Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Καλησπέρα,
σκέφτομαι να αγοράσω έναν χειροκίνητο μύλο άλεσης καφέ κυρίως για χρήση με το AeroPress και έχω καταλήξει μεταξύ του Hario Skerton και του Zassenhaus Quito.
Για τον Hario έχω βρει πολλές πληροφορίες και κριτικές αλλά για τον Zassenhaus Quito πολύ λίγες. Από τα λίγα που βρήκα θεωρούν τον Zassenhaus Quito καλύτερο από άποψη ταχύτητας και ευκολίας άλεσης αλλά και από ομοιογένεια άλεσης.
Η τιμή του Hario είναι 39- 40 ευρώ και υπάρχει και στην Ελλάδα ενώ για τον Zassenhaus Quito περίπου τα διπλά και αγορά από το Amazon (μάλλον Αγγλίας).
Προσανατολίζομαι προς τον Zassenhaus Quito αλλά από την άλλη δεν έχω καμία γνώση στο θέμα. Ποιος από τους δύο είναι καλύτερος;
Ευχαριστώ
Hario Skerton: https://www.amazon.co.uk/Hario-Medium-C ... ll+skerton
Zassenhaus Quito: https://www.amazon.co.uk/d/p5u/Zassenha ... haus+Quito
και
http://www.zassenhaus-brandshop.com/epa ... cts/041095
σκέφτομαι να αγοράσω έναν χειροκίνητο μύλο άλεσης καφέ κυρίως για χρήση με το AeroPress και έχω καταλήξει μεταξύ του Hario Skerton και του Zassenhaus Quito.
Για τον Hario έχω βρει πολλές πληροφορίες και κριτικές αλλά για τον Zassenhaus Quito πολύ λίγες. Από τα λίγα που βρήκα θεωρούν τον Zassenhaus Quito καλύτερο από άποψη ταχύτητας και ευκολίας άλεσης αλλά και από ομοιογένεια άλεσης.
Η τιμή του Hario είναι 39- 40 ευρώ και υπάρχει και στην Ελλάδα ενώ για τον Zassenhaus Quito περίπου τα διπλά και αγορά από το Amazon (μάλλον Αγγλίας).
Προσανατολίζομαι προς τον Zassenhaus Quito αλλά από την άλλη δεν έχω καμία γνώση στο θέμα. Ποιος από τους δύο είναι καλύτερος;
Ευχαριστώ
Hario Skerton: https://www.amazon.co.uk/Hario-Medium-C ... ll+skerton
Zassenhaus Quito: https://www.amazon.co.uk/d/p5u/Zassenha ... haus+Quito
και
http://www.zassenhaus-brandshop.com/epa ... cts/041095
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Αρχικά για το Panama σκέφτηκα αλλά μετά είδα ότι έχει μικρή χωρητικότητα 15γρ και πλαστικό δοχείο συλλογής. Μου φαίνεται ότι θα γεμίζει οπότε θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός μη χύνεται έξω. Επιπρόσθετα διάβασα κάπου ότι με το πλαστικό ποτηράκι και την άλεση αναπτύσσεται τρελός στατικός ηλεκτρισμός. Ενώ το Quito έχει 50 γρ χωρητικότητα και γυάλινο δοχείο.
Εντωμεταξύ το Panama έχει διάμετρο 4,5cm ενώ το Quito 6cm οπότε το Quito υποθέτω ότι θα έχει και μεγαλύτερο burr (δε ξέρω πως μεταφράζεται σωστά ) και μάλλον θα είναι ευκολότερος στο άλεσμα. Αλλά πάλι δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει μύλο οπότε μπορεί να κάνω αβάσιμες υποθέσεις.
