Sozen χειροκίνητος μύλος
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Για δύο μονούς Ελληνικούς θα γυρίζεις περίπου 2-3 λεπτά.
Για εσπρέσο μειώνεται ο χρόνος γιατί κόβεις πιο χοντρά.
Εγώ τον έχω μόνιμα σε μια ρύθμιση που βρήκα για decaf και όποτε θέλει η σύζυγος κόβει μόνη της για να μην χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό.
Όταν θέλω να κάνω Ελληνικό τον σφίγγω σχεδόν τέρμα.Μία ιδέα πιο χαλαρά ώστε να μην ακουμπάν τα μαχαίρια.
Για εσπρέσο μειώνεται ο χρόνος γιατί κόβεις πιο χοντρά.
Εγώ τον έχω μόνιμα σε μια ρύθμιση που βρήκα για decaf και όποτε θέλει η σύζυγος κόβει μόνη της για να μην χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό.
Όταν θέλω να κάνω Ελληνικό τον σφίγγω σχεδόν τέρμα.Μία ιδέα πιο χαλαρά ώστε να μην ακουμπάν τα μαχαίρια.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Εδώ γίνεται η ρύθμιση.
Χάραξα μια γραμμή στην κεφαλή της βίδας και με τον μαρκαδόρο σημείωσα το σταθερό μέρος.Έτσι ξέρω που είμαι κάθε φορά και έχω έναν μπούσουλα.-
- Δημοσιεύσεις: 660
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
- Τοποθεσία: Δροσιά
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Ευχαριστώ Βαγγέλη...
Άρα για ελληνικό θέλει στο πιο λεπτό του κόψιμο.
Θα τον παραγγείλω...
Άρα για ελληνικό θέλει στο πιο λεπτό του κόψιμο.
Θα τον παραγγείλω...
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Σε αυτή τη ρύθμιση με σχεδόν τέρμα βιδωμένο τον μύλο εκτός από χρόνο θέλει και μπράτσα ή και να θέλεις να κάνεις μπράτσα.
Και αν ο καφές έχει πετρώσει από την πολυκαιρία τότε κυριολεκτικά νιώθεις ότι αλέθεις πέτρες.
Η ρύθμιση που βρήκα εγώ σαν καλύτερη για Ελληνικό είναι στο τέταρτο λάσκα η βίδα από το σημείο μηδέν δηλαδή το τέρμα βιδωμένο.
Εκεί μπορείς να κάνεις και μια μικρορύθμιση ανάλογα με την ποιότητα του καφέ που έχεις και την αντίσταση που σου φέρνει στο άλεσμα.
Η διαφορά στο φλιτζάνι δεν είναι μεγάλη κάνει λίγο σκούρο καϊμάκι σε σχέση με το καϊμάκι που κάνει η πούδρα.
Σαν γεύση αυτός ο μύλος εκτός από το άρωμα του φρεσκοκομμένου βγάζει και μια γλύκα στο Ελληνικό καφέ,νομίζεις ότι έχεις βάλει παραπάνω ζάχαρη ενώ δεν έχεις βάλει.
Και αν ο καφές έχει πετρώσει από την πολυκαιρία τότε κυριολεκτικά νιώθεις ότι αλέθεις πέτρες.
Η ρύθμιση που βρήκα εγώ σαν καλύτερη για Ελληνικό είναι στο τέταρτο λάσκα η βίδα από το σημείο μηδέν δηλαδή το τέρμα βιδωμένο.
Εκεί μπορείς να κάνεις και μια μικρορύθμιση ανάλογα με την ποιότητα του καφέ που έχεις και την αντίσταση που σου φέρνει στο άλεσμα.
Η διαφορά στο φλιτζάνι δεν είναι μεγάλη κάνει λίγο σκούρο καϊμάκι σε σχέση με το καϊμάκι που κάνει η πούδρα.
