Έτσι έτυχε η προσφορά απο το μαγαζί Καραμάνης ΑΕΒΕ και μετά απο ενδελεχή έλεγχο του μύλου σε έσχατο βαθμό και πολύ σκέψη για το ποσό τον πήρα.
Ο μύλος φαινόταν καινούριος.Εκτός απο την συσκευή όλα τα υπόλοιπα ήταν σε νάιλον συσκευασία.Είχε λίγα υπολείμματα καφέ σε μερικά σημεία απο το εργοστασιακό τέστ φαντάζομαι και τα πάσα του φορέα του μαχαιριού είχαν το λευκό γράσο.
Τον έψαξα πάρα πολύ καλά,δεν είχε χτυπήματα ή κάτι ανησυχητικό. Να είναι καλά και ο υπάλληλος που με άντεξε..Τον ευχαριστώ.
Ήθελα βέβαια και να δω αν δουλεύει.Τον βάλαμε στην πρίζα αλλά τίποτα.Περίμενα λίγα λεπτά και αφού το έλεγξαν οι τεχνικοί,άλλαξαν τον διακόπτη γιατί ήταν προβληματικός.
Χάρηκα λίγο γιατί ήξερα οτι πάρα πολλοί Κ10 είχαν το ίδιο πρόβλημα με τον διακόπτη σε τέτοιο βαθμό που τον άλλαξαν απο το εργοστάσιο με περιστροφικό.Και είπα χάρηκα γιατί ήταν άλλο ένα δείγμα οτι ο μύλος δεν είχε ξανα δουλέψει όπως με διαβεβαίωναν οι υπάλληλοι.
Το μοναδικό χρώμα που υπήρχε ήταν το μαύρο και με δοσομετρητή.Δεν με πείραξε καθόλου.Ούτως ή άλλως είμαι οπαδός του δοσομετρητή.Το μόνο που θα ήθελα να είχε ο μύλος είναι οι εξωτερικές λεπτομέρειες που έχει ο K10 WBC ή πλέον Κ10 Pro barista.
Δηλαδή (Διαφορές Κ10 και Κ10 WBC):
- -να μην έχει ενσωματωμένο tamper το κυριότερο
Η βάση του tamper δυστυχώς δεν κόβεται και η αγορά ολόκληρου δοσομετρητή χωρίς tamper δεν αξίζει. - -να έχει μεταλλικό πιρούνι για το PF
Το πλαστικό πιρούνι ίσως είναι και καλύτερο γιατί στηρίζεται το PF χωρίς να το κρατάς. - -διαφορετικά καπάκια στον λαιμό και τον δοσομετρητή.
Τα πλαστικά καπάκια τα παρήγγειλα και θα τα αλλάξω γιατί νομίζω είναι πιο εύχρηστα.Θα βλέπω προς τα που είναι το ψιλό και το χοντρό και με βγαλμένο το καπάκι του δοσομετρητή.Μικρή λεπτομέρεια αλλά μου αρέσει και οπτικά.Ήταν και οικονομικά.Ένα κολάρο για τον λαιμό και ένα καπάκι για τον δοσομετρητή. - -αυτόματο κλείσιμο του μύλου όταν γεμίσει ο δοσομετρητής που παράλληλα είναι και προστατευτικό του τούνελ.
Αυτό ευτυχώς βγήκε χωρίς κανένα κόπο με 2 βίδες και αμέσως εμφανίστηκε το τούνελ.Στους Pro barista έχει μόνο μια πλαστική προστασία που θέλει κόψιμο για να εμφανιστεί το τούνελ.Οπότε εκεί ήμουν τυχερός.
Για να πετύχει χαμηλές στροφές έχει μειωτήρα με γρανάζια.Για αυτό και μόλις σταματήσεις την λειτουργία μετά απο πολύ λίγα δευτερόλεπτα σταματάει και η περιστροφή την μαχαιριών.Μάλλον θα χρειάζεται και συντήρηση.
Ο δοσομετρητής γρήγορος και πιο μαλακός απο του Mazzer.Μετα απο την πατέντα με την κολλητική ταινία καθαρίζει άψογα και δεν χρειάζεται άλλη πατέντα. Πετάει λίγο αριστερά τον καφέ αλλά οφείλεται στην ταχύτητα που γυρίζει ο αστερίας.Αν το κάνεις αργά πέφτει στο κέντρο.
