όχι οτι με το συνδετήρα/οδοντοφλυφίδα/τυχάρπαστη πατέντα βλέπω την τέλεια εκχύλιση κάθε φορά. Λίγο chanelling από δω, λίγο από κει πάντα υπάρχει με όλους τους μύλους που έχω δοκιμάσει σπίτι. Και όντως χαλάει πολύ η εκχύλιση.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ο Pharos της άλεσης

Δημοσίευση από BasilTh » Τετ Φεβ 13, 2019 2:51 pm

Το θέμα της απόλυτης ευθυγράμμισης των μύλων που κυκλοφορούν στην αγορά , συζητιέται πολύ τώρα τελευταία . Ακόμα και εργαλεία πολλών χιλιάδων ευρώ , δεν εμφανίζουν την ακρίβεια που θα περίμενε κανείς . Χαρακτηριστικά ο scott rao δηλώνει ( 30/01/19 ) ότι από τους εκατοντάδες Mahlkoenig EK που πέρασαν από τα χέρια του , μόνο το 10% ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένοι .
[urlhttps://www.scottrao.com/blog/2019/1/9/a-more-e ... ur-grinder][/url]


Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για τους υπόλοιπους μύλους . Η αγορά απόλυτα ευθυγραμμισμένου μύλου είναι λαχείο .

Θα μπορούσε ο γεροDoug να διαθέσει άλλη μια εργατοώρα για την ευθυγράμμιση , εκτός και αν είναι επιλογή το να σφηνώνουν τα μαχαίρια , για να βγαίνει η μανιβέλα .

Ο μόνος μύλος με εγγυημένη ευθυγράμμιση πρέπει να είναι ο ελληνικός tΑΙΩs , όπου ο κατασκευαστής ευθυγραμμίζει όχι μόνο άξονες και φορείς , αλλά ακόμα και τα επώνυμα μαχαίρια που χρησιμοποιεί .

Συνήθως στους flat , μπορεί να γίνει ρύθμιση εκ των υστέρων , αντίστοιχα στους κωνικούς τα πράγματα είναι δύσκολα .

Απάντηση