Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.

Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό nikp81 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 7:05 pm

Τον μυλο τον εχω 1.5 χρονο , και λογω αγνοιας δεν ειχα ανοιξει ποτε τα μαχαιρια να τα καθαρισω ...
Σημερα(και μετα τις τοσες φορες που ανοιξα μαχαιρια (κωνικα-επιπεδα) στο σεμιναριο και πηρα θαρρος) πηρα την αποφαση να ανοιξω τα μαχαιρια και να τα καθαρισω ..Αυτο που αντικρυσα ηταν "ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ" κυριολεκτικα ...
Σας παραθετω μερικες φωτογραφιες για να δειτε το πριν και το μετα ..
Απο εδω και περα καθαρισμος μαχαιριων μια φορα τον μηνα ...

Υγ-Οι εικονες που ακολουθουν ειναι σοκαριστικες...Απομακρυνεται τα μικρα παιδια!!! :a013:
Συνημμένα
IMG_0316.JPG
Μετα στο πανω μαχαιρι
IMG_0310.JPG
Πριν στο πανω μαχαιρι
IMG_0325.JPG
Αυτο ειναι το μετα στο Κατω μαχαιρι
IMG_0308.JPG
Αυτο ειναι το Πριν στο Κατω μαχαιρι
Εspresso Addict...
Άβαταρ μέλους
nikp81
 
Δημοσιεύσεις: 1441
Εγγραφή: Τρί. Οκτ. 05, 2010 10:32 am
Τοποθεσία: Ηλιουπολη Αττικης
Όνομα: Νικος
Μηχανή: Woodsman Dual Boiler
Μύλος: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου: Single Origin Fresh Roasted

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό woodsman43 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 7:21 pm

Ολο αυτο να το θεωρησουμε κατακρατηση νικο;Το ρωταω γιατι οι αποψεις ειναι αντικρουομενες με αυτο που δειχνεις.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
 
Δημοσιεύσεις: 1105
Εγγραφή: Κυρ. Απρ. 11, 2010 11:33 am
Τοποθεσία: Ολυμπιακο χωριο
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή: E61 Dual Boiler DIY.
2η Μηχανή: Δεν εχω.Ξεμεινα.
Μύλος: MACAP M4 STEPLESS
Οι καφέδες μου: conquistador-S/P-La batea

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό nikp81 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 7:46 pm

Δημητρη νομιζω οτι ειναι κατακρατηση ...Γιατι ακομα και οταν ανοιξα το πανω μαχαιρι και πατησα να ξεκινησει ο μυλος , αυτο δεν εφυγε ...Βεβαια αυτο ειναι 1.5 χρονος λειτουργειας που βλεπεις ...Τωρα που πηρα το κολαι και θα τον καθαριζω μια φορα το μηνα θα ανεβασω φωτογραφιες να δουμε αν εχει τοση κατακρατηση(ελπιζω οχι)...
Και φαντασου οτι αυτο που βλεπεις να εχει το κατω μαχαιρι ειναι 55 γρ....
Δημητρη επειδη ο καφες ειναι γεματος ελαια και κολλανε παντου , πιστευω οτι γενικοτερα οποιος δεν ειναι τακτικος με την καθαριοτητα θα αντιμετωπισει κατι παρομοιο...

Τα κωνικα μαχαιρια , εχουν μεγαλυτερη κατακρατηση λογω του τροπου λειτουργειας τους ..Γιατι γυρναει το κατω μαχαιρι και διωχνει το καφε με μια φτερωτη..Αυτο συμπερανα απο τους μυλους που ανοιξαμε και καθαρισαμε στο σεμιναριο ...Παρατηρησα οτι οι μυλοι με τα επιπεδα μαχαιρια ειχαν κατακρατησει λιγοτερο καφε-βρωμια!
Εspresso Addict...
Άβαταρ μέλους
nikp81
 
Δημοσιεύσεις: 1441
Εγγραφή: Τρί. Οκτ. 05, 2010 10:32 am
Τοποθεσία: Ηλιουπολη Αττικης
Όνομα: Νικος
Μηχανή: Woodsman Dual Boiler
Μύλος: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου: Single Origin Fresh Roasted

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό woodsman43 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 8:24 pm