Εντωμεταξύ το Panama έχει διάμετρο 4,5cm ενώ το Quito 6cm οπότε το Quito υποθέτω ότι θα έχει και μεγαλύτερο burr (δε ξέρω πως μεταφράζεται σωστά ) και μάλλον θα είναι ευκολότερος στο άλεσμα. Αλλά πάλι δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει μύλο οπότε μπορεί να κάνω αβάσιμες υποθέσεις.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Τελικά πήρα τον Zassenhaus Quito. Η συσκευασία είναι αρκετά απλή με ένα μικρό τρισέλιδο φυλλάδιο γραμμένο στα γερμανικά το οποίο όμως δεν πρέπει να λέει τίποτα το ουσιαστικό καθώς δεν έχει ούτε ένα σχεδιάγραμμα. Οι μόνες πληροφορίες στα αγγλικά είναι στο κουτί και αναφέρουν ότι έχει γυάλινο δοχείο για τον αλεσμένο καφέ χωρητικότητας 125ml, τέλεια ρύθμιση από coarse to powderfine (ναι καλά) καθώς και δύο “stainless stell ball bearings” (stainless steel θα εννοεί...).
Η λαβή περιστροφής δεν είναι αποσπώμενη και αποτελεί συνέχεια του κάθετου άξονα περιστροφής. Στην άκρη του έχει μια ξύλινη λαβή η οποία είναι αποσπώμενη και μπαινοβγαίνει με μεγάλη ευκολία. Αυτό με παραξένεψε και αρχικά νόμιζα ότι είναι σπασμένη. Όμως είδα ότι δεν υπάρχουν αυλάκια για να βιδώνει (βόλτες) ούτε στο εσωτερικό της ούτε στην άκρη του άξονα. Παράξενο, γιατί αν ξεχαστείς και γυρίσεις ανάποδα το μύλο για να τον ρυθμίσεις ψάχνεις να βρεις την ξύλινη λαβή στο πάτωμα...
Ο κάθετος άξονας στηρίζεται σε δύο πλαστικά τμήματα (τριάκτινα) ένα στο πάνω μέρος και ένα στο μέσο του δοχείου που βάζουμε τον καφέ που θα αλέσουμε (υποθέτω ότι εδώ υπάρχουν και τα 2 ρουλεμάν που αναφέρει η συσκευασία). Το κωνικό μαχαίρι έχει βάση με διάμετρο 2 εκατοστά και στερεώνεται στον κάθετο άξονα με τη βοήθεια του ρυθμιστικού άλεσης. Η εσωτερική πλευρά του ρυθμιστικού έχει στις άκρες του δύο μικρά υπερυψωμένα σφαιρίδια τα οποία κουμπώνουν στις μικρές σφαιρικές εγκοπές που διαθέτει η βάση του κωνικού μαχαιριού. Με αυτά ορίζεις τα βήματα της άλεσης και διατηρείται σταθερή η ρύθμιση (θα δείξει).
Αρχικά έσφιξα τελείως το μαχαίρι ώστε να μην μπορεί να περιστρέφεται και κατόπιν άρχισα να το ξεσφίγγω. Στο πρώτο σημείο που το μαχαίρι μπορεί να περιστραφεί χωρίς να βρίσκει, δοκίμασα να κάνω μια πλήρη περιστροφή με τη λαβή και λίγο πριν την ολοκληρώσω άκουσα ότι βρίσκει για λίγο με το σταθερό μαχαίρι. Υποθέτω επομένως ότι η ευθυγράμμιση του ή η στήριξη του άξονα δεν είναι πολύ καλή και κατά την άλεση το σημείο αυτό θα αλέθει πιο λεπτά τον καφέ.
Παρότι δεν έκανα πολλές δοκιμαστικές αλέσεις, ο αλεσμένος καφές στη λεπτή ρύθμιση δείχνει αρκετά ομοιογενής (αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είναι....). Θα δοκιμάσω να αλέσω σε coarse να δω και εκεί τι αποτέλεσμα θα βγει.
Η ταχύτητα άλεσης νομίζω ότι είναι αρκετά καλή καθώς 14 γραμμάρια καφέ (taf rosebud) τα αλέθει με περίπου 40-50 περιστροφές στην ψιλή άλεση (έπαιξα λίγο με το κόψιμο στο σημείο που βρίσκει το μαχαίρι). Η άλεση γίνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό, δεν είναι κουραστική τουλάχιστον με αυτόν τον καφέ και δεν παρατήρησα στατικό ηλεκτρισμό. Ο καθαρισμός όμως του εσωτερικού τμήματος δεν είναι εύκολος χωρίς λεπτό πινελάκι (που δεν έχω ) καθώς τα πλαστικά στηρίγματα του άξονα περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση.
