Kinu M47

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Gaggia BC » Παρ Ιούλ 07, 2017 3:27 pm

Παιδια θελω τα φωτα σας:
Σημερα που ειχα λιγο χρονο το πρωι εκανα ενα συγκριτικο μεταξυ των 2 μυλων που εχω σπιτι. Ο λογος,το λιγο chanelling που παιρνω μονιμως με τον Μ47. Παρα την αλλαγή σιτας/basket λιγο channeling προς μια πλευρα υπαρχει. Οποτε πετυχαινω μια πανομοιτυπη εκχυλιση με τον lelit. Οι παραμετροι ιδιοι:18,5gr Kanya cooperative απο taf με rd περιπου 15-20 Ιουνιου. Εκχυλιση περιπου 35s και ροφημα 32 γρ.
Ο Λελιτ ξεκινησε ταυτοχρονα απο ολες τις τρυπες και γρηγορα εδωσε μια ουρα,αλλα ειχα blonding περιπου στα 25sec.
Ο Μ47 αρχισε με σαφες chanelling και καποια spray, ειχε chanelling καθ'ολη τη διαρκεια,παρ'αυτα το blonding ηρθε αργοτερα και μονο απο την πλευρα που υπερεκχειλιζε. Η αλλη πλευρα ειχε μια παχυρευστη ροη που δημιουργησε καποιες σκουρες βουλες στο φλιτζανι.
Και στις δυο εκχυλισεις χρησιμοποιησα την ιδια ρουτινα.Να σημειωθει πως Ο Μ47 εχει κοψει λιγοτερο απο κιλο.
Στην ουσια τωρα,τα καφεδακια ηταν τελειως διαφορετικα. Ο καφες απο τον Λελιτ ειχε σαφεστατα λιγοτερο σωμα και λιγο πιο μπερδεμενα αρωματα. Το αποδιδω στο γρηγορο blonding,παρ'οτι μεχρι τοτε η εκχυλιση φαινοταν υποδειγματικη.
Απο την αλλη μερια,ο καφες απο τον Kinu παρ'οτι η εκχυλιση του φαινοταν μαυρα χαλια,ειχε πολυ πιο γεματο σωμα και αρκετα πιο ξεκαθαρες γευσεις.
Θα ηταν αριστη μερα να τραβηξω βιντεο,καθως τα αποτελεσματα ηταν αντιπροσωπευτικα της καθημερινοτητας,αλλα δεν το εκανα.
Ακουω γνωμες και σχολια μιας και εγω εχω μπερδευτει αρκετα

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 420
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή:: Illy francis X7.1
Μύλος:: Sette 270W
2ος Μύλος:: OE Pharos
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Ιούλ 10, 2017 10:20 am

Το blonding σε σχέση με το χρόνο για εμένα δεν λέει κάτι.Η αναφορά του θα έπρεπε να ειναι σε σχέση με το βάρος του εσπρέσσο.Αν στα 25'' έχεις πάρει 50γρ εσπρέσσο δεν ειναι λογικο να εχεις blonding ?
Κατα δεύτερον ο Kinu ειπαμε ειναι άστρωτος-πρέπει να κάνεις υπομονή ή να αλέσεις κανενα κιλό ρύζι για να στρώσει (άκυρη πατέντα?) .
Κατα τρίτον ενα βίντεο με ολη τη ρουτίνα σου θα μας πει πιο πολλά.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Ιούλ 10, 2017 5:37 pm

Γενικα φαινεται να ειναι θεμα στρωσιματος. Εχω παρει ενα μισοκιλο σακουλι κοκκο που ειχε για πεταμα ενας φιλος ψηστης και σταδιακα το εχω περασει σχεδον ολο.Ηδη αρχισε να σταθεροποιειται η κατασταση.Οχι τελεια,αλλα εμφανως καλυτερα.Ειμαστε δηλαδη στη φαση που η εκχυλιση ξεκιναει ταυτοχρονα απο ολες τις τρυπες και ειναι αρκετα παχυρευστη. Επειτα η ουρα κανει λιγο γυρω-γυρω ολοι,αλλα πιστευω θα σταθεροποιηθει με τις μερες.
Επισης εχω αλλαξει και 3 καφεδες,κατι που δε βοηθαει στην εξαγωγη συμπερασματων.Περιμενω μισο κιλο blend απο Cup10 προκειμενου να εχω μια σταθερα τουλαχιστον για 10 μερες.
Το blonding στο lelit αποτελουσε σχεδον το μισο ογκο του τελικου ροφηματος,οποτε ισως γι αυτο να ειχε λιγοτερο σωμα. Οσον αφορα το βιντεο,λειπω τοσο πολυ απο το σπιτι απο τοτε που πηρα το μυλαρακι που μετα βιας προλαβαινω εστω και να φτιαξω εκει τον καφε μου!
Ευχαριστω παντως!

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Ιούλ 11, 2017 11:28 am

https://youtu.be/UpNSDyIrZjw
Οριστε και ενα βιντεο λοιπον. Ο μυλος εχει αλεσει πλεον περιπου ενα κιλο. Νομιζω θα επωφεληθει αν αυξησω γραμμαρια. Εδω εχω βαλει 18,5 Kelloo απο underdog.
Και μια φωτο του puck η οποια υποδεικνύει οτι μαλλον χρειαζομαι και μεγαλυτερο tamper
Συνημμένα
IMG_20170711_092149-648x1152.jpg

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 985
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Ιούλ 11, 2017 12:06 pm

Καλημέρα Γεράσιμε!
Τι καλαθάκι έχεις και τι tamper? Αν δε 'γελά' η φωτογραφία, όντως θες άλλο πατητήρι.
Σχετικά με το βίντεο:
Τι έχω καταλάβει εγώ από την όποια 'εμπειρία' μου μέχρι τώρα;; Ότι τα άστρωτα μαχαίρια, έχουν 'επίδραση' στην εκχύλιση και στο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι σου. Όταν είχα πάει από Μπενάκη, (Taf), η κοπέλα/barista που με εξυπηρέτησε, μου είχε πει ότι δεν έχει να κάνει με το αν είναι καινούριος ή όχι ο μύλος. Βέβαια, εγώ, χωρίς φυσικά να έχω εννοείται τις γνώσεις της, και μόνο από τα όσα έχω δει με τα μάτια μου μέχρι τώρα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα πρώτα kg που θα αλέσει ένας μύλος δεν είναι αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων του. Για έναν χειροκίνητο αυτά τα κιλά μπορεί να είναι 3-5kg, για έναν ηλεκτρικό μεσαίας κατηγορίας μπορεί να είναι 5-7 πχ, και για ένα "τέρας" μπορεί και 15-20kg! Όπως και να έχει, η ..."μεταλλίλα" των μαχαιριών θα φανεί.
Στις εκχυλίσεις σου, κατ' εμέ, πρέπει να πηγαίνεις και λιγάκι 'οπτικά'. Τί θέλω να πω;; Ότι εσύ θα κρίνεις πότε να σταματήσεις το extraction και όχι απαραίτητα η ζυγαριά σου. Μπορεί αυτή να μην έχει 'προλάβει' ακόμα να δείξει το ιδανικό ratio, αλλά θεωρώ λάθος να την 'περιμένεις' από τη στιγμή που βλέπεις πως η εκχύλιση σου στράβωσε. Εδώ καλά έκανες βέβαια, και συνέχισες για να δούμε και το θέμα του blonding και channeling. Αλλά γενικότερα, όταν δεις ότι χαλάει η εκχύλιση 'κόψ' την'. Γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει να σου δώσει κάτι παραπάνω πλέον ο καφές, εφόσον το νερό περνάει "ασύμμετρα" από το puck. Από τη στιγμή που δεις την εκχύλιση να 'λοξοδρομεί', σταμάτα την. Δε θα κερδίσεις κάτι γευστικά. Ίσα ίσα που το μόνο που προστίθεται πλέον στο φλιτζάνι είναι υποεκχυλισμένα & υπερεκχυλισμένα "τμήματα".

Άλλαξε πατητήρι για αρχή.

Άσχετο: Η κουζίνα σου είναι Miele?

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Ιούλ 11, 2017 12:14 pm

Νομιζω πως με 20gr θα ειναι κομπλε με αυτες τις συνθηκες. Ναι,η συγκεκριμενη υπερεκχυλιστηκε.Εγω βλεπω παντως σαφεστατη αλλαγη οσο περνανε οι μερες.Σιγουρα εχουμε δρομο μεχρι να φτασει το τελειο,αλλα πιστευω πως το μυλαρακι αρχιζει να δειχνει τα δοντια του. Καλαθακι εχω εκεινο το φτηνιαρικο της eurogat με τα 4€ και tamper ενα belogia με κατι αυλακια.
Η κουζινα ειναι σιγουρα βρωμικη.Μαρκα δε θυμαμαι...

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 985
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Ιούλ 11, 2017 12:36 pm

Καλαθάκι Γεράσιμε, καλαθάκι! Πάρε Vst και tamper 58.5mm (πιο καλό από 58.3! Κάπου του είχε αναφέρει αυτό και ο κ. Τάρταρης, όπου εξηγούσε την 'κάλυψη' όγκου και επιφάνειας με τα tamper διαφορετικών διαστάσεων). Θα δεις διαφορά. Δε νομίζω ότι σου προσφέρει κάτι το serrated.

Βρε, δε το πα για τη κουζίνα και τη καθαριότητα, χαχα! :lol: Απλά, μάλλον έχουμε παρόμοιο σχέδιο. :D

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Ιούλ 11, 2017 12:40 pm

Χμμμμμ vst ε?Για ποσα γραμμαρια λες? Με αυτο χρησιμοποιω συνηθως 18-20.Ποτε παρακατω

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 985
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Ιούλ 11, 2017 12:45 pm

Για το μέγεθος του vst δε μπορώ να σου πω, γιατί έχει να κάνει με το "βάθος" τους grouphead tτης εκάστοτε μηχανής και το πόσο 'κατεβαίνει'. Πρέπει να ρωτήσεις κάποιον κάτοχο της baby για σιγουριά. Πχ, εμένα η lelit 'κατεβάζει' πολύ την κεφαλή της και με το 15άρι vst δουλεύω άνετα μέχρι και 21 gr!

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Kinu M47

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Ιούλ 11, 2017 12:50 pm

Θα πεσει επερωτηση στο αντιστοιχο thread. Ευχαριστω για τη συμβουλη!!Ας μεινουμε στα του μυλου εδω

Απάντηση