Χωρίς WDT, δε πάμε πουθενά δυστυχώς!! Ακόμα και μια μικρή στοιχειώδη, και σε μύλους μάλιστα της κατηγορίας του Κ10/mythos, πάλι χρειάζεται! Η κατανομή είναι το Α και το Ω
(ειδικά όταν παίζεις με vst baskets), και από τη στιγμή που οι distribution grinders ακόμα είναι στην ... αρχή της
κυκλοφορίας τους στα δρώμενα του καφέ, δε μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Είναι αναγκαία διαδικασία. Και όχι τόσο με την έννοια του ότι "
σπάω καθολικά" τους σβόλους (άλλωστε δε γίνεται αυτό, ειδικά σε μύλους κατηγορίας mignon, k3 και πιο κάτω), αλλά με την έννοια του ότι προσπαθώ να '
διασπείρω' τον καφέ με όμοια πυκνότητα στο σύνολο της έκτασης του καλαθιού.
Το clumping καλώς ή κακώς, δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τον εκάστοτε μύλο που έχουμε στην κατοχή μας. Ο τελευταίος, σίγουρα ανάλογα με τις δυνατότητές του, μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη/δύσκολη, αλλά είναι στο χέρι μας να πάρουμε τελικά, τουλάχιστον το maximum από αυτά που μπορεί να μας δώσει. Και αυτό γίνεται μόνο μέσω της wdt στο θέμα της άλεσης, και της καθαριότητας του στο θέμα της συντήρησης.
Νώντα, τα "πετραδάκια" που λες, τα έχω ζήσει αρκετά... Ξέρω πως είναι και μόνο να τα βλέπεις... Με στρώσιμο, σίγουρα θα αμβλυνθεί το γεγονός, αλλά μη περιμένεις σε καμία περίπτωση εξάλειψή του! Οι πέτρες θα είναι πάντα εκεί, ανάλογα και με τον εκάστοτε κόκκο που αλέθεις.
Πάντως, σε αυτό που είπε ο Παύλος, εγώ προσωπικά το αντίθετο είχα παρατηρήσει στον Κ3: Σε καφέδες εύκολους εμπορικούς, σε blendάκια και τα συναφή, το clumping ήταν αισθητά λιγότερο και η άλεση έμοιαζε πάντα πιο αφράτη. Στους μονοποικιλιακούς και σε κάτι light washed Αιθιοπίες ... η εικόνα ήταν