Παρότι δεν έχω ακόμα αποφασίσει αν είναι καλή ή κακή αγορά, η αλήθεια είναι ότι ψιλοχαλάστηκα από την ατέλεια στην ευθυγράμμιση καθώς πλήρωσα τα διπλά λεφτά από ότι κοστίζει ο Hario. Από την άλλη ίσως ο Hario να έχει χειρότερη ευθυγράμμιση και είναι πιο αργός στην άλεση (το λέω για παρηγοριά )
Η λαβή περιστροφής δεν είναι αποσπώμενη και αποτελεί συνέχεια του κάθετου άξονα περιστροφής. Στην άκρη του έχει μια ξύλινη λαβή η οποία είναι αποσπώμενη και μπαινοβγαίνει με μεγάλη ευκολία. Αυτό με παραξένεψε και αρχικά νόμιζα ότι είναι σπασμένη. Όμως είδα ότι δεν υπάρχουν αυλάκια για να βιδώνει (βόλτες) ούτε στο εσωτερικό της ούτε στην άκρη του άξονα. Παράξενο, γιατί αν ξεχαστείς και γυρίσεις ανάποδα το μύλο για να τον ρυθμίσεις ψάχνεις να βρεις την ξύλινη λαβή στο πάτωμα...
Ο κάθετος άξονας στηρίζεται σε δύο πλαστικά τμήματα (τριάκτινα) ένα στο πάνω μέρος και ένα στο μέσο του δοχείου που βάζουμε τον καφέ που θα αλέσουμε (υποθέτω ότι εδώ υπάρχουν και τα 2 ρουλεμάν που αναφέρει η συσκευασία). Το κωνικό μαχαίρι έχει βάση με διάμετρο 2 εκατοστά και στερεώνεται στον κάθετο άξονα με τη βοήθεια του ρυθμιστικού άλεσης. Η εσωτερική πλευρά του ρυθμιστικού έχει στις άκρες του δύο μικρά υπερυψωμένα σφαιρίδια τα οποία κουμπώνουν στις μικρές σφαιρικές εγκοπές που διαθέτει η βάση του κωνικού μαχαιριού. Με αυτά ορίζεις τα βήματα της άλεσης και διατηρείται σταθερή η ρύθμιση (θα δείξει).
Αρχικά έσφιξα τελείως το μαχαίρι ώστε να μην μπορεί να περιστρέφεται και κατόπιν άρχισα να το ξεσφίγγω. Στο πρώτο σημείο που το μαχαίρι μπορεί να περιστραφεί χωρίς να βρίσκει, δοκίμασα να κάνω μια πλήρη περιστροφή με τη λαβή και λίγο πριν την ολοκληρώσω άκουσα ότι βρίσκει για λίγο με το σταθερό μαχαίρι. Υποθέτω επομένως ότι η ευθυγράμμιση του ή η στήριξη του άξονα δεν είναι πολύ καλή και κατά την άλεση το σημείο αυτό θα αλέθει πιο λεπτά τον καφέ.
Παρότι δεν έκανα πολλές δοκιμαστικές αλέσεις, ο αλεσμένος καφές στη λεπτή ρύθμιση δείχνει αρκετά ομοιογενής (αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είναι....). Θα δοκιμάσω να αλέσω σε coarse να δω και εκεί τι αποτέλεσμα θα βγει.
Η ταχύτητα άλεσης νομίζω ότι είναι αρκετά καλή καθώς 14 γραμμάρια καφέ (taf rosebud) τα αλέθει με περίπου 40-50 περιστροφές στην ψιλή άλεση (έπαιξα λίγο με το κόψιμο στο σημείο που βρίσκει το μαχαίρι). Η άλεση γίνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό, δεν είναι κουραστική τουλάχιστον με αυτόν τον καφέ και δεν παρατήρησα στατικό ηλεκτρισμό. Ο καθαρισμός όμως του εσωτερικού τμήματος δεν είναι εύκολος χωρίς λεπτό πινελάκι (που δεν έχω ) καθώς τα πλαστικά στηρίγματα του άξονα περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση.
