Re: Ο Pharos της άλεσης
Δημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 01, 2018 1:38 pm
Ας μοιραστώ και εγώ την λίγη εμπειρία και τις πρώτες εντυπώσεις μου με τον Pharos, κυρίως όσων αφορά τα τεχνικά θέματα του μύλου.
Να ξεκινήσω λέγοντας οτι η χρήση χειροκίνητου μύλου είναι μια ολότελα καινούργια εμπειρία. Νομίζω είναι υποκειμενικό αν αυτή η εμπειρία είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σύγκριση με ηλεκτρικό μύλο, αλλά σίγουρα είναι διαφορετική. Προσωπικά μιλώντας, μου αρέσει η όλη διαδικασία και το απολαμβάνω που έγινε μέρος της ρουτίνας μου.
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο δύναμη χρειάζεται για να αλέσεις. Πριν πάρω τον μύλο στα χέρια μου, δεν είχα συνειδητοποιήσει από τα σχόλια χρηστών πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η άλεση. Νόμιζα ότι υπήρχε κάποια δόση υπερβολής.
Έχοντας συναρμολογήσει τον μύλο και έχοντας κάνει τις αρχικές ρυθμίσεις (3/4 from Zero Point), ξεκινάω να αλέσω έναν medium roast καφέ από Κολομβία. Βάζω αρκετή δύναμη και ίσα που κουνιέται το χερούλι. Ευτυχώς είχα αγοράσει bench dogs και ένα τραπέζι από το ΙΚΕΑ και έβαλα το ένα bench dog στην άκρη του τραπεζιού (εκεί που έχει λίγο νεύρο το τραπέζι, γιατί στην μέση είναι συμπιεσμένο χαρτόνι).
Χωρίς καμία δόση υπερβολής, δεν μπορώ να φανταστώ πως γίνεται να χρησιμοποιηθεί αυτός ο μύλος με medium ή light roast χωρίς bench dogs. Δεν γνωρίζω πόσο πιο εύκολη είναι η άλεση με dark roast καφέ, αλλά τουλάχιστον με medium roast μου φάνηκε υπερβολικά δύσκολη.
Με «κολλημένο» τον μύλο στο τραπέζι με bench dog, η άλεση γίνεται αρκετά εύκολη. 16g καφέ αλέθονται σε 20”-30”. Αγόρασα και ένα funnel για άλεση κατευθείαν μέσα στο καλαθάκι. Αυτό που παρατήρησα είναι οτι ο αλεσμένος καφές που πέφτει κατευθείαν μέσα στο καλαθάκι γεμίζει αρκετά το γύρω γύρω και αφήνει μια μεγάλη λακούβα στην μέση. Επομένως νομίζω οτι WDT είναι αναγκαίο για καλύτερο distribution και levelling.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση και το οποίο δεν έχει αναφερθεί είναι ότι μπορείς να αλλάξεις ρύθμιση άλεσης χωρίς να ξεσφίξεις το split collar adjustment (βάζοντας λίγο παραπάνω δύναμη – όχι υπερβολικά). Αναρωτιέμαι βέβαια μήπως θα πρέπει να ακολουθώ τις οδηγίες και θα πρέπει να ξεσφίγω το adjustment collar κάθε φορά που αλλάζω ρύθμιση άλεσης. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τα σχόλια σας σε αυτό το θέμα.
Επίσης, παρατήρησα ότι όταν αλλάζεις ρύθμιση άλεσης, θα πρέπει να κρατάς το handle σταθερό. Στην αρχή θυμάμαι ότι το κούναγα όταν προσπαθούσα να βρω την σωστή άλεση. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται αν κουνήσεις το handle ενώ αλλάζεις την ρύθμιση άλεσης.
Αυτά μέχρι τώρα όσων αφορά την χρήση και τα τεχνικά θέματα του μύλου.
Θα ακολουθήσει post που θα αναφέρεται και στο γευστικό κομμάτι.
Να ξεκινήσω λέγοντας οτι η χρήση χειροκίνητου μύλου είναι μια ολότελα καινούργια εμπειρία. Νομίζω είναι υποκειμενικό αν αυτή η εμπειρία είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σύγκριση με ηλεκτρικό μύλο, αλλά σίγουρα είναι διαφορετική. Προσωπικά μιλώντας, μου αρέσει η όλη διαδικασία και το απολαμβάνω που έγινε μέρος της ρουτίνας μου.
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο δύναμη χρειάζεται για να αλέσεις. Πριν πάρω τον μύλο στα χέρια μου, δεν είχα συνειδητοποιήσει από τα σχόλια χρηστών πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η άλεση. Νόμιζα ότι υπήρχε κάποια δόση υπερβολής.
Έχοντας συναρμολογήσει τον μύλο και έχοντας κάνει τις αρχικές ρυθμίσεις (3/4 from Zero Point), ξεκινάω να αλέσω έναν medium roast καφέ από Κολομβία. Βάζω αρκετή δύναμη και ίσα που κουνιέται το χερούλι. Ευτυχώς είχα αγοράσει bench dogs και ένα τραπέζι από το ΙΚΕΑ και έβαλα το ένα bench dog στην άκρη του τραπεζιού (εκεί που έχει λίγο νεύρο το τραπέζι, γιατί στην μέση είναι συμπιεσμένο χαρτόνι).
Χωρίς καμία δόση υπερβολής, δεν μπορώ να φανταστώ πως γίνεται να χρησιμοποιηθεί αυτός ο μύλος με medium ή light roast χωρίς bench dogs. Δεν γνωρίζω πόσο πιο εύκολη είναι η άλεση με dark roast καφέ, αλλά τουλάχιστον με medium roast μου φάνηκε υπερβολικά δύσκολη.
Με «κολλημένο» τον μύλο στο τραπέζι με bench dog, η άλεση γίνεται αρκετά εύκολη. 16g καφέ αλέθονται σε 20”-30”. Αγόρασα και ένα funnel για άλεση κατευθείαν μέσα στο καλαθάκι. Αυτό που παρατήρησα είναι οτι ο αλεσμένος καφές που πέφτει κατευθείαν μέσα στο καλαθάκι γεμίζει αρκετά το γύρω γύρω και αφήνει μια μεγάλη λακούβα στην μέση. Επομένως νομίζω οτι WDT είναι αναγκαίο για καλύτερο distribution και levelling.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση και το οποίο δεν έχει αναφερθεί είναι ότι μπορείς να αλλάξεις ρύθμιση άλεσης χωρίς να ξεσφίξεις το split collar adjustment (βάζοντας λίγο παραπάνω δύναμη – όχι υπερβολικά). Αναρωτιέμαι βέβαια μήπως θα πρέπει να ακολουθώ τις οδηγίες και θα πρέπει να ξεσφίγω το adjustment collar κάθε φορά που αλλάζω ρύθμιση άλεσης. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τα σχόλια σας σε αυτό το θέμα.
Επίσης, παρατήρησα ότι όταν αλλάζεις ρύθμιση άλεσης, θα πρέπει να κρατάς το handle σταθερό. Στην αρχή θυμάμαι ότι το κούναγα όταν προσπαθούσα να βρω την σωστή άλεση. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται αν κουνήσεις το handle ενώ αλλάζεις την ρύθμιση άλεσης.
Αυτά μέχρι τώρα όσων αφορά την χρήση και τα τεχνικά θέματα του μύλου.
Θα ακολουθήσει post που θα αναφέρεται και στο γευστικό κομμάτι.