Σαν γεύση αυτός ο μύλος εκτός από το άρωμα του φρεσκοκομμένου βγάζει και μια γλύκα στο Ελληνικό καφέ,νομίζεις ότι έχεις βάλει παραπάνω ζάχαρη ενώ δεν έχεις βάλει.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Με τον ίδιο καφέ;Μήπως χρησιμοποίησες κάποιον άλλον σκουροψημένο και όχι ξανθό (ελαφρύ ψήσιμο) που συνήθως κυκλοφορεί ο Ελληνικός;Artisti έγραψε:Η διαφορά στο φλιτζάνι δεν είναι μεγάλη κάνει λίγο σκούρο καϊμάκι σε σχέση με το καϊμάκι που κάνει η πούδρα.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Με το ίδιο πάντα μιλάω και με καβούρδισμα μέτριο που έχει καφέ χρώμα ο κόκκος όχι το μαύρο.
Τελευταία δοκίμασα και το χύμα καφέ του Σκλαβενίτη με αυτόν το τρόπο,πήρα 100γραμ. κόκκους και 100γραμ. αλεσμένο από το ίδιο καφέ.
Το αποτέλεσμα μου άρεσε αν και δεν το περίμενα γιατί ήταν πολύ φτηνός αυτός ο καφές έκανε επτά ευρώ το κιλό.
Τελευταία δοκίμασα και το χύμα καφέ του Σκλαβενίτη με αυτόν το τρόπο,πήρα 100γραμ. κόκκους και 100γραμ. αλεσμένο από το ίδιο καφέ.
Το αποτέλεσμα μου άρεσε αν και δεν το περίμενα γιατί ήταν πολύ φτηνός αυτός ο καφές έκανε επτά ευρώ το κιλό.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Αν ρωτήσει κανείς Τούρκο που ξέρει το θέμα του καφέ θα σου πει ότι ο καλύτερος μύλος είναι ο Sozen μακράν και ακολουθεί ο Acar.
Στο παζάρι της Πόλης υπάρχουν και κάποιο που γράφουν στο κουτί Hon αλλά δεν τους προτιμούν αν και μοιάζουν να είναι καλή κατασκευή.
Υπάρχουν και οι ανώνυμοι αλλά εκεί δεν είναι να πλησιάσεις γιατί μπορεί να είναι ψεύτικοι διακοσμητικοί μύλοι που έχουν για τους τουρίστες.
Στο βίντεο μάλιστα παραπάνω ο γεροΣοζέν αγανακτεί με όσους άσχετους μπερδεύουν τους δικούς του μύλους με τους τουριστικούς.
Παρακάτω λέει ότι για τους δικούς του μύλους θέλει merak !
Ένας Τούρκος από την Πόλη γράφει στα Αγγλόφωνα forum σαν kahvedelisi και έχει ενδιαφέρον η γνώμη του πάνω στο θέμα Τούρκικος και Ελληνικός καφές.
Εδώ απαντά στο θέμα μύλος για Τούρκικο και εσπρέσο:
http://www.home-barista.com/advice/grin ... 55-10.html
Οι φωτογραφίες είναι από την φίρμα καφέ που στη Τουρκία είναι ότι στην Ελλάδα ο Λουμίδης:
http://www.mehmetefendi.com/mehmetefend ... /ycf5.html
και δείχνουν το τυπικό κόψιμο για τον Τούρκικο καφέ.
Εδώ μια φωτογραφία από το κόψιμο που μπορεί να πετύχει ο Sozen
http://img25.imageshack.us/img25/1117/sozen1.jpg
Είναι από εδώ:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/471489
Ο Ελληνικός κατά την γνώμη μου θέλει πετρόμυλο όπως αυτούς που έχουν οι επαγγελματίες στα καφεκοπτεία:
http://www.alecos.gr/greek_coffee_grinder25.el.aspx
Και αυτό είναι πολύ δύσκολο έργο για τους οικιακούς μύλους.
Στο παζάρι της Πόλης υπάρχουν και κάποιο που γράφουν στο κουτί Hon αλλά δεν τους προτιμούν αν και μοιάζουν να είναι καλή κατασκευή.
Υπάρχουν και οι ανώνυμοι αλλά εκεί δεν είναι να πλησιάσεις γιατί μπορεί να είναι ψεύτικοι διακοσμητικοί μύλοι που έχουν για τους τουρίστες.
Στο βίντεο μάλιστα παραπάνω ο γεροΣοζέν αγανακτεί με όσους άσχετους μπερδεύουν τους δικούς του μύλους με τους τουριστικούς.
Παρακάτω λέει ότι για τους δικούς του μύλους θέλει merak !
Ένας Τούρκος από την Πόλη γράφει στα Αγγλόφωνα forum σαν kahvedelisi και έχει ενδιαφέρον η γνώμη του πάνω στο θέμα Τούρκικος και Ελληνικός καφές.
Εδώ απαντά στο θέμα μύλος για Τούρκικο και εσπρέσο:
http://www.home-barista.com/advice/grin ... 55-10.html
Οι φωτογραφίες είναι από την φίρμα καφέ που στη Τουρκία είναι ότι στην Ελλάδα ο Λουμίδης:
http://www.mehmetefendi.com/mehmetefend ... /ycf5.html
και δείχνουν το τυπικό κόψιμο για τον Τούρκικο καφέ.
Εδώ μια φωτογραφία από το κόψιμο που μπορεί να πετύχει ο Sozen
http://img25.imageshack.us/img25/1117/sozen1.jpg
Είναι από εδώ:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/471489
Ο Ελληνικός κατά την γνώμη μου θέλει πετρόμυλο όπως αυτούς που έχουν οι επαγγελματίες στα καφεκοπτεία:
http://www.alecos.gr/greek_coffee_grinder25.el.aspx
Και αυτό είναι πολύ δύσκολο έργο για τους οικιακούς μύλους.
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Hello,
Thank you for your interest in my previous posts at coffeegeek and home-barista sites. Since I had to translate this page from Greek to English, there is a high possibility that I've missed fine details from your previous posts, but anyway, I'd like to clarify 2 subjects. First one about Acar mills. If you need to grind coffee (be it as fine as powder or as coarse as french press), Acar is one of the LAST brands you should go with. The way they manufacture mills create too much dust for any type of brewing and particles produced by Acar is not uniform enough, which will cause your brew go bitter compared to smilar brands' hand mills. Production line of Acar is definetely for pleasing tourist who are interested in retro or antique looking mills.
Also I would not advice using a hand mill if you are after for a true greek coffee (though in my opinion the definition of true Greek coffee is "frappe"). There is just one fact which distinguishes the Greek way of brewing from the Turkish way and that is the coarseness of particles. While Turkish coffee requires for a much coarse grind, Greek coffee requires for a finer grind and it's already hard enough to achive Turkish coarseness with a hand mill.. meaning it will be impossible for true Greek version, unless you are as crazy as I am and experiment with unusual materials, such as a sandpaper (yes I did). Infact the commercial grinders for Turkish and Greek coffee uses a type of stone which acts like sandpaper and that is how they are able to achive grinds as fine as talk powder. Other than that even the well known shop grinder brands such as mahlkoenig or ditting won't be able to grind as fine as desired since all of them use flat burrs made of hardened steel. There is a gap limit to this type of flat burrs and if you try going finer, then burrs' surface will be touching at one point (I assure you, steel mteel, hardened mardened, that is not something you would want for a grinder which costs an arm and a leg)
BUT, if you are BEYOND and ABOVE the titles, and you do not care about how this type of brew named (for instance I don't, because lets be realistic, this method of brewing actually originates from ethiopia and none of the nations after Ethiopians added or subtracted anything new to it.. well maybe egyptians did a little bit by changing the pot shape from ibrik to cezve) then you should simply buy a proper working hand mill and enjoy FRESH coffee. Because in the end FRESHNESS effects the taste most, followed by quality of coffee, roast type & degree and how homogenous you grind your coffee. Be it sozen, be it porlex, be it a Greek brand mill but my advice NOT Acar.. NEVER Acar I have never used Greek production hand mills, therefore I am not sure how or what is the situation with hand mill scene there in Greece.. But since we are 2 nations which are extremely similar (and may I also add, 2 nations who are "in denial" of that fact) I am sure you also have good, mediocre and "not working at all" brands there. Probably the best approach will be, one of you should put his/her hand under the rock and test all those mills in Greek market. A detailed report will give you which one is to go with.
And the second subject which calls for a clarification; I am not male, so.. it is not "he or him". She all the way! Anyway, you should have understood from the loooong looooooong forum posts! lol
Last but not least, kudos to Greek team, as usual they did an amazing job at world barista championship this year.
Best regards to all,
KahveDelisi
Thank you for your interest in my previous posts at coffeegeek and home-barista sites. Since I had to translate this page from Greek to English, there is a high possibility that I've missed fine details from your previous posts, but anyway, I'd like to clarify 2 subjects. First one about Acar mills. If you need to grind coffee (be it as fine as powder or as coarse as french press), Acar is one of the LAST brands you should go with. The way they manufacture mills create too much dust for any type of brewing and particles produced by Acar is not uniform enough, which will cause your brew go bitter compared to smilar brands' hand mills. Production line of Acar is definetely for pleasing tourist who are interested in retro or antique looking mills.
Also I would not advice using a hand mill if you are after for a true greek coffee (though in my opinion the definition of true Greek coffee is "frappe"). There is just one fact which distinguishes the Greek way of brewing from the Turkish way and that is the coarseness of particles. While Turkish coffee requires for a much coarse grind, Greek coffee requires for a finer grind and it's already hard enough to achive Turkish coarseness with a hand mill.. meaning it will be impossible for true Greek version, unless you are as crazy as I am and experiment with unusual materials, such as a sandpaper (yes I did). Infact the commercial grinders for Turkish and Greek coffee uses a type of stone which acts like sandpaper and that is how they are able to achive grinds as fine as talk powder. Other than that even the well known shop grinder brands such as mahlkoenig or ditting won't be able to grind as fine as desired since all of them use flat burrs made of hardened steel. There is a gap limit to this type of flat burrs and if you try going finer, then burrs' surface will be touching at one point (I assure you, steel mteel, hardened mardened, that is not something you would want for a grinder which costs an arm and a leg)
BUT, if you are BEYOND and ABOVE the titles, and you do not care about how this type of brew named (for instance I don't, because lets be realistic, this method of brewing actually originates from ethiopia and none of the nations after Ethiopians added or subtracted anything new to it.. well maybe egyptians did a little bit by changing the pot shape from ibrik to cezve) then you should simply buy a proper working hand mill and enjoy FRESH coffee. Because in the end FRESHNESS effects the taste most, followed by quality of coffee, roast type & degree and how homogenous you grind your coffee. Be it sozen, be it porlex, be it a Greek brand mill but my advice NOT Acar.. NEVER Acar I have never used Greek production hand mills, therefore I am not sure how or what is the situation with hand mill scene there in Greece.. But since we are 2 nations which are extremely similar (and may I also add, 2 nations who are "in denial" of that fact) I am sure you also have good, mediocre and "not working at all" brands there. Probably the best approach will be, one of you should put his/her hand under the rock and test all those mills in Greek market. A detailed report will give you which one is to go with.
And the second subject which calls for a clarification; I am not male, so.. it is not "he or him". She all the way! Anyway, you should have understood from the loooong looooooong forum posts! lol
Last but not least, kudos to Greek team, as usual they did an amazing job at world barista championship this year.
Best regards to all,
KahveDelisi
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Welcome to greekespresso.gr KahveDelisi. It is a pleasure to have you a member of our forum.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Παιδιά καλημέρα,
Να κάνω και εγώ μια ερώτηση σαν αρχάριος. Οι κόκκοι καφέ του espresso θα πρέπει να αλέθονται όπως ο έτοιμος αλεσμένος ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ψιλοκομμένος; όπως για παράδειγμα μπορεί να τον κόψει ένα μπλέντερ για παιδικές τροφές.
Να κάνω και εγώ μια ερώτηση σαν αρχάριος. Οι κόκκοι καφέ του espresso θα πρέπει να αλέθονται όπως ο έτοιμος αλεσμένος ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ψιλοκομμένος; όπως για παράδειγμα μπορεί να τον κόψει ένα μπλέντερ για παιδικές τροφές.