Παρότι δεν έχω ακόμα αποφασίσει αν είναι καλή ή κακή αγορά, η αλήθεια είναι ότι ψιλοχαλάστηκα από την ατέλεια στην ευθυγράμμιση καθώς πλήρωσα τα διπλά λεφτά από ότι κοστίζει ο Hario. Από την άλλη ίσως ο Hario να έχει χειρότερη ευθυγράμμιση και είναι πιο αργός στην άλεση (το λέω για παρηγοριά )
-
- Δημοσιεύσεις: 206
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 17, 2014 10:38 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Hario v60
- 2η Μηχανή:: Nespresso Krups
- Μύλος:: Kinu M47
- 2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder
- Τοποθεσία: Λιτόχωρο
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Καλορίζικος και καλά καφεδάκια εύχομαι. Χειρότερος από τον Σκέρτον δύσκολο να είναι. Τώρα σε μύλους κάτω των 100 ευρώ μην περιμένεις ιδανικό alignment. Για να έχεις τέλειο alignment θες πολύ στιβαρότερο σώμα, το οποίο φυσικά ανεβάζει το κόστος αρκετά. Ακόμη και ο Commandante αν έχεις υπόψιν των 230 ευρώ έχει ζητήματα με alignment.
Τι burrs έχει; Κωνικά; Ατσάλινα ή κεραμικά;
Τι burrs έχει; Κωνικά; Ατσάλινα ή κεραμικά;
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Ναι είχα δει τον comandante και τους lido και είχα διαβάσει και το ποστ σου με τον Kinu M47 αλλά όταν είδα τις τιμές τους μου φάνηκαν υπερβολικές δεδομένου ότι θα τον χρησιμοποιώ κυρίως για aeropress.
Ο Zassenhaus Quito έχει ατσάλινο κωνικό burr. Αν και οι ακριβότεροι χειροκίνητοι μύλου έχουν προβληματάκια ευθυγράμμισης τότε δε θα πρέπει να παραπονιέμαι (βασικά νόμιζα ότι έπεσα σε ελαττωματικό κομμάτι και άντε να βγάλεις άκρη).
Το πότε θα μου βουτήξει ο σκύλος τη ξύλινη λαβή δε ξέρω γιατί όλο την ξεχνάω και γυρνάω τον μύλο ανάποδα. Προς το παρόν πάντως τον προλαβαίνω. Αλλά υποπτεύομαι πως από αύριο όταν με δει να φτιάχνω καφέ θα πάρει θέση για να τσιμπήσει τη λαβή
Ο Zassenhaus Quito έχει ατσάλινο κωνικό burr. Αν και οι ακριβότεροι χειροκίνητοι μύλου έχουν προβληματάκια ευθυγράμμισης τότε δε θα πρέπει να παραπονιέμαι (βασικά νόμιζα ότι έπεσα σε ελαττωματικό κομμάτι και άντε να βγάλεις άκρη).
Το πότε θα μου βουτήξει ο σκύλος τη ξύλινη λαβή δε ξέρω γιατί όλο την ξεχνάω και γυρνάω τον μύλο ανάποδα. Προς το παρόν πάντως τον προλαβαίνω. Αλλά υποπτεύομαι πως από αύριο όταν με δει να φτιάχνω καφέ θα πάρει θέση για να τσιμπήσει τη λαβή
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Από τα πληρέστερα και κυρίως αντικειμενικότερα (το χουμε λίγο οι Έλληνες να εκθειάζουμε ότι αγοράζουμε) review που έχω διαβάσει.
Φίλε μου σύμφωνα με την περιγραφή σου, αποκλείεται να είναι χειρότερος από το Skerton. Τον έχω ένα χρόνο σχεδόν και δεν θα τον
ξαναέπερνα ούτε δώρο να μου τον έκαναν (προσωπική άποψή, ίσως και λάθος)΄.
Φίλε μου σύμφωνα με την περιγραφή σου, αποκλείεται να είναι χειρότερος από το Skerton. Τον έχω ένα χρόνο σχεδόν και δεν θα τον
ξαναέπερνα ούτε δώρο να μου τον έκαναν (προσωπική άποψή, ίσως και λάθος)΄.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Update μετά από 12 ημέρες χρήσης.