Συμφωνω εξ ολοκληρου μαζι σου και χαιρομαι που επιβεβαιωνεις καποια θεματακια κατακρατησης σε κωνικους-επιπεδους μεσω του σεμιναριου απο ειδικους που παρακολουθησες.
Η καθαριοτητα ειναι μιση αρχοντια οπως ξερουμε και σε αυτο δεν υπαρχουν εξαιρεσεις ειτε προκειται για κωνικα ειτα για επιπεδα ειτε για κεραμικα.
Θα μπορουσες να ειχες ζυγισει βεβαια ποσο καφε κρατησε οταν πρωτο εβαλες μεσα κοκκους για να ξερουμε ποσο μενει μεσα.Η μηπως το εκανες;
Άβαταρ μέλους
woodsman43
 
Δημοσιεύσεις: 1105
Εγγραφή: Κυρ. Απρ. 11, 2010 11:33 am
Τοποθεσία: Ολυμπιακο χωριο
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή: E61 Dual Boiler DIY.
2η Μηχανή: Δεν εχω.Ξεμεινα.
Μύλος: MACAP M4 STEPLESS
Οι καφέδες μου: conquistador-S/P-La batea

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό nikp81 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 9:08 pm

Δεν εχω βαλει μεσα ακομα κοκκους ...Οταν βαλω θα ζυγισω και θα σου πω ... :a013:
Εspresso Addict...
Άβαταρ μέλους
nikp81
 
Δημοσιεύσεις: 1441
Εγγραφή: Τρί. Οκτ. 05, 2010 10:32 am
Τοποθεσία: Ηλιουπολη Αττικης
Όνομα: Νικος
Μηχανή: Woodsman Dual Boiler
Μύλος: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου: Single Origin Fresh Roasted

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό yiannis971 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 10:01 pm

Νίκο πόσα κιλά περίπου έχεις αλέσει;
Παρατήρησες τίποτα φθορά στα μαχαίρια;
Άβαταρ μέλους
yiannis971
 
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 31, 2012 4:37 am
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή: Gaggia Classic
Μύλος: Ascaso i-mini i2

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό dio » Παρ. Μαρ. 02, 2012 11:49 pm

Νικο αν μετα απο εναμιση χρονο που αλεθεις με τον μυλο εχεις αυτον τον καφε στα μαχαιρια,εισαι μια χαρα,γιατι εγω βλεπω το ιδιο καθε 3 μηνες που τον ανοιγω!
βεβαια καθε μηνα βγαζω μονο το καπακι του και φυσαω με spray αερα οτι υπαρχει! :oneup:
espresso maniac
Άβαταρ μέλους
dio
VIP
VIP
 
Δημοσιεύσεις: 2158
Εγγραφή: Τετ. Μάιος 04, 2011 3:57 pm
Τοποθεσία: Thesalloniki
Όνομα: Διονυσης
Μηχανή: Silvia V3 full mod
Μύλος: Αnfim Best
2ος Μύλος: Ascasso i2 mini
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό After » Παρ. Μαρ. 02, 2012 11:52 pm

Υστερα απο συνομηλια με τον Νικο αποφασισα να κανω καθαρισμο και στον δικο μου i2
Ο δικος μου Νικο ειχε τελικα οχι μονο πι οπολυ καφε, αλλα στην αρχη που εβγαλα το πανω μαχαιρι, νομιζα οτι αυτο που εβλεπα οτι ηταν ....τσιμουχα
Μακα τελειως ειχε γινει, καθαριστηκε πολυ ευκολα με βουρτσακι και ηλεκτρικη σκουπα παντως
Στην συνεχεια η ποιοτητα αλεσης ηταν σε αλλο επιπεδο, ομοιομορφο κοψιμο και πιο γρηγορο απο πριν, μπορω να πω οτι ''αναβαθμισα'' τον μυλο μου
Δεν διακρινα καποια μεγαλη φθορα στα μαχαιρια, αν και δεν ειμαι ο πλεον καταλληλος να κρινω, παντως ο μυλος μου κανει περισσοτερο θορυβο απο τον δικο σου Νικο, και αυτο μαλλον γιατι τα μαχαιρια εχουν υποστει περισσοτερα.....χιλιομετρα
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
Άβαταρ μέλους
After
 
Δημοσιεύσεις: 546
Εγγραφή: Τετ. Νοέμ. 24, 2010 9:11 pm
Τοποθεσία: Αθηνα
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή: Baby Dose PID mod
Μύλος: Ascaso i-2 polish
Οι καφέδες μου: ...πινονται

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό nikp81 » Παρ. Μαρ. 02, 2012 11:58 pm

yiannis971 έγραψε:Νίκο πόσα κιλά περίπου έχεις αλέσει;
Παρατήρησες τίποτα φθορά στα μαχαίρια;


Περιπου στα 20-25 κιλα ...Φθορα δεν ειδα οχι ...Ελπιζω να κρατησει ακομα καποια κιλα ...