Το κόψιμό του γρήγορο.Για 19gr καφέ θέλει ±4sec για να τα αλέσει.Η άλεση του χωρίς ίχνος clumping με οποιονδήποτε καφέ και πάντα αφράτος.Θέλει καλή κατανομή για να χωρέσουν πλέον στο καλαθάκι τα 19gr μετα το κόψιμο γιατί παίρνουν αρκετό όγκο.
Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι οτι η άλεση δεν είναι ομοιόμορφη.
Βλέπω αρκετά ψιλοκομμένο καφέ (fines) αλλά και μερικά πιο χοντρά κομμάτια.Δεν ξέρω που οφείλεται και αν θέλουν και άλλο στρώσιμο τα μαχαίρια ή είναι λόγω κωνικών μαχαιριών,αλλά στην αρχή ήταν πιο έντονο το φαινόμενο.Αυτό νομίζω προκαλεί και early blonding.
Το τούνελ είναι πολύ εύκολο να καθαριστεί.Αρκετά μεγάλο και χωράει ένα πινελάκι μια χαρά.Η "ένωση" του τούνελ με τον δοσομετρητή γίνεται με ένα πλαστικό κομμάτι και δεν είναι τέλεια.Δεν εφάπτονται καλά και χρειάζεται παρέμβαση για να κλείσουν οι χαραμάδες και να μην περνάει καφές στο σώμα του μύλου. Εύκολα πάντως έκλεισα τις χαραμάδες με ένα έλασμα που έχουν οι σακούλες του καφέ.Σε κάποιον κάτοχο μάλιστα λόγω πτώσης του μύλου από την μεταφορική πιθανόν, έσπασε το πλαστικό σε ένα σημείο στο επάνω μέρος χωρίς να το καταλάβει και είχε γεμίσει το σώμα του μύλου με καφέ. http://www.home-barista.com/grinders/co ... 90-50.html
Η ρύθμιση είναι χωρίς βήματα stepless.Ξεβιδώνοντας την κάθετη βίδα επάνω στο αριθμημένο κολάρο τον ελευθερώνεις και περιστρέφοντας τον,αλλάζεις την ρύθμιση.Είναι πολύ εύκολος στην αλλαγή χωρίς καθόλου δύναμη αν συγκρίνω με τον Mazzer.
Το κολάρο αυτό είναι βιδωμένο σε μία μεταλλική αλουμινένια στεφάνη και αυτή στην συνέχεια βιδωμένη πάνω στον φορέα του εξωτερικού μαχαιριού.
Η αλουμινένια στεφάνη είναι πολύ λεπτή και εύκολα χαλάνε τα πάσα της.Πιστεύω δεν είναι και η καλύτερη κατασκευή όλο αυτό.Εμένα ήδη χάλασαν.Τουλάχιστον έχει έτοιμες τρύπες η στεφάνη για να βιδώσεις το κολάρο σε άλλη θέση.
Ένα άλλο θέμα με την παραπάνω κατασκευή είναι οτι το αριθμημένο κολάρο δεν σφραγίζει την είσοδο του καφέ στα μαχαίρια και κάποια κομματάκια απο τον κομμένο καφέ περνάνε κάτω απο το κολάρο.Μία φωτογραφία για να καταλάβετε. Το έλυσα και αυτό μακραίνοντας τον λαιμό του κολάρου με χαρτοταινία ώστε να σφραγίσει με τον φορέα των μαχαιριών.
Η κατακράτηση μετά απο μερικά κοψίματα είναι σχεδόν πάντα μηδενική.
Τώρα στο θέμα ποιότητας φλιτζανιού συγκρίνοντας τον με τον Super Jolly.
Πιστεύω πως δεν έχει τεράστια διαφορά με τέτοιους μύλους το ποτήρι αλλά πιο πολύ στην άλεση.Ο super jolly είχε λίγο clumping οπότε ήθελε λιγάκι δουλειά παραπάνω.Ο Κ10 δεν έχει ίχνος clumping βέβαια νομίζω πως έχω early blonding.Φαντάζομαι πως φταίει η ανομοιομορφία στην άλεση.Δεν ξέρω;
Κάτι τέτοιες είναι η διαφορές που έχω δει εγώ.
Σαν ποιότητα κατασκευής είναι στιβαρός ο μύλος και βαρύς.Νομίζω όμως πως σε αυτό το θέμα η Mazzer δεν έχει αντίπαλο.
Θα ανεβάσω και ένα βίντεο ενώ αλέθει.
Θα συνεχιστεί το review του μύλου και με χαρά να απαντήσω σε όποια ερωτήματα μιας και δεν νομίζω οτι είμαι και ο καλύτερος στην παρουσίαση,αλλά προσπαθώ.