Η ευθυγράμμιση του άξονα δεν είναι καλή. Στο σημείο που δε βρίσκουν μεταξύ τους τα μαχαίρια κατά την περιστροφή η άλεση είναι μάλλον προς το coarse ή coarse-fine αλλά υπάρχουν αρκετά εμφανή τρίμματα μεγαλύτερου μεγέθους από το μέσο όρο. Για να βγει προς το fine ο αλεσμένος καφές και με καλύτερη ομοιομορφία αλέθω αναγκαστικά σε σημείο που τα μαχαίρια βρίσκουν μεταξύ τους κατά την περιστροφή. Για την ακρίβεια 3 με 4 κλικ πιο στενά από το σημείο που δεν βρίσκουν καθόλου τα μαχαίρια. Πόσο καταστρέφει τα μαχαίρια αυτή η χρήση δεν έχω ιδέα. Θα δείξει...
Οι κριτικές από χρήστες για τον συγκεκριμένο μύλο μιλούσαν για καλή ομοιομορφία του αλεσμένου καφέ. Ίσως εγώ έπεσα σε ελαττωματικό κομμάτι ή οι υπόλοιποι κάτοχοι του quito είναι ψιλοτυφλοί. Τουλάχιστον η άλεση γίνεται γρήγορα και χωρίς δυσκολία. Το πόσο πολύ επηρεάζει τον καφέ δε ξέρω.
Ήθελα χειροκίνητο μύλο καθώς δεν έχω ιδιαίτερο χώρο στην κουζίνα και πραγματικά με χαλάει η φασαρία που κάνουν οι ηλεκτρικοί μύλοι. Δυστυχώς οι εναλλακτικές λύσεις για καλούς χειροκίνητους μύλους κοστίζουν πολύ.
Συνολικά μάλλον μια κακή αγορά. Διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη καθώς είναι ο πρώτος μου μύλος και δε ξέρω το αποτέλεσμα της άλεσης άλλων χειροκίνητων μύλων.
Η ευθυγράμμιση του άξονα δεν είναι καλή. Στο σημείο που δε βρίσκουν μεταξύ τους τα μαχαίρια κατά την περιστροφή η άλεση είναι μάλλον προς το coarse ή coarse-fine αλλά υπάρχουν αρκετά εμφανή τρίμματα μεγαλύτερου μεγέθους από το μέσο όρο. Για να βγει προς το fine ο αλεσμένος καφές και με καλύτερη ομοιομορφία αλέθω αναγκαστικά σε σημείο που τα μαχαίρια βρίσκουν μεταξύ τους κατά την περιστροφή. Για την ακρίβεια 3 με 4 κλικ πιο στενά από το σημείο που δεν βρίσκουν καθόλου τα μαχαίρια. Πόσο καταστρέφει τα μαχαίρια αυτή η χρήση δεν έχω ιδέα. Θα δείξει...
Οι κριτικές από χρήστες για τον συγκεκριμένο μύλο μιλούσαν για καλή ομοιομορφία του αλεσμένου καφέ. Ίσως εγώ έπεσα σε ελαττωματικό κομμάτι ή οι υπόλοιποι κάτοχοι του quito είναι ψιλοτυφλοί. Τουλάχιστον η άλεση γίνεται γρήγορα και χωρίς δυσκολία. Το πόσο πολύ επηρεάζει τον καφέ δε ξέρω.
Ήθελα χειροκίνητο μύλο καθώς δεν έχω ιδιαίτερο χώρο στην κουζίνα και πραγματικά με χαλάει η φασαρία που κάνουν οι ηλεκτρικοί μύλοι. Δυστυχώς οι εναλλακτικές λύσεις για καλούς χειροκίνητους μύλους κοστίζουν πολύ.
Συνολικά μάλλον μια κακή αγορά. Διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη καθώς είναι ο πρώτος μου μύλος και δε ξέρω το αποτέλεσμα της άλεσης άλλων χειροκίνητων μύλων.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Αν έχει εμφανή ανομοιομορφία άλεσης μάλλον θα πρέπει να τους τον γυρίσεις πίσω.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Hario Skerton ή Zassenhaus Quito
Μάλλον θα τον επιστρέψω. Δεν έχω κρατήσει το κουτί αλλά από ότι είδα δέχονται επιστροφές και χωρίς το κουτί.