Διονυση μετα απο ενα σημειο δεν παιζει ρολο αν τον καθαρισεις τον μυλο στους 3 μηνες η στους 6 η στον χρονο ...Πιστευω οτι γεμιζει με αλεσμενο καφε ο οποιος γινεται ενα κομματι και μετα απλα μαζι με τον φρεσκο που κοβουμε πεταει λιγο απο τον παλιο και αναπληρωνει..Δηλαδη κανει εναν κυκλο ...
Οπως ειδα τα μαχαιρια δεν νομιζω οτι χωραει αλλο καφε εκει μεσα...Γεμισε τοσο πολυ που ηταν "τιγκα"...
Εspresso Addict...
Άβαταρ μέλους
nikp81
 
Δημοσιεύσεις: 1441
Εγγραφή: Τρί. Οκτ. 05, 2010 10:32 am
Τοποθεσία: Ηλιουπολη Αττικης
Όνομα: Νικος
Μηχανή: Woodsman Dual Boiler
Μύλος: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου: Single Origin Fresh Roasted

Re: Καθαρισμος Σε Μαχαιρια Ascaso I2

Δημοσίευσηαπό nikp81 » Σάβ. Μαρ. 03, 2012 12:08 am

woodsman43 έγραψε:Συμφωνω εξ ολοκληρου μαζι σου και χαιρομαι που επιβεβαιωνεις καποια θεματακια κατακρατησης σε κωνικους-επιπεδους μεσω του σεμιναριου απο ειδικους που παρακολουθησες.
Η καθαριοτητα ειναι μιση αρχοντια οπως ξερουμε και σε αυτο δεν υπαρχουν εξαιρεσεις ειτε προκειται για κωνικα ειτα για επιπεδα ειτε για κεραμικα.
Θα μπορουσες να ειχες ζυγισει βεβαια ποσο καφε κρατησε οταν πρωτο εβαλες μεσα κοκκους για να ξερουμε ποσο μενει μεσα.Η μηπως το εκανες;


Εκανα το παρακατω πειραμα ..εβαλα 19.2 κοκκουσ καφε και πηρα 17.1 γρ. καφε ...Μετα ανοιξα παλι το μαχαιρι και διαπιστωσα αυτο που σου ειπα και πιο πανω ...Δυστυχως ειχε κρατησει αυτα τα 2 γρ καφε και οσο και να παταγα (χωρις το πανω μαχαιρι) να κοψει το καφες δεν εβγαινε με τιποτα ...Στο επομενο κοψιμο κρατησε 1.5 γρ. αλλα δεν ξερω αν αυτο που μου εβγαλε ειναι απο το δευτερο κοψιμο ή απο το πρωτο..Ξανα ανοιγμα το μαχαιρι και ο καφες που ειχε κρατηθει μεσα φαινοταν πιο πολυ ...
Οσο γεμιζουν οι φτερωτες στο κατω μαχαιρι κραταει λιγοτερο γιατι απλα δεν χωραει αλλο ..Αλλα το θεμα ειναι οτι σε καθε κοψιμο μπορει να εχεις και 1 -1.5 γρ απο προηγουμενα κοψιματα ...

Το σιγουρο ειναι οτι στην επομενη αγορα μυλου θα εχει επιπεδα μαχαιρια ...Θεωρω οτι ειναι ανωτερα σε θεματα κατακρατησης και καθαριοτητας ...(Δεν μιλαω για επιπεδο κοπης αλλα μονο για θεμα κατακρατησης)
Εspresso Addict...
Άβαταρ μέλους
nikp81
 
Δημοσιεύσεις: 1441
Εγγραφή: Τρί. Οκτ. 05, 2010 10:32 am
Τοποθεσία: Ηλιουπολη Αττικης
Όνομα: Νικος
Μηχανή: Woodsman Dual Boiler
Μύλος: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου: Single Origin Fresh Roasted

Επόμενο

Επιστροφή στο ΜΥΛΟΙ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες